Хамам в апартамента създаваме турска парна баня у дома

Можете да парите в турска баня, без да напускате собствения си апартамент. Но преди да се наложи да работите здраво и самостоятелно да оборудвате сауна хамам във вашата баня. Ако по-рано никой не е разбрал за изпълнението на такъв проект, то с появата на парогенератори и изолационни материали всичко се промени.

Турска баня в апартамента - колко място има за нея?

Трябва да се отбележи, че е невъзможно да се построи шунка в апартамент, ако става въпрос за жилища с малки размери. Районът, на който може да се постави турска баня, е не по-малък от 1,5x1 м2. С този подход свободното пространство вътре в сауната ще бъде 1,3x0,9 м2. Не забравяйте, че апартаментът все още трябва да получи място за инсталиране на комплект парогенератори и филтри. Последните са най-често инсталирани в решетка или в специално произведени люкове близо до сауната.

В малък апартамент турската баня няма да работи

В малък апартамент турската баня няма да работи

Като цяло хамамът е идеален вариант за къща, която има свободно пространство. Особено, когато смятате, че в турската баня трябва да има висок (около 3 метра) таван, който по време на изграждането или приспособяването на съществуващите помещения е необходимо да се получи куполна форма. Собствениците, които са решили да оборудват къщата с хамам със собствените си ръце, трябва да се грижат, че бъдещата сауна е добре изолирана от други помещения, има висококачествена качулка, канализация, тръбопроводи с топла и студена вода.

Хамам се счита за сложно инженерно устройство, поради което дори в банята се препоръчва да се оборудва този тип сауна, като се вземе предвид вече направения чертеж. В процеса на изготвяне, ние вземаме предвид разположението на апартамента, характеристиките на водопроводната и електрическата инсталация.

Изчертаването на Хамам

На самоизтеглена рисунка трябва да присъстват всички нюанси, които са невидими за окото, само по този начин ще бъде възможно да се изгради истински ефективен и безопасен хамам. Ако собственикът на апартамента няма напълно опит в дизайна, тогава е по-добре за него да потърси помощ от специалисти.

Ние правим хамам в банята - монтаж на 4 етапа

По време на проектирането на турската баня, много внимание се отделя на тавана, който според традицията трябва да има куполна форма. Но тъй като купол с подходящ размер в банята на градски апартамент няма да бъде печеливш (може да отнеме пространството на малка стая), тогава е полезно да се намери алтернатива на него. Тъй като последната, наклонената таванна повърхност е идеално подходяща, покрай която като каменен таван, капки от пара веднага ще се стичат до стените.

Таванното пространство е оборудвано с поливален тропически душ. Без да се провалят, инсталираме вентилация с директен изход към вентилационния вал. Тъй като при работа на кабината вентилационният прозорец трябва да бъде затворен, ние го оборудваме със специален вентил.



След това преминете към ВиК и други работи:

  1. 1. Допълнителен работен процес прилича на действията, които се извършват при оборудването на душовото табло. Разликата се крие във факта, че студената вода трябва също да бъде доведена до генератора на пара и от нея да се изхвърли в канализацията. Парогенераторът е оборудван с медна тръба, през която ще се подаде пара на сауната (дюзата се поставя под пейката).
  2. 2. В следващата стъпка монтирайте кабината. За нейното производство се получава устойчива на влага гипскартон, продуктът има маркировка от типа GKLV и металният профил (UW-50, UW-75), от който събираме основата на лагера. Отвътре завършената рамка е покрита с два слоя топлоизолация, затова е по-добре да се закупи експандиран полистирол.
  3. 3. Подовете в хамама трябва да имат наклон, който да не позволява водата да остане на повърхността. За удобно развлечение в сауната ние изграждаме бетонна пейка, ако параметрите на пространството позволяват, а след това я оборудваме с облегалка. За да може магазинът да издържа на много тегло, в производствения процес е подсилен с метална мрежа. Ако има такава възможност, тогава оборудваме пейката и подовете с системата "топъл под". Въпреки че в малка сауна е достатъчно да се създаде комфортна обстановка, която преди това е покрила повърхността с топла вода.
  4. 4. На следващия етап изпълняваме хидроизолация на всички повърхности на хамам, включително пейка. Всички плочки са облицовани с плочки.
Станциите и подовете са по-добре оборудвани със система

Станциите и подовете са по-добре оборудвани с система "топъл под"

Вратата на чуковете може да бъде направена с алуминиев профил и закалено стъкло. Между листа и подовата настилка оставаме малка празнина, която ще осигури притока на чист въздух. Вратите на сауната могат да бъдат направени от дърво, но е по-лесно да се грижи за стъклото, което на свой ред не позволява възпроизвеждането на гъбичките. За разлика от дървото, стъкленият продукт не е деформиран поради температурни разлики и висока влажност.

Инсталиране на парогенератор - как става това?

Монтажът на парогенератора се извършва в сухо и добре проветрявано помещение. Термоизолираната тръба за пара е разположена под наклон, който няма да й позволи да задържа кондензат. За да се изключи директният контакт на човешката кожа с гореща пара, мястото на изхода на дюзата се избира под пейката. Поставяме го на височина от 4 сантиметра и над пода. В допълнение, по пътя на изхода парна струя не трябва да се натъкне на пречки.

В стандартния комплект с парогенератора има контролен панел, който е монтиран навън извън входа на турската баня, както и температурен датчик - той е монтиран, като дюза за изпускане на пара, под пейката. Веднага след като температурата в сауната намалее, сензорът инструктира генератора да продължи да изпомпва пара. На контролния панел има следните функции:

  • активиране / деактивиране;
  • таймер за време и температура;
  • бутон за пауза;
  • бутона за осветяване в кабината;
  • вкус и регулатор на пара.

По правило могат да бъдат закупени модели на парогенератори, специално проектирани за оборудване на сауни, с всички необходими префикси и работни елементи:

  • дозаторни и ароматни резервоари;
  • decalciner (предотвратява образуването на скала);
  • водоустойчиви лампи и вентилатори;
  • стъпков трансформатор (изисква се за работа с осветителната система).

Що се отнася до мощността на генератора, ние го избираме въз основа на площта на бъдещата сауна. За опцията хамам в банята има достатъчно оборудване с капацитет от 3,5 kW.

Горепосочената информация показва, че апартаментът хамам не е тромаво допълнение към обичайната баня. В действителност, хамам - това е същата душ кабина, която можете да използвате всеки ден, а ако искате да пара, ще включва само парогенератор. Между другото, не се страхувайте, че решението за изграждане на шунка във вашата баня може да причини неудобства на съседите. Комплектът за генериране на пара работи тихо и получената пара преминава в канализационната система.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Двуетажна къща 7х9Двуетажна къща 7х9
Проекти на банята 7x7Проекти на банята 7x7
Проекти и оформление на сауната 5х5Проекти и оформление на сауната 5х5
Направи си сам изграждане на саунаНаправи си сам изграждане на сауна
Характеристики на банятаХарактеристики на банята
Как да си направим баня със собствените си ръцеКак да си направим баня със собствените си ръце
Изграждане на сауна или саунаИзграждане на сауна или сауна
Как да комбинираме баня и тоалетнаКак да комбинираме баня и тоалетна
Какви са турските баниКакви са турските бани
Някои нюанси на изграждането на баняНякои нюанси на изграждането на баня
» » Хамам в апартамента създаваме турска парна баня у дома
© 2021 BggeHat.com