Технология на полагане на течни подове

Самостоятелните подови настилки станаха много популярни в наши дни. Технологията за създаване на тези подове е лесна и ви позволява лесно да инсталирате такъв етаж със собствените си ръце. За да направите това, имате нужда от минимален брой инструменти, които не можете да купите, а да наемете. Материалите за насипни подове се продават във всеки строителен магазин. Полиуретан наводнени подови настилки днес са най-често срещаните видове настилки, те издържат на много високи товари. Тяхната цена е висока, обаче, те имат много представителен поглед.

Етапите на инсталиране на подложката за пълнене

Монтирането на насипни етажи се състои от няколко етапа. В зависимост от технологията, използвана на всеки етап от инсталацията за покритие, зависи качеството на окончателната работа.

Системата за полагане на насипни настилки се състои от следните етапи:

  • Процес на подготовка на субстрата
  • Процес на грундиране
  • Процесът на полагане на подложката за пълнене
  • Процесът на подреждане на разширяващите фуги

Процес на подготовка на субстрата

Обикновено подът е монтиран на бетонна основа. Тя трябва да отговаря на следните изисквания:

  • Якостта на натиск трябва да бъде 20 МРа, за тази употреба да се използва хляб от клас М200;
  • Якостта на обелване не трябва да бъде по-малка от 1,5 МРа. Ако тази стойност е по-ниска от посочената, рискът от отделяне на полимерното покритие от основния бетон се увеличава.
  • 4 е максималната стойност на влагата на бетонната основа при монтажа на полимерния пълнежен под.

Ако влажността е по-висока, тогава полимерът може да се отдели от бетонната подова замазка. Ако подът е монтиран върху основата на почвена или чакълна възглавница, тогава е необходимо да се подреди хидроизолацията.Подземен под и бетонна основа

За да се избегне изтичането на пода, не трябва да има отвори, чипове, пукнатини и значителен наклон. Отклонението при изпитване с височина 2 m трябва да е най-малко 4 mm.

Моля, обърнете внимание! Колкото по-малка е дебелината на планирания под, толкова по-високи са изискванията за гладкостта на основния слой на повърхността.

Преди да поставите подовата настилка върху бетонната основа, тя трябва да се обезпраши с промишлена прахосмукачка. Ремонтният състав е пълен с чипове и пукнатини.

Ако е необходимо, поставете нов слой върху старата замазка. За да направите това, нанесете сухи смеси, изравнявайки пода.

Ако бетонната основа е пореста, тогава се използват втвърдяващи импрегнации, които затварят порите и намаляват риска от кухини и въздушни мехурчета в основния под.

След това преминете към следващата стъпка.

Процес на грундиране

грундОсновната основа е импрегнирането на бетонна замазка със специализирани импрегниращи съединения. Тази съставка прониква дълбоко в бетонната основа, подобрявайки адхезията на бетона към материала на полимера, който е част от подложката за пълнене. Обикновено, замазката се грундира с еднокомпонентен праймерен грунд 1101.

На 1 квадрат. m ще са необходими приблизително 200 грама смес от праймери, ако е осигурено еднослойно приложение в един проход.



Пресявания кварцов пясък, добавен към тази смес, подобрява адхезионните свойства. Това прави грубата повърхност, увеличавайки адхезията на полимерния пълнежен под и основния слой.

Това също така прави възможно изравняването на основата на бетона да е сравнително равномерно.

  • Използвайки ролка върху грубо нанесения грунд. Ако повърхността за нанасяне на грунд е малка, тогава може да се използва метална шпатула.
  • Грундът се нанася в два слоя с прекъсвания, между които се извършва полимеризацията на тази смес.
  • След извършването на този процес повърхността изглежда като груба груба хартия.

Ако основата е слаба, тогава се използва комбиниран грунд.

  • Първият слой е представен като проникващ грунд, например Primer 1101.
  • Вторият слой е представен като по-вискозен праймер, който не прониква в бетонната основа, например Primer 1004, Primer 2005.
  • Този тип грунд се нанася с четка или космена ролка. Можете също така да го прилагате по метода на пълнене, като равномерно изравнявате цялата площ с гумен моп, ако това позволява съгласуваността на грунда.

Моля, обърнете внимание! Не нанасяйте праймери навсякъде в случая, когато се разпръсква или променя цвета си.

Настилката на тази основа е положена не по-рано от 4 часа, но не по-късно от един ден.

Попълване на подовата инсталация

Използваните инструменти за подравняване на пода са полезни и за монтаж на подов пълнеж:

  • Иглена ролкаКапацитет за смесване на компоненти, например кофи от най-малко 20 литра в количество от 2 до 6 броя
  • Бормашина с мощност не повече от 300 оборота в минута, която има смесителна глава
  • За лечение на труднодостъпни места, шпатула
  • Правилото има фиксирана разлика
  • За полиуретан - разтворител, за почистване на инструменти - парцали
  • За аериране се нуждаете от иглена ролка в размер на 1 бр. на 50 кв. м. m

За да се движите по новопокрития под, ще ви трябва специални подметки по тръните.

Компоненти за смесване на дюзи

Монтажът на полиуретановия двукомпонентен пълнежен под започва с смесването на неговите съставки. Но преди това трябва да се уверите, че температурата на тези компоненти варира от 15 до 25 градуса, но всеки производител има свои собствени температурни изисквания.

Компонентите се смесват, както следва:

  • След отваряне на контейнера, непрозрачният цветен компонент се смесва добре в продължение на 2-4 минути, като се захващат слоевете от дъното, които равномерно разпределят пигментната утайка.
  • Освен това този компонент се излива в контейнери с капацитет повече от 20 литра и в него се прибавя постепенно добавен прозрачен полиуретанов компонент на пълнещата смес. Трябва да се гарантира, че в съдовете и в ъглите няма останали несмесени материали.
  • След това сместа се размесва старателно, докато се образува еднаква маса.

Моля, обърнете внимание! След смесването този материал запазва всички свойства, необходими за монтаж, само за ограничен период от време. Следователно всички използвани компоненти и инструменти трябва да се подготвят предварително.

Процес на нанасяне на полиуретаново покритие

слойПриготвеният материал се излива върху грундираната повърхност и с помощта на правилото гуменият моп или мистрия се разпределят равномерно по цялата повърхност.

  • Трябва да се гарантира, че дебелината на полиуретановото покритие е еднакво по цялата повърхност.
  • С иглена ролка премахваме всички въздушни мехурчета от новоизляната повърхност.
  • Ролката се носи в различни посоки, за да се премахнат напълно мехурчетата от цялата дебелина на слоя. Преобръщането отнема 15-20 минути във времето и трябва да приключи преди покритието да увеличи вискозитета си.

Моля, обърнете внимание! След края на валцоването е необходимо да се предпазва пода от влага, следи. По-подходящо за гаража, когато няма начин да затвори вратата.

Подреждане на разширителните фуги

Полиуретановият под, за разлика от бетона, не е толкова силно деформиран. Но ако подът се изсипва в големи помещения, то във всеки случай напречните фуги се обръщат много внимателно.

Основното в това отношение е да се спази температурен режим, базиран на температурно ниво от най-малко 0 и не по-високо от 30 ° С. Конструкцията на разширителните фуги се състои от два етапа: рязане на шевовете и тяхното запечатване.

Деформиращите шевове са нарязани с 6x6 метра карти на 1/3 от дебелината на полиуретановия слой, което създава зона на разхлабване, която предотвратява появата на различни произволни деформации и възможни повреди на пода.

След това образуваната кухина се почиства и обезпрашава с помощта на промишлена прахосмукачка. Особено внимание се обръща на маслените петна. След това шевовете се запечатват с полимерен уплътнител или емфимастики, например PU-40. От горното следва, че технологията за полагане на подложката не е трудна и ще бъде в състояние на всеки от нас.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Как да направите самонивелиращи се подове и какво можете да получите от тях!Как да направите самонивелиращи се подове и какво можете да получите от тях!
Ноу-хау на нашето времеНоу-хау на нашето време
Смесване на подаСмесване на пода
Попълване на пода със собствени ръце - подготовка за изливане на пода 3dПопълване на пода със собствени ръце - подготовка за изливане на пода 3d
Проектирани самонивелиращи се подове 3dПроектирани самонивелиращи се подове 3d
Самонивелираща технология 3d с шаблонСамонивелираща технология 3d с шаблон
Епоксидни настилки в насипни епоксидни подови настилки - технология за полаганеЕпоксидни настилки в насипни епоксидни подови настилки - технология за полагане
Самонивелиращи подове 3dСамонивелиращи подове 3d
Самонивелиращи се подове и техните сортовеСамонивелиращи се подове и техните сортове
Самонивелиращи подове 3dСамонивелиращи подове 3d
» » Технология на полагане на течни подове
© 2021 BggeHat.com