Изграждане на турска баня

Изграждане на турска баня

Турската баня е получила голяма популярност сред сънародниците ни сравнително наскоро. Уникалните терапевтични възможности на тези екзотични двойки обаче са познати от дълго време. Водните процедури в турските бани носят много традиции и особености, които хората обичат от всички краища на света.

вътрешна баня

Пример за интериора на турска баня

Едновременното изграждане на турските бани е довело до факта, че рядко всяка строителна организация не разполага с изграждането на турски парни бани в списъка си с услуги. Не изоставайте и любителите правят всичко сами - форумите са пълни с мнения, как да се изгради екзотична сауна у дома.

Малко история

Ние сме свикнали да приписваме хамам на плодовете на турските дейности, но това не е напълно вярно. Основателите на турските бани са древните римляни. Посредници между Турция и Римската империя бяха арабите, които донесоха принципите за изграждане на хамами.

За първи път турските двойки бяха споменати преди около осемстотин години. Най-древните съчетани, най-точно отразяващи традиции и култура се намират в Истанбул и не е изненадващо, защото от тук според аналозите произхожда турската визитка - хамама.

проект hamam

Подробно планиране на турската баня

Трябва да се отбележи, че такова разпространение е обусловено от религиозни понятия, които казват, че "чистотата е половината от вярата".
Турската баня ви позволява наистина да отпуснете душата и тялото. Топла атмосфера (топла, не гореща), заедно с оптимална влажност и пикантни вкусове, ще забравят за рутината суматоха и ще се потопите в ориенталския вкус.

Церемония по посещение на Хамам

Банята в турски стил е стая с топли каменни легла в центъра. Таваните в стаите под парната баня трябва да имат куполообразен външен вид, така че парата, която се образува тук, да не се капе отгоре, но тече по стените.

По принцип има три стаи в турската баня. Влизайки в турската баня, посетителите влизат в съблекалнята, наречена "Sogukluk" или "Jamekian".

проект hamam

Проект за турска баня

В тази стая човек трябва да си вземе душ, да смени дрехите си със спално бельо и да вземе необходимите аксесоари за баня. Също така тук човек се нагрее, защото температурата в съблекалнята е около тридесет градуса.

След като посетителят се нагрее, вратите на "харарета" или парната баня се отварят пред него, където ще се извършват всички процедури за баня.

Оформлението на парната стая може да се сравни с ръката на човек, където детска площадка с шезлонг е длан, а нишите за вана, всяка със собствена температура и влажност, са пръсти.

Използвайки гъба или козина с козина, части от мъртвата кожа се отделят от човешкото тяло, порите се отварят, позволява на кожата да диша, а приятната топлина загрява мускулите. Тази процедура се повтаря от време на време, като се редува с водни процедури и релаксиращ масаж. масаж в турска баня След приключването на целия списък с процедури за къпане остава да посетите друга стая на турската баня - "soguklyuk" или стая за почивка по пътя. Тук на гостите се предлага малко почивка, за да се охладят и пият чай.

Предимствата на турските двойки

Ако сравним нашите Руска баня с хамам, на първо място, различията в температурния режим са очевидни. Тези, които са били в турските бани, вероятно забелязали колко приятно мека и комфортна топлина действа върху тялото. Друга неоспорима разлика е фактът, че влажността в хамама е почти сто процента, във въздушните парета непрекъснато летят. Парата се генерира и се прехвърля в парна баня с температура около 45 градуса. Понякога масла и естествени аромати се добавят към пара.

вътрешен хамам

интериор на турска баня

Да разгледаме други полезни свойства на турската сауна:
  • Способността да се почисти тялото от токсини, благодарение на пилинг;
  • Възможност за възстановяване на здравината в тялото;
  • Способността за почистване на дихателните пътища;
  • Възможност за премахване на болката;
  • Помощ при лечението на настинки;
  • Помощ при лечението на безсъние;
  • Помощ при лечението на наднорменото тегло;
  • Възможността за положително въздействие върху храносмилателната система.

Изграждане на хамам

Струва си да се отбележи, че хамамите, издигнати в наше време, са различни от тези, които са съществували в старите времена. Преди това баните са били обществено място, а сега има тенденция да създават свои собствени малки двойки. Правилата и нюансите на строителството са създадени от основателите на турските бани, така че не е нужно да измисляте велосипед, просто трябва да се обърнете към източниците.

отопление в турска баня

Монтаж на отоплителна система в турска баня

Правилното нещо, разбира се, е да се използват услугите на професионални строители, но ако средствата не го позволяват, можете да се сдобиете с теоретични знания и да се опитате да построите турски хамам със собствените си ръце.

компетентен проекти и оформления на сдвоени 3х3 включват, както е отбелязано по-горе, няколко стаи. Естествено, у дома, средният гражданин на нашата страна, ще бъде невъзможно да се изпълнят тези изисквания. Следователно, трябва да жертвате нещо или да комбинирате в една стая няколко различни във функционални стаи.

Хамам покритие

Интериорна декорация на турска баня

Нека изброим някои от нюансите, които строителството на турските бани има:
  1. Рядко някой може да се похвали с достатъчно свободно пространство у дома си и ако е така, трябва да разберем, че при изграждането на голям турски хамам е необходимо да се планира обширна комуникационна система.
  2. Цялата работа може да се извърши независимо, но с големи размери и оформлението на банята това може да отнеме много време. И това не е изненадващо, защото дори и опитни строители не могат да изградят шунка за кратко време.
  3. Като се има предвид проектите на големи вани, е необходимо да се разбере, че строителството ще струва доста пени. Ето защо, за тези, които смятат, че е неуместно да харчат такива пари, си струва да мислим за малките хамами. Оформлението на такива бани е забележително поради своята простота, няколко стаи без проблеми ще включват цялата необходима функционалност. Първата стая е оборудвана с шезлонги за масаж, а втората се използва директно като парна баня.

Къде е най-доброто място за турска турска баня

Няма специални правила за избор на място за баня в къща или апартамент. Трябва обаче да се разбере, че изграждането на турски бани осигурява отделно помещение за подреждане на цялото необходимо оборудване (парогенератор, отоплителна система).

Парогенераторът може да бъде с температурен датчик, който при превишаване на определена температура ще даде сигнал за изключване на подаването на пара. За тези, които обичат да се наслаждават на приятни аромати, има такива устройства като ароматизатори, благодарение на които въздухът в парната баня придобива необичайни свойства.

оформлението на турската баня

Опции за оформление за турска баня

Изграждането на района под турската баня трябва да вземе предвид, че готовите помещения ще бъдат малко по-малки. Всичко това поради факта, че стените на парната баня трябва да имат добра хидро и топлоизолация.

Турска баня. Материали за строителството

За разлика от традиционния за нас дървен руски сдвоен, при изграждането на турските бани дървото не се използва. За дълго време източните бани са завършени с естествен мрамор. Сега, в допълнение към мрамора, обичайно е да използвате маслен камък - материал, който ви позволява да изключите внезапните промени в температурата в стаята. Най-достъпният довършител е керамичните плочки. С помощта на керамика можете да изградите функционална и в същото време евтина парна баня.

Турска баня и микроклимат

Както вече беше отбелязано, турската парна баня трябва да има куполни тавани, благодарение на които кондензираната пара не се влива в главите на посетителите.

Турска баня

Проектна версия на турската баня

Тяхната височина, съгласно правилата, не трябва да бъде по-малка от 2,5 м. Също така много важно е разположението на вентилацията. Благодарение на почти 100% влажност, е необходимо въздухът да се актуализира периодично. Трябва да се отбележи, че ако свържете вентилацията на парното помещение с общата къща, може да се случи, че кондензираната пара ще напусне в едно от помещенията на къщата. Затова е желателно да се осигури отделна вентилация.

Както във всяка стая, турската парна баня не може да направи без изкуствено осветление. Има някои функции тук, защото стаята е мокра. За монтаж подходящи нисковолтови тела с предпазване от проникване на влага.

Функционални характеристики

Съвременните бани, в по-голямата си част, са оборудвани с система за генериране на пара.

парогенератор

Схема на системата за генериране на пара

Дюзите, разположени под шезлонгите, са предназначени за подаване на пара директно в парната баня. Водата се подава в специални кутии (краунс), оборудвани с кранове. Изтичането в канализацията трябва да има стълба, така че неприятните миризми да не засенчват престоя в парната баня.

За водни процедури не се използват само куруни, възможно е да се осигури душ като "тропически дъжд", с който можете да изплакнете без да напускате чартета.

Леглата и масичката за масаж са изработени от тухли, след като са се погрижили за отоплението. Размерите им ще зависят от размера на стаята, но въпреки това има препоръки за извършване на височина на маса на подиум от около 800 мм.

Турска парна отоплителна система

Днешните турски бани се отопляват по няколко начина. Електрическото отопление на парната баня работи според принципа на технологията "топъл под". Нагряването на водата е система от тръби, пробиващи парната стая, през която циркулира гореща вода. Водата се отоплява от котел, инсталиран в техническо помещение.

Температурата в парната баня трябва да бъде най-малко тридесет градуса. За да се подготви вана за процедурите в продължение на шест часа, котелът се включва, като температурният сензор се регулира до 45 градуса. Създаването на пара се препоръчва да се включи в два часа. отопление на турска баня И накрая, отбелязваме, че като допълнително оборудване понякога се инсталира стерео система, което допринася за по-голяма релаксация. Също така, системата за дезинфекция ще бъде много полезна, благодарение на която турската баня винаги ще бъде чиста.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Проекти и оформление на сауната 5х5Проекти и оформление на сауната 5х5
Направи си сам изграждане на саунаНаправи си сам изграждане на сауна
Как да избера подходящата ванаКак да избера подходящата вана
Характеристики на банятаХарактеристики на банята
Дървени бани до ключ от ламиниран фурнир дървен материалДървени бани до ключ от ламиниран фурнир дървен материал
Изграждане на сауна или саунаИзграждане на сауна или сауна
Възстановяване на ваните качествено и на разумни цени от вана реставраторВъзстановяване на ваните качествено и на разумни цени от вана реставратор
БаняБаня
Какви са турските баниКакви са турските бани
Някои нюанси на изграждането на баняНякои нюанси на изграждането на баня
» » Изграждане на турска баня
© 2021 BggeHat.com