Монтаж на електрическо подово отопление

В случай на инсталиране на електрическото подово отопление със собствените си ръце, нагревателният елемент е специален електрически кабел, който превръща електричеството в топлина. Можете да инсталирате подобни топли подове в частна къща или в обикновен апартамент. В този случай собствениците на помещенията не трябва да извършват никаква работа по свързването на тръби, както при водните подове. Основното условие - поставяне на кабела на пода и свързването му с електричество.

Освен това трябва да се отбележи, че управлението на работата на такъв топъл под е много по-лесно от водния аналог. Функциите за поддържане на желаната температура в помещението се извършват от термостат, който обикновено е фиксиран към стената. Между другото, в момента електрически отопляем под се използва не само за жилищни помещения, но и за отопление на гаражи и вили. (Виж също: Свързване на топъл термостат със собствените си ръце )

Сред основните моменти в инсталирането на електрическото подово отопление със собствените си ръце се отбелязва, на първо място, правилният избор на кабел. Така че изборът е направен в полза на резистивен кабел, който може да бъде едноядрен или двуядрен. В първия случай има само отоплителна сърцевина във вътрешността на кабела, която е покрита със слой изолация и оплетка. Единият край на кабела е свързан с електричество, а след това кабелът се разточва по цялата повърхност на пода. Вторият край трябва също да се върне към точката на свързване.

монтаж на електрическо подово отопление

Двупроводният кабел има вътрешна проводима сърцевина. В този случай възниква взаимно компенсиране на електромагнитните полета, което означава, че нивото на излъчване на този тип кабел е много по-ниско, отколкото в първата версия.



Съвет! Възможно е да се даде предимство на саморегулиращите се кабели, които са потиснати от този недостатък.



Как да избера правилния кабел


Преди всичко, трябва да знаете, че нагревателният кабел обикновено се продава в сегменти с определен размер. Ето защо, при избора му трябва да се определи мощността, която е един квадратен метър. Обикновено един добър производител съставлява маса, където в зависимост от стаята е лесно да се изчисли конкретната мощност. (Виж също: Как да свържете топъл под с вашите ръце)

Съвет! Технологията за инсталиране на електрическото подово отопление означава, че при изчисляване на отопляемата площ трябва да се изважда площта на всички елементи (шкаф, хладилник, тоалетна, вана и др.), Които могат да възпрепятстват топлообмена. В противен случай ще получите постоянно преизпълнение на разходите за енергия, прегряване на кабела и вследствие на това оттегляне от гаранцията.

Друг важен въпрос е фактът на потреблението на енергия. В крайна сметка, ако решите да поставите отоплителен кабел в няколко стаи, може да се наложи 5-10 kW, а обичайните електрически кабели в апартамента се изчисляват само за 2.5-4 kW. Затова не забравяйте да изясните дали ще имате нужда да промените кабелите и дали ще можете да осигурите необходимото захранване.


Монтаж на електрическо подово отопление


След като сте избрали местоположението на термостата, в стената е изваден отвор за кутията, фазата, земята и нулата трябва да бъдат доведени до мястото на инсталиране. След това направете два канала за захранващите проводници на кабела. След това можете да започнете подовете, което означава, че трябва да изравнявате повърхността, да лепете лентата на амортисьора и да поставите изолацията. (Виж също: Как да поставите топъл под в гаража със собствените си ръце)

Освен това, технологията за монтиране на електрически топъл етаж предполага, че върху повърхността на топлоизолационния слой, върху който ще се фиксира кабела, ще бъде поставена монтажна лента. Най-удобно е да поставите кабела под формата на змия. Преди да я положите, трябва да издърпате захранващите проводници към термостата. След това трябва да инсталирате температурен сензор, за да избегнете проблеми при отказ. След като инсталацията е завършена, е необходимо да се провери качеството на нейната работа, за която тестерът трябва да измерва съпротивлението на отоплителния кабел.

технология за монтаж на електрическо подово отопление


Топли електрически подове за ламиниран паркет


За дървени покрития, обикновено се препоръчва нагряване на фолио със специфична мощност 150 W / m 2. Ако говорим за инсталирането на датчик за температура на пода, то може да се направи по два начина. Или направете една stroba в пода и поставете пластмасова тръба в нея, или поставете термичния сензор директно върху повърхността на филма. За да изберете по-точно метода, трябва да го изясните от производителя.



Работата по полагане трябва да започне с топлоизолационна подложка, която трябва да се разстила по цялата повърхност на пода. (Виж също: Как да инсталирате топъл под в собствена къща със собствените си ръце)



Съвет! Е, ако повърхността на топлоизолацията е покрита със слой от фолио, което ще отразява инфрачервената радиация обратно в стаята.



Тогава ролката на филма трябва да се постави в ивици върху цялата нагрята повърхност. Цялото фолио се изрязва на мястото, разрешено от производителя. По този начин линиите нарязани трябва да бъдат изолирани с лепяща лента. В резултат на това се появява пода със залепени листове, които трябва да бъдат свързани помежду си. Листовете трябва да бъдат свързани паралелно. В резултат на това една от двойките проводници ще стигне до следващия лист, а другата до терморегулатора. Мястото на свързване на електрически топъл под ламинат трябва да се изолира със специална лепяща лента от две ленти.


Електрическо подово отопление


Сред допълнителните компоненти, които обикновено са снабдени с такъв топъл под, има топлоизолация, монтажна тръба, монтажна лента. Топлоизолацията се избира въз основа на наличната дебелина на пода. Монтажната лента е предназначена за закрепване на нагревателната част към повърхността и ще е необходима монтажна тръба за защита и диагностика на температурния датчик. Самият участък ще бъде разположен в бетонната конструкция на пода. (Виж също: Топъл под, изработен от метал-пластмаса)

Електрическото подово отопление под плочките обикновено се използва като допълнителен източник на отопление. Неговата работа може да се управлява от електронни температурни контролери. Тънкослойният под е направен от най-новите екзотермични материали, така че подовата повърхност да се затопля равномерно.

Електрическо подово отопление

Изграждането на такъв етаж е достатъчно лесно, тъй като се счита за най-тънкия от всички видове подове. За монтажа не се изискват допълнителни компоненти, като например замазка или нагревател. Но трябва да знаете, че за тази простота и лекота на инсталиране ще трябва да плащат скъпо.



Съвет! Свързването на такъв топъл под на мрежата е най-добре да бъде поверено на специалист!



Сред основните предимства на този етаж - неговата издръжливост и гъвкавост, както и възможността за работа в мокри помещения.


Електрически инфрачервени топло подове


Принципът на действие на такъв под е, че той излъчва от повърхностните си инфрачервени вълни, които ще затоплят всички предмети - мебели, стени, подове, но не и въздух. Електрическите инфрачервени подови настилки ви позволяват бързо да затоплите всяка стая, където са инсталирани. В същото време преносът на топлина се осъществява мигновено, което прави възможно постигането на по-добри резултати при пренос на топлина и ефективността на използване при ниска консумация на енергия.

Електрически инфрачервени топло подове

Монтирането на този под може да се извърши за различни довършителни покрития, включително ламинат, дърво, керамични плочки, камък, линолеум, килим или композитни материали. Мощността на един квадратен метър от такъв под е 30-60 W / h, при условие, че стайната температура е 20-22 градуса и температурата на пода е 35-40 градуса.

При избора на топъл под, не забравяйте, че най-добрият електрически топъл под, трябва да отговаря на всички изисквания и стандарти. Само в този случай собственикът му ще може да оцени цялата функционалност на такъв етаж. Не купувайте топла подове от съмнителни производители. При избора на най-добро електрическо подово отопление, фокусирайте се главно върху репутацията на производителя.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Свързване на топъл под с токСвързване на топъл под с ток
Топъл електрически под с вашите ръцеТопъл електрически под с вашите ръце
Как топлите подове влияят на домашния комфорт?Как топлите подове влияят на домашния комфорт?
Електрическото подово отопление монтираме ефективна отоплителна система от себе си!Електрическото подово отопление монтираме ефективна отоплителна система от себе си!
Различни видове топли подове какво да избера?Различни видове топли подове какво да избера?
Как да инсталирате топъл под в собствена къща със собствените си ръцеКак да инсталирате топъл под в собствена къща със собствените си ръце
Как да се гарантира електрическото подово отоплениеКак да се гарантира електрическото подово отопление
Как да поставите топлата под ламинат със собствените си ръцеКак да поставите топлата под ламинат със собствените си ръце
Топъл под в банята, който да изберем?Топъл под в банята, който да изберем?
Схема за топла връзка на подаСхема за топла връзка на пода
» » Монтаж на електрическо подово отопление
© 2021 BggeHat.com