Монтиране на плочки на пода със собствените си ръце

Полагане на плочки на пода със собствените си ръце

Когато става дума за мокри помещения, никой не се съмнява, че керамичните плочки са най-добрият вариант. Добре. Никой друг вид довършителни работи е по-добър, отколкото не може да се справи с такива товари. Единственият въпрос е дали е възможно да се поставят плочките на пода с ръце. Оказва се, че е възможно, тъй като материалът е фиксиран към готови лепила, които в своите характеристики са много по-добри от цименто-пясъчните смеси.

Процесът на полагане на плочки на пода

Както всеки ремонтен и конструктивен процес, монтажът на плочки е разделен на етапи. Но първо трябва да закупите довършителните материали. Незабавно направете резервацията, че керамичните плочки са стени и подове. Подът вариант се характеризира с по-голяма дебелина и груба повърхност. Но не е необходимо тези цифри да се сравняват между две вилици от материали. Просто обръщайте внимание на опаковката. Ако на нея намерите иконата на крака на човека, то точно това ви е необходимо.

Моля, обърнете внимание! Когато купувате керамични плочки, опитайте да вземете пълен обем от една партида. Различните партиди от стоки могат да се различават леко в цветови нюанси. Купете плочките 10 пъти повече от необходимия обем, защото някои от продуктите ще трябва да бъдат отрязани, а по време на процеса на подрязване можете да получите брак.

Сега изберете лепило. В магазините за сгради можете да закупите готов разтвор в пластмасови кофи или суха смес, която трябва да бъде завършена с помощта на вода. Вторият материал се продава в хартиени торби. Инструкции за това как да се разрежда суха смес са на опаковката.

В същото време сухите смеси са от различни типове:

  • Universal - те могат да се използват в повечето случаи.
  • Basic. Такъв материал обикновено се използва за добре подготвени повърхности и за плочки с малки размери.
  • Подсилени - използвайте, ако плочката за пода е голяма.
  • Композиция за сложни повърхности. Рядко се използва, така че не можете да обръщате внимание на това.

Много важен момент - лепилото за плочки бързо се втвърдява, така че не го гответе в големи количества.

Подготвителен етап

На този етап е необходимо да се подготви подовата база, която да е равна и здрава. Но тъй като тя може да бъде направена от различни материали, нека разгледаме всяка опция поотделно.

Бетонна плоча

Тук много ще зависи от кой апартамент се обновява - в старата или в нова сграда. В новите сгради керемидите, поставени на пода, могат да се счупят поради свиване на къщата, което продължава няколко години. Това може да бъде избегнато, ако се използва пластмасов слой от материал между пода и замазката.

Това е замазката, която ще играе ролята на нивелиращия слой. От дълго време разтворите, базирани на цимент и пясък, са забранени. Днес, използвайки готови смеси, които са няколко пъти по-добри във всички технически показатели. Предимството на готовите сухи смеси е скоростта на сушене. Няма нужда да се чака един месец, за да започнете с лице към пода, тъй като много от материалите, отложени върху сексуалната основа под формата на замазка, суха след половин час.

Когато става въпрос за апартамента, в които подът е стари плочки, а след това там е технология, при която лигавицата не се разглобява и да се използва като основа за ново покритие.

Как ще остане новият финиш материал на стария? Има две възможности:

  1. Отнесете стария плосък под с шкурка, като му придавате грапавост на повърхността.
  2. Обработката на стария етаж с разтвор на "Betokontakt", който е грунд, основан на кварцов пясък. Този материал след нанасянето прави всяка повърхност груба.


Експертите обаче не съветват да използвате тези опции, ако никога не сте ги срещали. По-добре почиствайте старата плочка и поставете нова.

Дървен под

Подготовка на пода за облицовка

Полагане на керемиди на шперплат

Полагането на керамични плочки върху дървен под е също възможно. Този процес обаче е сложен и отнема много време. Освен това тук са необходими голям брой допълнителни материали.

За да изравнете дървения под, е необходимо да поставите шперплат върху неговата повърхност. Но че шперплатът е плосък по време на работа, самата основа трябва да бъде ремонтирана и подравнена.

За да се направи това, дефектът се извършва - бордовете, които трябва да бъдат заменени, са идентифицирани и трябва да бъдат променени на нови. Също така е необходимо да се съберат подовете, за да се премахнат пропуските. И последният полира повърхността на дървения под. Само след това можете да поставите шперплат върху него, който е залепен и ударен с карамфили.

Тогава такъв под е покрит с ленено масло и грунд. И след изсъхването си, те положиха плочката на пода.

Технология за натрупване

Има няколко монтажни технологии. Основната им разлика е къде да започнат полагане. Някои майстори предпочитат да извършват процеса от центъра на стаята, други - от всеки ъгъл на стаята. Ако планирате да поставите плочките на пода със собствените си ръце, препоръчваме да започнете от ъгъла. И е по-добре, ако незабавно монтирате цели плочки, а останалото пространство се полага с парчета.

Първо, нанесете лепило върху пода с помощта на шпатула с гладък работен ръб. Направете това с натиск, като държите инструмента под остър ъгъл. След това лепилото ще лежи плътно върху основата, запълвайки всички малки пукнатини и вдлъбнатини. След това трябва да минете през лепилния слой с назъбена мистрия, създавайки бразда на повърхността. Натискането трябва да е същото, че жлебовете да са с еднакви размери.

Важно! Не нанасяйте лепило на голяма площ, защото нямате време да поставите керемида - лепилото просто ще изсъхне.

Керамични плочки на пода

Подови настилки

Сега можете да поставите керамични плочки, плътно притискане към обработената повърхност на пода. Полученият разтвор се отстранява с кърпа и между плочките трябва да се монтират кръстовидни елементи, определящи размера на фугата. Задължително е всяка плочка да се контролира за хоризонталност, използвайки нивото на сградата.

Така че запълнете цялата област. Разбира се, в близост до стените ще има места, където не могат да се поставят плочки от едно парче, така че плочките трябва да бъдат нарязани на необходимия размер. Рязането се извършва най-добре със специално устройство, което се нарича - режещ инструмент.

След един-два дни можете да изтриете шевовете. Глута е избрана по свое усмотрение - в тон плочки или в противоположния цвят.

За да опростите процеса на инсталиране, можете да използвате мобилни маяци, за да подредите плочките. Инсталирайте ги в цялата площ и ги монтирайте върху тях. Качеството е гарантирано.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Керамични подови плочки, предимства и недостатъци на материалаКерамични подови плочки, предимства и недостатъци на материала
Какво е по-добре порцеланови плочки или керамични плочки?Какво е по-добре порцеланови плочки или керамични плочки?
За да лепи керамични плочки на стенаЗа да лепи керамични плочки на стена
Керамични плочки, направени в РусияКерамични плочки, направени в Русия
Използвайте при строителството на керамични плочкиИзползвайте при строителството на керамични плочки
Характеристики на керамичните плочкиХарактеристики на керамичните плочки
Керамични плочки и предимстваКерамични плочки и предимства
Керамичната мозайка не е нищо, стилът е слънцеКерамичната мозайка не е нищо, стилът е слънце
Модерни керамични плочкиМодерни керамични плочки
Керамични плочки Характеристики и характеристикиКерамични плочки Характеристики и характеристики
» » Монтиране на плочки на пода със собствените си ръце
© 2021 BggeHat.com