Електрически подгряван под с ръце

Електрически подгряван под с ръце

Електрически подгряван под с ръце

Топъл под, затоплен с електричество, е много популярен не само като допълнително средство за отопление, но и като основен източник на топлина в стаята. Подгряващият етаж създава удобна зона за отопление в района на помещението, където се извършва основната дейност на неговите обитатели.

Особено подходящ е отопляемият под за стаи като детски или бани. Също така се препоръчва да се инсталира топъл под в помещения с недостатъчно отопление, например в стъклени балкони и лоджии.

Разпределение на температурата от топъл под

Разпределение на температурата от топъл под

Електрическото подово отопление може да бъде поставено под всякакви покривни настилки - било то плочки, ламинати или линолеум.

Основни конструкции

Има няколко модификации на подгрявания електрически топъл под: използване на IR-филм или с отоплителен кабел. От своя страна, нагревателният кабел може да се постави самостоятелно или да се постави в състава на готови елементи, където нагревателният елемент е закрепен в закрепващата решетка.

Полагаме топлоизолацията на топъл под

Полагаме топлоизолацията на топъл под

Подготовка на повърхността

В случай, че вашият топъл подови етаж ще играе ролята на единствения източник на топлина в стаята или ако няма достатъчно топлинно съпротивление на вътрешната повърхност, слоят топлоизолация трябва да стане негова основа.



Тъй като изолационен слой под електрическо поле може да се използва стиропор плоча с дебелина от 2 до 3 см, в зависимост от характеристиките на междинни подове. На балкона или лоджия трябва да се използва дебелина на топлоизолация слой от поне 5 cm, и ако стая етаж покой направо на земята - дебелината на пластмасови плочи не трябва да бъде по-малко от 10 cm.

  1. Подгответе повърхността на тавана, освободете го от остатъци, запечатайте фугата с големи отвори. Ако е необходимо, подравнете пода - направете черна замазка или поставете груб дървен под.
  2. Непрекъсната, изравнена повърхност трябва да се грундира, за да се предотврати образуването на мухъл и да се увеличи адхезията.
  3. Плочи от разпенен полимер могат да бъдат залепени към повърхността със специално лепило или фиксирани с винтове.
  4. В горната част на топлоизолационния слой поставете подсилващата се мрежа. Тя трябва да бъде фиксирана с винтове с широки шайби, чийто диаметър трябва да бъде два пъти по-малък от дебелината на топлоизолацията.

Изчислете дължината на кабела

Кабел за електрическо подово отопление

Кабел за електрическо подово отопление

  1. Подгответе лист хартия милиметър, поставете върху нея мащаба на стаята си, местоположението на големи мебели.
  2. Начертайте схема на полагане на кабела върху листа, като се има предвид, че той трябва да бъде на най-малко 5 сантиметра от стените и да не се намира в местата за монтаж на големи мебели. Минималната допустима височина между кабелите, която можете да видите в техническите си спецификации.
  3. Стъпката на полагане на кабела може да бъде изчислена самостоятелно. За тази цел отоплителната площ трябва да бъде умножена по 100 и разделена на дължината на кабела. Така че, за поставяне в 20 квадрата с дължина на кабела 50 метра, стъпката ще бъде 40 сантиметра.
  4. При изчисляване на оформлението, имайте предвид, че кабелите могат да бъдат двужични (които са свързани към електрическата мрежа само в единия край) и едножични, свързани към захранването от двата края.
  5. Изчисляването на необходимата дължина на кабела и произведената от него мощност трябва да бъде различно в зависимост от това дали вашите топло електрически подове са единствените или допълнителни средства за отопление на стаята.

Подготовка на инфраструктурата

  • Маркирайте мястото, където да инсталирате термостата. Тя трябва да се намира близо до захранващия кабел.
  • Стройхим ниша за термостат и канал за електричество.
  • Поставяме алабастърната кутия на термостата, кабелът от него към кабелите и към отоплителния кабел се поставят в гофрирана тръба.
  • Краят на гофрираната тръба се поставя в зоната на нагряване, приблизително на 40 сантиметра от стената. Заедно с кабела термичният датчик се поставя в него.
  • Затваряме края на тръбата с електрическа лента, предотвратявайки проникването на разтвора за замазка.

Поставяме отоплителния кабел

Поставяме кабела за електрическо подово отопление - снимка

Поставяме кабела за електрическо подово отопление - снимка

  1. На монтажната решетка, според избраното оформление, фиксирайте отоплителния кабел.
  2. Фиксирайте кабела с пластмасови скоби.
  3. Свържете кабела към термостата, проверете неговата работа, оставете го за известно време в работен режим за тестване.
  4. Оформлението на кабела може да бъде изчертано или фотографирано.
  5. Изключете кабела за отопление от захранването.

Напълнете подовата замазка

  1. Маркирайте необходимото ниво на подова замазка по стените на стаята. За да направите това, най-добре е да използвате нивото на сградата.
  2. На периметъра на помещението поставете амортизираща лента, която предпазва покритието от повреда на температурата.
  3. Завийте линията на дюбелите в стените, затегнете силен кабел между тях.
  4. Инсталирайте паралелни подови маяци - метални ламели, подравнени на кордата, тяхната позиция се регулира от дървени клинове. Разстоянието между маяците трябва да е по-малко от размера на правилото.
  5. Смесете сместа за замазка. Можете да използвате готовия състав за топъл под, или пясък и цимент в съотношение от 3 към 1, можете да добавите пластификатор - обичаен течен сапун. Консистенцията на разтвора за замазка е дебела заквасена сметана.
  6. Започвайки от далечната стена, поставете разтвора на пода, като го изравнявате с правилото.
  7. Пълното изсъхване на самозалепващата се замазка идва около месец. При горещо време повърхността му трябва редовно да се навлажнява.
  8. След като фиксирате замазката, поставете довършителната подова настилка върху нея.
Ние правим подова настилка

Ние правим подова настилка

За по-подробно запознаване с алгоритъма за полагане на топъл под, препоръчваме ви да се запознаете с видео уроците.

Монтиране на топъл под.

Монтирането на подовата настилка е по-лесно. Поставя се върху подготвената и изравнена повърхност непосредствено под подовата настилка. Единственият нюанс - внимателно следете максималната температура, дадена от вашето инфрачервено фолио и максималната температура, която вашето подово покритие може да издържи.

Монтиране на филмов под

Монтиране на филмов под

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Изберете нагревател за топъл под плочкатаИзберете нагревател за топъл под плочката
Как да направите електрически подгряван под с вашите ръцеКак да направите електрически подгряван под с вашите ръце
Извършваме инсталиране на електрическо подово отоплениеИзвършваме инсталиране на електрическо подово отопление
Как да направите топъл под в банитеКак да направите топъл под в баните
Различни видове топли подове какво да избера?Различни видове топли подове какво да избера?
Монтаж на електрическо подово отоплениеМонтаж на електрическо подово отопление
Полагане на подове с топла вода под линолеум със собствените си ръцеПолагане на подове с топла вода под линолеум със собствените си ръце
Как да поставите топъл под паркет на ръцетеКак да поставите топъл под паркет на ръцете
Схема за топла връзка на подаСхема за топла връзка на пода
Удобни инсталационни и инсталационни елементи за подово отопление на NexansУдобни инсталационни и инсталационни елементи за подово отопление на Nexans
» » Електрически подгряван под с ръце
© 2021 BggeHat.com