Полагане на плочки със собствените си ръце

Чудесно подово покритие за банята, кухнята или коридора ще бъдат плочки. Полагането на плочки със собствените си ръце ще помогне не само да спестят финансови ресурси, но и да контролират самостоятелно работния процес. И опитът няма да бъде излишен.

Работата по поставяне на плочки на пода не е особено трудна. Те са много по-лесни от поставянето на плочки по стените. Въпреки това, за да се получи висококачествено покритие, този процес трябва да бъде взет достатъчно сериозно и да се придържаме към някои прости правила.

Полагане на плочки

Преди да започнете работа по поставяне на плочки, трябва да разберете какви материали и инструменти ще ви трябват за това.

Разбира се, не можете да правите без плочки. В наши дни пазарът на строителни материали осигурява огромна гама от покрития за плочки за всеки вкус, така че вашият избор може да ограничи само финансовите възможности и вашето въображение. Има много плочки сортове: керамични гранитогрес, класически плочки, клинкер плочки и плочки от изкуствен и естествен камък - не можете да ги преброите.

В този случай е много важно да се купуват не стени, а именно подови плочки. Външно е много подобно, но стените не са толкова силни, колкото плочките. Освен това повърхността на подовите плочки се обработва със специално решение, за да се избегне подхлъзване.

За полагане на плочки ще ви трябва специално лепило за плочки, както и смес за запечатване на фуги между плочките. Степента на лепилото зависи от избраното от вас покритие.

Имайте предвид, че след като сухата мазилка е изсъхнала, тя може да стане по-лека в няколко тона, затова изберете цвета й, като вземете предвид тази функция.

За да инсталирате плочка, ще ви трябва следните инструменти:

  • За нанасяне на лепилен състав - ренде
  • За запечатване на шевове - гумена шпатула
  • За рязане на плочки - резачка за стъкло или резачка за плочки (в тяхно отсъствие можете да използвате българския)
  • За приготвяне на фуги и лепило - специален контейнер
  • За да маркирате стаята - лента мярка, ниво и маркировка кабел

След като проучихме списъка, може да се заключи, че инсталирането на плочки със собствените си ръце не изисква специални скъпи инструменти. В допълнение, половината от тях могат да бъдат заимствани от набор от инструменти за изравняване на пода.

След като сте закупили всички необходими инструменти и материали, можете да започнете подготвителната работа в стаята. На първо място, е необходимо да се подготви основата на пода за плочки инсталация.

Подготовка на основата

За да получите висококачествено покритие за керемиди, плочките трябва да се монтират на суха, чиста и идеално плоска равнина на пода. Ето защо, ако направите полагане на дървена черен под, а след това е необходимо да се приведе в съответствие, или чрез шлифоване, шпакловки всички нередности и пукнатини, или с обшивка на повърхността си водоустойчиви шперплатови листове с дебелина не по-малко от 1.2 cm.

Бетоновите основи изискват по-сериозна работа. Преди да полагате плочките на бетонния под, е необходимо да премахнете цимента или грапавостта от повърхността с перфоратор или длето. След това трябва да попълните всички кухини и пукнатини със специален ремонтен състав или да излеете саморазливна замазка.

След завършване на подготвителната фаза, когато повърхността е почистена от прах и дъската или шлайфането са добре изсушени, е необходимо повърхността да бъде водонепропусклива с боядисване или покритие, а след това - грунд.

След нанасянето на грунда може да започнете да маркирате пода за полагане на плочките.

Маркиране на пода

Преди да пристъпите към оформлението, е необходимо да премахнете всички врати и первази в стаята, защото за по-точна маркировка трябва да има достъп до повърхността на стените.

Основата за оформлението на помещението ще служи като централни линии на стаята. Свързвайки средата на късите стени, получаваме надлъжна централна линия и свързваме средните точки на дългите стени - напречно.

Монтаж на плочките чрез маркиране

Монтирането на плочки за маркиране е много лесно.Ако възнамерявате да поставите плочки диагонално, а след това в допълнение към централните линии, трябва да отбележите диагоналните линии. Те могат да бъдат получени чрез свързване на противоположните ъгли на стаята. Най-лесният начин за изготвяне на линия е чрез използване на креда с резба.

След това, като се фокусира върху оформлението, очертайте плочката. В същото време, моделът на облицовката на пода остава по Ваша преценка.

Моля, имайте предвид, че размерът на стаята не винаги ви позволява да използвате само една плочка при полагане. Отрязаните фрагменти трябва да се подреждат на невидими места - под подложката или мебелите.



Около централните предмети на стаята, като стълба, камина или баня, трябва да поставите само цели плочки. Те могат да бъдат подчертани, като се използва плочка с различен размер или цвят.

След предварително поставяне на плочките и маркиране на стаята, намалете необходимото количество плочки. За да намалите количеството скрап при рязане, предварително накиснете керемидата във вода за около 45 минути.

Най-удобният в този случай е да използвате резачка за ролкови стъкла (не само диаманти). На плочките забелязвайте линията на рязането и я издърпайте по него с резачка за стъкло, като го държите перпендикулярно на повърхността на плочката, като я промотирате "за себе си". Разделихме плочките по линията на рязане с удар на дланта по ръба.

Ако трябва да режете голям брой плочки, по-добре е да използвате шлайф или механичен нож за рязане на плочки, тъй като в този случай ще бъде доста досадно да работите с ръчен резач за стъкло. Покривачът нарязва плочките на маркираната линия, вместо да ги разрязва. Подрязаният ръб на плочката трябва внимателно да се шлифова.

Полагане на плочки

След като приключите цялата подготвителна работа, можете да започнете да полагате плочката.

Подготвяме лепливия разтвор:

  • Напълнете водата с чист контейнер. Обемът на водата трябва да отговаря на инструкциите на производителя на избраното от Вас лепило. Изсипете сухата лепилна смес във водата.
  • Разбъркайте добре получения разтвор с бормашина с дюза, която работи при ниска скорост, като същевременно се избягва образуването на бучки.
  • Оставя се сместа да се надуе в продължение на 10 минути, след което се разбърква отново. По този начин може да се получи максимално еднородно решение.

Сега пристъпете към нанасяне на адхезивния разтвор върху повърхността на основата. За да направите това, най-добре е да използвате специална ренде, с един ръб гладък, а другият - под формата на зъби. Когато избирате ренде, имайте предвид, че при работа с тежки и големи плочки се препоръчва използването на ренде с широки зъби на големи разстояния.

С помощта на ренде, ние събираме лепило от контейнера и прилагаме гладък ръб на пода. На следващо място, в резултат на провеждане слой на зъбния страна, държейки под ъгъл ренде 450. Това лепило трябва да се разпределя равномерно по цялата повърхност, а дебелината му трябва да бъде няколко пъти по-голяма от височината на ренде зъби. Ако инсталирате клечка за клинкер, в този случай лепилото трябва да се постави върху повърхността на пода и върху самата плочка.

Площта на нанасяне на лепило не трябва да надвишава 1 м2, а ако работите с плочки за първи път - тогава неговият размер трябва да бъде още по-малък.Поставянето на плочки е отговорен бизнес.

На основата, покрита с лепило, поставяме плочката и я притискаме здраво по цялата повърхност.

Когато поставяте големи плочки, използвайте специален гумен чук. Те потупаха плочките, като тръгнаха от центъра и се насочиха към ъглите.

За да се запази същият интервал между всички плочки, е необходимо да се използват пластмасови разделители (обикновено се правят под формата на кръстове)

Монтирането на плочките трябва да е ясно в съответствие с схемата за полагане по централните линии на стаята.

След като последната керемида е поставена върху залепената зона, ние продължаваме към следващия етап от работата.

Проверка на нивото на равнината на пода

За контролиране на повърхността на пода се използва ниво. С него можете да определите как точно е инсталирана плочката. При необходимост е необходимо да се добави лепкав разтвор под отделни плочки или, напротив, да се премахне.

След като сте поставили облицовката, изчакайте известно време, през което разтворът на лепилото частично полимеризира и след това премахнете кръстовете за разстояние.

Запечатване и почистване на плочки

Фугиращите фуги могат да се направят само след окончателното изсъхване на лепилото за плочки. При уплътняване на шевовете е необходимо да се запълнят дупките, които са образували след отдалеченото пресичане.

Технологията на фугиране е както следва:

  • Подготвяме сместа за настъргване, постепенно добавяме вода и смесваме състава по едно и също време. Нейната последователност трябва да е като гъста паста.
  • За да се запълнят фугите, трябва да се използва гумена шпатула. Излишната смес от мистрия се отстранява, като се използва същата шпатула. След това отново запечатваме шевовете.
  • След напълване на последната фугираща фуга, сместа трябва да изсъхне (около половин час). След това преминете към предварително почистване на плочките от маркировките за фугиране. За да направите това, най-добре е да използвате голяма пореста гъба, потопена в топла вода. Моля, имайте предвид, че след пълната полимеризация, мистрия ще бъде много трудно да се отстранява от повърхността на плочките, без да се повреди горния слой от стъкло, така че не го затегнете с мивка.
  • Окончателното почистване на покритието на плочките се извършва един час след запечатването на фугите. В този случай можете да използвате твърда гъба и суха фланелена тъкан.

Така покритият под ще бъде готов за работа за седмица и половина.

Както виждаме, процесът на полагане на собствените си ръце няма да бъде много труден. Надяваме се, че съветите за полагане на плочките в тази статия ще ви помогнат лесно да направите подовата настилка във вашата къща.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Избор на основните критерии и характеристики на виниловите плочкиИзбор на основните критерии и характеристики на виниловите плочки
Как да изберем подово покритие?Как да изберем подово покритие?
Как правилно да поставите плочкаКак правилно да поставите плочка
Керамични плочкиКерамични плочки
Как да поставите керамични плочки?Как да поставите керамични плочки?
Ремонт в банятаРемонт в банята
Как правилно да поставите керамични плочки и керемидиКак правилно да поставите керамични плочки и керемиди
Резачки за плочкиРезачки за плочки
Керамични плочки Характеристики и характеристикиКерамични плочки Характеристики и характеристики
Керамични плочки или метални нюанси по изборКерамични плочки или метални нюанси по избор
» » Полагане на плочки със собствените си ръце
© 2021 BggeHat.com