Течни стъклени пропорции на добавяне в бетон за хидроизолация

Влагата може да има вредно въздействие върху фундаментите, покривите и другите конструкции на сградите. Една от възможностите за защита от него може да служи като течно стъкло, което се добавя към бетона. Това е стар доказан метод от години, който ще бъде разгледан в статията.

Течно стъкло в бетона - общи изисквания за процеса на приготвяне на разтвора

Течно стъкло (LGL) отдавна се използва в строителството на двата професионално и в домашни условия: те се справят с бетон и дървени повърхности, се добавят към разтвора, при което материалът да бъде третиран става водоотблъскваща и огнеупорни свойства. По принцип в бетона добавете този инструмент, когато изграждате основи за басейни, печки, котли. Това е основната област на приложение - да се създадат структури, които редовно взаимодействат с влага, водоотблъскващи свойства. За тези цели се използват главно циментни класове M300 и M400 в разтвори. Най-често в ежедневието ZS се нарича силикатно лепило.

Веществото, наречено течно стъкло, е химичен разтвор на силикати на алкални метали, литий или калий.

Течно стъкло - пропорциите на добавяне в бетона за хидроизолация

Има определени правила за правилното използване на течно стъкло:

  1. 1. Никога не добавяйте силикатно стъкло към готов бетон. Той трябва да се смесва със сухи съставки.
  2. 2. Не добавяйте директно вода към разтвора.
  3. 3. Не забравяйте да следвате препоръчителните пропорции на съставките в сместа. На това зависи качеството на получената смес и, съответно, якостта и дълготрайността на обработваните повърхности.
  4. 4. готвене бетон състав трябва да бъде на малки порции и веднага се използва, тъй като добавянето подобрява LLL скорост излива сместа (в таблица 1 са проценти, съдържащи стъкло и определяне на времето за бетон клас M300 и M400).
  5. 5. При домашна употреба се опитайте да не превишавате концентрацията на течно стъкло в смес от повече от 25% от общата маса. Тъй като при такива състави често се наблюдава бързо разрушаване на бетона.
Течно стъкло - пропорциите на добавяне в бетона за хидроизолация

Таблица 1

Смесете течно стъкло с бетон - подробни инструкции и необходими инструменти

Има много препоръки и съвети за смесване на бетон и JS в зависимост от обхвата на приложение. Тук ще говорим за най-популярните решения за различни цели.

Преди да започнете работа, трябва да подготвите всички необходими инструменти и материали и да почистете обработените повърхности от мръсотия и отломки. Стаята трябва да е добре вентилирана. Разтвор на водоустойчива за хидроизолация се приготвя, както следва:

  1. 1. Необходимо е да вземете кофа за пиене на пречистена вода. Не трябва да съдържа киселини или основи.
  2. 2. Във водата разбъркайте стъклото от силикатно лепило.
  3. 3. Изсипваме от кофата в голям контейнер и прибавяме суха смес от бетон и пясък.
  4. 4. Разбъркайте внимателно, докато ударите с електроинструмент за бързина. Хидроизолацията е готова.

Подобна хидроизолация може да бъде обработена, например в мазето и таваните. Благодарение на това сградата ще бъде защитена от влага, респективно от гъбички и мухъл и ще продължи много години.



Ако смесвате бетон с пясък в съотношение 1: 2.5 с 15 течно стъкло, резултатът е отлична водоотблъскваща мазилка.

Ако имате нужда от огнеупорна смес например, за да построите печка за вана, тогава е много лесно да го готвите. Достатъчно е да добавите 25 JC към сместа.

Течно стъкло не се препоръчва да добавите много за изливане на основата, защото след известно време бетонът губи до 25 от силата си. Максимално се добавят не повече от 3 силикатни лепила в класическото решение за полагане на основи и основи.

Инструменти, използвани за работа:

  1. 1. Различен обем капацитет, след като те в никакъв случай не могат да бъдат използвани в ежедневието.
  2. 2. Устройството за разбъркване: може да бъде сонда със специална дюза и строителна бъркалка.
  3. 3. Четка или валяк за нанасяне на течно стъкло.
  4. 4. Специален спрей (спрей или пистолет) за течния кристал.
  5. 5. Специално облекло (ръкавици без ръкави, респиратори, работно облекло и обувки, лични предпазни средства). Ако продуктът попадне в открити части на кожата, измийте тези места с много вода и сапун. При поглъщане лигавиците се лекуват просто с чиста вода. След това незабавно трябва да се свържете с Вашия лекар.
  6. 6. След работа, трябва внимателно да измиете ръцете си и да накиснете инструментите във вода и след това да ги измиете. Съдържащите алкални вещества в течно стъкло могат да повлияят неблагоприятно върху незащитените зони.

Предимства и недостатъци на бетонови разтвори с течно стъкло

Преди да използвате такова решение, не забравяйте да се запознаете с предимствата и недостатъците на този вариант на строителния материал:

плюсове:

  1. 1. Течното стъкло с бетон е способно да проникне през всички пори на обработените повърхности и с висока степен на сцепление, образува отлична хидроизолация.
  2. 2. Получаваме тънък, изолационен, водоустойчив слой, независимо от начина на нанасяне и обработка.
  3. 3. Спестяване на консумативи.
  4. 4. Евтиността на консумативите. LCD струва около 15-20 рубли на килограм. Благодарение на тази точка бетонът с течно стъкло заслужено се радва на голяма популярност.

минуси:

  1. 1. Течният кристал не може да се използва отделно от бетона, тъй като е твърде крехък.
  2. 2. Малък обхват на приложение. Течното стъкло може да се добави само към бетона. Други материали бързо ще се сринат под неговото влияние.
  3. 3. Сложността на извършването на строителни операции поради бързата настройка на решението.

Въпреки всички изброени недостатъци, решения на базата на бетонни и течни стъкла, този метод на хидро- и огнеустойчивост на строителните конструкции остава доста често поради своята простота и неоспорими предимства. Основното нещо, не забравяйте да проверите датата на производство на средства и правилно съхраняване.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Инструкции за употреба в течно стъкло, характеристики, състав и време за сушенеИнструкции за употреба в течно стъкло, характеристики, състав и време за сушене
В кое време бетонът се втвърдява от кои фактори?В кое време бетонът се втвърдява от кои фактори?
Приложение в строителството и консумацията на материали за 1м3 бетонПриложение в строителството и консумацията на материали за 1м3 бетон
Бетон m300Бетон m300
Ферментация на конкретни основни методиФерментация на конкретни основни методи
Приложение на течно стъкло в строителствотоПриложение на течно стъкло в строителството
Технология за производство на бетонТехнология за производство на бетон
Конкретен състав M200 и пропорцииКонкретен състав M200 и пропорции
Конкретни пропорции за основаКонкретни пропорции за основа
Как да направите бетонКак да направите бетон
» » Течни стъклени пропорции на добавяне в бетон за хидроизолация
© 2021 BggeHat.com