Как да поставите плочка на пода в банята

Как да поставите плочка на пода в банята

Когато ремонтирате банята, важен въпрос е как да подредите пода. Идеална опция - полагане на плочки, които днес остават най-практичното и удобно покритие. Цената за извършване на такава работа е близка до общата цена на материала, така че има смисъл да правите всичко със собствените си ръце. И така, възниква въпросът - как в банята да постави плочката на пода?

Подготовка на основата

Гладък и равен под

Плочките заемат водещо място сред подовите настилки за банята

Монтирането на плочки в банята започва с правилната подготовка на основата. Първоначално трябва да извадите от стаята огледала, ВиК и мебели. След като банята стане празна, можете да започнете директно подготовката на пода, защото тя трябва да е напълно здрава и максимално изравнена.

Някои майстори предлагат да полагат върху стара плочка. Но при такава инсталация има голяма вероятност лепилото да не се прилепва добре към гладката повърхност на старото покритие и плочката ще започне да изостава от пода. В допълнение, височината на няколко сантиметра никога няма да бъде излишна, затова не ги отнемайте.

С помощта на инструменти (чук и длето) е необходимо да се демонтират старата керемида, както и хоросанът, върху който е поставена. Основното е, че подът е плосък, поради което, използвайки оптичното ниво, се проверява цялостният наклон на повърхността. Ако има малки неравности, трябва да се приложи изравняваща смес. В същото време не може да се направи слой с повече от 1,5 сантиметра в даден момент, в противен случай няма да изсъхне. След като основата под плочката стане равна, сухата повърхност трябва да бъде грундирана за по-добро залепване на лепилото.

хидроизолация

Обърнете внимание! Хидроизолацията е важна точка и е разположена преди пода да бъде поставена в банята. Разбира се, много хора пропускат тази стъпка, за да спестят пари и да съкратят времето за работа. Но експертите все още съветват да се направи хидроизолация във всяка стая, където има системи за водоснабдяване, отопление или канализация.

Това ще защити собственика на жилището и неговите съседи от течове, което е особено важно, когато се планира оборудване на подово отопляемия под.

Избор на материали

Преди да поставите плочките на пода, трябва да се погрижите да закупите необходимите материали - самата плочка, специални строителни смеси или лепило. Освен това, трябва:

  • гумена шпатула и чук;
  • равнище;
  • пластични кръстове за устройството за гладки и красиви шевове;
  • маяци и средства за фугиране на фуги между отделните елементи на плочките.

Преди монтажа е необходимо да се приготви разтвор за фугиране с правилна консистенция - съгласно инструкциите на производителя. Сместа не трябва да е твърде гъста или течна, не трябва да се разпространява по пода.

плочка

Полагане на плочки на пода

Изборът на плочки трябва да се извършва с максимална отговорност и да се обърне внимание, на първо място, на следните фактори:

  • Ниво на абсорбция - влажността в банята е твърде висока. Когато се абсорбира, материалът става по-тежък и може да се отдалечи от повърхността на пода. Ето защо, трябва да се даде предпочитание на плочките, на гърба на които е най-малко пори.
  • За банята е необходимо да изберете материал с минимално хлъзгава повърхност, за да предпазите себе си и близките си от опасност от нараняване на мокрия под.
  • Устойчив на химически атаки - е много важно повърхността да не се влошава от почистващите препарати, тъй като поддържането на хигиената е важна точка при почистването на банята.
  • Структура на задната страна - при избора на плочки трябва да обърнете внимание, за да се гарантира, че няма дефекти и неравности, в противен случай материалът няма да се прилепне добре към основата и няма да обслужва много.
  • Качествен модел - висококачествените плочки имат модел, приложен с най-новите технологии. То трябва да има еднакво насищане и яркост на тоновете.

Процесът на полагане на плочки

Ако все още се съмнявате как да поставите сами плочките, тогава този раздел ще ви помогне да разрешите такава важна задача. Най-важното е да повярвате в себе си и да положите всички усилия, за да гарантирате положителен резултат.

Преди началото на работата по полагане на плочките на пода на банята, трябва да създадете план за оформление, като изберете идеалния вариант:

  • паралелно опаковане;
  • в поръчка на шахматна дъска;
  • диагонал;
  • с образуването на картина.
Топъл под под плочката

Монтиране на топъл под

Трябва да знаете, че диагонал стайлинг ще изисква голям брой плочки като отпадък по този метод, са не по-малко от 30. С избора на метода, е необходимо да изсъхне на повърхността на плочката да се разпространява за даден модел и да видите как ще изглежда направо в стаята. Ако всичко ви подхожда, можете да започнете залепването на плочките.

Процесът на полагане се състои от няколко етапа:

  • Преди да поставите плочката, е необходимо да нанесете малка част от пода с помощта на специална назъбена мистрия. След това внимателно нанесете керемиди, което се препоръчва отгоре, за да леко стъпвате с гумен чук.
  • Използвайки оптичното ниво, трябва да се уверите, че плочките са поставени на равни разстояния. Ако тя е твърде удавена в разтвора, тогава трябва да отделите продукта и да го поставите отново, като добавите малко количество лепилна основа под него. И напротив - изпъкналите елементи трябва да бъдат отстранени и излишъкът от разтвора или лепилото да бъдат отстранени и след това да бъдат отново поставени.
  • След като цялото покритие е поставено, трябва да му дадете време да изсъхне. След това почиствайте повърхността на плочката от лепилото и запълнете шевовете със специален агент за фугиране, като използвате гумена шпатула.

Важно! Фугите трябва да бъдат нанесени върху шевовете, докато те бъдат напълно напълнени с маса, така че да няма останки. При избора на цвят на фугиращата смес трябва да се има предвид, че контрастният тон ще подчертае неравномерността на шевовете, поради което експертите препоръчват да се избере цветът на назъбената маса в тона на основната подова настилка.

Това е целият процес, чието описание ще ви позволи да решите проблема - как да оформите плочките в пода на банята.

Полезни съвети

Преди да поставите керемида, трябва да използвате някои препоръки и полезни съвети, благодарение на които процесът на подреждане на пода в банята ще бъде много прост:

Хоризонтален контрол на нивото

Слагане от ъгъла

  • Лепилото за готвене е необходимо в чиста кофа. След като го излеете с вода, трябва да изчакате 10 минути, преди да започнете смесването. Водата активира добавки, които правят разтвора устойчив на повишена влажност. При подготовката на лепилото винаги трябва да носите дихателна маска.
  • Ако предпочитате да подготвите смес бързо и ефективно, трябва да използвате бормашина със специална дюза. И за да разгънете разтвора по повърхността, трябва да използвате само назъбена мистрия.
  • Преди да отрежете плочката, препоръчително е да я навлажнете с вода, в идеалния случай - да нанесете фреза, а не български. По време на рязане на плочки винаги трябва да носите респиратор и очила, за да не вдишвате най-малкия прах и да повреждате очите си.
  • Не разпространявайте твърде много лепило на повърхността, в противен случай ще изсъхне бързо. По време на полагането, задръжте шпатула под ъгъл 45 градуса.
  • Натискайки плочката върху лепилото, трябва да се уверите, че няма под него въздух, в противен случай пукнатините ще доведат до бързо разрушаване на покритието. Препоръчва се да се използва обикновена вода и гъба за почистване на плочката от хоросана. И за фугиране на шевовете, най-добре е да вземете назъбена мистрия.

заключение

Всички по-горе съвети ще ви помогнат да решите въпроса за това как да се изложи на плочките и да направи целия процес на демонтаж на старата покритие преди фугиране на бързо и ефективно. За да подготвите подовата настилка в банята, не е трудна задача. Основното нещо е да се подходи към това с пълна отговорност и сериозност. Съберете правилните инструменти, запознайте се със стилистичните функции и започнете да създавате.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Възможност за поставяне на плочки в банятаВъзможност за поставяне на плочки в банята
Как да поставите сами плочките в банятаКак да поставите сами плочките в банята
Как да поставите плочка на пода на кухнятаКак да поставите плочка на пода на кухнята
Как да направите качествено обновяване на банятаКак да направите качествено обновяване на банята
Как да поставите плочката на пода в банятаКак да поставите плочката на пода в банята
Баня за баняБаня за баня
Как да поставите плочка на стената в банята?Как да поставите плочка на стената в банята?
Как най-добре да оборудвате банята?Как най-добре да оборудвате банята?
Как да изберем мебели за баня?Как да изберем мебели за баня?
Ремонт на стените в банятаРемонт на стените в банята
» » Как да поставите плочка на пода в банята
© 2021 BggeHat.com