Как да се затопли замръзналата вода тръба

Вече сме толкова свикнали с комфортен живот, че най-малките промени се възприемат като истинска трагедия. Вземете поне водата от автономна водопроводна мрежа. Често собственици на крайградски недвижими имоти през зимата са в ситуация, в която една хубава сутрин всички опити да се получи вода от кранчето остават неуспешни. Дали водата изтича? Малко вероятно е, най-вероятно, тя просто замръзна в акведукта. И тогава възниква естествен въпрос: "Колко по-добре да се затопли замръзналото водоснабдяване, без да се прибягва до външна помощ?". Ще се опитаме да отговорим на този въпрос в тази статия, цитирайки няколко метода за реанимация на замразени тръби като примери.

От причините за замръзване на водата

Водата може да се замразява в тръбите за няколко причини: температурата на външния въздух спадна до сериозни "минус", течността в тръбата е неподвижно (например, през нощта, когато не се използва вода) достатъчно изолирана тръба. Обикновено причината за замразяване е сложна, т.е. се дължи на всички горепосочени фактори. Образуването на лед може дори да доведе до пробив на тръбите. Ако тръбата се счупи, къде да се обадите - знаете ли, но какво ще стане, ако водата просто не влезе в къщата? Има няколко възможности, но трябва да сте подготвени за това, че всички ви изискват определени умения и търпение.

Как най-добре да размразете тръбопровода

Опитвате се да размразите тръбата навън

Най-лесният начин да затоплите замръзналата вода е да разтопите леда, действащ по външните стени на тръбата. В края на краищата основно се образува лед на корк в отворени участъци от системата за водоснабдяване, например в неотоплено подполе, на входа на къщата и т.н. Освен това, често на тези места се образува конденз върху тръбите, което само увеличава скоростта на превръщане на водата в лед. Охлаждащата течност за външно размразяване на тръбите може да бъде с горещ въздух или да се нагрява до възможно най-висока температура.

Използваме обичайната вряла вода

Предполагате ли, че отворената част на тръбата е замръзнала? След това най-очевидната опция е да се използва обикновена вряла вода за отоплението. Но само напояване на тръбата с гореща вода ще бъде неефективно, ние трябва да увеличим времето на контакт с нея на нашата охладителна течност. За да направите това, тръбата трябва първо да бъде увита с парцал или друг материал, който абсорбира добре водата. И тогава процедурата е проста: изсипваме цялата материя с вряща вода, докато ледът на корк не се отпусне. За да ускорите процеса, не забравяйте първо да отворите крана в къщата - това ще засили процеса на топлообмен, който тече вътре в тръбата.

Изграждането на сешоар ще бъде много полезно



Тази опция изисква наличието на специално оборудване - мощна конструкция сешоар за коса (обичайната за сушене и стилизиране на косата не е много помощ). Как мога да затопля замръзнала вода с нея? Очевидно е необходимо повърхността на тръбите да се раздухва с въздух. За да намалите топлинните загуби, препоръчваме да се построи малък павилион над замръзналата част на тръбата. За тези цели е удобно да се използва конвенционален полиетиленов филм. Отново, ние не забравяме, че в процеса на размразяване на кран в къщата трябва да бъде отворен.

Минаваме през тръбата с електрически ток

Ако е метален тръбопровод, можете да опитате да го загреете с електрическа машина за заваряване. В този случай нагревателният елемент всъщност е тръбата, към която са свързани терминалите в двата края. Няколко цикъла от 0,5 минути. е достатъчно за леда да се движи.

Размразяване на тръбопровода отвътре

Вероятно вече сте прочели как да почистите канализацията, ако дренажът в нея замръзне. Ефективен начин е да занесете топла вода в ледения корк в тръбата. Купуваме PVC тръба с диаметър не по-голям от 5 мм (гъвкав, подобен на този, използван в капките), свързваме галванизирана тел до края на тръбата, теглим тази структура вътре в тръбата и след това - технологията:

  • свързваме с другия край на тръбата инжекционно устройство, например Kercher или обикновена градинска пръскачка;
  • ние затопляме определено количество вода;
  • под налягане, сервираме топла вода директно на ледника

След известно време този подход ще позволи на тръбопровода да се размрази. Друг вариант е възможен, но в този случай е необходимо да се използва отоплителен кабел, който е монтиран директно в тръбата.

Как да се избегне замръзване тръби

На първо място е необходима качествена топлоизолация на тръбопровода. Не е излишно да се обвива проблемната зона навън с отоплителен кабел, който е свързан към електрическата мрежа (може да бъде включен през нощта или при замръзване на водата). Ако всичко това не е подходящо, просто оставете кранчето леко отворено през нощта - циркулацията на водата ще намали риска от блокиране на лед. Между другото, за блокировките, в следващата статия ще говорим за това какво да направите, ако тоалетната е запушена - ние се надяваме, че никога няма да срещнете този проблем!

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Защо тоалетната мирише като канализация, търсим и премахваме огъня на вонятаЗащо тоалетната мирише като канализация, търсим и премахваме огъня на вонята
Водоснабдяване от кладенецаВодоснабдяване от кладенеца
Топлоизолацията за водопроводните тръби избираме и инсталираме качествена изолацияТоплоизолацията за водопроводните тръби избираме и инсталираме качествена изолация
Как да размразя отоплителната система?Как да размразя отоплителната система?
Отоплителният радиатор отгоре е горещ и дъното е студено как да се определи ситуацията?Отоплителният радиатор отгоре е горещ и дъното е студено как да се определи ситуацията?
Полипропиленови тръби за отоплениеПолипропиленови тръби за отопление
Тръба за водопровод в земята и за полагане на водаТръба за водопровод в земята и за полагане на вода
Конденз на тръбиКонденз на тръби
Какво да направите, ако тръбата се счупиКакво да направите, ако тръбата се счупи
Как да размразете канализационната тръбаКак да размразете канализационната тръба
» » Как да се затопли замръзналата вода тръба
© 2021 BggeHat.com