Инструкции за употреба в течно стъкло, характеристики, състав и време за сушене

Течното стъкло, чието нанасяне се развива както в индустриалната сфера, така и в ежедневието, е един от малкото материали, съхранили досега техния оригинален състав. Тази популярна суровина е намерила приложение в различни сфери на човешкия живот, защото има много предимства и полезни свойства.

Класификация на материала в зависимост от компонентите

За първи път течно стъкло беше създадено и използвано от немския минеролог. В далечната 1818 г. Ян Непомук фон Фукс е първият, който състави формула на разтвора, която включва силициева киселина и алкали. От самото начало течното стъкло практически не се е променило. Въпреки това, в наши дни популярният материал се произвежда от няколко други методи, използващи високотехнологични агрегати. Те правят възможно намаляването на човешкия контакт с химикалите и производството на материала в много големи количества.

Натриевият състав на течното стъкло

Натриевият състав на течното стъкло

Течно стъкло се получава чрез автоклавиране на изходна суровина, съдържаща голямо количество силиций с концентриран разтвор на натриев хидроксид. Има и друг начин да получите материала. Състои се в смесване на кварцов пясък и сода. В някои случаи се използва методът за разтваряне на силиций в алкален разтвор. Въпреки това, въз основа на този принцип е възможно да се получи много малко количество материал.

Независимо от принципа на производство, резултатът е два вида материали. Първият от тях е натриевото съединение, характеризиращо се с високо ниво на адхезия и лепкавост. В основата си това лепило е течно стъкло, което абсолютно не се страхува от внезапни температурни промени и други атмосферни влияния. Този вид материал се използва за подсилване на фондация леене на различни форми, за производство на битова химия Ремонт и възстановяване на порцелан и изделия от стъкло, обработка на огнеупорни строителни материали. Друга област на използване е градинарството, тъй като лепилото е подходящо за обработка на дървета и повредени храсти.

Вторият вид материал е калиевото стъкло. Той има почти всички свойства на първия състав. Единствената разлика е липсата на отблясъци след обработката на покритието с калий. Поради това материалът се използва широко за боядисване извън къщата. Този вид често се включва в огнеупорни бои на основата на калиев силикат. Също така този материал се използва за производството на електроди.

Първият вариант на стъклото е много по-евтин, но вторият има по-добри характеристики. Така калиевият материал изсъхва по-бързо, има отлична адхезия и висока устойчивост на изключително високи температури.

Предимства и недостатъци на течно стъкло

Голямото търсене на материала не може да се нарече неочаквано. Той има много отлични характеристики, поради които се използва в различни сфери на човешкия живот. След обработката на продукта материалът изпълнява няколко важни функции:

  • отблъсква течност, т.е. тя играе ролята на ефективен водоотблъскващ агент;
  • унищожава бактериите и предотвратява по-нататъшния им вид, т.е. изпълнява функцията на антисептични средства;
  • Той пречи на появата на статично електричество - в този случай материалът играе ролята на антистатик;
  • Увеличава плътността чрез запълване на пукнатини в обработваната повърхност;
  • Потиска ефекта на киселините и предпазва продукта от последиците от пожара.
Течно стъкло

Течно стъкло

Всички тези свойства имат тънък филм, който се образува след нанасянето на течно стъкло. Материалът бързо прониква в най-малките пори на стени или прегради, което прави повърхността му гладка. Присъствието на филма гарантира защита на продукта срещу вода и пожар. Течното стъкло има сравнително ниска цена. Една банка е достатъчна за много дълго време. След нанасяне, филмът може да продължи 5-7 години, а ако е покрит с тънък слой боя, периодът на употреба ще се увеличи до 10-12 години. Поради високата устойчивост на атмосферни явления, материалът не се страхува от влажност.

Течната чаша, благодарение на своите свойства, има широк спектър от приложения. При ремонта и изграждането на жилищни сгради зоните на приложение на материала не свършват там. Той се използва широко в промишлеността и изграждането на комуникации. Често майстори използват течно стъкло за декорация, това е чудесно за вътрешно и екстериорно декориране на стени и подове.

Материалът обаче не може да се използва в такива области като хидроизолация на тухлени повърхности - течно стъкло може много бързо да разруши елементите на обекта. Заслужава да се отбележи също, че полученият филм няма висока якост, за да осигури надеждна защита, повърхността трябва да бъде третирана с няколко вида хидрозащита. Независимо колко материал е използван за решаването, той може бързо да изсъхне, така че за начинаещи ще бъде трудно да се работи с него в началото.

Декор на пода

Декор на пода

Много е важно при придобиването на течно стъкло да се четат внимателно неговите компоненти. Продуктът на натриеви силикати има висока адхезия и добра адхезия. Течно стъкло на основата на калий се използва широко в кисела среда, но няма същата лепливост като първия вид материал.

Области на използване на материали в строителството

В по-голямата част от случаите течно стъкло се използва в строителния сектор. Тук материалът практически няма конкуренти в хидроизолацията на различни видове помещения. Първо, тя е подходяща за работа в тавански и сутеренни площи. Благодарение на някои свойства, течно стъкло надеждно защитава бетоновите конструкции, което прави повърхностите им огнеупорни и водоустойчиви. Материалът е отличен и за довършителни и интериорни работи.

Хидроизолация с течно стъкло

Хидроизолация с течно стъкло

На второ място, стъклото често се използва при преработката на кладенци. В такива случаи работата се извършва на два етапа. Първо, върху стените се полага чист материал и след това се покриват с разтвор от циментово-пясъчна смес и течно стъкло.

Трето, материалът се използва за вътрешно третиране на стените на плувните басейни. Филмът помага за защита на дизайна от разрушаването и изтичането на купата. Материалът извън басейна надеждно го предпазва от влиянието на подпочвените води. За вътрешно и външно покритие, течно стъкло трябва да се полага в 2-3 дебели слоя. Извършвайки функциите на хидроизолация, материалът може да се използва неразреден или като компонент от различни добавки, смеси и импрегнации.

Приложение като антисептик

Приложение като антисептик



Течно стъкло намери приложение в строителството и като антисептик. Той ефективно защитава повърхността от образуването на мухъл и гъбички, а също така разрушава огромни колонии от опасни микроорганизми. Ето защо материалът е много популярен при окончателната обработка на стените за тапетиране и боядисване. Във всеки случай, материалът надеждно предпазва от влага и огън керамика, дърво и хартия.

Течно стъкло в ежедневието - верен асистент на всеки собственик

Течните натриеви и калиеви стъкла се използват широко и за домашни цели. Благодарение на отличната настройка с повърхностите, този материал често се използва за полагане на PVC и линолеум. В случаите, когато се изисква да се полагат метални тръби, материалът се нуждае от производство на шпакловки, за да запечатва комуникациите.

Полиране с течно стъкло

Полиране с течно стъкло

Друга област на приложение на материала в ежедневието е импрегнирането на различни видове тъкани, за да се предпазят от пожар. Също така често течно стъкло се използва за обработка на дървесни стволове и клони на дървета, за да се предпази от вредители. Много собственици на частни къщи и апартаменти често използват материали за полиране на различни повърхности, както и за ремонт на повреден порцелан и стъкло.

Често течно стъкло служи като компонент в производството на насипни етажи с ефекта на 3D. Използва се също и от авто-механика за обработка на автомобилни тела. Други области на приложение на материала - проектиране на окачени тавани, огледала, керамични плочки, мозаечни панели и витражи. Заслужава да се отбележи, че течно стъкло е намерило своето приложение сред иглолистни - често се използва за творчество.

Подготовка на решението - как и с какво да се смеси материал

За да приложите правилно материала, е необходимо стриктно да спазвате инструкциите за неговото използване. Не винаги е възможно да се разглобяват правилата за използване на течно стъкло, особено ако сте закупили внесени продукти. В такива случаи остава да се кандидатства за помощ от Уикипедия.

В чиста форма, течно стъкло се използва доста рядко. Най-често той служи като компонент на различни смеси. Едно такова решение е грунд, който се използва широко за обработка на различни видове повърхности. За неговото приготвяне е необходимо да се вземат еднакви количества течно стъкло и цимент и да се излеят в контейнер с достатъчно количество вода. В крайна сметка трябва да получите смес, която да е подходяща за прилагане с четка или валяк.

Приготвяне на разтвор с течно стъкло

Приготвяне на разтвор с течно стъкло

За да се получи разтвор на оптималната консистенция, първо циментът трябва да бъде покрит във водата и веднага да се смеси съдържанието на контейнера. След това към сместа се добавя течно стъкло. За да разбъркате бързо решението, струва си да използвате специален смесител за строителството. Трябва да сте много внимателни и да работите бързо, тъй като сместа ще се втвърди напълно след половин час. Ако нямате време за работа, можете да добавите малко вода към разтвора.

За да подготвите хидроизолационен разтвор, ще трябва да вземете едно парче пясък, течно стъкло и Портланд цимент. Всички компоненти се изсипват в съд с вода и се смесват. Разтвор с огнеупорни свойства се приготвя на два етапа. Първо, трябва да подготвите смес от три части от пресечен пясък и една част от цимента. След това добавете течно стъкло със скорост 25 от общото количество на сместа. Такова решение често се използва за производство на камини и печки.

Дървообработване

Дървообработване

Антисептичен разтвор се приготвя за обработка на дървени повърхности. За тази цел материалът трябва да се разрежда с вода със скорост 1: 1. Сместа е идеална за бетонни, мазилни и каменни конструкции. За укрепване на основата е необходимо да се приготви смес от 1 литър вода и 300 грама течно стъкло. За висококачествена обработка е необходимо да се поставят най-малко три слоя от сместа, като се правят почивки за изсушаване на всеки от тях.

Експертите съветват да се приготви разтвор, като се смесват първо сухите компоненти и само след това се добавя течност към тях. В резултат на това трябва да се получи хомогенна подвижна смес.

Алгоритъм за нанасяне на течно стъкло - лесен и бърз за начинаещи

Последователността на работа с материала за максимална хидроизолация трябва да бъде известна на всички. По този начин ще бъде възможно да се спести прилична сума пари, която трябва да бъде изплатена за услугите на специалисти.

Преди да нанесете подготвената мазилка, е необходимо да почистите работната повърхност от прах и петна. След това вземаме ролката и нанасяме първия слой разтвор върху покритието. Изчакаме разтворът да изсъхне и поставихме втория слой. В този случай трябва да се уверите, че няма капки и пропуски.

След това подгответе защитен разтвор от цимент, течно стъкло и пясък. Размесете добре добавените съставки и незабавно нанесете върху сухата повърхност хоросан с шпатула. По време на употреба трябва да се използват очила, ръкавици и защитно облекло.

Не забравяйте, че на всеки етап от работата се изисква смесване на такова количество смес, което ще имате време да използвате за 20-25 минути работа.

В процеса на използване на течно стъкло за строителни цели е необходимо стриктно да се спазва съотношението на смесване на материала. Дори малка грешка може да доведе до появата на пукнатини или пълно срутване на структурата. Ако направите бетон у дома, трябва да вземете предвид някои от нюансите. Тъй като силикатите съкращават периода, за който бетонът се придържа, разтворът се приготвя най-добре в малки отделни части. След като приключите, ще трябва да миете ръцете и оборудването си, които са влезли в контакт със сместа.

Не забравяйте, че превишаването на количеството течно стъкло в разтвора ще доведе до бързо изсушаване на втвърдения бетон. За да направите разтвор с течно стъкло, трябва да напълните кофата с питейна вода, да го напълните с 200 грама материал и да се разбърка добре. Получената смес трябва да се излива в широк съд. В същия контейнер продължаваме да смесваме разтвора, като постепенно изливаме цимента в него. След това сместа се смесва със строителния миксер и се налива в предварително приготвения кофраж.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Боядисване на бетонния под в гаража със собствените си ръце, избор на боя, подготовка и инструкции…Боядисване на бетонния под в гаража със собствените си ръце, избор на боя, подготовка и инструкции…
Течни стъклени пропорции на добавяне в бетон за хидроизолацияТечни стъклени пропорции на добавяне в бетон за хидроизолация
Характеристики на материала с гладки стъклаХарактеристики на материала с гладки стъкла
Екологично изолирано разпенено стъклоЕкологично изолирано разпенено стъкло
Приложение на течно стъкло в строителствотоПриложение на течно стъкло в строителството
Технология за производство на бетонТехнология за производство на бетон
Черният трошен камъкЧерният трошен камък
Графитни аксесоари и медни пластиниГрафитни аксесоари и медни пластини
Топлоизолационни материалиТоплоизолационни материали
Отстраняване на драскотини от стъклотоОтстраняване на драскотини от стъклото
» » Инструкции за употреба в течно стъкло, характеристики, състав и време за сушене
© 2021 BggeHat.com