Сауна със собствена конструкция за ръце по стъпка без проблеми

Много мечтаят за сауна, но нейното изграждане се отлага от година на година, обикновено поради финансови проблеми. Ще разкажем за организиране на собствена сауна без привличане на професионални строители.

Изборът на място - в апартамента или в крайградската зона?

Сауната е построена със собствените си ръце лесно и бързо, ако разберете как е подредена и знаете последователността на създаването. Изградете го във всяка сграда, където можете да организирате вентилация, да донесете електричество и вода. Ако има подходящо помещение, няма проблеми с изграждането на отделна сграда. В просторната баня можете да организирате прекрасна сауна.

Добре избрано място за мини сауна в крайградската зона

Добре избрано място за мини сауна в крайградската зона

При избора на място са взети под внимание изискванията за санитарна и противопожарна безопасност. На сауна е препоръчително да изберете хълм, за да се улесни оттичането на вода. В апартамента за сауна устройството ще се нуждаят от малко промени, свързани с изолацията, декорацията и монтажа на електрическата пещ. Можете да построите тухлена печка нагревател, но само в частна къща. Всяка стая трябва да е херметична, да има обща площ до три квадратни метра и не по-малко от един метър на човек.

Сортове - изберете според собствените си предпочитания

Всеки тип сауна има различна температура и влажност. В зависимост от тези характеристики има три вида:

  • турски хамам с много висока влажност и умерена температура;
  • Финландски с много висока температура, суха пара;
  • Руска баня с висока влажност и висока температура пара.

В турския хамам температурата не надвишава 60 °, а влажността е такава, че парата е изключително богата. Опитайте се да поддържате температурата на 30-40 °, което е привлекателно за хора, които не понасят високи температури. В турската баня не само се разхождат, но също така се предприемат различни процедури: масаж, обвиване, пилинг. За вътрешно обзавеждане се използват главно керамични плочки.

Турската сауна вътре е покрита с керамични плочки

Турската сауна вътре е покрита с керамични плочки

Финландската сауна е царство на суха пара. Стайната температура може да достигне 120-140 °, а влажността остава ниска, само 5-10. Най-често срещана е финландската сауна. При неговите условия въздухът има по-ниска топлопроводимост и топлинна мощност. Тялото се загрява повече, отколкото в други видове парни бани, като ползата от престоя си значително се увеличава.

Руската баня се затопля сравнително малко - до 65 градуса, но в нея има много мокра пара. Класическо устройство - от нарязани трупи с монтаж в парна тухла с камъни. Понякога излива малко вода, генерира пара и стаята се затопля. Изграждането на руска баня се планира, като правило, в отделна сграда на нейния собствен обект.

Оборудваме подовата настилка - дървена или теракота?

Материалът за подова конструкция трябва да е устойчив на висока влажност и висока температура. Подът е оборудван с мивка, за да се улесни почистването. Неговото отваряне не трябва да се поставя до отоплителното тяло, в противен случай миризмата на канализацията прониква в помещението. Дървеният под е топъл, но много кратък. Ако се вземе решение за поставяне на под от дъските, не може да се лакира. Подредете дървения под в отделна баня и не го залепете в дървените трупи, а просто го стекайте. През лятото няколко пъти дъските се изнасят на улицата и се изсушават. Не може да се каже, че е много удобно.

На дървен под в сауната е по-трудно да се изплъзнеш, хубаво е да стъпиш на такъв етаж

На дървен под в сауната е по-трудно да се изплъзнеш, хубаво е да стъпиш на такъв етаж

И в отделна, и в вградената сауна къща най-добрият вариант - на пода от плочки. Качеството на плочките може да бъде най-често срещано, лесно се мие и дезинфекцира. Устройството е много просто:

  1. 1. Първо, покриваме слоя от експандирана глина за затопляне;
  2. 2. Изработваме бетон от класически състав: цимент, пясък, чакъл;
  3. 3. Разстиламе всички хидроизолационни материали;
  4. 4. Направаме насип с наклон към мивката;
  5. 5. Поставяме плочката.

Изберете плочки с грапавост, защото материалът е много хлъзгав, а още по-добре - направете дървени решетки и ги поставете на пода.

Електрическо оборудване, вентилация, канализация - предварително се подготвяме

В отделна вана е по-добре да се изгради конвенционален печки-нагревател. При вградената сауна рядко се използва, обикновено е инсталирана електрическа фурна. При избора на електрически нагревател вземаме предвид площта на парното помещение, за да определим мощността на устройството. На щита инсталираме отделна автоматична машина, поставете кабела в гофрирането, свържете печката. Ние правим окабеляване за осветление, превключвателят е монтиран отвън.

За да свържете електрическата фурна в самата сауна, няма да бъде много трудно

За да свържете електрическата фурна в самата сауна, няма да бъде много трудно

Вентилацията служи не само за обмен на въздух, но също така ви позволява да затоплите стаята по-бързо. Пробихме дупките за вентилация на стената, ще са необходими два входа и изхода. Входът е направен зад печката, така че студеният въздух се затопля незабавно и циркулира през парната стая. Диагонално от горе, ударихме дупката за отвеждане на вентилацията. Вграждаме клапани за регулиране на въздушния поток. Остава да се инсталира пожарогасител, който се затваря при възникване на пожар.



Преди подовото устройство инсталираме канализация. Ако вече съществува, просто свържете тръбата към съществуващата система. При липса на извършване на местно изтичане: на разстояние от сградата, изкопаване на яма на метър и половина, ние държи изкоп към него. Поставяме тръбите от дренажния отвор в парната стая към канала. Инсталацията се извършва с помощта на специални канализационни тръби, уплътняването се осигурява от техния дизайн, в друг случай ние правим циментова паста в ставите.

Облицовка и изолация - ние организираме и инсталираме

Във вградената сауна летвата е предназначена за монтаж на хидро- и парна изолация. Преди монтажа подът вече е готов. Щандовете са изложени вертикално или хоризонтално. За коя опция е по-добре, непрестанно се аргументирайте. Вертикалното разположение на рамката има своите предимства - няма да попречи на изтичането на кондензата от стените. В този случай стенният панел е монтиран хоризонтално, с жлебове надолу.

Изграждането на щайгата във ваната. След това инсталирането на облицовка

Изграждането на щайгата във ваната. След това инсталирането на облицовка

На периметъра на пода поставете бара, ако няма бордюр, ние прикрепяме вертикални стойки към нея. Стените на сауната, вградени или отделни, изолирайте само отвътре, така че да не се губи топлина при нагряване на стените. Това е многопластов пай, който изглежда така:

  1. 1. На вътрешната стена се прикрепя слой хидроизолация, като материал е по-добре да се използва композитно фолио. За закрепването на ролкови материали се използват дървени летви, които се разполагат на стъпки от няколко сантиметра от размерите на изолацията.
  2. 2. В пространството между скелетите се поставя нагревател, за предпочитане минерална вата. За да се създаде вентилационна междина между нагревателя и следващия слой пароизолация, дебелината на релсите трябва да надвишава дебелината на парната бариера с 1-2 cm.
  3. 3. На скелет ние закрепваме с тънки дъски алуминиево фолио с полиуретаново покритие - парна бариера. Съединенията на паропреградата са запечатани с лепилна лента.
  4. 4. Ние правим груб таван, защото е възможно да се използват дъски от 20 мм, не непременно кант, но дори. Още по всичко, както на стените: хидроизолация, дървени пръти, изолация, парна бариера.

Обличане и облицовка - избор на материали

Първо, трябва да се каже кои материали строго не се препоръчват за довършване на домашна сауна - това са различни плочи за лепило и шперплат. Красив външен вид ще окаже влияние върху здравето ви: веществата, които образуват лепилото, ще започнат да се освобождават. Кондензацията на повърхността значително увеличава освобождаването им.

Дървената подплата все още не е извадена от подиума

Дървената подплата все още не е извадена от подиума

Нищо по-хубаво, освен дървена облицовка, докато не дойдоха с нея. Пластмасата е в състояние да издържи на определена температура, но когато бъде превишена, тя започва да се изкривява. Екзотичните дървесни видове са красиви и надеждни, но вътрешното дърво изобщо не е ниско. Обмислете някои видове дървесина, които са най-подходящи за вътрешната кожа:

  1. 1. Варовиците са устойчиви на температурни промени и промени в влажността. Той е порьозен, не съдържа смоли, но материалът рядко се намира.
  2. 2. Най-често използваната елша - добри декоративни свойства и ниска цена. Освен това има лечебни свойства: танините от дърво помагат с настинки, подагра, бронхит.
  3. 3. Aspen се използва, но с ограничения. Издържа на капки влага, но не харесва високите температури: абсорбира много влага.
  4. 4. рядко се използват иглолистни видове. Pine издава много смола, кедърът е скъп, лиственицата трудно се обработва. Боровете трябва да се използват за рамката и в зони, които нямат контакт с тялото.

Характеристики на надеждното закрепване на скелет и облицовка

Вземаме предвид, че сградата ще се свие, особено дървена. За да се елиминира отрицателният ефект на свиване и линейно разширение на дървото при нагряване, направете плаващ скелет. Без да нарушава общата структура на стените, тя е разположена така, че свиването и промяната на влажността да не повлияят на функционалността. Единственото нещо, което отличава плаващата клетка от обикновения, е методът на закрепване.

Плуващият скелет за каси елиминира възможността за потъване на стените

Плуващият скелет за каси елиминира възможността за потъване на стените

На местата за закрепване на дъските на каркаса поставяме болтове в стената с резба навън или щифтове - 4-5 на пръта. В стелажите, разположени срещу режещия болт, ние избираме чрез канали с дължина 10-15 см. Поставяме прътите върху болтовете и закрепваме гайките, но не и докато спира. Ние инсталираме допълнителни елементи на места, където се планират местоположението на магазини и рафтове. Долният край на ламелите не трябва да достига до пода от 20 мм. Това ще гарантира вентилация, пази облицовката. Вместо болтове за свободно закрепване, възможно е да се поставят парчета поцинкован ъгъл.

Облицовката може да бъде закрепена по открит и скрит начин, за сауната, която използваме, скрита, за да не се изгорите с нагрети шапки с винтове или нокти. В идеалния случай използвайте поцинковани стикери. Също така използвайте нокти без шапки, които са силно запушени в лигавицата, а след това покрийте с шпакловка. Преди да инсталирате на място, облицовката трябва да преминава през аклиматизация, и колкото повече е разликата между температурата в склада и в сауната, толкова по-продължителна.

Оборудване за сауна - отопление и рафтове

В сауната, близо до вратата, инсталираме отоплителен уред. Той може да бъде нагревател или електрически нагревател. Нагревателят се използва основно в руска баня. В коминната печка или в горната част на нагревателя полагаме камъни, които натрупват топлина при нагряване, а след това я раздайте, поддържайки температурата в парната баня дълго време.

Когато фурната и рафтовете са на място, може да се смята за изпълнена задача

Когато фурната и рафтовете са на място, може да се смята за изпълнена задача

Правилният избор на камъни оказва влияние върху нивото на комфорт в сауната. Те трябва да бъдат гладки, без пукнатини, добре измити. Най-напред поставяйте калдъръми с по-голям размер, отгоре по-малки. За сауна, тези видове камъни са подходящи:

  • jadeite - скъпо, но много изцеляващо поради минералите, които се отделят по време на отоплението;
  • порфирит - дълготраен камък, има положителен ефект върху кожата, бронхите и белите дробове, нервите;
  • диабаза - евтина, добре загрята;
  • маслен камък - равномерно нагрява, укрепва имунната система, нормализира кръвообращението и кръвното налягане.

Подреждаме рафтове с поставка - долната е предназначена за седене, горната - за лъжа. Размерите им са 60 × 180 см. Ние правим дървена облегалка за глава 35 см широка, височина 15 см. Долният рафт е на 45 см от пода, а горната - на 90 см от него. Разстоянието до тавана трябва да бъде около 80 см. В допълнение към парната баня се нуждаете от пералня или душ. Те също така организират стая за почивка или съблекалня.

Вратата може да бъде масивно дърво или частично оцветено стъкло. Използвайте стандартни или направени по поръчка. Долният ръб се намира на височина 15 см от пода. Брави и ключалки не са инсталирани, ние използваме магнитни брави. След завършване на монтажа на дървени продукти, те са добре излят, така че няма изтъркани, измити.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Проектиране и оформление на саунатаПроектиране и оформление на сауната
Електрически сауниЕлектрически сауни
Инфрачервена сауна със собствени ръцеИнфрачервена сауна със собствени ръце
Варианти на планиране на двуетажни къщи с гаражВарианти на планиране на двуетажни къщи с гараж
Планиране на обекта с къща и саунаПланиране на обекта с къща и сауна
Двуетажна къща 7х9Двуетажна къща 7х9
Оформлението на селска къща 10х11Оформлението на селска къща 10х11
Проекти на банята 7x7Проекти на банята 7x7
Оформлението на къщата е 6x8 със сауна и сауна за добра почивкаОформлението на къщата е 6x8 със сауна и сауна за добра почивка
Направи си сам изграждане на саунаНаправи си сам изграждане на сауна
» » Сауна със собствена конструкция за ръце по стъпка без проблеми
© 2021 BggeHat.com