Полагане на плочки на пода

Полагане на плочки на пода

Съвременните производители се опитват да използват всякакви технически новости, за да предложат на обитателите качествени довършителни материали. В същото време те се опитват да запазят традицията и в същото време да дадат най-добрите технически характеристики на новите продукти. Днес много от тях предпочитат сами да извършват ремонт, така че на първо място има материали, които лесно се инсталират. Например, поставяне на плочки на пода - достъпна ремонтна технология. Грънчарство - трайни, незапалими, хигиенни материали, които могат да бъдат представени в напълно неочаквана форма.

Лесно е да се намери плочка под паркет, под туфа, под мрамор. Трудно е да се измисли по-практичен и устойчив на влага материал. Ето защо бих искал отново да говоря по-подробно за предимствата на описаните покрития и да посоча особеностите на натрупването на материала.

Практически предимства на плочките

Какво е керамика? Това е сплав от глина и пясък. Първите производствени технологии помогнаха да се създаде перфектно покритие за техническите стаи в апартамента. И иновативните разработки дадоха на света подобрени аналози, които имаха специални свойства и характеристики.

Модерни керамични плочки имат висока якост, практичност, богат асортимент от цветове и текстури. Освен това, важно предимство е хигиената на покритието.

Определете качеството на плочките

Качеството на плочките се определя визуално на лицето

Лесно е да се грижи за такава плочка, не се страхува от никакви химически почистващи препарати. Всяко замърсяване се отстранява от повърхността, което първоначално не е благоприятна среда за развитието на патогенни бактерии.

Когато се нагрява, плочката не отделя токсични вещества, има високи стойности на твърдост, така че е трудно да се деформира дори при големи физически натоварвания. Експертите оценяват своето качество, като липса на токова проводимост, което прави използването на плочки безопасно при условия на висока влажност.

Невъзможно е да не се отбележи съпротивлението на керамиката до влиянието на заобикалящата я агресивна среда. Няма слънце, никаква измръзване, никаква влага не може да навреди на представянето й, тя не губи представянето си от много дълго време.

Но дори и този универсален материал има свои значителни недостатъци. Първата е висока топлопроводимост. Плочките бързо охлаждат, винаги е студено докосване, затова е неудобно да ходи бос на такъв под. Но този недостатък е много лесно да се премахне. Системата от топъл под е идеално комбинирана с керамични плочки.

Особености на технологията на полагане

Как да подготвим пода с случайни пукнатини

Подготовка на пода с пукнатини

Поставянето на плочки е задача, която много хора могат да направят. Всеки ремонт започва с измервания, закупуване на материали и инструменти.

Единственият съвет на специалистите е да направят правилното изчисление на необходимия брой плочки, незабавно да купят целия обем материал и да направят значителна наличност, така че да е възможно да се заменят дефектни фрагменти или счупени модули по време на работа. Така че, в допълнение към плочките, вие също трябва да купите лепило, фуги за фугиране, еластичен уплътнител.

Необходими инструменти

Необходими инструменти

Необходими инструменти

Може да се наложи да работите с следните инструменти:

  • Фреза за керемиди
  • Назъбена шпатула
  • ниво
  • Подплата кръстове
  • Каучуков чук

Изберете плочки

Разбира се, всеки има право да избере керамична плочка, разчитайки на предпочитанията за вкус. Но експертите все пак съветват да се вземат предвид съществуващите технически характеристики на материала.

Асортимент от плочки

Избор на плочки за под



Така например, всяка отделна проба има степен на абразия. Плочките са разделени на 5 класа и имат индекси от 0 до 5. Ако плочките няма да ходят в обувки или се вписват в жилищни помещения, струва си да закупите материал с коефициент на износване 3.

Група 5 се използва за довършване на барове, ресторанти, офиси, медицински помещения. Тя е по-скъпа, така че не плащат прекалено, ако плочката се използва за украса на баня или кухня в жилищен апартамент.

Следващият критерий за избор е съотношението между размерите на материала и площта на помещението. За да завършите пода в тоалетната или банята, няма смисъл да избирате керамични плочки с големи нестандартни размери. Идеалният формат е 60 × 60.

Приготвяне на лепило

Лепилото е суха смес, така че първо трябва да се разреди правилно. Пропорциите на добавянето на вода са посочени на опаковката. Трябва да намерите подходящ капацитет и внимателно да смесите съставките. По-добре е да го направите специален смесител за строителството, който ще ви помогне да създадете желаната последователност на решението.

Разреденото лепило трябва да се даде малко, за да се изправи, за да "узрее" добре. Тогава той ще може да осигури силно сцепление. Ако площта на пода е голяма, не разреждайте веднага цялото количество лепило. Обикновено майсторите правят решение на 2-3 реда.

Подготовка на повърхността

Повърхността на пода се обработва с грунд

Подготовка на повърхността

Най-важното в поставянето на плочки е подготовката на повърхността. Необходимият набор от творби ще зависи от качеството на фондацията.

Най-лесно е да поставите плочката върху бетонна основа. Предварително трябва да бъде внимателно почистено, без да се използват сложни химически разтвори, напълно да се премахне старото покритие. След това трябва да премахнете всички пукнатини и чипове, а след това да направите изравняваща замазка. Преди полагането на плочките, замазката трябва да е грубо грундирана.

Плочките могат да бъдат поставени на върха на стари дървени, дървени дъски, паркетни подове, подове, покрити с плочи от дървесни влакна. Но в този случай базата се подготвя по напълно различен начин.

Първоначално дървото се импрегнира със специални антисептични разтвори и се изсушава напълно. Тогава основата на пода е покрита с добра хидроизолация - три слоя покривен материал. На хидроизолационния слой се полага армировка - метална мрежа - която след това се излива с циментова замазка. След изравняване, замазката трябва да се поръсва през сито със сух цимент. Тя ще осигури силна адхезия към лепилото.

Инструкция стъпка по стъпка

Необходимо е да започнете от лек ъгъл

Работен процес

Преди да работите върху ръцете си, трябва да носите гумени ръкавици, за да избегнете контакт с лепилото. Работата трябва да започне от най-светлия ъгъл в стаята:

  1. Съставът на лепилото се прилага върху подовата повърхност.
  2. Не забравяйте, че лепилото запазва адхезионните си свойства за кратко време, така че не го нанасяйте веднага върху голяма площ.

  3. След това последователно поставяйте плочката, която е плътно притисната към повърхността. След като поставите върху плочката, трябва да почуквате с гумен чук. Това ще помогне да се увеличи площта на монтажа на продукта.
  4. В същото време, равномерно подредени кръстове, помагайки да се формират дори празнини между модулите.
  5. В процеса на работа е необходимо непрекъснато да се използва нивото и да се контролира гладкото полагане на плочките.
  6. Не забравяйте, че през първите 10 минути можете да промените позицията на модула. След това докоснете плочката няма.

  7. След като сте поставили плочките, повърхността трябва да се избърсва с парцал. По-добре е веднага да отстраните излишното лепило, тъй като ще бъде много трудно да се отървете от замразените фрагменти.
  8. Процедурата за фугиране на шевовете се прави по-добре след 2 дни след полагането. Тази операция също се състои от няколко етапа. Първо трябва да опитате много внимателно, за да издърпате кръстчетата. След това разредете китката и я нанесете върху шева с гумена шпатула. Дайте на сместа внимателно да попълните всички нередности и след 15 минути отстранете излишното, избършете керемидата с влажна кърпа или гъба.
  9. Последният етап е задълбочено измиване на поставените плочки.

Полагане цокъл

Полагане цокъл

Последната стъпка в довършването на пода е инсталирането на первази

Ако плочките са поставени в помещение, където водата често се натрупва на пода, препоръчително е да поставите плочков цокъл по целия периметър. За тези цели могат да се използват фрагменти от плочките, с които е била подрязана подовата повърхност. И можете да си купите специални части с красиви заоблени краища. Те ще бъдат на върха, създавайки плавен преход към стената.

Ще бъде хубаво да погледнете опцията, когато докинг ставите на основата съвпадат с шевовете на плочките на пода.

Фрагменти от первази са закрепени към стената със същото лепило, но шевовете не са затворени с фуги, а със специален акрилен уплътнител. За да се постигне хармония, цветът на уплътнителя трябва да съответства на цвета на фугиращата смес. Излишните отлагания се отстраняват само след като уплътнителят е напълно втвърден. Това се прави с подходящ инструмент.

Както можете да видите, процесът на полагане на плочки на пода е много прост. Не е трудно да го направите сами, следвайки всички предложени препоръки.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Модерни подови плочки за нови дървени елементи и по-добри характеристикиМодерни подови плочки за нови дървени елементи и по-добри характеристики
Какво представляват подовите настилкиКакво представляват подовите настилки
Практично подово покритие за кухненски преглед на различните опцииПрактично подово покритие за кухненски преглед на различните опции
Винилови подови плочкиВинилови подови плочки
Модерни подови настилки от PVC плочки, предимства и недостатъци, характеристики на стилаМодерни подови настилки от PVC плочки, предимства и недостатъци, характеристики на стила
Какво представлява Knauf Superpole?Какво представлява Knauf Superpole?
Плочки kerama marazzi хармонично съчетание от отлични технически характеристики и естетикаПлочки kerama marazzi хармонично съчетание от отлични технически характеристики и естетика
Не преминава мода за керамични плочкиНе преминава мода за керамични плочки
Керамични плочки, направени в РусияКерамични плочки, направени в Русия
Най-добрият производител на ламиниран паркетНай-добрият производител на ламиниран паркет
» » Полагане на плочки на пода
© 2021 BggeHat.com