Тръби за водоснабдяване

Не толкова отдавна в нашите къщи имаше само стоманени тръби и нямаше други материали, използвани за тяхното производство. Прогресът не спира, а днешните реалности са такива, че огромен избор от различни тръби, произведени по най-модерните стандарти, е отворен пред човека.

Тялото на възрастен на 70 се състои от вода. Това означава, че във всяка къща трябва да има модерни и висококачествени системи за водоснабдяване и канализация. Вероятно сте чували повече от веднъж за наводненията на съседи, замръзнали тръби и други проблеми, свързани с водоснабдяването. За да се избегнат тези проблеми, както и много други проблеми, по време на строителството е необходимо да се използват само качествени тръби за водоснабдяване. (Виж също: Монтаж на водоснабдяване и канализация)

Ако решите да инсталирате системи за водоснабдяване сами, тогава трябва да имате ясна представа какво и какво правите. Основните фактори, които определят вида на инсталирана тръба, са път, през който преминава газопровода, на охлаждащата течност и вътрешен натиск, вида на поставяне на тръбите (външна или скрита), както и сумата, която сте готови да похарчите за тях. Правилната организация на водоснабдяването и отоплението на собствения си дом несъмнено е много важно събитие. Съвременният пазар предлага огромно разнообразие от съоръжения, използвани в изграждането на такива системи.

Видове и характеристики на тръбите


Несъмнено устойчивостта на водоснабдителната система зависи от това колко професионално са изпълнени работите по нейното инсталиране. Важно е също така от вида на материала, от който се състои компоненти на системата, както и качеството на izgotovleniya.V процес на изграждане на централната отоплителна система, както в случая на водни системи, тръби за вода, използвани: стомана, мед, пластмаса, метал. Всяка от тези групи включва няколко вида отделни тръби, например меки или твърди медни тръби, изделия от различни видове пластмаса.

Тръби стоманени


Фигура 1: Стоманени тръби


Една от важните характеристики, които влияят върху здравината на стоманената и медната система за водоснабдяване, е качеството на преминаващата през нея вода. Тръбите от стомана са обект на процеса на корозия, който се дължи на въглеродния диоксид, кислорода и минералните съединения, които се съдържат във водата. На грубите стени на стоманени тръби се утаяват магнезиеви и калциеви йони. В резултат на това се формира скала. (Виж също: Автономно водоснабдяване. Общ преглед)

"Съвет 1"

Благодарение на покритието на стоманената тръба с поцинкован състав е възможно да се удължи живота на стоманената тръба.

Медните тръби имат висока устойчивост на студена и гореща вода, но с високо съдържание на въглероден диоксид във вода, те са податливи на корозия. Този процес може да бъде причинен и от добавянето на инструменти от алуминий или галванизирана стомана към системата.

Медни тръби


Фигура 2: Медни тръби


Процесите на корозия и образуване на скали липсват в пластмасовите тръби. Този тип тръба не оказва влияние върху миризмата, цвета и вкуса на водата. Тръбите от мед и пластмаса са леки, което значително улеснява транспортирането и опростява тяхната самоинсталация. Тръбите от пластмаса могат да се деформират под въздействието на гореща вода, затова се нуждаят от по-здраво и по-надеждно прикрепване.

"Съвет 2"

Пластмасовите тръби стават чупливи при тежки студове, поради което е необходимо да се работи с изключителна предпазливост при температури под -20 градуса. (Виж също: Водоснабдителни станции)

Студената вода във водната система има температура не повече от двадесет градуса. Интензивността на корозията и образуването на скалите при тези температури се забавя. В резултат на това дебелината на стената на тръбата, използвана за захранване с студена вода, може да бъде по-тънка от тази на тръбата за гореща вода. Тръбите от пластмаса имат ниско термично разширение, поради което няма нужда да се компенсира тяхното удължаване при високи температури.

Общи препоръки


Така че, ние разгледахме видовете тръби, които се използват при изграждането на водоснабдителни системи. Сега да разгледаме по-подробно всеки един от тях, да разгледаме техните положителни и отрицателни страни и да направим изводи за тяхното прилагане и действие.

Тръби от метал


Тръбите от мед се използват при изграждането на системи за отопление и газоснабдяване. Те са предназначени за високо работно налягане, издържат на високи температури и имат ниска чувствителност към корозионни процеси. Ако свързването на медни тръби се осъществява чрез запояване, то тяхното полагане може да бъде направено директно към пода или стените. Този тип тръби има висока якост, но си струва да си спомним, че цената им е доста висока. (Виж също: Нагревател за отоплителни тръби )

От стоманени тръби за отопление и водоснабдяване. Има заварени и безшевни системи от този материал. Безшевните дизайни са по-надеждни, но цената им е много по-висока от заварените. Тръбите от стомана са устойчиви на високи температури, силен натиск и механични повреди, но въпреки всички предимства, те имат редица недостатъци. Те включват чувствителност към корозия, което ги прави по-трайни, както и по-голяма тежест. Има стоманени тръби с галванично външно и вътрешно покритие, което ги прави по-трайни. Такива тръби не се нуждаят от специални грижи, освен при спазване на технологията на тяхната инсталация.

Много популярни в нашите метални тръби за време. Те са алуминиева тръба, покрита от двете страни с тънък слой полиетилен. Този тип тръба е много удобен за монтаж, еластичен, има добра водопропускливост и не е корозивен. Този тип тръба се използва в системата на "топъл под". Най-често такива тръби се инсталират в къщи и апартаменти.


Метало-пластмасови тръби


Фигура 3: Металопластични тръби



Тръби от синтетични материали


Най-популярните и често срещани са полипропиленовите тръби за водоснабдяване. Този тип тръба не е корозирала, което ги прави много издръжливи. Срокът на експлоатация на полипропиленовата тръба може да достигне петдесет години. Такива тръби се характеризират с устойчивост на високи температури, ниска топлопроводимост, липса на електрическа проводимост и ниско тегло. Те се полагат в подове и стени, като никога не се появяват кантове. Полипропиленовите тръби са екологични, не са чувствителни на много агресивни среди и лесно се обслужват по време на работа. Тръбите от този материал са разделени на два вида: подсилени и универсални. Първите се получават чрез подсилване с компонент от стъклени влакна или алуминиево фолио. Такива тръби имат много висока устойчивост на механични повреди. Цената на полипропиленовите тръби е ниска и качеството им несъмнено е по-високо от това на пластмасови и метални тръби. (Виж също: Диаграма и монтаж на окабеляване с метална пластмаса)

Пластмасови тръби


Фигура 4: Пластмасови тръби


Тръбопроводите за водоснабдяване стават популярни. Те са полимери, които са претърпели специална обработка при ниско налягане. Повечето тръбопроводи се сглобяват от такива тръби. Те са много надеждни, имат ниска цена и са лесни за употреба.

HDPE тръби се използват широко за полагане на канализационни системи и системи за водоснабдяване. Тръбите, изработени от полиетилен с ниска плътност, са устойчиви на химически влияния, което ги прави имунизирани срещу веществата, които влизат в отпадъчните води. Благодарение на молекулярната си структура, тези тръби са в състояние да издържат на големи натоварвания от удар. След лека деформация самата тръба поема първоначалната си форма. Той има еластична структура, която го предпазва от унищожение при потъпкване, земетресение или движение на почвата. Полиетиленовите тръби се отличават с отлична устойчивост на корозия и нисък коефициент на триене ги прави по-малко склонни към износване.

данни


Така че, след кратък преглед на тръбите, използвани в съвременните системи за водоснабдяване и отпадни води, ще обобщим. Фактори, които могат да повлияят на избора на тръби за изграждане на водоснабдяване, могат да бъдат приписани:

  1. Местоположението на тръбопровода.

  2. Цел на водоснабдителната система.

  3. Излагане на корозионни тръби и химикали.

  4. Рамка на бюджета, отпуснат за изграждането на тръбопровода.


Въпреки очевидната простота на избор и инсталирането на водопроводни системи, има много нюанси, които трябва непрекъснато да се имат предвид, така че тази работа е по-добре да се повери на специалист.
Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Правилно проектираната схема на водоснабдяване и обезвреждане на вода гарантират издръжливост и…Правилно проектираната схема на водоснабдяване и обезвреждане на вода гарантират издръжливост и…
Правила за водоснабдяване и изхвърляне на водаПравила за водоснабдяване и изхвърляне на вода
Закон за водоснабдяването и канализациятаЗакон за водоснабдяването и канализацията
Изсипете гореща водаИзсипете гореща вода
Полагане на външни водоснабдителни мрежиПолагане на външни водоснабдителни мрежи
Водоснабдяване на апартаментаВодоснабдяване на апартамента
Водоснабдяване на апартаментаВодоснабдяване на апартамента
Водоснабдяване на банятаВодоснабдяване на банята
Оборудване за водоснабдяванеОборудване за водоснабдяване
Тръбопроводи на водопроводни тръби със собствени ръцеТръбопроводи на водопроводни тръби със собствени ръце
» » Тръби за водоснабдяване
© 2021 BggeHat.com