Бетониране на пода в гаража

Създаването на висококачествена и надеждна настилка е неразделна част от подреждането на всеки гараж. Най-оптималният вариант за по-голямата част от случаите е конкретният етаж. Компетентно бетонираното покритие ще служи много години, изпълнявайки основните си функции без никакви оплаквания.

Бетониране на пода в гаража

Бетониране на пода в гаража

Препоръки преди началото на бетониране на пода в гаража

Преди да започнете да конкретирате пода в гаража, трябва да разберете за основния недостатък на бетона. Това се дължи на факта, че сместа отнема много време, за да получи сила и се характеризира с относително ниска якост на огъване.

За да бъде конкретният етаж да бъде с високо качество, в процеса на неговото разработване трябва да се спазват редица правила и изисквания, а именно:

  • ако е възможно, покритието трябва да бъде подсилено. За усилване се използват метални пръчки. Това ви позволява значително да увеличите здравината на пода;
  • Между запълването и началото на използването на пода трябва да мине поне един месец. През това време бетонът се втвърдява напълно;
  • през първите няколко дни след изливането на бетона трябва да се намокрят редовно. Това ще позволи на сместа да се грабва и да се втвърдява по-равномерно.

Подготовка на материали и основи

За да работите върху бетонни подове в гаража, се нуждаете от следните материали:

  • Готов бетон или съставки за приготвянето му (пясък, цимент, чакъл или чакъл);
  • Метални пръти за укрепване;
  • фарове;
  • полиетилен или рубероид за защита от влага.

Работата по подреждането на бетонни подове в частен гараж започва с подготовката на основата. Изберете слой от пръст и напълнете слой от пясък и чакъл. Височината на възглавницата трябва да е от 15 см. Подложката е задължително уплътнена, в противен случай тя ще се уталожи.

Подреждане на бетонна вратовръзка в гаража

Подреждане на бетонна вратовръзка в гаража

Продължете към хидроизолацията. Най-често се използва двоен слой от полиетиленово фолио с дебелина 200 μm. Ruberoid и waterglass също са подходящи за защита от влага. При настройване на хидроизолацията е необходимо да направите така, че краищата на фолиото да достигнат стената с около 10 см.

След монтажа на хидроизолацията, преминете към изолацията. За да направите това, разстилайте изолационния материал с дебелина от 5 до 10 см. Най-често подът е изолиран с екструдирана полистиролова пяна.

А подготовката е завършена чрез подсилване на бетонния под. Конструкцията е подсилена със заварена армировъчна мрежа. Това ще предотврати напукване на готовото покритие. Дебелината на прътите трябва да бъде избрана в съответствие с изискваното ниво на якост.

В резултат на това структурата на пода ще изглежда така

В резултат на това структурата на пода ще изглежда така

Налице е доста голямо разпределение по следния вариант

Налице е доста голямо разпределение по следния вариант

Изчисляване на необходимото количество смес за изливане на пода

При изчисляване на необходимия обем на сместа, помислете за следните показатели:

  • дебелина на слоя;
  • подова площ на гаража.

При избора на дебелината на слоя трябва да се съсредоточите върху характеристиките и интензивността на по-нататъшното използване на помещението. Силно се препоръчва целият етаж да се бетонира веднъж, за да се направи висококачествено и монолитно покритие.

За да изчислите необходимия обем бетон, умножете дължината на гаража по неговата ширина и височината на слоя за изливане.

Често се случва покритието от бетон да е неравномерно. В такива ситуации възникват трудности при изчисляване на необходимия обем на сместа. Ако възникне такъв проблем, използвайте средната стойност като индикатор за височината на бетонния слой. Така че грубо определяте правилното количество решение. По-добре е да добавите запас от най-малко 5-10 от изчислената стойност, защото На практика почти винаги се получава, че изчисленият обем не е достатъчен.

След като определите необходимия обем на сместа, можете да изчислите необходимото количество суровини за неговото приготвяне без никакви проблеми. Това се прави за смеси, произведени от тях, които не са закупени в готов вид.

Компоненти за бетонна смес

Основните компоненти на бетона за изливане на подове в гаража са цимент и пясък. Също така е необходимо да се използва агрегата под формата на чакъл и чакъл и, разбира се, вода.

В процеса на самоподготовка на сместа трябва да се придържат към основните изисквания, неспазването на които ще доведе до нарушаване на експлоатационните свойства на продукта.

  1. Най-важното изискване е да се спазва необходимото съотношение вода-цимент. Този индикатор зависи от използваната конкретна марка бетон и е показана на сухата циментова опаковка.
  2. Въпреки че директно на строителната площадка в повечето случаи няма начин точно да се измери количеството на съставките, заслужава да се запази това съотношение. Ако разчитате на килограми, тогава на всеки 10 кг цимент трябва да отнеме около 30 кг пясък и около 40-50 кг трошен камък. Водата брои индивидуално. Обикновено се приема 2 пъти по-малко от общото тегло на всички съставки.

Подготовка на хоросан за бетонни подови настилки в гараж



Най-добре е сместа да се приготви в бетонен смесител. При негово отсъствие можете да направите с дървена кутия, като предварително сте изрязали дъното с желязо.

Изсипете необходимото количество цимент в кутията, след което добавете пясък и разбъркайте, докато получите еднаква смес. Добавете чакъла, разбъркайте отново добре и едва след това добавете вода. Разбъркайте сместа от всички съставки, докато се постигне еднаква консистенция.

Разтворът за готвене ръчно, разбира се, можете. Но това е доста дълго и отнема много време. Ето защо, когато е възможно, се препоръчва да вземете от някой от познатите си или да наемете от специализирана фирма електрически смесител за бетон.

Още по-проста опция е закупуването на готов бетон. Тя ще бъде доставена директно на строителната площадка. Трябва само да го разпространявате правилно на предварително подготвена основа и да го подредите внимателно. Завършеният бетон, разбира се, ще струва повече, но покупката му ще ви позволи да спестите време и усилия. Въпреки това, при бетониране на пода в малък гараж всичко може да бъде направено сами.

Инструкция стъпка по стъпка за бетониране на подовата настилка на гаража

Налейте бетона с задължителното изравняване с помощта на правилото за предишните поставени маяци на пода. Морските къщи трябва да са с такава височина, че върховете им да изглеждат от излятия бетон и да не се "крият" под него.

Фарове

Фарове

Сместа се излива слой със слой с задължително уплътняване. Трампирането се извършва с помощта на дърво. За да разберете, че вече е достатъчно да сте компактни, можете чрез появата на циментово мляко на повърхността на изливането. Благодарение на подсилването на покритието, въздушните мехурчета и кухините ще бъдат премахнати, което ще осигури еднаквост.

Трампирането се извършва с помощта на дърво

Трампирането се извършва с помощта на дърво

Важно е подовите фуги да бъдат подравнени внимателно, точно и своевременно със стените, т.е. в бъдеще просто не можете да стигнете до тези сайтове.

Дебелината на пода трябва да бъде избрана поотделно, като се вземе предвид предполагаемото натоварване на повърхността. Най-често срещаният слой е слой от бетон с дебелина 3-7 см.

Дебелината на пода трябва да бъде избрана поотделно, като се вземе предвид предполагаемото натоварване на повърхността

Дебелината на пода трябва да бъде избрана поотделно, като се вземе предвид предполагаемото натоварване на повърхността

Ако вашият гараж е с площ от повече от 35-40 м2, професионалистите препоръчват създаването около стълбовете и стените на така наречените. компенсаторни конци. Най-удобно е да ги направите с помощта на полистиролови ленти. Дебелината на шева не трябва да е по-голяма от 50 мм.

За да получите най-високо качество и гладка повърхност, ако желаете, горният слой може да се излее добре с течен циментов тест. Това ще бъде достатъчно 1-2 см пълнене, по-дебел този слой не се нуждаят.

Изчакайте 1,5-2 часа, необходими за поставяне на слоя от бетон и продължете към подовата настилка. За да направите това, използвайте плувка от пяна или дърво. Можете да използвате специална машина за миене, ако има подобен инструмент.

Инжектиране на бетонни подове

Инжектиране на бетонни подове

В някои ситуации е необходимо да се осигури по-висока плътност на бетонен под. Това се извършва чрез извършване на омазняване. Принципът на тази работа се свежда до триене на сух цимент на прах в мокрото наливане на бетон. Ако тази работа се извърши правилно, се постига равномерен гланц.

цимент

цимент

За да предотвратите появата на пукнатини в закаленото запълване, след завършване на шлайфането, покрийте го с пластмасова обвивка и редовно овлажнявайте с обикновена вода.

По време на употреба бетонните подове в гаража се подлагат на постоянни товари, температурни промени и различни видове замърсяване. Това води до появата на различни щети. За предотвратяване или поне за значително забавяне на тяхното възникване, могат да се използват специални смеси на втвърдяване. Те запушват микропорите и освен това предотвратяват проникването на влага в бетона. Важно е обаче да се помни датата на изтичане на такова допълнително покритие, което е на няколко години. По-точна информация за необходимата честота на подмяна на покритието е дадена в инструкциите за конкретния инструмент.

По този начин, в процеса на бетониране на гаражния под, няма нищо супер сложно. Необходимо е само да се изчисли правилно необходимия обем материали и да се извърши цялата технология, като се вземат предвид основните правила и изисквания. Успешна работа!

Видео - Бетониране на пода в гаража

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Бетониране на пода в гаражната последователност на строителните работиБетониране на пода в гаражната последователност на строителните работи
Как да направите бетонен под в гаражКак да направите бетонен под в гараж
Дебелина на бетонния под в гаражаДебелина на бетонния под в гаража
Бетонният под в гаража и подовете с покривна системаБетонният под в гаража и подовете с покривна система
Кой етаж е най-добре да постави в гаража и на балконаКой етаж е най-добре да постави в гаража и на балкона
Подаване на подаПодаване на пода
Как да запълни бетонните подове в гаражаКак да запълни бетонните подове в гаража
Правим правилния бетонен под в гаражаПравим правилния бетонен под в гаража
Икономично отопление за гаражИкономично отопление за гараж
Как мога да рисувам пода в гараж от бетон?Как мога да рисувам пода в гараж от бетон?
» » Бетониране на пода в гаража
© 2021 BggeHat.com