Разбираме как да поставим плочките със собствените си ръце

Полагане на плочки

Преди да поставите плочката, трябва да съберете всички необходими инструменти и свързаните с тях материали. Някои започват да се изправят без предварителна подготовка, надявайки се, че в процеса ще разберат какво е това и ще успеят да направят всичко със собствените си ръце.

Такъв луд е неподходящ. Първо трябва да се подготвите за работата, като анализирате и вземете предвид съветите за правилното опаковане.

Етапи на предварителна работа

Нанасянето на плочки е теоретично разделено на два етапа - подготовка и полагане. Първо, се избира дизайн, се инсталират необходимите комуникации, водопроводните системи, както и броят на плочките и се определя неговият цвят.

Основните цели на подготвителния етап са да се създадат най-равните стени или подове, както и да се осигури надеждна адхезия на плочката към повърхността. За да направите това, е необходимо да премахнете всички изпъкналости и да запълнете големи ями.

Възможно е да останат малки неравности - лесно се затварят с лепило за плочки.

Последователност на подготвителните работи

Преди да разберете как правилно да поставите плочка, трябва да поговорим за подготовката на повърхността. В края на краищата, без това, надеждата за положителен резултат е просто безсмислена.

Почистете повърхността

Първо, е необходимо да разглобявате старото покритие, ако има такова. Отлепете боята и избийте пълнителя. Премахнете големите му парчета от стените, като използвате чук и длето. Малки фрагменти от боя или шпакловка могат да бъдат оставени недокоснати, при условие че са покрити с лепило, а плочките няма да "играят" на стената.

Определете хоризонталата

Тук за всеки случай техните собствени начини. Когато работите с подови плочки, трябва да приложите дълъг етаж към пода в различни посоки, за да определите възможния наклон. Ако трябва да се монтират стенни плочки, тогава равномерността се определя от вертикалната линия, която се прилага към горната точка на стената. Равномерно опънато въже ще покаже дали има отклонения от нормата. Можете също така да се възползвате от нивото, но трябва да бъде с такава дължина, че да съответства на височината на стаята.

Подравнете повърхността

Намажете дървения под

Подравняване на повърхността

Такава работа се извършва чрез частично или напълно запълване на подовата замазка. За тази цел използвайте цимент или специална смес за изравняване. Разтворът се затваря с вода с добавяне на пластификатори, като се получава пластичност и подходяща консистенция. По този начин самата смес се разпределя равномерно на пода и не е необходимо да я изравнявате. Необходимо е само да се разпръсне с шпатула или ролка, за да се отстранят въздушните мехурчета от сместа.

Стените се изравняват със силни вертикални люлки. Ако наклонът е до 5 мм, специалистите настройват стените, като полагат повече хоросан.

Преди да полагате плочките, трябва да подстригнете пода или стените. Праймерите по тип са разделени на абсорбиращи и не абсорбиращи. Първите са предназначени за обработка на гипс, тухли и бетон. И последната се използва за метални конструкции. В този случай, вторият вид не ни интересува.

Продължаваме да полагаме

След като приключите цялата подготвителна работа, можете да отидете директно в процеса на инсталиране. Какво ви е необходимо за това?

  • Плочки, лепило и кръстове за гладкост на шевовете.
  • Сондаж или перфоратор с дюза "миксер", както и контейнер за месене на лепилото.
  • Шпатули за нанасяне и изравняване на лепило.
  • Инструмент за подрязване на плочки. Това може да бъде керемида или българин с диамантен диск.
  • Чаша или гъба за изтриване на остатъците от сместа.

Замесете лепилото

По правило на опаковката производителят посочва необходимото количество суха смес и вода, за да получи лепилото с желаната консистенция. Но когато направите сами работата, по-добре е първо да приготвите малко количество от композицията, за да поставите 3-4 плочки в една партида.

В края на краищата, без опит, трябва да се опитате много твърдо и точно да се поберат на плочки един към друг. И докато правите това, сместа може да изсъхне.

Приложение на състава

Плочките на дървения под са поставени върху специално лепило

Нанасяне на лепило

В повечето случаи полагането на плочки започва от стена, която е свободна от различни комуникации. Вземете мистрия с леко лепило и го разстилайте върху повърхността на основата с кръгово движение. След това изравнете материала в зона, равна на две или три плочки. Приблизителната дебелина на слоя не е повече от 1 см.

След това следвайте приложената смес с назъбена мистрия. Когато подреждате плочките, когато ги натискате, жлебовете се разпределят равномерно върху вътрешната повърхност на плочката, без да се оставят въздушни пролуки. Някои майстори прилагат малко количество лепило и на задната страна на плочката, като го изравняват със същата назъбена мистрия.

Полагане на плочки

Как да поставите плочки правилно, нали знаете. Сега трябва да приложите умения в работата. Вземете един продукт и го нанесете равномерно в ъгъла на стената, като леко натискате върху повърхността. Малко ниво за измерване на хоризонталата и, ако е необходимо, за подреждане на елемента. След това поставете втората плочка точно в един ред, като поставите на ръбовете два пластмасови кръста. След това отново проверете нивото на полагане, ако е необходимо, завършете настройката и изпълнете същите операции с третата и четвъртата плочки.

Не забравяйте да поставите кръста, за да осигурите еднаква дебелина на шевовете - това придава по-привлекателен вид на повърхността.

По този начин всички плочки са изложени. В същото време определено количество лепило се смесва непрекъснато, необходимо за монтажа на 3-4 керамични изделия.

Подрязване на плочки

Поставете плочката в ръба на табличния режим

Изрежете плочката

Когато поставяте плочките самостоятелно, трябва да отрежете материала, когато инсталирате последния ред. Обикновено за тази операция се използва българинът, поради което, за да се получи плоча за еднократна работа, няма смисъл.

Когато последният ред остане там, където цялата плочка не влиза, трябва внимателно да измерите свободното разстояние. От двете страни номерата може да са различни и ще трябва да отрежете не в права линия. Измерете размерите на гърба на плочката и изчертайте линия. След това, притискайки плочката плътно към пода, българинът прави разрез по желаната линия. След това поставете плочката върху маса или табуретка, така че линията на изрязване да излиза извън ръба. Внимателно почуквайте върху линията с чук от предната страна и, като натискате малко върху въртящия се край, разкъсайте плочката.

Понякога разрезът се оказва неравен, но тези ръбове могат да бъдат покрити с вътрешен ъгъл. Втората опция е да използвате файла за почистване и подрязване на подрязания ръб на плочката.

Съвети преди полагане

Ако използвате циментова замазка вместо лепило, преди да поставите плочката за работа, трябва да я поставите във вода за 15-20 минути. Извадете го непосредствено преди полагането, като го оставите да изсъхне, без да го избършете, за 5 минути.

Това се прави така, че когато полагането на плочките не абсорбира влагата от разтвора, което може да повлияе на качеството на адхезия към повърхността. При работа с лепило това не е толкова важно, тъй като съдържа специални добавки, които ограничават абсорбцията на течности от керамиката.

Полагане на плочки върху ПДЧ

Много често в строителните форуми, въпросът е дали е възможно да се постави плочка върху шперплат или ПДЧ? И на това са дадени много различни отговори.

По-конкретно, по принцип инсталацията е възможна. Трябва само да подготвите правилно повърхността преди работа. Шперплатът трябва да е водоустойчив, с определена дебелина, като ПДЧ.

Подготовка на субстрата

Подова настилка върху дървена основа

Монтаж на листове от ПДЧ

Първо, проверете целостта на покритието. Отстранете старата боя, ако има една върху повърхността, и залепете дървото с пукнатини. Но просто обръщайте внимание на факта, че те не са големи и не доведоха до пробив в материала.

Ако поставите плочката на пода, завършена с ПДЧ, се уверете, че всички листове са здраво фиксирани, а на местата за комбиниране на двете плочи няма разлика във височината. Допуска се само несъответствие с не повече от една степен.

Първият начин за полагане

Инсталирането на плочки върху ПДЧ има няколко свойства.

Първо, трябва да кажете, че не трябва да го поставяте директно върху този материал - плочките в този случай няма да продължат дълго. За надеждност е необходимо да се фиксира укрепващата мрежа върху повърхността на ПДЧ, поради което адхезионната якост на лепилото на повърхността ще се увеличи няколко пъти.

Укрепете го със строителна стаплер или малки нокти. Също така трябва да се помни, че в този случай консумацията на лепило ще бъде малко по-голяма.

Вторият вариант

Полагане на пода с ПДЧ

Монтаж на плочки

Вторият вариант не предполага поставянето на армировъчна мрежа върху повърхността на листовете от частици. В този случай се използва специален грунд, например "бетон контакт".

Това импрегниране подобрява адхезията на субстрата, повишава неговата устойчивост на влага и му позволява да се свързва по-здраво с повърхността на керамичните продукти. След прилагане на бетонконтакт повърхността става малко груба и лепилото ще бъде "закачено" за това.

полагане

Сега можете да говорите директно за инсталирането на плочки върху ПДЧ.

По начина, по който се извършва работата, процесът не се различава от поставянето върху бетонни или тухлени стени. Същата консумация на материали, същите правила за подрязване, полагане и фугиране на фуги. Ето защо, да се повтаря, описвайки същия метод на инсталиране, ние няма да го направим.

Как да удължите живота на плочките

Ако не знаете как да използвате правилно плочките, това ръководство ще ви помогне да направите сами работата си. И това непременно води до икономии на разходи.

Съществуват и някои правила, които удължават живота на плочките. Те трябва да се извършват след снасяне:

  • Първото нещо, което трябва да направите, е да почистите изцяло стаята. Избършете керемидата с влажна кърпа, отстранявайки остатъците от цимента или фугите.
  • Ако полагането се извършва в банята, а след това поради агресивността на външната среда, е по-добре да се покрият всички стави със специално съединение. Обърнете внимание на монтажа на плочките към тоалетната чиния и мивката. Ако има пукнатини, ги третирайте с уплътнител, за да не попадне в тези места влагата.

Към бележката! Направете това не по-рано от три седмици след края на полагане на плочки.

заключение

Сега знаете как да поставите плочката не само върху повърхността на бетона, но и върху ПДЧ. Прилагайте тези препоръки, отделете време и обмислете всички операции предварително. Монтажът на плочки не може да се извърши след един или два дни. Следователно, вземете почивки, анализирайте извършената работа и след това ще получите невероятен резултат.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Полагане на плочки със собствените си ръцеПолагане на плочки със собствените си ръце
Подравняване на стените в банята под методите за подготовка на плочкитеПодравняване на стените в банята под методите за подготовка на плочките
Полагане на плочки на подаПолагане на плочки на пода
Подплата ремонт плочки за тоалетнаПодплата ремонт плочки за тоалетна
Как да поставите плочка на пода в банятаКак да поставите плочка на пода в банята
Как да пробиете плочки?Как да пробиете плочки?
Монтиране на плочки на пода със собствените си ръцеМонтиране на плочки на пода със собствените си ръце
Как да поставите керемида на стената на майстор клас кухняКак да поставите керемида на стената на майстор клас кухня
Как да поставите сами плочките в банятаКак да поставите сами плочките в банята
Полагане на тротоарни плочи върху бетонната основа със собствените си ръцеПолагане на тротоарни плочи върху бетонната основа със собствените си ръце
» » Разбираме как да поставим плочките със собствените си ръце
© 2021 BggeHat.com