Тръбопроводите за водоснабдяване се подбират компетентно!

Големият асортимент от тръби, предлагани от съвременните строителни магазини, ви позволява да създавате всякакъв вид функционалност и технически възможности за водоснабдяване.

Тръбите за водоснабдителни системи служат от 20 до 100 години

При извършване на ремонтни работи в апартамент или при изграждане на нова частна къща собственикът на жилището се интересува особено от въпроса кои тръби за водоснабдяване трябва да бъдат избрани. Колко правилно ще бъде избора на тези продукти, продължителността и безпроблемното функциониране на системите за захранване със студена и топла вода пряко зависи. Изборът на тръби се усложнява от голямото им разнообразие. Един обикновен човек може да бъде объркан от асортимента, наличен в строителните магазини.

При ремонт или изграждане на често задаван въпрос, кои тръби да изберете

При ремонт или изграждане на често задаван въпрос, кои тръби да изберете

За да избегнете това, експертите съветват да се съсредоточите върху следните ключови характеристики при закупуване на тръби:

  • разходите;
  • декларирано от производителя;
  • технически възможности на продуктите;
  • лекота на самоинсталация.

Понастоящем водоснабдителните системи в жилищата на високите сгради са оборудвани със стоманени, полипропиленови, металопластични, медни, полиетиленови изделия. Също така тръбопроводите са направени от неръждаеми метални тръби. Най-дългите обслужват главните линии на медта (до 100 години). Тръби, направени от метал и полипропилен работи до 30, изработени от неръждаема стомана и полиетилен - и 50. Но конвенционалните стоманени конструкции трябва да се сменят на всеки 20-25 години на употреба.

След това подробно описваме силните и слабите страни на всички тези продукти. Това ще ви даде възможност да решите сами кои тръби има смисъл да изберете за съоръжение водопровод в апартамент.

Стоманени изделия - много плюсове, но много минуси

По време на Съветския съюз тръбите от въглеродна стомана бяха почти единствената възможност за изграждане на надеждни водопроводи. Тръбите от такива продукти се правят в наши дни. Стоманените тръби за водоснабдяване се характеризират със следните предимства:

  • Малкият индикатор за линейно разширение на материала прави възможно монтирането на багажника без необходимост от специални компенсатори.
  • Стоманените конструкции перфектно поддържат температурата. Те могат да се използват за системи за гореща вода (БГВ), без да се притеснявате, че тръбопроводът ще се стопи.
  • Способност да издържат почти всяко налягане на доставената течност. Дори и много силното налягане на водата не може да наруши целостта на стоманената мрежа.
Основният недостатък на стоманените тръби е сложността на инсталацията

Основният недостатък на стоманените тръби е сложността на инсталацията

Основният недостатък на описаните тръби е сложността на тяхната инсталация. Не всеки занаятчия по домовете може самостоятелно да изгради система за качество със заваръчна машина. Последното, освен това, изобщо не е. И да придобият заварчик, за да замени тръби в апартамент веднъж на всеки 20-50 години, разбира се, няма смисъл.

Продуктите от неръждаема стомана се характеризират с всички предимства, описани по-горе. В допълнение, те не са податливи на корозия по време на работа. Поради това тръбите от неръждаема стомана никога нямат ръждясваща течност. Такива тръбни продукти могат да се използват за изграждане както на вътрешни, така и на външни водопроводни мрежи. Монтираните тръби от неръждаема стомана са много по-прости от обикновената стомана. Но разходите за структури, които не се страхуват от корозия, са значително по-високи. Това причинява тяхното доста ниско търсене в наши дни.

Медни тръбопроводи - ако цената не е критична

В случаите, когато възнамерявате да създадете практически постоянна водопроводна мрежа, препоръчваме да използвате медни продукти. Такива тръби са най-издръжливите (обслужват 100 или повече години). Продължителността на тяхната работа се дължи на специалните характеристики на медта, както и на специални технологии за тяхното свързване и монтаж. Монтажът на медни мрежи се осъществява:

  1. 1. С помощта на експресни фитинги.
  2. 2. Запояване.

Първият метод се основава на използването на специални свързващи части. Фитингите са затегнати до ставите на тръбите и след това ги натиснете със специален инструмент - кърлежи. Невъзможно е тази процедура да се извърши лошо (дори и за лицето, което се занимава с такава работа за първи път в живота си).



Запояването на медни тръби е по-сложен вариант на монтаж. Не е желателно да го упражнявате самостоятелно. Първо, операцията изисква известен професионализъм. На второ място, дажбата се прави с помощта на специално оборудване, което в арсенала на домашен занаятчия може да не е.

Имайте предвид, че високата цена не е единственият недостатък на медните продукти. Също така, трябва да се вземе предвид сложността на свързващите части на водопровода от стомана, пластмаса и мед. Тази операция се изпълнява по различен начин във всеки отделен случай. И всички нюанси на инсталиране на такива тръбопроводи могат да бъдат познати само от опитен майстор.

Пластмасови магистрали - модерни, евтини, лесни за инсталиране

Полипропиленовите, металопластичните и полиетиленовите тръби са на върха на тяхната популярност. Най-често те се избират от самоук учители, които искат да вършат цялата работа, без да привличат специалисти. Монтажът на пластмасови конструкции не изисква използването на скъпо оборудване. Технологията за сглобяване на такива мрежи е разбираема и проста.

Пластмасовите структури са лесни за монтаж

Пластмасовите структури са лесни за монтаж

Metalloplastikovye тръби за водопровода имат наистина ефективен вид. Те не ръждясат, черупката им не води електрически ток. Монтажът на метална пластмаса се извършва с помощта на фитинги. Има много разновидности на последните (те се продават във всички санитарни магазини), което ви позволява да създадете някоя от мрежовите конфигурации. Но тези видове тръби за водоснабдителни системи се характеризират с два доста сериозни недостатъка:

  1. 1. Ниска устойчивост на механични влияния.
  2. 2. Недостатъчна надеждност на ставите. Областите на свързване на продукти от метална пластмаса се отслабват от цикличните колебания в температурата на доставената среда. По тази причина те строго не се препоръчват за изграждане на системи за топла вода.

Полиетиленовите (РЕ) тръбопроводи запазват първоначалната си якост при ниски температури. В някои случаи това е важно. Ако водата замръзне през зимата в магистралата, не е нужно да се притеснявате за целостта на тръбите от РЕ. След размразяване те отново ще изпълняват функциите си. И няма да намерите никакви течове или счупвания в системата. Полиетиленовите тръбни продукти са лесни за монтаж, имат ниско тегло, ниска цена.

Обърнете внимание! Конвенционалните PE тръби за захранване с топла вода не са подходящи. Те позволяват подаването на топла (с температура не повече от + 40-45 ° C) и студени течности. Тръбопроводите за гореща вода трябва да бъдат изградени изключително от тръби, направени от омрежен полиетилен. Такъв материал е създаден специално за горещи среди.

Най-голямо търсене сега използва полипропиленови (PP) тръби. Те са подходящи за студено и горещо (до + 100 °) водоснабдяване. Инсталирането на PP-продукти се извършва с помощта на нискотемпературна - лесна за употреба и евтина, запояваща желязо. Полипропилен под въздействието на този инструмент не гори, а само се топи. Поради това се осигурява надеждност и абсолютна плътност на получените съединения.

Заваръчното желязо се продава във всеки строителен цех на ниска цена. Чувствайте се свободни да купите такъв инструмент. предизвикателството да овладеят разходите за изграждане на доставките на полипропилен вода ще бъде значително по-висока от цената на желязото за запояване, което, между другото, може да се използва за работа с всякакви PP-продукти (не само от тръбата).

Надяваме се, че ви помогнахме да решите кои от тях са най-подходящи за закупуване на тръби, за да създадете траен, лесен за инсталиране и достъпен водопровод. Изградете оптимална система за водоснабдяване в апартамента и се насладете на безпроблемната му работа в продължение на много десетилетия.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Закон за водоснабдяването и канализациятаЗакон за водоснабдяването и канализацията
Изсипете гореща водаИзсипете гореща вода
Полагане на външни водоснабдителни мрежиПолагане на външни водоснабдителни мрежи
Водоснабдяване на апартаментаВодоснабдяване на апартамента
Тръби за водоснабдяванеТръби за водоснабдяване
Водоснабдяване на апартаментаВодоснабдяване на апартамента
Монтаж на системи за водоснабдяванеМонтаж на системи за водоснабдяване
Стандарти за топла водаСтандарти за топла вода
Избирайки съвети за Tube BuИзбирайки съвети за Tube Bu
Стоманени завои и обосновка на тяхното използванеСтоманени завои и обосновка на тяхното използване
» » Тръбопроводите за водоснабдяване се подбират компетентно!
© 2021 BggeHat.com