Топлоизолацията за водопроводните тръби избираме и инсталираме качествена изолация

Правилната топлоизолация на водопроводи гарантира комфортен живот в частна къща и апартамент. Ето защо, въпросът за затоплянето на водоснабдителните системи притеснява много собственици на жилищни недвижими имоти.

Материали за изолация на водопроводи - какво трябва да бъде?

Силните студове могат да счупят всички тръби, от популярни и достъпни до метални пластмаси и завършващи с висококачествени поцинковани продукти. Замразяването на водопровода, разбиването на отделните му части оставя наематели на апартаменти и къщи без постоянно снабдяване с вода. Това значително влошава качеството на живот на съвременния човек. Решаването на този проблем позволява топлоизолацията, създадена за водопроводните тръби.

Материалите за изолация предпазват водопровода от разрушаване при тежки студове

Материалите за изолация предпазват водопровода от разрушаване при тежки студове

В продажба има много различни материали, предназначени за затопляне на водопроводи в и извън жилището. Ще ги обсъдим подробно по-долу. Но първо, ще опишем основните изисквания, които трябва да бъдат постигнати чрез топлоизолация за водопроводи. Ако работата по изолация е планирана да бъде направена от самия себе си, е необходимо да изберете продукти, които се характеризират с простота на инсталация и максимална издръжливост. Това, може би, е най-важното нещо. Освен това, за да се предпазят водопроводите от замръзване, следва да се използват следните материали:

  • изисквано ниво на плътност;
  • способността за самозагасване при пожари и висока степен на противопожарна безопасност като цяло (това е особено важно, когато тръбите са изолирани на закрито);
  • малък индикатор за топлопроводимост и водопоглъщане;
  • възможността за повторна употреба след извършване на всяка проста работа, свързана с демонтирането на тръби;
  • устойчивост на външни биологични и чисто химични влияния.

Много модерни нагреватели отговарят на тези изисквания. Намерете най-подходящия материал за домашен майстор ще бъде лесно.

Популярни топлинни протектори - идеални за самосглобяване

Затопляне на всеки водопроводни тръби чрез традиционните технологии включва използването на:

  • експандиран полистирол;
  • базалтови топлоизолатори;
  • стъклена вата;
  • специална топлоотдавна боя.

Полистироловите обвивки от пяна са идеални за самозатваряне. С тяхна помощ е позволено да се изолират водопроводите вътре и отвън. Корпусите се монтират лесно на всяка тръба, подходяща за повторна употреба, се произвеждат със специални външни покрития и без тях. Монтажът на такава изолация е елементарен. Необходимо е да издърпате черупките от тръбата, да ги свържете един към друг и да ги поставите с подходящ материал (например, изграждане на шотландска лента).

Базалтовите топлоизолатори се изработват под формата на цилиндри, които се поставят върху тръби

Базалтовите топлоизолатори се изработват под формата на цилиндри, които се поставят върху тръби

Базалтовите топлоизолатори са направени под формата на цилиндри, които лесно се носят на тръбни продукти. След инсталирането на такъв нагревател се препоръчва да се покрие с пергамон, тънък слой фолио-изолат или обикновен филц. Цялата работа отнема малко време и резултатът е наистина висококачествен. Липсата на базалтови материали е висока цена.

Фибростъкло нагревателите са евтини. Но те се характеризират с ниска плътност. По тази причина те трябва задължително да предпазват от външни влияния достатъчно дебел слой от фибростъкло или покривен материал. Такива операции увеличават материалните и времеви разходи за изолацията на водопровода, което не е в интерес на много местни занаятчии.

Експертите от Steklovatu съветват да се използват за изолация на тръби от метал-пластмаса. За продукти от други материали е по-добре да изберете цилиндри от базалт или полистиролови черупки.

Топлинна изолация боя се появи на строителния пазар сравнително наскоро, веднага спечели съчувствие на потребителите. Визуално, това е бяло или сивкаво пастообразно съединение. Включва специални пълнители, акрилна дисперсия, подготвена вода или лак. Такъв състав предпазва тръбите от ръжда, издържа на ниски и високи температури. Приложете боя за предпочитане с пистолет за пръскане. Много тънък слой от този състав осигурява отлична защита на водоснабдяването. Топлоизолационната боя е идеална за защита на тръбите от студени вътрешни пространства.

Топлоизолацията на тръбите под земята е труден, но ефективен процес



Понякога нагревател за използвана водопроводна тръба не осигурява необходимия резултат от термична защита. В такива случаи е необходимо водата под земята да се затопли. Операцията се извършва с помощта на една от следните технологии:

  1. 1. Затопляне с въздух.
  2. 2. Използвайте отоплителния кабел.
  3. 3. Затопляне с високо налягане.

Веднага ще кажем - всяка от тези техники изисква значителни финансови и трудови разходи. Затоплянето на въздуха се основава на принципа, че топлината действа върху тръбите от земята, а студът идва от повърхността на земята. Ако искате водопроводната тръба да не замръзва, трябва само да поставите една тръба за вода в другата. С тази инсталационна схема се образува топло пространство между продуктите. Той също така предпазва системата от замръзване.

Водата под високо налягане не замръзва, което предпазва колектора от разрушаване дори при най-тежката студ

Водата под високо налягане не замръзва, което предпазва колектора от разрушаване дори при най-тежката студ

Методът на топлоизолация чрез натиск предполага необходимостта от създаване на прекомерно натоварване вътре в тръбопровода. Те постигат това чрез инсталиране на специален приемник във водоснабдителната система. При високо налягане водата не може да замръзне, което означава, че повредата на тръбопровода няма да ви застраши дори при най-тежките студове. Самостоятелно сглобяване на такова оборудване не се препоръчва, по-добре е да поканите специалисти.

Най-популярният начин за затопляне на водопровода под земята е да свържете отоплителния кабел. Намира се:

  1. 1. Вътре в тръбите.
  2. 2. На повърхността на тръбните продукти.

С техните ръце е реалистично да се извърши топлоизолация съгласно втората схема. В следващия раздел ще го опишем подробно.

Отоплителен кабел - правила и тайни за инсталиране

Кабелът, който ни интересува, прави възможно ефективното изолиране на тръбите, поставени в земята, за малка дълбочина (0,5-0,6 м). Нагревателният проводник за всеки работещ метър на загрятата водопроводка консумира около 20 вата мощност. Трябва предварително да изчислите характеристиките за дължината и мощността на кабела и след това да го инсталирате. Изпълнява се съгласно следния алгоритъм:

  1. 1. Поставяне спирална лента с фолио слой от тръба, водеща до къщата (апартамент) от точката на разпределение на водата. Nuance! Не е необходимо прекалено залепване на залепващата лента.
  2. 2. Монтирайте кабела според спиралата, изработена от шотландска лента. Неговата стъпка обикновено се извършва в диапазона от 0.10-0.15 м.
  3. 3. Поставете кабела с още един слой лепилна лента.
  4. 4. Вземете избраната изолация. Нарежете го на необходимия размер, обвийте епруветката с материала.
  5. 5. Вятър (сега възможно най-плътно) цялата тръба с водопроводна лента. Нейната употреба е неразделна част от процеса. Такава шотландка елиминира риска от навлизане на подземни води в системата чрез малки пукнатини.
  6. 6. На входа на тръбата към жилището е необходимо допълнително да се защити тръбопровода с полиетиленово фолио, специална кутия. Последният обикновено се поставя на базалтов топлоизолатор или стъклена вата, след което се покрива с влагоустойчив филм.
Нагревателният кабел е закрепен към тръбата с лепилна лента с фолиен слой

Нагревателният кабел е закрепен към тръбата с лепилна лента с фолиен слой

Ако желаете, нагревателният кабел е лесен за оборудване със сензори, които ще предават информация за температурата в системата. В този случай можете ръчно да изберете нивото на отопление или можете да поверите тази работа на автоматизацията. Тя ще включи самия кабел, когато се достигне предварително зададената температура на въздуха в улицата.

Сега специализираните магазини предлагат готови комплекти за водоснабдителни системи, оборудвани с отоплителен кабел. Втулката в тях първоначално е интегрирана в тръбите. Трябва само да поставите този тръбопровод и да свържете кабела.

Отоплителните тръби по някоя от описаните технологии и в жилището ви няма да бъдат прекъсвани с водоснабдяване!

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Подмяна на водопроводни тръбиПодмяна на водопроводни тръби
Топлоизолация и шумоизолация на отоплителни тръбиТоплоизолация и шумоизолация на отоплителни тръби
Течните топлоизолации преглеждат изолацията на стените на къщите с течна изолацияТечните топлоизолации преглеждат изолацията на стените на къщите с течна изолация
Как да изолирате водопроводните тръби в частна къщаКак да изолирате водопроводните тръби в частна къща
Избор на материал за изолация на фасадитеИзбор на материал за изолация на фасадите
Топлоизолация на отоплителни тръбиТоплоизолация на отоплителни тръби
Как да изолираме правилно системата за водоснабдяване?Как да изолираме правилно системата за водоснабдяване?
StenofleksStenofleks
Топлоизолация за тръби MIRLONТоплоизолация за тръби MIRLON
Избирайки съвети за Tube BuИзбирайки съвети за Tube Bu
» » Топлоизолацията за водопроводните тръби избираме и инсталираме качествена изолация
© 2021 BggeHat.com