Подмяна на водопроводни тръби

Замяната на тръбопроводите за водоснабдяване в апартамента с всички сложности и характеристики се разглежда. Предлагат се препоръки за избора на тръбен материал за новия тръбопровод. Представени са предимствата и недостатъците на всеки тип тръба.

Ако водоснабдяването в апартамента Ви вече е износено и изисква глобален ремонт, по-добре е да го смените в нова водоснабдителна система. Замяната на тръбите за водоснабдяване трябва да се извършва стриктно в рамките на проекта, но ако искате да промените дизайна на самия тръбопровод, тогава ще трябва да се обадите на експерт, който да изготви нов план за водоснабдителната система на жилището. Първо, трябва да решите какъв материал ще бъдат новите тръби. За да изберем оптималното съотношение между цена и качество, ще разгледаме предимствата и недостатъците на различните видове водопроводи. (Виж също: Монтаж на водоснабдяване и канализация)

Замяна на тръби в апартамент
Замяна на тръби в апартамент



Пластмасови тръби


До този момент този тип тръби е най-популярен. Те са свързани чрез горещо запояване. Популярността им се дължи на относително малката цена и лекотата на инсталиране. Ако се спазват елементарните технически изисквания, подмяната на тръбите ще осигури висока степен на надеждност на тръбните съединения с фитинги. Недостатъците на пластмасовите тръби са, че оборудването не може да бъде инсталирано без необходимото скъпо оборудване. Вие също ще имате нужда от някакво умение в този вид работа, така че новодошлите няма да могат сами да го направят.

Елементи от пластмасов тръбопровод
Елементи от пластмасов тръбопровод


Съвет! Трябва да се има предвид, че с помощта на спояваната пластмаса е по-трудно да се сглобят кабелите или да се свърже отоплителният радиатор, отколкото да се използват медни кримпващи тръби. При запояване, ставите им остават пластично буквално за секунди и през това време трябва да имате време, за да прецизирате и да се присъедините към частите, които ще бъдат съединени.
Ако решите да използвате пластмасови тръби, подмяната на водопроводните тръби в апартамента трябва да се извършва с дебелостенни тръби. За горещата вода тръбата трябва задължително да бъде подсилена с алуминий или друг материал. Такава тръба става устойчива на високи температури и не се деформира при малки механични влияния. (Виж също: Правила за водоснабдяване и изхвърляне на вода)

Лепило пластмаса


Днес се използват специални, по-често тънкостенни твърди тръби, лепило и разтворител за залепване на пластмаса. В наше време, замяната на водопроводните тръби с помощта на залепени пластмаси е рядкост. И дори в случаите, когато имате нужда от майстор да поправя вече инсталирана залепена водопроводна тръба, е много трудно да го намерите.

Важно! Основното изискване за висококачествена инсталация е обезмасляване на повърхностите, които трябва да бъдат залепени с разтворител, след това лепило и на двете повърхности.

Монтаж на металопластични тръби
Монтаж на металопластични тръби



Метало-пластмасови тръби


Метал-пластмасова тръба е тънкостенна безшевна (или шев, но по-малко надеждна) алуминиева тръба, пълна от двете страни с тънък пласт пластмаса. Основните предимства на този тип тръби са: (Виж също: Как да премахнете нагревателната батерия)

  • Лесна инсталация - не е необходимо скъпо оборудване, замяната на водопроводните тръби със собствените си ръце в този случай е доста постижима задача;

  • Алуминиевата армировка в тези тръби не влиза в контакт с водата, която тече през тръбата, тъй като връзките са направени от вътрешността на тръбата върху фитингите за монтаж;

  • Висока гъвкавост на тръбата.


Правила за монтаж на пластмасови тръби



  1. Удобна подготовка на тръбите преди присъединяването. Нарежете тръбата на парчета, от които се нуждаете инструмент, който не оставя драскотини. За тази цел ножиците за метални пластмаси или пластмаси са най-подходящи. Необходимо е да извадите конусообразната фаска от вътрешната страна на тръбата със специален нож или с обикновен остър нож с тесен нож (за еднократна работа);
  2. (Виж също: Нагревател за отоплителни тръби )
  3. За да избегнете повреждането или разрушаването на гумените маншети на фитингите, при свързването ги смажете и ръбовете на фаската (фунията) на фитингите със силиконов уплътнител (или най-малко с разтвор от сапун).

  4. Затегнете плътно гайката, но не стиснете. Режещият пръстен трябва добре да компресира тръбата около съединението и да се фиксира здраво върху тръбата, за да се избегне прекъсване.

  5. Металопластичните тръби са гъвкави, което ви позволява да направите необходимите завои по време на монтажа. За да предотвратите напукване на тръбата, опитайте да избягвате твърде стръмни завои и използвайте специална пружина, като я вмъкнете в тръбата, когато я огъвате.
  6. (Виж също: Тръбопроводи на водопроводни тръби)
  7. Помислете за възможна деформация на тръбите при високи температури. Не правете прекалено твърди закопчалки в местата, където е възможно да се сгъстяват, и освен това не залепвайте тръбите напълно в стените на стените.


Недостатъците на такива тръби са:



  • високата цена на фитингите за тях;

  • стесняване на диаметъра на отвора на окабеляването, дължащо се на използването на фитинги на основата на дросела;

  • с течение на времето такива тръби неизбежно стават чупливи - сложен процес на подготовка на тръбата преди присъединяването, както и прегради, ако е необходимо.




Стандартна схема на водопровода
Стандартна схема на водопровода



Медни тръби


Такива тръби са надеждни и популярни поради факта, че те са издръжливи и надеждни. Тръбопроводът за медни тръби заема минимално пространство в помещението поради компактността на свързващите елементи. Такава водопроводна тръба, монтирана под скрита инсталация, надеждно ще ви служи за много десетилетия. Достатъчно е да се спазват техническите изисквания за монтаж и е желателно да се използва медна тръба в пластмасова обвивка.

Елементи на медния тръбопровод
Елементи на медния тръбопровод


Медните тръби са защитени от топлинни загуби и кондензация, както и от деформация (особено когато тръбите са твърдо залепени в стените на стените). Замяната на тръбите за водоснабдяване в апартамент с меден тръбопровод се отнася за промишлена инсталация. Медните тръби са два вида: не се отгъват (твърдо) и се отгряват (използват се за монтиране на кримпване).

Основният недостатък на медните тръби е тяхната цена. Ако при използването им тръбите за водоснабдяване ще бъдат заменени, цената на емисията значително ще се увеличи. Всъщност това е най-скъпият тип тръба от всички по-горе. Но в същото време и най-висококачествени тръбопровод, защото с дълголетие и характеристики на такъв тръбопровод не може да се сравни с всички!

Подмяна на водопроводни тръби
Подмяна на водопроводни тръби



Окабеляване, основано на маркучи от метален плит


На пръв поглед такова окабеляване може да изглежда най-лесно да се събере. До известна степен това съответства на реалността, но това оформление остава най-ненадеждното. Това се дължи на наличието на съединения с гумени уплътнения. За да не ги повредите при кримпване, фитингите с резба не трябва да са с тънки стени или остри ръбове. Не е лесна задача надеждно да се съберат такива връзки - при видима лекота.

Съвет! Не купувайте продукти, съдържащи алуминий. Това окабеляване няма да продължи дълго. Също така не използвайте материали, които не са предназначени за тази цел (например за газ). Обърнете внимание на качеството на фитингите. Те също не трябва да бъдат изработени от алуминий.

Когато свързвате водопроводни инсталации, препоръчително е да използвате тръбопроводи, които имат гайка в единия край, а зърното от друга. Въпреки това, дори при условията на професионално сглобяване, качеството на уплътнението е по-ниско от другите типове в десетки или дори стотици пъти.

При монтажа е необходимо да се запомни, че на хоризонталните места на тръбопроводите е по-добре да се разбърква горещата вода над тръбата за студена вода. В противен случай може да има повишено кондензиране на влагата от въздуха на студената тръба. Много е добре да инсталирате филтри за грубо пречистване на водата.
Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Правила за водоснабдяване и изхвърляне на водаПравила за водоснабдяване и изхвърляне на вода
Закон за водоснабдяването и канализациятаЗакон за водоснабдяването и канализацията
Изсипете гореща водаИзсипете гореща вода
Оптимален диаметър на отоплителната тръбаОптимален диаметър на отоплителната тръба
Полагане на външни водоснабдителни мрежиПолагане на външни водоснабдителни мрежи
Как да подменим старата тоалетна чиния в домаКак да подменим старата тоалетна чиния в дома
Водоснабдяване на апартаментаВодоснабдяване на апартамента
Тръби за водоснабдяванеТръби за водоснабдяване
Водоснабдяване на апартаментаВодоснабдяване на апартамента
Водоснабдяване на вилатаВодоснабдяване на вилата
» » Подмяна на водопроводни тръби
© 2021 BggeHat.com