Как да се излее бетон етаж

Проектирането на бетонен под включва редица подготвителни работи. За да се гарантира, че подът не се пръсне по време на работа, е необходимо да се изпълнят всички изисквания, които са необходими за конкретната работа. Те зависят от местоположението на помещението, в което ще се извършва устройството на бетона.

Как да се излее бетон етаж

Как да се излее бетон етаж

Разграничаване на технологията за създаване на бетонни подове в гараж, сутерен, частна къща и апартамент, разположени в многоетажна сграда. Наличието на сходство позволява използването на тези препоръки за създаване на бетонни подове във всички помещения.

При работа в жилищни сгради, с изключение на работа с почвата, създаването на груб замазка, полагане на топлоизолация. Задачата е опростена, защото тези видове работа вече са завършени или не са необходими. В частния сектор, изграждането на нова сграда ще трябва да направи всички етапи на монтаж на бетонни подове.

Налейте бетонен под в апартамент

Налейте бетонен под в апартамент

Характеристиките на бетоновата замазка в частния сектор зависят от вида на основата, наличието на подземни води, инсталирането на отоплителни системи, разположени в пода. Бетоновото покритие изисква изчисления на очакваните натоварвания върху неговата повърхност. Всеки под от бетон има слоеве, върху които зависи завишаването на влагата, топлинната проводимост и повишеното ниво на комфорт на жилището.

Бетонова подова конструкция

Бетонова подова конструкция

За да се определят конкретната маса плътен килим, устойчив на механични повреди, направете podsypku почвата, извършва работа по шината за укрепване на поведението на лицето, хидроизолация, топлоизолация и сложи довършителни замазка устройство ангажирани.

Първият етап е подготвителната

Преди да започнете да създавате многослойна торта от бетонни подове, поставени на земята, определете нивото на потока подземни води. Можете да направите това, като изберете един от двата метода.

  1. Първата цена, свързана с проучването на геоложките характеристики на специалистите по обекта.
  2. Вторият начин е по-опростен. Необходимо е да се научат от местните жители какво ниво на подпочвените води в района, изкопайте контролните кладенци под основата с 2 метра и вижте как те се пълнят с вода.

Определя се с подпочвените води, което прави дренаж и хидроизолация, което ще предпази стаята от проникване на влага. Необходимо е да има външна хидроизолация на опората, да се създаде глинен замък около нея, да се направят дренажни тръби и да се поставят кладенци. Също така е необходимо да инсталирате улуци.

Хидроизолацията на основата преди монтажа на бетонния под

Хидроизолацията на основата преди монтажа на бетонния под

След като хидроизолационните работи са напълно завършени, те преминават към подземните работи вътре в основата.

Повърхността на почвата, върху която ще бъде положена плочата от бетон, трябва да бъде добре изравнена и подплатена. Консолидацията на почвата е необходима, за да се увеличи нейната носеща способност. На място, което се очаква да бъде излято с бетон, почистете почвата до дълбочина 15-20 см и нивелирайте мястото за работа.

Подравняването на земята се извършва грубо, защото вторият слой на тортата ще бъде възглавница от пясък и чакъл, разширена глина, която ще помогне за по-добро изравняване на повърхността.

Възглавница с чакъл

Възглавница с чакъл

След като излишната почва се отстранява и изравнява, започнете да уплътнявате повърхността. Може да се извърши с метална ролка. Той има дълга дръжка, позволяваща устройството да се върти свободно върху него. Такива ролки се използват за пътни строители при полагане на асфалт.

Метална пързалка

Метална пързалка

В модерното строителство се използва пневматично или електрическо устройство за уплътняване на почвата, която се предлага под наем. Улеснява работата, ако областите, които трябва да бъдат запълнени, са големи.

Вторият етап е да се създаде възглавница от пясък и развалини

За всички помещения е необходима възглавница от пясък и натрошен камък, където по-рано нямаше замазка. Този слой е предназначен да изравни площта, която трябва да се напълни и да предотврати проникването на влагата нагоре. От своя подреждане на първата купчина подложка уплътнен пластмасовото фолио припокриват и след това се излива дебелина пясък слой от 10 см върху него, си овен запълни до желаната стойност. След това изсипете и изравнете слоя от развалини с груба фракция. Дебелината на слоя ще бъде 10 см. Всичко е уплътнено с ролка.

Не се препоръчва изграждането на боклук. Създаденият по този начин слой има слаба носеща собственост и по време на експлоатацията на къщата това може да доведе до бързо унищожаване на пода с разрушена технология за пода.

Третият етап - груб замазка, хидроизолация и изолация

След полагането и уплътняването на възглавницата се полага още един слой от полиетиленово фолио, върху който се извършва подсилване. След това подсилването се излива слой от бетонна смес върху предварително изложените маяци. Дебелината на първата замазка ще бъде 10 см.

Укрепване на бетонна вратовръзка

Укрепване на бетонна вратовръзка

При подготовката за изливане трябва да се има предвид, че ако се създаде бетонна настилка върху голяма площ, тогава работната й повърхност се разделя от плоскости в правоъгълници. Районът на структурата зависи пряко от производителността на работниците в рамките на един работен ден. Всеки сектор, когато се налива, ще трябва да се излее възможно най-бързо с конкретна маса, така че процесът на настройка да се осъществи едновременно. За да се създадат тези работни площи, се използват дъски или водоустойчиви шперплат, от които се прави кофраж.

Ръководството е друга важна стъпка в създаването на идеално равен под. Често се използват метални тръби и табла. Те се обработват с кофражно масло или използвано моторно масло. Можете да използвате концентрирана водна смес, направена от всеки пенообразувател: сапун, препарат за миене на съдове или миене на съдове.

ръководства

ръководства

Водачите са прикрепени към щифтовете, като се разполагат пръти на разстояние не повече от 2,5 м. Понякога за закрепване се използва гъста циментова маса. Направляващите трябва да са точно хоризонтално. Тяхната позиция се проверява, като се използва ниво или ниво за това.

При приготвянето на бетоновата смес се използват фино-зърнести чипове и чист пясък, пресявани в реки, без примеси от кал и кал. Извършвайки грапава замазка, подовете се изравняват до идеалната повърхност. Бетонът се излива над ламелите. След като масата се удря и се изравнява, ламелите се отстраняват и кухините се изсипват с разтвор. Грубият под трябва да бъде уреден за един месец. Покритието е покрито с филм, така че повърхността да изсъхне по-равномерно и пукнатините не се появяват. При необходимост се полага допълнителна изолация на пода, която се поставя върху грубия под.

Груб бетонен под

Груб бетонен под

Ако масата на подземните води е разположена на повече от два метра от основата за полагане на фундамента, е необходима хидроизолация. За да го създаде, се използва рубероид, който традиционно се използва за тези цели. Но има и по-съвременни материали. Рубероидните ленти се припокриват, поне два слоя. Дължината на панделките трябва да бъде с повече от 10-15 сантиметра, така че да е достатъчно да се припокрият 10 см по стените.

Ако в стаята има тръби за водоснабдяване, те също трябва да бъдат покрити с рубероидна лента, като я намазват с уплътнител. Хидроизолацията не винаги е необходима и създаването на този слой се извършва само във влажни блатисти области с плитко появяване на подземни води.

хидроизолация

хидроизолация

Полиетиленът с дебелина 100-200 микрона често се използва за хидроизолация. Използването му е оправдано, ако терените са сухи. Филмът за продажба често се случва под формата на ръкав. За използване в бетонна работа, тя е изрязана от едната страна и облицована с напечена повърхност, която прави няколко слоя. Когато работите, уверете се, че краищата на филма отиват до стените до височината на бетонния пай. На стените се закрепват с помощта на лепилна лента.

За хидроизолация, полиетилен

За хидроизолация, полиетилен

Топлоизолацията на покривния материал или на черна замазка винаги се поставя. Този слой не е необходим само в районите, където няма зими. На територията на Руската федерация този феномен не се наблюдава. Като нагревател се използват листове от експандиран полистирол с плътност най-малко 28 kg / m3. Можете да използвате плочи или ролки от минерална вата, които са идеално подходящи за топлоизолационни материали. Той не гори, не се намокря и дълго време не променя характеристиките си. Изолацията трябва да има дебелина най-малко 7 см.

Четвъртият етап - сложихме маяци

Работата по създаването на маяци започва с определянето на хоризонталната. Асистентът в този процес е лазерно или водно ниво. Избирайки желаната височина, побеждаваме нулевото ниво по целия периметър.

Определянето на разликата във вариацията на височината при създаването на бетонна настилка е необходимо за изчисляване на разходите, свързани с потреблението на строителни материали. Получените данни помагат да се изчисли дебелината на необходимия етаж, разходите за закупуване на цимент, пясък, чакъл. За да бъдат правилно поставени маяците, на няколко места в работната зона те измерват височината от пода до нулевото ниво. Различните стойности, получени от няколко точки, с прости математически изчисления, ще покажат необходимата дебелина на замазката.

Петият етап - устройството на фина замазка с извършване на армировка

На устройството на честна вратовръзка е подходящ само когато груб под е получил напълно силата си. Особеността на окончателната версия на съединителя е, че тя не трябва да се присъедини здраво към стената. Необходимото разстояние трябва да бъде най-малко 2 см.

Чистият замазка изисква внимателен избор на проводника, използван за подсилване. Ако на наводнения етаж е монтирана тежка стена, изработена от тухли и блокове от шлака, тогава за армировка се изисква тел с дебелина 4 мм. Ако подът не носи такива товари, тогава достатъчно е решетка от 3 мм.

За усилена работа решетката е подходяща, с размери 5x100x100 мм. Можете да използвате мрежести материали, които имат по-малки клетки. Ако е възможно, можете да закупите специална пластмасова мрежа, създадена за усилена работа.

Мрежата се повдига с 1/3 от дебелината на бъдещата замазка, поставяйки специални стойки под нея или дърпайки щифтовете.

Наливането на бетон се извършва бързо. Не можете да попълните една точка с пропуски. За скорост най-добре е да използвате бетонов миксер. Цимент за замазка изберете M400 - M500. Пясъкът трябва да бъде чист и пресяван. За да се създаде конкретна смес, се вземат следните компоненти:

  • цимент - 1 част;
  • пясък - 2 части;
  • развалини - 4 части;
  • вода - 0,4 части.

Добре смесена хомогенна маса се разпространява върху работната повърхност, изравнена. Тръпване и пиърсинг на масата, компактна. Това е необходимо за премахване на въздушните камери, което влошава качеството на завършената замазка. Използването на дълбок вибратор в работата помага за решаването на този проблем. Резултатът от уплътняването се счита за задоволителен, ако има циментно мляко, което се втвърдява на повърхността с гладък филм. Този филм, втвърдяващ се, пречи на качеството на слепване на довършителните материали към пода, така че се изисква да се смила.

В малките площи почистването може да се извърши с ръчна мелница, оборудвана с корундни решетки.

Изравняването на бетонната маса става чрез специална дървена дъска, наречена правило. Препоръчителната дължина на правилото е 3 м. За да можете да работите с него, водачите се монтират на разстояние не повече от 2,5 м. Завършете подравняването на повърхността с половин метър.

Изравняване на пода с правилото

Изравняване на пода с правилото

Подготвената замазка за следващите три дни се навлажнява с вода и се покрива с полиетилен. Тогава бетонната маса ще изсъхне равномерно. Процесът на зреене на бетонната маса ще премине по-добре, ако няма течения, а директната слънчева светлина удари нейната повърхност.

След като подът е напълно закален и изсъхнал, преминете към финиша. За да направите това, можете да използвате различни материали, които са представени в огромен диапазон. Всеки от тях има мотивиращи препоръки. Част от подовата настилка се поставя върху замазката, а някои изискват допълнителни подложки. На перфектно плоски подове от бетон можете да поставите какъвто и да е материал, който ви харесва, което ще изглежда красиво в интериора.

Видео - Как да излея бетонен под

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Бетониране на пода в гаражаБетониране на пода в гаража
Как да направите подовете на земятаКак да направите подовете на земята
Изработваме козметика и ремонт на бетонни подовеИзработваме козметика и ремонт на бетонни подове
Ниско строителство строителство как да се направи етаж в частна къщаНиско строителство строителство как да се направи етаж в частна къща
Бетонни подове и стилистични елементиБетонни подове и стилистични елементи
Боядисване на бетонни подовеБоядисване на бетонни подове
Правим правилния бетонен под в гаражаПравим правилния бетонен под в гаража
Боя за бетонни подове в гаражни цени и спецификацииБоя за бетонни подове в гаражни цени и спецификации
Какво е автобусна помпа и за какво е тя?Какво е автобусна помпа и за какво е тя?
Бетонни конструкции и нови изолационни системиБетонни конструкции и нови изолационни системи
» » Как да се излее бетон етаж
© 2021 BggeHat.com