Проектиране и оформление на сауната

Проектиране и оформление на сауната


Полезни свойства за здравето и настроението на сауната са известни на човечеството от дълго време. Днес жителите на нашата страна посещават много популярни, рядко какви събития правят без такива събирания. Много от нас вероятно са смятали, че собствената сауна е чудесна идея. Оформлението на сауната във вашия дом може да бъде изпълнено без проблеми и много примери потвърждават това.

сауна оформление

3D сауна проект с веранда

Къде да поставите сауната

По принцип няма разлика в това кое място на апартамент или къща да се изгради сауна. Единственото нещо, което трябва да се предвиди, е възможността да се оборудват вентилацията и захранването. Също така, стаята трябва да съответства на размера на планираната сауна. Електрическите нагреватели могат да позволят парното помещение да бъде разположено навсякъде, тъй като няма нужда да се построи пожар и да се осигури коминна система.

Следователно, сауната може да се появи и в сутерена на къщата, и на мансардна баня, и дори на балкона в висока сграда. Много ще кажат, че е много опасно да се построи двойка в къщата поради влажност. В действителност, сауната - това е много суха стая, така че специални мерки за инсталиране на хидроизолация не е необходимо.

сауна оформление с кухня

Подробно планиране на сауната с кухнята на хола

Сауната може да бъде построена и отделно от жилищната сграда. За строителството може да се използва тухла, баня от профилирани греди, рамкова конструкция. Това ще доведе до значителни разходи, тъй като ще бъде необходимо да се планира сауната и рисуване на баня с тоалетна и душ, но разработчикът ще разхлаби ръцете си при планирането. Ще бъде добре, ако сауната се намира близо до изкуствено езерце, дори изкуствено.

Много забавление ще донесе възможност да се потопите в студената вода между местата за сядане в парната баня. В случаите, когато е възможно да се направи сауна под формата на удължаване на къщата, можете да спестите много при полагането на водопроводи, електричество и канализация.

Разположението на сауната

Много хора разбират с думата сауна малка стая в къщата, с каменна фурна и рафтове. Може би за някой това ще бъде достатъчно, обаче, ако разработчикът е неограничен във фондовете, можете да разширите до известна степен функционалността на сауната.

сауна с басейн

Проектиране и оформление на сауна с плувен басейн

Например, гардероб, шрифт или душ, салон, фитнес зала ще допълнят идеално парната баня. Ще бъде добре да се вземе под внимание проект на басейна на руските бани. Поради това проектът или чертежът в този случай ще бъде необходим, а разходите за строителство ще се увеличат, но си заслужава.

Размерите на сауната се избират на базата на броя на хората, които ще бъдат в нея едновременно. По принцип, по двойки има от два до шест души.

Можете, разбира се, да направите сауна за един, но това едва ли е препоръчително. Най-вероятно посещението на банята ще загуби всички смисъл, защото без компанията на приятели и роднини този ритуал ще загуби своята привлекателност.

Планът за сауна трябва да осигури минимална сума за всеки посетител. Обикновено тя е около три кубически метра. Следователно сауна за двама може да се побере на 3 квадратни метра, ако височината му е два метра.

сауна оформление

Оригиналният сауна проект с фитнес зала

Оптималният размер на парна баня е 2x1,8 метра, тъй като можете да подредите шезлонги близо до всяка стена. Ако площта на парната стая е по-голяма, препоръчително е да инсталирате рафтове с форма на L и U-образни.

Не се препоръчва прекалено много да изпълнявате сауна, тъй като тази стая ще се затопли за дълго време и за да запазите тази топлина, ще ви е необходима много енергия.

Подреждане на подове за бани

Изграждането на парна баня трябва да започне с оформянето на пода. При закупуване на материали за довършителни работи, няма смисъл да се плаща с надплащане за техните топлоизолационни свойства, тъй като това няма да повлияе на характеристиките за ефективност.

подове в сауната

подгряване на подовете в сауната

В сауната се намират не само дървени подове. Често се използва за довършителни работи е гранит или други изкуствени материали. Често, за да се спестят пари, пода в сауната е завършена с керамични плочки с груба повърхност, така че да не можете да се плъзнете. Друга възможност за подови настилки в сауната е Thermoderevo. Стабилно толерира топлина и също има "анти-плъзгаща" повърхност.

Подът от дърво осигурява наличието на субстрат за изоставане. Най-добре е да използвате добре обработени дъски с дебелина около четиридесет милиметра. Те ги закрепват с винтове, крият шапките си и затварят тези места със запушалки.

Скелетът на чифта

Работата със скелета на банята започва с монтажа на тавана и обшивката му. След това, един по един, продължете да издигнете всички стени. Този метод е широко използван, тъй като прави възможно постигането на надеждност и твърдост на ъглите на двойка, а също и по-малко сложно.



Преди да започнете инсталирането на рамката, трябва да измерите диагоналите на стаята. Ако те не са равни, тогава стаята не е правоъгълна и е необходимо да я коригирате. Можете да постигнете резултата с помощта на същия скелет. Ако не установите неравномерността на стаята, може да се окажете с неточен вид на лигавицата.

Рамката е изработена от бор борови 50x50. Начинът, по който гредите ще бъдат монтирани на стената (хоризонтално или вертикално), зависи от планираното подреждане на облицовката. От стената е необходимо да се оттегли разстояние, равно на ширината на топлоизолационния слой.

Стенна декорация

Пример за декорация на стена в сауна

Започнете да сглобите рамката от краищата по периметъра на гредите. Те се фиксират чрез дълги винтове с резба или анкерни болтове, след което се монтират междинни елементи. За удобство и точност на инсталацията можете да издърпате конеца между основните ленти. Преди това е необходимо да се грижи за закрепването на каменна пещ. Тъй като фурната е монтирана върху завършена стена, е необходимо да се уверите, че вградените части са в съответствие с монтажните й отвори. За да не се изгубите по време на инсталацията, можете предварително да подготвите примитивна скица на рамката.

Вентилация за сауна

По време на монтажа на рамката на банята е необходимо да се поставят всички необходими комуникации: електрическо свързване, вентилация. За комфортен престой в сауната, вентилационната система има доста строги изисквания. вентилация в сауната В близост до печката е необходимо да се осигури отвор за чист въздух, а пред фурната има изпускателен отвор, през който въздухът да влезе в основната вентилационна система или директно на улицата. Също така се препоръчва да се направи друг отвор, затворен с плъзгащ вентил, който е необходим за бързо вентилиране на стаята.

Трябва да се отбележи, че местоположението на сауната по отношение на външните стени, както и нейните конструктивни особености може да не позволят естествената циркулация на въздушните потоци.

В такива случаи е необходимо да се осигури задължителна вентилация.

За вентилационните канали се използва вентилиращо 100 мм гофрирано фолио. За да се съединят отделните части на това нагъване, има специални фитинг съединители и скоби.

вентилация в парната баня

Вентилационен отвор в парна баня

Според строителните норми се използват пасажи през капиталните стени, но само тогава се полага вентилационен канал.

Вентилационният отвор, през който въздухът влиза в сауната, се затваря от решетка, а отворите за отвеждане на отработилите газове се отрязват с ключалка. По време на пробния период е необходимо да се регулира подаването и отработените газове чрез определяне на оптимален режим на вентилация.

Захранване за парната баня

Сауната се счита за стая с опасност от пожар, поради което на кабелите се налагат специални изисквания. Проводниците трябва да имат топлоустойчива изолация, която да издържа на температури до 180 градуса. Използването на метални маркучи, гънки и различни кабелни канали е изключено. Също така, съгласно правилата, вътре в банята не е позволено да се свързват проводниците, да се инсталират електрически фитинги (ключове и контакти). осветление в парната баня Ако е възможно да се хвърлят проводници от външната страна на стената, е необходимо да се използва и да се завъртат в парната баня точно срещу електрическите приемници. Що се отнася до захранването на електрическата пещ, най-добре е да я поставите в подовата замазка.

За осветление е необходимо да се осигурят топлоустойчиви лампи, разположени на разстояние не по-малко от тридесет сантиметра до тавана. Специална атмосфера може да бъде създадена от осветителни тела, монтирани под рафтовете. Оптичното осветление за сауни придобива популярност. В такива системи кабелните линии не водят електрически заредени частици, а светлинно лъчение, което ги прави по-безопасни.

схема на захранване

схема на захранване в сауната

Всички електрически приемници трябва да бъдат свързани чрез качествени защитни устройства, които предпазват захранващата система от късо съединение и пренапрежение. За да се предпазят хората, които пребивават в сауната от токов удар, е необходимо да осигурите защитно устройство за изключване, просто - RCD. Всички прекъсвачи и RCD трябва да бъдат разположени в отделен капак, разположен извън сауната.

Топлоизолационна парна стая

Много е важно точното затопляне на помещението, защото зависи от него, колко бързо ще се нагрее и колко електричество ще му се наложи. Нагревателят се поставя в рамката по такъв начин, че да не се образуват празнини между отделните части.

санитарна топлоизолация

схема на топлоизолация в парната баня

Струва си да се помисли за топлоизолацията на тавана, тъй като на това място топлинната загуба е най-вероятно.

На върха на нагревателя е необходимо да поставите слой фолио от хартия. Съединенията на отделните части са залепени с алуминиева залепваща лента. Благодарение на използването на фолио, постига се най-доброто запазване на топлината, сауната бързо поема необходимата температура и се охлажда по-дълго.

Басейн в сауната

Изборът на басейна е свързан не само с необходимата площ, но и с нюанси като вида на почвата в обекта и наличието на необходимите комуникации. Това се случва, като погледнете рисунката на сауната, можете да си осигурите само готов дизайн на баня, който не включва изкопни работи. Завършените плувни басейни, в по-голямата си част, нямат плуване поради малкия си размер.

Има няколко вида готови за къпане на пазара:

  • мобилен;
  • мини-басейн;
  • Джакузи.

Този тип басейн е проектиран само за охлаждане след гореща парна баня. За тези, които искат да закупят сауна с голям плувен басейн, ще трябва да опознаете земята, да нарисувате рисунка на басейна и да доставяте комуникации. Тази работа е най-добре възложена на професионалисти.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Как да направите сауна в къщата със собствените си ръцеКак да направите сауна в къщата със собствените си ръце
Електрически сауниЕлектрически сауни
Инфрачервена сауна със собствени ръцеИнфрачервена сауна със собствени ръце
Варианти на планиране на двуетажни къщи с гаражВарианти на планиране на двуетажни къщи с гараж
Баня 4х4 метра добър компромисБаня 4х4 метра добър компромис
Хамам в апартамента създаваме турска парна баня у домаХамам в апартамента създаваме турска парна баня у дома
Двуетажна къща 7х9Двуетажна къща 7х9
Атипично разположение на едноетажна къща 12х12Атипично разположение на едноетажна къща 12х12
Отопление в печкатаОтопление в печката
Оформлението на едноетажна къща 9х13 на голям парцелОформлението на едноетажна къща 9х13 на голям парцел
» » Проектиране и оформление на сауната
© 2021 BggeHat.com