Как да размразя отоплителната система?

Размразяването на отоплителната система е един от малкото проблеми, които собствениците на частни домове всъщност се страхуват да се справят. Всъщност размразяването е процес, при който охлаждащата течност в отоплителните тръби или уреди просто замръзва. Такава ситуация може да се превърне в истинска катастрофа - в края на краищата, ако това се случи, къщата остава без отопление за дълго време и системата изисква големи ремонти. Какво да направите, за да не се вмъкнете в тази ситуация? И как да размразя отоплителната система?
как да размразете отоплителната система
Размразяване на отоплителни тръби

Как да се предотврати

На първо място е целесъобразно да се подходим компетентно към планирането и инсталирането на отоплителната система. По-специално трябва да е възможно да се използва допълнителен източник на енергия - особено в региони, където често има прекъсване на електрозахранването. По този начин можете да предотвратите проста система - и съответно замразяване на охлаждащата течност.

размразяване на отоплителната система
Схема за паралелно свързване на радиатори е най-лесно да се размрази

Когато инсталирате отоплителна система, трябва да обърнете достатъчно внимание на вида материали, които използвате.

По-специално, алуминиевите тръби не трябва да се използват като системни елементи - те имат сравнително кратък живот - максимум 10 години. По-надеждните тръби са стомана и мед - те могат безопасно да ви служат 20 години, без да се налага замяна. Въпреки това, истинските "дълги черени дробове" са чугунени радиатори и тръби. В случай на инсталация ще бъде необходим техният ремонт (или подмяна), може би 50 години по-късно. Трябва обаче да се разбере, че металните тръби в повечето случаи са склонни към корозия. Освен това, при използване на вода с лошо качество, на вътрешните стени на тръбите се наблюдава плака, което значително намалява тяхната топлопроводимост и скъсява експлоатационния живот.

В този случай е по-рационално да се използват пластмасови тръби. Те не са подложени на корозия, те не образуват утайка. Тези компоненти имат дълъг експлоатационен живот от най-малко 35 години.

Друго съществено предимство на пластмасовите тръби е, че в случай на размразяване на отоплителната система, тръбата не се "разкъсва", какъвто е случаят с метала. Дори ако възникне такава неприятна ситуация - пластмасовата тръба ще се надуе само малко.

отоплителната система е замръзнала
Пластмасова тръба за отопление

Разбира се, важно средство за защита на всякакъв вид тръби от такъв инцидент, като замръзването на отоплителните тръби, е висококачествената топлоизолация. Това приложение на специален материал върху тръбата, което не позволява на топлоносителя да циркулира в него, да замръзне. За да се предпазят тръбите колкото се може повече от силното охлаждане, трябва да бъдете особено внимателни, когато полагате тръби под земята. По-специално, трябва да се има предвид, че тръбата не трябва да докосва земята при никакви обстоятелства. Тя трябва да лежи на една възглавница от развалини и да бъде покрита с топлоизолатор. Особено внимание трябва да се обърне на връзките на тръбата - такива места най-вероятно ще бъдат подложени на замръзване на отоплителната система.

Защита на тръбите от замръзване

Има моменти, когато размразяването на отоплителната система не се забелязва веднага от собствениците. В резултат на това - е възможно да се счупят тръби, и дори наводнения мазето (изба). Всичко това води до необходимостта от сериозни и, което е изключително неприятно, скъпо ремонти.

За да се избегне такава ситуация, е необходимо да се използват съвременни системи, които могат да предотвратят замръзването на охлаждащата течност. По-специално, системата против заледяване на тръби се показа доста добре.

деградираната отоплителна система
Система против обледяване на тръби

Това е резистивен кабел, който минава по тръбата, в непосредствена близост до нея. В този случай той може да се използва дори и за дълги участъци от тръбопровода. Ако трябва да защитите къси дължини на тръбите, използвайте резистивен кабел с допълнителен термостат. Също така е много рационално да използвате саморегулиращ се кабел.

Трябва да се отбележи, че тази система се използва успешно и за защита на тръбите с питейна вода. Единствената разлика е, че телта е поставена директно вътре в тръбата.

Размразяване на тръби

В случай че тръбите за отопление все още са замразени, те трябва да бъдат размразени във възможно най-кратко време. Разбира се, най-хубавото е да инструктирате експерта. Въпреки това, не винаги е възможно да го поканите. В този случай трябва да вземете сами размразяването, като изпълните следните стъпки:

  • Необходимо е да се отвори кранът, който е разположен най-близо до мястото на образуване на ледения корк.
  • постепенно се движат по-далеч, отваряйки по-далечни кранове.
  • за размразяване трябва да бъде при относително ниска постоянна температура (трябва спокойно да държите ръката си върху тръбата).
  • прегряването на тръбата може да има разрушителен ефект върху нея - може просто да избухне под въздействието на прекомерно налягане, което е възникнало в тръбата.


Може би най-простият и безопасен метод, подобно на размразяването на отоплителната система, е баналното включване на отоплителната система. Постепенно загряване, това ще допринесе за бързото размразяване на замразената секция.

как да отоплявате отоплителната система
Изсипете тръбата с топла вода - прост начин да я размразите

Ако тръбата за отопление, която минава директно в къщата или мазето, е замразена, можете да използвате следния метод за решаване на проблема. Учудното място е увито плътно с кърпа и леко гореща вода леко тече върху него. Разбира се, под вас трябва да поставите контейнер, в който тази вода ще се отцеди.

Друго решение на проблема с размразяването на отоплителната система е използването на електрическо одеало (одеало) или електрическа отоплителна подложка. Той обвива тръбата, свързва се с електрическата мрежа и постепенно се загрява. В същото време е необходимо да се контролира нивото на нагряване, като постепенно се увеличава. Ако замразената тръба е много дълга - нагревателният елемент трябва внимателно да се движи покрай щепсела.

Сравнително ефективен начин за справяне с замръзналите райони е използването на топъл въздушен поток, създаден от малък нагревател или конвенционална сешоар. Този метод обаче е подходящ само за малки замразени площи.

Друга възможност за борба с ледовете е използването на конвенционални лампи с отражателни отражатели. Но този метод е подходящ само за малки секции от замръзнали тръби.

замръзване на отоплителни тръби
Инсталация за размразяване на отоплителни тръби

Изборът на метода за размразяване на замразената зона зависи до голяма степен от местоположението на местоположението му, както и от продължителността на запушалката. В този случай трябва да се има предвид - в случай, че металопластните тръби трябва да бъдат размразени, температурата на нагряване не трябва да надвишава 120 градуса.

Има и друг метод за размразяване, който, между другото, може да се нарече екстремно. За да се прибегне до нея е възможно само в случай, че други методи не са предприели необходимите действия.

Извадете ледника чрез загряване на тръбата с пропанна горелка.

Важно условие е наличието на уплътнение във формата на азбестов лист между тръбата и стената. Отоплението на тръбата е много предпазливо. Препоръчително е до него да има пожарогасител и да няма запалими или експлозивни вещества и материали.

Сега знаете как да отоплявате отоплителната система, ако се случи бедствие. Всички действия трябва да се извършват внимателно и най-добре е да се обадите на специалисти.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Отопление ЛенинградскаяОтопление Ленинградская
Оптимален диаметър на отоплителната тръбаОптимален диаметър на отоплителната тръба
Отопление с естествена циркулацияОтопление с естествена циркулация
Отоплителни системи на частна къщаОтоплителни системи на частна къща
Видове отопление на водатаВидове отопление на водата
Налягането в отоплителната система намалява причините и се увеличаваНалягането в отоплителната система намалява причините и се увеличава
Ленинградската отоплителна система на частна къщаЛенинградската отоплителна система на частна къща
Хидравлично изпитване на тръбопроводи на отоплителни системиХидравлично изпитване на тръбопроводи на отоплителни системи
Не замразяваща течност за отоплениеНе замразяваща течност за отопление
Налягане в отоплителната системаНалягане в отоплителната система
» » Как да размразя отоплителната система?
© 2021 BggeHat.com