Грунд за самонивелиращ се под

Саморазливните подове стават все по-силни в живота ни - те могат да бъдат намерени в помещения за различни цели, включително в апартаменти. Технологията за пълнене обаче е сложна и изисква внимание и точност, тъй като е доста лесно да се направи грешка и да се развали цялата работа. Учебник за саморазливна етаж е много важно, да може да разчита на него, ако искате да направите с високо качество и трайна покритие, което може да служи за много години.

Грунд за самонивелиращ се под

Грунд за самонивелиращ се под

Какъв е насипният етаж

Преди дискусията да се насочи директно към подреждането на това покритие и най-подготвената смес, е необходимо да разберете какъв материал е той - подложката за пълнене. Това е доста силно покритие, което има висока декоративност. Изработва се чрез отливане на внимателно подготвена повърхност на основата със специален полимерен разтвор с определени характеристики.

Грундирането под пода за пълнене гарантира надеждното му закрепване

Грундирането под пода за пълнене гарантира надеждното му закрепване

Съставът на смеси за насипни подове включва цимент, полимерни добавки и някои други компоненти, които подобряват качеството на веществото. Полимерите са необходими, за да се направи материалът по-еластичен, по-лесен за привеждане в съответствие в процеса на изливане, по-силен и по-добре издържан механични повреди.

Какви са самонивелиращите се подове?

Какви са самонивелиращите се подове?

В зависимост от това кое вещество е основата на сместа за пода, се разграничават следните видове покрития:

  • епоксидна;
  • полиуретан;
  • полиестер;
  • метил метакрилат.

Всички тези видове имат някои прилики, но все пак се различават помежду си при някои свойства. Така че някои могат да имат много привлекателен външен вид, а други - с високи якостни характеристики.

Материали за устройството от полимерни подове

Материали за устройството от полимерни подове

По принцип всякакви самонивелиращи се подове имат редица предимства пред други подови настилки. Те се различават:

  • характеристики с висока якост;
  • широка гама от приложения - могат да се използват в помещения за различни цели;
  • красив външен вид - може да създаде идеално плосък под, който по желание на собственика на стаята може да бъде украсен с шарка или да има един тон сянка;
  • имат добри хидроизолационни свойства.
Попълване на пода

Попълване на пода

Попълване на етажа - процедурата не е най-лесна и изисква внимателна подготовка. Единият от етапите, предхождащи прилагането на полимерната смес към субстрата, е грундирането на грубия под.

За какво се използва грундът?

Грундът е смес, необходима за подобряване на качеството на грубата повърхност, което позволява да се подобри адхезията на довършителния слой и основата. Практически всички видове груби покрития имат недостатък - те са склонни да прекомерно абсорбира вода и често са привлечени от неговите смеси, използвани за изравняване на под или облицовки.

Епоксиден грунд

Епоксиден грунд

Към бележката! Подът, който е погълнал вода, губи свойствата си на издръжливост и износва доста бързо. Особено склонни към влагоустойчивост дърво и бетон. И металните повърхности започват да стават ръждясали, когато взаимодействат с водата.

Грундиране на бетонен под

Грундиране на бетонен под

Също така, с активното действие на водата върху повърхността на грубия под, могат да растат колонии от микроорганизми, гъбички и плесени. Те имат негативно въздействие върху човешкото здраве, миришат неприятно и също така увреждат основния материал.

Когато основният слой се нанася върху субстрата, се подобрява адхезията на неговата повърхност към покривния слой. По този начин водата вече няма да проникне между подложката за пълнене и течението.

Моля, обърнете внимание! В случай на попадане на вода между подложката и основата, първата може да се покачи. В резултат на това ще трябва да промените изцяло покритието, а това - допълнителни разходи и ненужна работа, които могат да бъдат избегнати, ако не нарушават технологията на полагане.

Самонивелиращ се под

Самонивелиращ се под

По този начин, грундът осигурява затварянето на всички, дори и много малък, а след това на повърхността на бетона, че няма да позволи на влага, за да действа върху повърхността на пълнител или проникне отвън в циментов под. Учебник за замазка създава един вид филм, който също ще се намали консумацията на довършителни материали - тя няма да се абсорбира в груб земята.

Грунд за насипен под на органична основа

Грунд за насипен под на органична основа

Обобщавайки, може да се отбележи, че е необходим грунд за самонивелиращи се подове за:

  • защита на повърхността от развитието на плесени и гъби;
  • Подобряване на свързването на основата и покритието;
  • защита на субстрата от влага;
  • подобряване на характеристиките за ефективност на материала.
Грундът подобрява свързването на основата и покритието

Грундът подобрява свързването на основата и покритието

Грунд под пода за пълнене. Видове и приложения

Като цяло, всички видове грундове могат да бъдат разделени на две категории:

  • сух, които изискват получаването на сместа преди употреба;
  • течност, могат да се използват веднага след покупката, не изискват специална подготовка, с изключение на смесването.
Универсален грунд

Универсален грунд

От своя страна тези смеси могат да бъдат разделени на няколко вида.

Таблица. Видове грундове за самонивелиращи се подове.

VidOpisanie
изглед
описание
минерален

минерален

В основата на този тип грунд е обикновеният цимент. Този материал се използва като основен за изравняване на основата, разпространява се, внимателно затваря всички недостатъци, изравнява подовете. Използва се за покриване на повърхността на газобетон, разширена глина, бетон, повърхности, покрити със слой мазилка.
алкиден

алкиден

Най-често тази смес от прайми се използва върху дървени повърхности, но може да се нанася върху плочки, стъклопласт, пластмаси и метал. Идеален за рисуване. Алкидният грунд не се страхува от температурни промени, съхранява се практически при всякакви условия (оптималният температурен диапазон варира от -40 до +60 градуса). Този материал има и ограничения по отношение на употребата: алкидният грунд не се нанася върху гипс или мазилка и други насипни повърхности. Пърженият слой изсъхва за около ден.
акрил

акрил

Подходящ за употреба на основата на дървесина или гипс. Идеален за нанасяне на покритието. В състава - графит, креда, меден сулфат (сместа има бактерицидни свойства, бори се срещу микроорганизми). Тъй като основата на тази почва е водна, обработваната от нея повърхност се изсушава много бързо - 4 часа са достатъчни. Да, и миризмата на специален материал не. Такъв грунд не се използва на метална основа, тъй като може да причини ръждиви петна.
Подготвяне на пода

Подготвяне на пода

В допълнение към тази класификация, праймерните смеси могат да бъдат разделени на:

  • подсилване, които се използват за насипни базови типове. Имат високи проникващи способности;
  • конвенционални или стандартни;
  • дълбоко проникване, които са идеални за измазани повърхности, бетонни основи. Отлично увеличаване на индекса на сцепление.
Акрилен грунд с дълбоко проникване

Акрилен грунд с дълбоко проникване



Важно! Трябва да се помни, че укрепването на почвата, нанесено върху гладка основа, формира върху него прекалено дебело фолио, поради което губят адхезивните свойства. Не е възможно да се постигне желаният ефект.

Съществуват няколко типа миксери. Това е биоциден праймер, полиуретан, силикон, бетон, контакт и материал, характеризиращ се с повишени свойства на адхезия.

Контакт за бетон

Контакт за бетон

Биоциден праймер има способността да въздейства отрицателно върху различни микроорганизми, гъбички и плесени, предпазва от тях половата повърхност. Той прониква дълбоко в основната структура и има дълъг защитен ефект.

Грунд на основата на полиуретан перфектно се справя с химически влияния - повърхността, обработена от него, ще бъде защитена от появата на масло, бензин петна, не се страхува от разтворители. Това е вариант за пестене на разходи, но не и най-евтиният.

Приготвяне на праймерната смес

Приготвяне на праймерната смес

Има и такива силиконови праймери, които не се страхуват от влажност. Те проникват много дълбоко в повърхността на основата, като същевременно разполагат с време, за да изтласкат излишната влага от нея и да затворят достъпа до нова част от течността. Силиконовият грунд може да се нанася върху мокър замазка и също така да има бактерицидни свойства.

Контакт за бетон - грунд, който кристализира, със засилени адхезионни свойства. Но може да се използва само в помещения с определен микроклимат. Водата не пречи на проникването на вода, поради което не се използва в бани и вани.

Пигментът осигурява качествена обработка на целия етаж

Пигментът осигурява качествена обработка на целия етаж

Грундове, характеризиращи се с повишени свойства на сцепление (или хидрофобни праймери) имат отлични показатели за сцепление, но се страхуват от въздействието на различни алкални вещества, включително тези, които се съдържат в бетона. Поради това се изисква периодично актуализиране на слоя.

Uzin PE 360 дисперсен грунд

Uzin PE 360 дисперсен грунд

Кой праймер да изберете

Грундът за подовете трябва да бъде избран в зависимост от вида на основата. Тя може да бъде направена от дърво или бетон, метал. И за всеки вид имате нужда от вашата смес.

Видове праймери

Видове праймери

За обработка на груба замазка най-често се използва грунд за дълбоко проникване. Особено важно е да се използват в сауни, басейни, бани - където има повишено ниво на влажност. Такава почва ще създаде надежден водоустойчив слой.

Към бележката! В помещения, където се маркират високи нива на влажност на въздуха или повърхности, е възможно основата да се смила с течно стъкло.

Течно стъкло за пода

Течно стъкло за пода

В обикновени дневни и помещения, които не са изложени на влага, може да се използва бетон-контакт. Въпреки това, тази смес не се противопоставя на появата на колонии от микроорганизми, развитието на гъбички или мухъл. Ето защо в помещения, които са точно над сутеренните етажи, е по-добре да се приложи грунд, съдържащ биоцидни вещества. Ако грундът се нанася върху повърхността на плочките, тогава най-добре е да се използва лак на основата на полиуретан.

Подготовка на повърхността преди запълване на подложката за пълнене

Подготовка на повърхността преди запълване на подложката за пълнене

Като цяло, подложен бетон може да се приложи към всеки вид грунд, с изключение на смеси акрилни или алкохол, тъй като връзката между материалите ще бъдат бедни и настилки "плувка".

Към бележката! Нанесете грунд и два слоя - това се прави, ако повърхността на грубия под ефективно абсорбира влагата.

Нанасяне на грунд върху пода

Нанасяне на грунд върху пода

Подготовка на подовата повърхност преди нанасяне на грунда

Преди да нанесете грунд, основата на грубия под трябва да се подготви внимателно. Това ще определи резултата и качеството на окончателната работа. Повърхността трябва да се почисти, ако е необходимо, от старото пилинг покритие до здрава основа. Това се прави, ако основата преди това беше покрита с малко насипен материал. Също така всички строителни отпадъци се отстраняват от повърхността до най-малката прах. За тази цел основата се подлага на мокро почистване. Ако е необходимо, грубият под е излят с циментова замазка или саморазливна хоросан. Всички шевове и неравности се заглаждат доколкото е възможно, повърхността се смила и се почиства от прах.

Подготовка на субстрата

Подготовка на субстрата

Подложката трябва да бъде добре изсушена преди нанасянето на грунда. Определете повърхностната влага, която ще ви помогне да прикрепите към нея парче полиетилен. Ако след един ден кондензата не се събира под нея, повърхността е суха. В противен случай се оставя няколко дни за допълнително изсушаване.

Към бележката! Всички фуги и ъгли могат да бъдат запечатани с уплътнител.

Как се прави грундиране?

Таблица. Инструкции за нанасяне на грунд за пода.

Стъпки, снимкаОписание на действията
Стъпки, снимка
Описание на действията
Стъпка 1

Стъпка 1

Горната подготовка на субстрата се извършва. Първичната смес се приготвя преди употреба в съответствие с инструкциите на опаковката (напр., Добре смесени).
Стъпка 2

Стъпка 2

В зависимост от вида на сместа и неговото физическо състояние, грундът може да се нанася с валяк или шпатула. Работата започва от далечен ъгъл спрямо изхода от стаята.
Стъпка 3

Стъпка 3

Грундът се нанася равномерно върху цялата повърхност на пода в серия.
Стъпка 4

Стъпка 4

След нанасяне, грундният слой се суши за необходимото време, в зависимост от вида на праймерната смес.
Етапи на пълнене на течни подове

Етапи на пълнене на течни подове

Съвет! Ако праймер смес се прилага в една стая, където стените е вече има пласт, са поставили на дъното на самозалепваща лента (не ги почва).

Изливането на подложката се извършва след пълно изсушаване на грундния слой. Предварително по стените са залепени колан за амортисьори. Това е необходимо в случай на термично разширяване на покритието.

Видео - Как да подготвим подовите настилки

Прилагането на грундиращия слой е важен етап при подготовката на основата преди монтажа на течни подове. Тази процедура ще защити покритието от преждевременна повреда, ще осигури високо качество на окончателната работа, ще удължи живота на материала. Изборът на грунд правилно също е важен етап, но тук обикновено няма трудности. Всички горепосочени съвети ще ви помогнат да направите правилния избор.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Изработка на самонивелиращ се подИзработка на самонивелиращ се под
Гланцов подГланцов под
Епоксидни подовеЕпоксидни подове
Самонивелиращ се самонивелиращ се подСамонивелиращ се самонивелиращ се под
Настилката в къщата е пълна технология за изливане на саморазливна смесНастилката в къщата е пълна технология за изливане на саморазливна смес
Изисквания за процеса на пълнене на подложката за пълненеИзисквания за процеса на пълнене на подложката за пълнене
Попълване на пода със собствени ръцеПопълване на пода със собствени ръце
Как да направите самонивелиращи се подове и какво можете да получите от тях!Как да направите самонивелиращи се подове и какво можете да получите от тях!
Кои самонивелиращи настилки да изберемКои самонивелиращи настилки да изберем
Изработваме козметика и ремонт на бетонни подовеИзработваме козметика и ремонт на бетонни подове
» » Грунд за самонивелиращ се под
© 2021 BggeHat.com