Как да поставите топъл електрически под

В нашето време, топъл електрически под - това решение е изключително удобно и печелившо, тъй като позволява да се постигне топлина в помещение евтино и ефикасно. Да, и инсталирането на електрическо подово отопление със собствените си ръце може да бъде направено, но само при спазване на всички правила за експлоатация и безопасност.

Има няколко варианта за инсталиране на отоплителен кабел: със или без топлоизолация, върху монтажна лента или специална метална мрежа. На етапа на избор на система, трябва да определите дали вашият топъл подов електричен под ще бъде основният източник на отопление в къщата или просто допълнителен. Каква задача поставяте за себе си - да отоплявате стаята с подгряван под, или просто да отоплявате повърхността си. Струва си да се има предвид, че в случай, че това е основното отопление, подът също се издига до дебелината на топлоизолатора.

Схемата на устройството на топъл под

Схемата на устройството на топъл под

За успешна инсталация повърхността за работа трябва да бъде идеално чиста и равна. Ако има нужда от подравняване, тогава направете изравняваща замазка. Обикновено инсталирането на топла подове се извършва на чиста площ на помещението, на което няма мебели или водопровод.

Етапи на инсталиране на топъл електрически под

1. Монтиране на топлоизолация за пода

Ако подът в стаята е равен, инсталирането на електрическо парно отопление ще бъде още по-лесно и по-достъпно за вас. Той със сигурност трябва да се използва в случаите, когато апартаментът се намира на първия етаж или е по-ниска стая, която не е отопляема. За да се избегнат загубите на топлина, е по-добре да се елиминират топлинните загуби по посока на тавана или пода на съседите.

Ако няма топлоизолация на кабела, след това до него достига до 30 топлина, нагоре - 70. Ами, специални топлоизолационни материали позволяват да се промени това съотношение съответно с 15 и 85.

За топлоизолацията се използват различни материали, сред които са пенофол, изофлекс, пенопропилен, коркови плочи.

Ако са монтирани не-фолийни плочи, фолиото трябва да лежи между тях и кабела. Ако кабелната система е инсталирана на дървена основа или под паркет, топлоизолацията трябва да се нанася много внимателно, тъй като подът може лесно да се прегрява.

В такъв случай е важно да се предотврати контакт на кабела за отопление и дървените части на пода, защото кабелът трябва да се фиксира върху метална решетка, която е спряна на разстояние не по-малко от два сантиметра от настилката. Този кабел е поставен успоредно на закъсненията и на местата, където се пресича с тях, той е допълнително изолиран с фолио.

2. Монтиране на монтажна лента или метална мрежа

Монтажната лента се използва за улесняване на оформлението на отоплителните секции и ги фиксира върху подовата повърхност. Остатъците от лентата са прикрепени към грубия под. Прикрепването на венчелистчетата, които се намират на същите разстояния, правят възможно да издържат на редовна стъпка в оформлението на секцията. Монтажната лента е разположена и фиксирана в съответствие с схемата за полагане на кабела. Когато е фиксирана, топлоизолацията или алуминиевото фолио са фиксирани.

Маркиране и полагане на водачи

Маркиране и полагане на водачи

Такова устройство, като подгряване, позволява прескачането на етапа на монтаж на монтажните релси и кабела. Когато полагате кабела, си струва да мислите предварително за местоположението на мебелите в стаята и за известно време, за да заобиколите тези места.

3. Монтиране на отоплителния кабел за топъл под

Преди да инсталирате кабела, трябва да измерите електрическото му съпротивление, за да проверите за отворена верига. Този индикатор трябва да съответства на съпротивлението, посочено на етикета. Кабелът се полага по протежение на водачите в съответствие с стъпките на полагане, определени от напрежението, но без усилие.

окабеляване

Управление на кабелите

Уверете се, че избягвате да завъртите кабела и да го наклоните. Кабелът никога не трябва да бъде подложен на механично разтягане. Разпределеното трябва да бъде равномерно и правилно в съответствие с изчислената стъпка.

окабеляване

окабеляване

Когато поставяте кабела, не забравяйте минималния допустим диаметър на огъване, което е особено важно в местата на свързващия и нагревателния кабел. Поради това е по-добре да имате съединителите на прави секции от кабелната оформление.

4. Монтиране на термостата и свързване на системата към мрежата

терморегулатор

терморегулатор

Технологията на инсталиране на електрическа подово отоплителна система изисква термостатът да бъде инсталиран в близост до близкото окабеляване, ако системата не се нуждае от допълнителна инсталация на специални кабели за свързване на кабелната система. В процеса на подаване на мощност към регулатора, помислете за стойността на граничния натоварващ ток за стандартното окабеляване.

Температурният регулатор се препоръчва да се монтира на места, където не се допуска влага, което прави възможно удължаването на експлоатационния живот на системата. Ако системата е инсталирана в помещение с висока влажност, тогава регулаторът трябва да се намира извън нея.

Регулаторът е снабден с вграден сензор за температура трябва да бъде инсталиран в отопляема площ на височина 1,5 м от пода в области, които не могат да бъдат изложени на слънчева светлина, проекти и други атмосферни условия.

Вентилационните канали трябва да са разположени в долната и горната част на регулатора. Управлението на сензорите може да бъде инсталирано на всяко удобно място за вас. Неговата жица може да има дължина до 50 метра в сравнение с кабел, който е подобен в дизайна.

Що се отнася до момента на монтиране на сензора на топъл под, той се полага в гофрирана тръба. Тази тръба дава възможност да се смени сензора в случай, че внезапно не успее. След като тръбата е фиксирана към пода, трябва да се уверите, че в нея сензорът може да се движи свободно. За да направите това, просто издърпайте малко и отново поставете съединителния проводник, който е оборудван със сензора.

Сензор в гофрирана тръба

Сензор в гофрирана тръба

Този метод на монтаж се използва, за да се гарантира, че при необходимост сензорът лесно може да се смени, без да се прибягва до отваряне на пода. Препоръчва се сензорът да се монтира в горната част на вертикалната секция на бетонната замазка, което позволява да се получат най-точните измервания на температурата на пода.

5. Монтиране на замазка с топъл електрически под

След като сте завършили монтажа на кабела и температурните сензори, всичко това е фиксирано и е извършено захранването, след което конструкцията трябва да бъде завършена циментова замазка. Като правило дебелината му при полагане върху бетонни повърхности е около 3-5 см.

При този вариант подовата настилка трябва да бъде плочка или каменна плочка, материя за килими, линолеум и т.н. Ако старият под е реконструиран или паркетът е използван, замазката трябва да бъде по-малка - около 1-2 см.

Има ограничение на мощността за топъл електрически под: ако материалът е паркет, то не трябва да се издига над 100-120 W / m2, а ламинираният паркет не трябва да се нагрява над 26 градуса.

За да се укрепи замазката, е по-добре да се използва полимерна армировъчна мрежа. Повърхността не трябва да има пукнатини. Отоплителният кабел може да се включи само след като замазката най-накрая се втвърди (за бетон - 25-30 дни, за мастика - 5-7 дни)

6. Някои функции

При инсталиране на електрическата система на топло етаж като средство за нагряване на слой от твърда изолация трябва да бъде инсталиран в 30-80 mm, и след цимент-пясък замазка трябва да се прилага с дебелина 5 см. След това се закрепва монтажна лента и инсталация продължава, както е описано над правилата.

Ако пристъп на едноядрен раздел, трябва да се спазват същите правила като за два проводника, но когато имате намерение оформление, а след това да се има предвид, че термостатът трябва да бъде свързан към две монтаж края на секцията.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Как да направите електрически подгряван под с вашите ръцеКак да направите електрически подгряван под с вашите ръце
Топъл електрически под с вашите ръцеТопъл електрически под с вашите ръце
T етаж на балкона със собствените си ръцеT етаж на балкона със собствените си ръце
Как да инсталирате топъл под в собствена къща със собствените си ръцеКак да инсталирате топъл под в собствена къща със собствените си ръце
Монтаж на електрическо подово отоплениеМонтаж на електрическо подово отопление
Как да поставите топъл под паркет на ръцетеКак да поставите топъл под паркет на ръцете
Топъл под в дача със собствените си ръцеТопъл под в дача със собствените си ръце
Схема за топла връзка на подаСхема за топла връзка на пода
Ремонт на подово отоплениеРемонт на подово отопление
Електрически подгряван под с ръцеЕлектрически подгряван под с ръце
» » Как да поставите топъл електрически под
© 2021 BggeHat.com