Какво да направите, ако тръбата се счупи

Най-неприятните изненади се появяват там, където най-малко очакват. Често те се представят от водоснабдителна система в многоетажна сграда. Такива привидно вечни метални тръби понякога дават изтичане, но ако се пробият - викат охраната! Човек може да гледа три събития завинаги: как гори огънят, мисли парите и как водата работи. Последното не винаги е подходящо, ако тази вода бие от счупена тръба. Какво ще стане, ако тръбата в апартамента ви се разбие, къде да се обадите и какво трябва да направите първо, така че съседите отдолу да не променят мнението си за вас и вашето семейство?

Къде трябва първо да се обадя, ако водопроводът се счупи?

Ако пробивът на водопровода е сериозен и смятате, че няма да можете да се справите сам, по-добре е да наберете веднага броя на водопроводчиците. Помислете за себе си щастлив, ако този "щастлив" момент в апартамента, не сте сами: някой да се обадите на специалисти, а други - по някакъв начин да се ограничи налягането на водата. През делничните дни е необходимо да се обадите в службата за поддръжка на жилища (или просто WEC). Техният брой често е залепен на входните врати на входа. Там често можете да намерите телефонния номер на водопроводчика. Е, ако тръбата избухне по време на неработно време, трябва да уведомите незабавно службата за спешна помощ на водния канал възможно най-бързо за извънредната ситуация. Естествено, броят им трябва да се записва предварително в домашния телефонен указател. Но можете да научите всичко в справката - просто отнема повече време. Същото нещо трябва да направите, ако вие сами се занимавате със замръзналите тръби на обекта, без да мислите как да затопляте замръзналото водоснабдяване, без да го повредите едновременно. Но в такива ситуации, като правило, можете самостоятелно да изключите водата.

Но какво ще стане, ако времето не премахне аварията:

Тръба за линейка

Не винаги е необходимо да вдигате кипене и незабавно да разстройвате всички и всичко. Ако тръбата се счупи на място, минаващо през мокри помещения, в повечето случаи е достатъчно просто да затворите клапата на тръбата, която тече от стъпалото. Но той също така се случва, че не е там (за сериозен пропуск, а след отстраняване на проблеми попитам водопроводчици монтаж клапан - това значително ще опрости живота си в бъдеще!), Така че това означава, че на ръка ще трябва да покрие мястото на пробив. Първо трябва да стигнете до това място. Знаете как да скриете тръбата в банята - ако го намерите сега! изолационни устройства със скоби за използването по-добре да вземат нещо от гума (със сигурност банята е с гумена ръкавица), увийте продукта около тръбата и затегнат своите плат ленти. За да я фиксирате здраво, използвайте отвертка, която използваме като затягане (за сравнение, приблизително турникета се прилага в случай на кървене). Можете да отидете малко по-различно: обвийте дупката с гумено уплътнение и след това с лист от калай, който вече е затегнат с винтова връзка (гайка).

Ако тръбата се счупи

В някои случаи можете директно да блокирате водата в решетката, но за тази цел трябва да имате достъп до мазето и да знаете кой клапан да се върти. Ако сте запознати с портиера, тогава ключовете до мазето могат да бъдат получени от него. Но помнете, докато правите това, изключвайте водата на целия вход. И на това нямате правно основание - това е работата на водопроводчици или спешна помощ.

Кого да обвиняваме за всичко, което се е случило?

Кой е виновен за факта, че тръбата е пробита, е естествен въпрос, който се появява след отстраняването на извънредното положение. Ако живеете в собствения си дом, тогава поставянето на външната канализационна система е вашият бизнес, съответно, и всички проблеми с него също. Но какво да кажем за апартамента? Запомнете веднъж завинаги:

  • всички тръби от подиума до първото кранче - всичко това е отговорност на управляващата организация, която управлява тази къща;
  • всички други тръби и окабеляване за апартамента - грижата на наемателите. Следователно тяхното състояние трябва да се следи, ако е необходимо, своевременно да се заменят елементите на тръбопровода с нови;
  • ако става дума за отоплителна система, тогава ситуацията е различна - защото всичко е отговорност на управляващата организация, при условие, че системата не е променена от наемателите на апартамента

Е, сега знаете как да действате при счупване на водопроводните тръби. Намаляване на риска от такова състояние на авария е възможно чрез превантивни проверки на състоянието на тръбопровода. За това не е необходимо да се обаждате на водопроводчици - достатъчно е визуално да се оцени външността им. Присъствието на ръжда, петна, "сълзи" - всичко това показва незначително състояние на продуктите. Също така Ви препоръчваме да проверите наличността и наличността на вентила в непосредствена близост до основната тръба за захранване. Това ще ви позволи бързо да изключите водата в случай на изтичане в тръбопровода!

В една от следващите статии ще говорим за кондензата на тръбите: причините за появата му, какви мерки трябва да се вземат, за да се отървем от такива явления.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Тръби водопровод тръби в апартамента какви са схеми?Тръби водопровод тръби в апартамента какви са схеми?
Как да блокирате отоплителната батерияКак да блокирате отоплителната батерия
Ремонт на отоплителни котлиРемонт на отоплителни котли
Подмяна на водопроводни тръбиПодмяна на водопроводни тръби
Смяна на отоплителните тръбиСмяна на отоплителните тръби
Ремонт на тръби за отоплениеРемонт на тръби за отопление
Хидравлично изпитване на тръбопроводи на отоплителни системиХидравлично изпитване на тръбопроводи на отоплителни системи
Тръба за водопровод в земята и за полагане на водаТръба за водопровод в земята и за полагане на вода
Какво да направите, ако канализацията е запушенаКакво да направите, ако канализацията е запушена
Ремонт на радиаториРемонт на радиатори
» » Какво да направите, ако тръбата се счупи
© 2021 BggeHat.com