Как да си направите пиролизен котел?

Силно енергоспестяващите технологии намериха "подслон" дори в битовия отоплителен сектор. Различни видове радиатори за отоплителни апарати "се стремят" да докажат икономическото си превъзходство и комфорт в работата си. Чрез събирането на пиролизния бойлер със собствените си ръце вие ​​"уреждате" във вашия дом надежден генератор на топлина, работещ върху дърво.

Такива устройства преобладаващо "ядат" твърди горива. Съществуват обаче и пиролизни котли с течно гориво заедно с тях. Използвайки използваното моторно масло, те могат да отопляват стаята за дълго време, като осигуряват най-пълно и по този начин по-екологосъобразно изгаряне на горивото.

В специализираните магазини на отоплителна техника на Вашето внимание ще бъде представена на всички видове модели на пиролизни котли, но ... Ако имате свободно време, използвайки инструментите и ръцете, разбира се, е нараснал от правилното място, може да се изгради една домашна копие на "лоялен" на вашето внимание печката. Използване на готови чертежи пиролиза котел събираме обща усилията им може да бъде доста бързо. Също така, доста бързо, домашното устройство ще се изплати.

Предимства на устройствата

Пиролизните котли се характеризират с:

  • ниски разходи за строителни материали;
  • феноменът на продължително изгаряне на гориво (тлеещ) с еднакво разпределение на полезна топлина;
  • дълъг "пробег" на котела в една "бензиностанция" (до 18-30 часа);
  • няма опасност от пожар или експлозия;
  • Наличието на дизайн за самоповторение;
  • самостоятелна "независимост" на котела в периодите на "зареждане с гориво";
  • "Универсност" (дървесина, дървени стърготини, пелети, чипове и т.н.)
  • Ефективно изгаряне на гориво с намалени емисии на вредни частици в атмосферата.

Как работят? Или къде е погребано кучето? ..

Периодичността на товарене на обикновена фурна е 2-3 часа. Такова кратко време се дължи на скоростта на горене на горивото. Почти голяма част от топлината, както казват те, "лети в тръбата". Съответно ефективността на такъв котел е доста ниска. Освен това остава доста голям обем продукти от горенето: пепел, шлака, сажди.

Увеличаването на периода на горене при едно зареждане може да бъде увеличено чрез контролиране на интензивността на пламъка. Това се прави чрез ограничаване на доставката на кислород към пещната пещ, което води до преходна фаза на активно изгаряне на гориво във фазата на разпадането му. Продуктът от такъв процес е пиролизен газ, който може да гори при 200-800 ° C и да произведе значително количество топлина.

Горене на горивото

Горене на горивото

В този режим времето за един цикъл се увеличава до един ден или повече.

Осъществяване на домашен котел

В интернет можете да намерите прости рисунки на пиролизни котли, които всъщност ви позволяват да съберете самостоятелно направена котелна пещ за няколко часа. Но схемите за подреждане на такива агрегати ограничават използването им в отоплителните системи за дома. Такива топлинни генератори на продължително изгаряне могат ефективно да ви спестят от студа в технически помещения (магазини, гаражи, складове и др.). Те са подходящи и за отопление на сауна или оранжерия във вашата лятна вила.

Използваме "работа" за друга цел

Можете да "захранвате" пиролизния агрегат с използваното моторно масло! Да, да! Този продукт е доста труден за изхвърляне, особено в паркинги и обслужва голям брой транспортни средства. Този собствен котел има свой специфичен дизайн. И в процеса на работа за високоефективно получаване на топлина се използва енергията на изгаряне на петролните пари, освободени при кипене.

Икономическата валидност на повторното използване на отработено масло е очевидна - как горивото използва продукт, за който вече е платено. В същото време, котел от дърва за огрев изисква запас от "дървено" гориво.

Пиролизна пещ за работа

Пиролизна пещ за работа

Домашното пиролизно устройство е проста при проектирането му. Той има по-малък капацитет - резервоар за гориво и горивна камера в едно "лице". Тя трябва да бъде заварена към краката, за да се премахне директният контакт с повърхността, върху която стои пещта. Амортисьорът може да служи както за отвора за пълнене на горивото, така и за регулатора на въздуха, за да контролира интензивността на пламъка в пещта.

Структура на пиролизния котел

Структура на пиролизния котел

В този резервоар се заварява секция от дебелостенна тръба (10-15 см в диаметър), в която се пробиват или изгарят отвори. Това е изгорена камера - тя изгаря маслената пара, която кипи по време на изгарянето в долното отделение.

Топлообменникът в този модул е ​​въздушна камера, която е заварена отгоре в камерата за след изгаряне. Той е направен от метални прегради, които забавят движението на продуктите за горещо горене и съответно увеличават топлообменът на пещта с отопляемото помещение. Продуктите от газова горелка се отвеждат през комин, заварен в горната камера.

Интересен е фактът, че пиролизните котли на този дизайн осигуряват най-пълното изгаряне на горивото и минимизират вредните емисии в атмосферата!

Широко разпространената схема на пещта при работа

Широко разпространената схема на пещта при работа

"Надстройване" и повишаване на безопасността на такава топлоцентрала изисква:

  • монтиране на допълнителен капацитет на едно ниво с долния резервоар за зареждане на котела по време на работа. Тези резервоари са свързани помежду си чрез тръба и поради свойството на комуникационните съдове нивото на горивото в горивната камера е равно на нивото на горивото в резервоара за зареждане с гориво.

Моля, обърнете внимание! Този дизайн на пещта се поставя категорично срещу навлизането на вода в горивото! В случай на такава ситуация, пенене и евентуално изливане на изгарящото масло от горивната камера.

Когато се оборудвате с подобен пещен котел, важно е вертикалното положение на комина да се поддържа на височина най-малко 2 м.

За да преобразувате такава печка в котел за гореща вода или въздух, достатъчно е тя да бъде снабдена с водна риза или да се инсталира вентилационна помпа.

Пиролизни пещи за промишлено производство

Пиролизни пещи за промишлено производство

Пиролизен бойлер, наречен Bubafonya ...

Той е ефективен за изгаряне на дървесно гориво, състоящо се от "различни" дървесни отпадъци, е в състояние на проста пещ, която е популярно наречена "Bubafonya".

Пиролизна пещ от цев

Пиролизна пещ от цев



Той се гордее с висока ефективност с минимално използваните материали в простия си дизайн.

Принцип на действие

Принцип на действие "Bubafoni"

Материал база:

  • (или нова) 200-литрова бъчва (може би друга версия) с издълбана горна плоскост;
  • покриване, плътно покриване;
  • Буталото има кръгла форма с диаметър, малко по-малък от вътрешния диаметър на цевта. Тя трябва да е масивна или върху нея да бъде заварен допълнителен товар;
  • тръба с диаметър 10 см по дължината на голям 10-20 см от височината на цевта;
  • тръба 25-40 см с диаметър 10-12 см за изхода на комина.
Върхът е плътно прикрепен

Върхът е плътно прикрепен

В капака на цевта се нарязва отвор, чийто диаметър е 3-4 mm по-голям от диаметъра на канала на канала. В страничната стена на цевта, в горната му част, се заварява парче тръба, което ще действа като комин.

Тръбата за подаване в горивната камера на въздуха е заварена към буталото. Горният му край е затворен от подвижен клапан, който ще контролира подаването на въздух по време на работа. В долната плоскост на буталото са заварени ребрата, което ще осигури по-гъст точков контакт на буталото с гориво.

Бутало с ребра и въздуховод

Бутало с ребра и въздуховод

За зареждане на такава пещ се използва всичко, което гори, най-важното е, че влажността на горивото не надвишава 20. Подходящ за този бизнес: дървесни стърготини, дърва, дървени стърготини, парцали, хартия ... Поставете на 2/3 от височината на горивото на цевта, продължете към запалването. Най-бързото запалване може да помогне на сухата хартия или чипове, поставени върху горната част на дървото. Няколко капки бензин също могат да осигурят ефективна помощ. На изгореното гориво отгоре е монтирано бутало, на тръбата, на която е поставен капакът, затваряйки цевта.

С изгарянето на горивото буталото пада под действието на гравитацията, като играе допълнителна роля като индикатор за пълненето на горивото в пещта.

Тайно, какво става под буталото ...

Горивото под буталото гори бавно. Изгарянето (тлеенето) поддържа въздух, подаден през въздушната тръба. С този тюлер се отделя пиролизен газ. Изгаря в горната част на цевта (над буталото), отделяйки голямо количество топлина.

Температурата в бутилката над буталото може да достигне 900 ° С. Такава "топлина" осигурява почти пълно изгаряне на гориво от сажди и газообразни продукти от дърво, изпиващо дърво.

Правилното регулиране на подаването на въздух и висококачественото гориво може да осигури цикъл на работа на "200-литровата пещ" на една бензиностанция до 30 часа.

Хоризонтален газов котел

Газовият бойлер-дървен котел може да бъде изработен от същите 200-литрови барабани, разположени хоризонтално. Чертежи на пиролизни котли от този тип са лесни за намиране в мрежата и процесът на производство на специални трудности не представлява.

Пиролизната пещ хоризонтална

Пиролизната пещ хоризонтална

Такъв домашен котел има класическо устройство. Той също така отличава две камери:

  • горивна камера на горивото;
  • камера за изгаряне на пиролизни газове.

Пиролизен котел с комплексна конструкция

Ако сте объркани, изучавайки рисунките на пиролизни котли, може би е по-добре да не изграждате такова събрание със собствените си ръце, а да го купите в готов вид.

Пиролизни котли за продължително изгаряне

Пиролизни котли за продължително изгаряне

"Домашен" подход към производството на такива устройства ще изисква да имате сериозни умения за работа с метал.

Конвекторен пиролизен котел

Конвекторен пиролизен котел

Такива котли създават принудителна интензивна конвективна топлообмен, чрез нагряване на въздуха в корпусните тръби. В тях въздушният всмукване се осъществява през долните краища, а изходът на горещ въздух през горните.

Домашен котел

Домашен котел

Такива пиролизни котли могат да бъдат реконструирани с водни топлообменници. По-сложните единици могат да имат двойно яке за отопление и топла вода (БГВ).

Структурата на пиролизния

Структурата на пиролизния "процес"

Проектите на агрегати за дърва за огрев, които могат да работят дълго време на един раздел за гориво, са доста. Домашен пот трябва да бъде "на място" от вашите възможности. Качествено ръчно изработеният пиролизен бойлер трябва да е безопасен за работа във Вашите помещения. Не е нужно да забравяте за силата на огъня!

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Избор на отоплителен котел за вашия домИзбор на отоплителен котел за вашия дом
Отоплителни котлиОтоплителни котли
Котел с дърва за огрев със собствени ръцеКотел с дърва за огрев със собствени ръце
Пиролизен котел за продължително изгаряне изгаря за дълго време, той се загрява силно!Пиролизен котел за продължително изгаряне изгаря за дълго време, той се загрява силно!
Котли на твърдо гориво за продължително изгарянеКотли на твърдо гориво за продължително изгаряне
Котел за отопление с течно горивоКотел за отопление с течно гориво
Отопление с твърдо горивоОтопление с твърдо гориво
Бойлер за отопление с дървоБойлер за отопление с дърво
Домашни котли за отоплениеДомашни котли за отопление
Отопление на къщата с бойлер за твърдо горивоОтопление на къщата с бойлер за твърдо гориво
» » Как да си направите пиролизен котел?
© 2021 BggeHat.com