Модерни типове оборудване за отопление

отоплителна техника

На места, където няма газови комуникации наблизо, котлите за твърдо гориво се използват за отопление на къщата. Те са от няколко типа, единият от които са пиролизни (наричани също газо-генериращи) котли. 

За отопление на помещения конвенционални котли на твърдо гориво, количество гориво се зарежда в пещта, която се нагрява при изгарянето на охлаждащата течност (обикновено вода циркулира през тръбите). Много просто и надеждно устройство, което ви позволява да работите върху всякакъв вид твърдо гориво - въглища или торф, дърво или пелети.

Но има два големи недостатъка на традиционния тип котли. Първо, има кратко време между маркерите за гориво, което обикновено изгаря в 3-4 часа. На второ място, част от горивото не изгаря напълно, буквално излита в тръбата под формата на сажди. Увеличаването на обема на горивната камера и ограничаването на подаването на въздух в нея чрез амортисьори могат да подобрят тези показатели, но само до определено ниво.

Принципът на работа на пиролизни котли за твърдо гориво се различава радикално. В по същество затворена пещ зарежда гориво, предоставени в апарата вакуумна помпа го евакуира от повечето от въздуха, оставяйки само необходимия за горивния процес минимум. Гориво при високи температури се разлага на две компоненти - твърда част (въглен или кокс) и летливи част (пиролиза газ). Твърдата част на горивото с недостиг на въздух, не се осветява и свети до 10-12 часа и отделеният газ непрекъснато се подава към втория горивната камера (или камерата за доизгаряне) през дюза, където изгаряния без остатък.

Операционната принципа на котел пиролиза дава възможност за почти всякакъв вид изгаряне на твърдото гориво, но се считат за икономически ефективна дърво. Има само едно изискване, или по-скоро, препоръка - да се използва дървесина с естествена влажност в района на 20-25. Високо водно съдържание може да доведе до изолацията на облака пара, която ще доведе до намаляване на мощността и да доведе до непълно изгаряне на горивото. Вземете най-желаната влажност не е трудно, той трябва да лежи на дърва за огрев в купищата в склада на около една година, както и множество малки изгаряния почти без остатък, а след това не го е грижа за празен новата партида от дърво.



Пиролизните котли се отличават с местоположението на горивните камери и вида на вентилацията. Най-често срещаното местоположение на след горелката прави котлите удобни от практическа гледна точка. Резервоарът за товарене на гориво се намира в горната част на конструкцията, а камерата за изгаряне на газ и скарата за пепел са на дъното. Единственото неудобство е, че ще трябва да почистите котела малко по-често. При горното място на горивната камера на газа процесът на почистване трябва да се прибягва по-рядко, но такава схема ще изисква създаването на система за принудително теглене.

За да се създаде необходимото въздушно течение с естествена вентилационна система, е необходимо да се изгради висок комин, но тази вентилация ви позволява да бъдете енергонезависими и да не въвеждате допълнителни устройства в дизайна. В горивния бункер дървесни стърготини, дървени стърготини и други дървесни отпадъци могат да се полагат с дървен материал, но не повече от една трета от обема на отметката. За системата за принудителна вентилация системата е допълнително оборудвана с електрически помпи и вентилатори. Тя е по-критична за вида гориво, но позволява да се постигне по-дълго време на ефективно изгаряне.

Опасността, че котелът няма да може да работи с внезапно прекъсване на захранването, може да бъде премахната с конвенционален дизелов генератор за топъл въздух.

Оптималното използване на пиролизни котли за отопление на вили се разглежда. Когато избирате котел, претендираната мощност може да бъде умножена по 10, резултатът от простото аритметично действие ще бъде броя квадратни метри жизнено пространство, който може да се нагрее. И двете запечатани камери за горене трябва да бъдат направени от стомана с дебелина най-малко 5 mm. Има модели с по-надеждни и трайни чугунени котли.

Предимствата при използването на такива котли за твърдо гориво са много. Изгарянето на почти никакви остатъци от горивото ви позволява да постигнете висока производителност. В същото време три пъти по-малко въглероден оксид се отделя в атмосферата в сравнение с конвенционалните котли. Зареждането на гориво в бункера за съхранение се извършва не по-често от два пъти на ден, а някои модели са още по-редки. Възможността за промяна на температурата на охлаждащата течност ви позволява да постигнете икономия на гориво. Полуавтоматичното регулиране на подаването на въздух позволява на устройството да работи в диапазона на мощността от 30 до 100.

Недостатъкът на пиролизните твърдогоривни котли е тяхната по-висока цена в сравнение с традиционните системи, но благодарение на значителните икономии на гориво подобна цена ще се изплати сравнително бързо.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Изисквания за съхранение на дизел и газИзисквания за съхранение на дизел и газ
Връщане на котли с дълъг изгарянеВръщане на котли с дълъг изгаряне
Котли на твърдо гориво за продължително изгарянеКотли на твърдо гориво за продължително изгаряне
Отопление с твърдо горивоОтопление с твърдо гориво
Отопление на къщата с бойлер за твърдо горивоОтопление на къщата с бойлер за твърдо гориво
Котли на дълготрайно изгаряне BuderusКотли на дълготрайно изгаряне Buderus
Производство на отоплителни котлиПроизводство на отоплителни котли
Двуканални котли за твърдо гориво с продължително изгарянеДвуканални котли за твърдо гориво с продължително изгаряне
Как да изберем отоплителен котелКак да изберем отоплителен котел
Отопление на котела на твърдо горивоОтопление на котела на твърдо гориво
» » Модерни типове оборудване за отопление
© 2021 BggeHat.com