Боядисване на тавана на гипсовата плоскост и как да рисувате повърхността със собствените си ръце

Всяка повърхност, завършена със съвременни материали, трябва да изглежда перфектно. Особено се отнася до тавана, защото е напълно отворен за погледите на наемателите и техните гости. Предлагаме Ви да разгледате характеристиките на боядисване на повърхността на гипсовата плоскост, избора на боя и да я приложите сами.

Как да изберем правилната боя - експертен съвет

Преди боядисване на повърхността, трябва да изберете качествена боя. Трябва незабавно да се отбележи, че нефтените материали за този вид работа не са подходящи. Вместо това, препоръчват специалистите боядисани тавани с водни съединения или дисперсионни материали на водна основа. Те се характеризират със свойства, които са високо ценени по време на строителството или ремонта:

  • тези бои бързо изсъхват;
  • те не са токсични;
  • нямат неприятна миризма;
  • подлежат на обновяване - не е необходимо да се отстраняват преди полагането на следващия слой боя.

Диспергиращите бои запазват първоначалния си нюанс от дълго време, те са устойчиви на повреди, но такива композиции се продават основно в бял цвят. За разлика от това, дисперсионните агенти имат широк спектър от нюанси.

Маслени бои за боядисване гипсокартон не се вписват

Маслени бои за боядисване гипсокартон не се вписват

Експертите съветват да боядисвате тавана от гипсокартон с материали, съдържащи латекс. Те дават равномерно качествено покритие, което не се страхува от замърсяване. Такива повърхности ще бъдат подходящи за мокро почистване с домакински перилни препарати. В допълнение, тази боя е в състояние да скрие малки дефекти в таванските повърхности. За да се постигне идеално покритие, е необходимо да се поставят 2 слоя от състава.

Акрилни материали също са в голямо търсене - те са лесни за използване, евтини и устойчиви на повреди.

За да работите в помещения с висока влажност, използването на силикатни оцветители ще бъде оптимално. Тези цветове предотвратяват появата на гъби и мухъл.

Почти всички най-добри качества комбинирани силиконови бои. Те лесно запечатват пукнатини до 2 мм дълбоки. Покритията са напълно водоустойчиви. След като материалът изсъхне, върху повърхността се образува филм, който не се страхува от замърсяване и повреда.

В допълнение към разликата в състава на боядисване материали се различават по степента на блясък. Почти всеки производител произвежда както лъскави, така и матови инструменти, както и техните сортове, в заглавието на които има префикс "под". Матовите материали помагат да се скрият повърхностните дефекти, което прави таванът малко по-дълбок. Гланцираните материали са по-стабилни и не страдат толкова много от мокро почистване. Въпреки това, върху такива покрития, всички драскотини са ясно видими.

Често таванът на GKL е боядисан с бял емайл. Също така се характеризира със стабилност и дълъг експлоатационен живот. Единствената отрицателна стойност е високата цена на такъв материал.

Подготвяме инструментите - какво ще отнеме да работим?

Преди боядисване на тавана от гипсокартон, ще трябва да се подготвят необходимите инструменти. Техният списък е малък, но всички трябва да са на разположение.

На първо място, трябва да си купите качествена ролкова ролка. Купчината на инструмента трябва да е къса, тъй като ролките с дълги влакна не могат да покриват равномерно боята. Също така, внимавайте към материала на "козината". Не купувайте инструменти с гума от пяна, защото тя създава мехурчета. Добър вариант ще бъде валякът, чиито основни елементи са изработени от козина. Те боядисат повърхността добре, без да оставят следа. Заедно с ролката, препоръчваме да закупите разширение на дръжката.

За да работите, се нуждаете от качествен ролков валяк

За да работите, се нуждаете от качествен ролков валяк

За да работите, се нуждаете от четка за боя, която ще използвате в краищата на панелите, в ъглите и близо до дупките.



Ще ви е необходима и баня за боядисване. Не вземайте твърде много продукт, защото материалът в него много бързо изсъхва.

Не забравяйте да закупите лични предпазни средства с капачка - трудно е да измиете боята от кожата и косата.

Обработката на шевовете е важен етап преди боядисването

За производството на таван от гипсокартон не се използва само един лист материал. За тази цел се използват специални панели, при които се образуват фуги. преди боядисвайте тавана, направени от gipsokartona, трябва да запечатате шевовете, така че повърхността да е възможно най-плоска.

Преди боядисване на гипсокартона е необходимо запечатването на фугите с шпакловка

Преди боядисване на гипсокартона е необходимо запечатването на фугите с шпакловка

Обработката на всяка връзка се състои от три етапа: грундиране, запечатване и армиране.

  • Необходимо е грундирането на гипсовия прах, който се появява след поставянето на панелите. По този начин, когато нанасяте грунд, можете да подготвите тавана за покритието със следните материали.
  • Запечатването на фуги с пълнеж ще помогне да се запечатат различните отвори. За тази цел сместа се разрежда с топла вода и се разбърква, докато се получи хомогенна маса. Нанесете върху повърхността се нуждаете само от прясно решение, защото прониква по-добре в шевовете.
  • За армиране експертите съветват да се използва серпен - специална лента, която укрепва ставите. Продуктът може да бъде залепен към основата на гипсокартон преди да се приложи замазката или след изсъхването на първия слой от сместа.

Боядисване на тавана - как да постигнете най-добрия резултат?

За да нарисувате подготвения таван от гипсокартон донесе добри резултати, трябва стриктно да се придържате към определена технология. Първо, подгответе материала: отворете буркана и леко разбъркайте боята. Ако използвате гъста боя на водна основа, ще трябва да я разредете с малко вода.

Започнете да нанасяте боята на труднодостъпни места - в ъглите и ставите на тавана и стените. В този случай най-добре е инструментът да се премества така, сякаш сте пробили четка в тавана. Подобен метод ще помогне да се избегне развод и ивици.

Боядисването на тавана, направен от гипсокартон, трябва да бъде на няколко слоя

Боядисването на тавана, направен от гипсокартон, трябва да бъде на няколко слоя

След това започва прилагането на слоя боя на големи площи. Валякът трябва да се движи успоредно на стената с прозорците. Всяка лента, оставена от ролката, трябва да бъде настроена на най-малко 10 см над предходния. Не позволявайте излишъкът от материал да се появи на ролката, Също така се уверете, че "палтото" на инструмента е напълно покрито с боя.

За да поддържате хомогенен слой, следвайте две правила. Първо, не забравяйте да донесете слоя до края, без дори да правите кратки почивки. На второ място, не променяйте ролката преди да завършите слоя.

За да нарисувате тавана от гипсокартон, е необходимо няколко пъти. Вторият слой се нанася веднага след като предишното покритие се изсуши напълно. Този път обаче лентите трябва да са перпендикулярни на предишните - само по този начин можете да постигнете най-равномерно и равномерно покритие. След като нанесете няколко ленти, трябва да поставите на пауза и да инспектирате повърхността.

Ако искате да рисувате със собствените си ръце, можете да използвате пистолет. Този метод има две големи предимства: получавате равномерно покритие и спестявате време. Не забравяйте обаче, че някои съединения не са подходящи за работа с това устройство. Например, бои с плътна консистенция не се използват при работа с пистолет.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Боя за радиаториБоя за радиатори
Таванна замазка с вода за боядисване за ботушите на всички магазиниТаванна замазка с вода за боядисване за ботушите на всички магазини
Боядисване на таваниБоядисване на тавани
Как да нарисувате тавана с боя на водна основаКак да нарисувате тавана с боя на водна основа
Боядисването на тавана с боя на водна основа има свои собствени нюансиБоядисването на тавана с боя на водна основа има свои собствени нюанси
Боядисване с предимства на водната таванна бояБоядисване с предимства на водната таванна боя
Подготовка на тавана за боядисване на бележкиПодготовка на тавана за боядисване на бележки
Подреждане на тавана преди боядисване на подготвителните работиПодреждане на тавана преди боядисване на подготвителните работи
Как да нарисувате тавана в банята направи изборКак да нарисувате тавана в банята направи избор
Как да изберем тапет за тавана за боядисванеКак да изберем тапет за тавана за боядисване
» » Боядисване на тавана на гипсовата плоскост и как да рисувате повърхността със собствените си ръце
© 2021 BggeHat.com