Как да размразете канализационната тръба

Има проблеми, които се появяват точно в момента, в който най-малко очакват. Частна къща. Зима. На улицата е добър "минус". Вие, все още не се събуждате, правете позната сутрешна разходка до тоалетната. След като сте извършили мръсния си бизнес, вместо да източвате редовно водата в канализацията, забележите, че каналите не намаляват, а запълнете тоалетната. Причината може да бъде запушване на тръбите или замръзване. В нашия случай, последният. Как да размразете канализационната тръба, не чакайте до пролетта?

Кой е виновен за замразяването и какво да направим по-нататък?

Очевидно тези, които са виновни за замръзване на канализационните тръби, са тези, които поставят открити канализации. Разбира се, тръбопроводът не беше изолиран и полагането бе извършено над нивото на замръзване на земята. Същото може да бъде причинено от неспазване на необходимия наклон на тръбите. Ето защо, след като се разбере лед щепсела, не забравяйте за резервоара за септична и изолацията като цяло - за защита на изтичане на външната вода от замръзване.

Как да размразем канализацията

На първия етап е важно да се определи къде се образува леденият корк. Това може да се направи с помощта на обикновен водопровод. Пускаме го първо отстрани на къщата, измервайки разстоянието до замръзналата вода. Ако дължината на кабела не е достатъчна, измерваме от другата страна - от септичния резервоар. Само след това можете да продължите към следващата работа. Не забравяйте, че при сложна геометрия на тръбопровод леда може да наруши целостта на тръбата. Счупването може да бъде елиминирано самостоятелно (като се замени счупената секция) или да се използват услугите на известни водопроводчици. За това къде да се обадя, ако тръбата пробие, ще говорим друг път.

Възможности за размразяване на чугунени тръби

Всъщност, решението на проблемите, както с чугун, така и с PVC тръби, не е много по-различно. Само в първия случай е възможно директно нагряване на тръбопровода:

  • изкопали изкоп, след което запалили огън или нагрявали тръбата с газов факел (напомняше как да се загрее замръзнала вода);
  • ние използваме специално оборудване за размразяване на метални тръби, принципът на който е както следва: терминалите са свързани към тръбата и през нея преминава електрически ток, като по този начин се нагрява тръбопроводът и се топи лед


Това, както и само за чугунени продукти. Но всички от следните опции са подходящи за всяка тръба.

Как да размразяваме PVC тръби

Основната задача е да се стопи леда. Това може да се направи най-лесно с помощта на загрята вода, която ще служи като охладител. Единственият нюанс: водата трябва да се подава директно на ледената шапка. Най-удобно е да работите от септична яма. В този случай, ние се нуждаем от маркуч, който е достатъчно дълъг, за да го разтегнете със септична яма, пусната в тръбата и "достигнат" до ледената запушването. Освен това всичко е просто - свързваме го с източник на топла вода и под налягане измиваме образуването на лед. Тъй като се топи, ще трябва да преместите маркуча навътре в канализационната система. Този подход е добър, защото не е нужно да мислим за изхвърлянето на водата за миене. Ако няма възможност за подаване на гореща вода под налягане, можете да използвате студена, но процесът ще отнеме повече време, отколкото в първия случай.

Ако се оказа, че ледът е образуван по-близо до канализацията, ще е необходимо да действа от другата страна. В този случай горещата вода може да се излива в маркуча чрез фуния. Но за да го изпомпва на тръбата ще имат или помпа или чрез друг маркуч, единия си край е поставен под прием пространство течност (подобно на изпомпване на гориво от резервоара) - дава на топлина към водата трябва да тече под действието на гравитацията в подготвената контейнера. Можете да активирате процеса, като използвате инсталацията на Karcher, ако имате такъв.

Как да размразете канализационната система с пара или горещ въздух

Като топлоносител може да се използва пара. Този метод е подходящ, ако разстоянието от изхода на канализацията до ледената запушалка е малко, например, не надвишава 5 метра. Като парогенератор можете да използвате прахосмукачка с режим на почистване с пара. Вкарваме маркуч в тръбата, свързваме го с прахосмукачката и периодично изпомпваме водата, размразяваме канализационната система.

Като се използва сешоар за сграда, можете да опитате да го използвате и за други цели - издухване на горещ въздух в тръбата. Но тъй като последният е далеч от най-добрата охлаждаща течност, тази опция е подходяща само за незначителни ледови образувания.

В крайна сметка и с "проблема с лед" разбрахме - сега вече знаете как самостоятелно да размразите канализационните тръби. Надяваме се, че следващия път няма да получите проблеми и да се погрижите за тяхната допълнителна топлоизолация! И тогава ще намерите статия за кондензата на тръбите, за това как най-добре да се бори с него.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Монтажът на канализационни тръби и канализационни тръби извършваме работа при спазване на всички…Монтажът на канализационни тръби и канализационни тръби извършваме работа при спазване на всички…
Защо тоалетната мирише като канализация, търсим и премахваме огъня на вонятаЗащо тоалетната мирише като канализация, търсим и премахваме огъня на вонята
Мирисът от канализационната система в апартамента се одитира и елиминираМирисът от канализационната система в апартамента се одитира и елиминира
Какво да направите, ако тоалетната е запушенаКакво да направите, ако тоалетната е запушена
Какво да направите, ако канализацията е запушенаКакво да направите, ако канализацията е запушена
Почистване на канализациятаПочистване на канализацията
Конденз на тръбиКонденз на тръби
Как да се затопли замръзналата вода тръбаКак да се затопли замръзналата вода тръба
Полагане на външна канализацияПолагане на външна канализация
Как да скриете тръбите в тоалетнатаКак да скриете тръбите в тоалетната
» » Как да размразете канализационната тръба
© 2021 BggeHat.com