Свързване на топъл под с ток

Модерните жилища са все по-добре оборудвани с топъл под. В края на краищата наличието на този метод на отопление се увеличава с непроменена висока ефективност. Въпреки простотата на дизайна на топли подове, те могат да се нарекат най-оптималната опция за отопление на къща или нейната допълнителна отопление

.

Свързване на топъл под с ток

Свързване на топъл под с ток

Топъл подове в своя дизайн може да бъде от два основни типа: вода и електрически. Нека разгледаме как функционира и свързва електрически топъл под.

Принципът на действие на топлите електрически подове е прост: те превръщат електрическата енергия в топлинна енергия поради съпротивлението на проводниците. В същото време, замазката или плочката се нагрява. Тези материали са способни да разпределят равномерно топлината в цялата област и да я дават на околната среда.

Последователно свързване на топлия под

Последователно свързване на топлия под

Подгряващите подове, задвижвани с електричество, имат доста прост дизайн и се състоят от следните основни части:

  • нагревателен елемент (в зависимост от вида може да бъде кабел или мат);
  • температурен сензор;
  • термостат.
Структурата на пода, загрята от електрически кабели

Структурата на пода, загрята от електрически кабели

Много хора мислят, че полагане на топъл под свържете това е трудно за електричество. Всъщност, в същността си, този вид топъл под напомня обикновените кабели, които се полагат в слоеве от замазки или под плочките. За пълноценна работа е достатъчно да имаш обикновен изход, където има променлив ток от 220 V.

Самата схема на свързване не създава никакви трудности - това дори не изисква специални познания. Необходимо е обаче да се запомни на работното място, че това е електрически ток, който, ако бъде използван неправилно, може да навреди много на човек, до смъртоносен изход. За да се избегне това, е необходимо стриктно да се следват редица правила при избора и свързването.

Избор на мощността на топъл под

Изчисляване на топъл под

Изчисляване на топъл под

Най-важният индикатор, на който трябва да се съсредоточите при избора на топли подове, е техният капацитет. Този критерий зависи от следните точки:

  • площта на пода, която трябва да се нагрее;
  • вид отопление (допълнително или основно);
  • тип помещения, където ще се извършва отопление (балкон, хол, офис, склад).

Захранването зависи от вида на връзката към мрежата и наличието на допълнителни елементи.

Изчисляване на мощността на топъл под

Изчисляване на мощността на топъл под

Когато правите изчисления за топъл под, трябва само да вземете полезна област, където човекът е най-често намиращ се. Така че, ако е кухня, а след това под мебели и хладилник, не можете да преброите района. При извършване на изчисления е необходимо предварително да се определи местоположението на всички отоплителни елементи, тъй като в бъдеще ще бъде невъзможно да се променят техните позиции.

Ако решите да използвате топъл подовата настилка като подово отопление, площта, разпределена за него, трябва да е минимум 70 стаи.

Специфична мощност на топлата подове и тяхното изчисление

Предимства на температурните контролери на Uriel

Предимства на температурните контролери на Uriel

Подгряващите подове могат да се използват както като основен източник на топлина в къщата, така и като отопление. При първия тип изчислението е приблизително 150-170 W на 1 кв.м. Отоплението се изчислява въз основа на стойности от 110-130 W на 1 кв.м.

Този индикатор може да се различава леко в зависимост от вида на отопляемото пространство. Например, помещенията, където хората постоянно се намират, задължително трябва да имат много топъл под, поради което се увеличава прогнозната консумация на енергия. Ако това е кухня или баня, тогава не може да надвишиш много стойността, защото наемателите прекарват малко време в тях.

Консумацията на енергия на топлия под може да се контролира

Консумацията на енергия на топлия под може да се контролира

Освен това се препоръчва да се има предвид броят на етажите в изчислението. Ако подът на апартамента е изолиран на първия етаж, тогава мощността трябва да се увеличи с 10-15. Във всички помещения на по-високо ниво стойностите не могат да бъдат увеличени.

Видове електрически топло подове и температурни контролери

Сега има два вида електрическо подово отопление:

  • кабелна или секционна;
  • рогозки, инфрачервени филмови системи.
Кабелно подово отопление

Кабелно подово отопление

Всеки от тези видове има своите особености и се прилага в конкретни случаи. Така че, ако топлият под е монтиран в бетонна замазка, тогава е по-добре да използвате кабелен тип. Под плочките, подложките или филмовите нагревателни елементи са най-подходящи.

Естествено, основната част от топъл подът е самият нагревателен елемент. Но тя работи напълно благодарение на терморегулатора, който е сърцето на системата.

Термостатът за топъл под е устройство, което без човешка намеса автоматично настройва и поддържа оптималната температура на въздуха

Термостатът за топъл под е устройство, което без човешка намеса автоматично настройва и поддържа оптималната температура на въздуха

Той ви позволява да поддържате желаната температура на повърхността. Не е проблем да купувате температурен регулатор: той може да бъде както механичен, така и ръчно регулиране и контрол на температурата и напълно автоматичен, с измерване на повърхностната температура, въздуха в помещението и избор на най-оптималните параметри.

Термостат за подово отопление Electrolux ETT-16 Thermotronic Touch

Термостат за подово отопление Electrolux ETT-16 Thermotronic Touch

Свързване на термостата към системата

Схеми за инсталиране на подовата настилка от филм

Схеми за инсталиране на подовата настилка от филм

Преди да свържете топъл под, независимо от вида му, трябва да определите местоположението на термостата. Това устройство се използва за поддържане на стабилна зададена температура в стаята. Освен това чрез термостата се прави директно свързване на топъл под с мрежата.

По-добре е термостатът да се монтира близо до съществуващите електрически кабели

По-добре е термостатът да се монтира близо до съществуващите електрически кабели

Монтажът на термостата се извършва на височина не по-малко от 1,5 метра от пода и на места, където ще бъде напълно защитена от високи температури. Това ще ви позволи да направите най-точните измервания и да настроите необходимото отопление на пода.

Преди да свържете термостата, първо трябва да определите какъв метод ще бъде направен: измиване от клапата или използване на изхода. Следва веднага да се отбележи, че тези два метода предполагат допълнително включване на автоматичен прекъсвач в схемата, който ще работи в случай на повреда, прегряване или късо съединение. Ограничаващата му мощност е изключена в зависимост от вида на топлата под.

В повечето случаи термостатът показва диаграмата на свързване, което значително опростява инсталацията без помощта на електротехници. Ако няма схема, тогава следните терминали трябва да свържат такива проводници:

  • 1 терминал - фазата на мрежата;
  • 2 терминал - нула на мрежата;
  • 3, 4 терминала - вените на нагревателния елемент;
  • 5 терминал - таймер;
  • 6, 7 терминала - подов сензор.

Това разпределение е стандартно, но е полезно да се разбере, че различните производители могат да създадат схеми, които изискват друга връзка. Всичко зависи от дизайна и допълнителните характеристики на системата.

Подготвяме място за монтаж на термостата: ние го доставяме с мощност (скрита или отворена, ако желаете)

Подготвяме място за монтаж на термостата: ние го доставяме с мощност (скрита или отворена, ако желаете)

Преди да се свържете, трябва да поставите малка канавка в стената. В нея ще бъдат поставени две пластмасови тръби. В едната страна проводниците на нагревателния елемент ще бъдат предавани в бъдеще, а във втория ще бъде разположен термалния сензор. В края на тези дейности можете да започнете инсталирането и свързването на цялата подово отоплителна система.

Свързване на система за подово отопление с кабелен тип

План за окабеляване за кабелно подово отопление

План за окабеляване за кабелно подово отопление

За свързване на подовото отопление на кабелите е необходимо да се изравнява повърхността. По-нататък по стената прикрепете лентата на амортисьора и след това поставете изолацията. Кабелът може да се монтира и върху старата повърхност без подплата. Единственото условие за това е наличието на отопляема стая отдолу. Преди да поставите кабела, трябва да издърпате всички кабели, за да се свържете с термостата.

След това можете да поставите отоплителния елемент, преди да поставите обикновена монтажна лента на пода. Това се прави така, че кабелът да се държи в правилната позиция и да не се движи. Можете да поставите кабела от всякаква форма, най-важното е, че той не се пресича със себе си. Най-ефективният и удобен начин за монтаж е т.нар. "Змия" - кабелът се продава под формата на ролка, която вече е под формата на бобина в мрежата.

Схеми на свързване за едножилни и двужилни кабели за подово отопление

Схеми на свързване за едножилни и двужилни кабели за подово отопление

Равномерно разпределяне на кабела, можете да го поправите. Важно е ръбовете да не достигат местоположението на мебелите или стените около 10 см. Освен това е необходимо да се изгради термичен датчик, който е скрит в тръбата, спомената по-рано. Разположението му трябва да е на разстояние 40-50 см от края на завоя на отоплителния елемент.

Това завършва инсталирането на кабела и сензора. С помощта на тестер трябва да проверите съпротивлението на нагревателния елемент. Той трябва да съответства на паспортните данни. След това трябва да напълните цялото покривало и да изчакате да замръзне. Незабавно включете топъл под, за да изсъхне не може, защото ще има пукнатини и индексът на якостта ще спадне значително. Остава просто да свържете всички кабели към термостата и да проверите работата на системата.

Свързване на топъл под в подложки

За да разберете как да свържете топъл под в рогозките, не се нуждаете от много познания и опит. Основният принцип е приблизително същият като този на кабела. Необходимо е да се отбележи само някои разлики.

Термичната мат е наречена топлоустойчива лента, върху която е прикрепен нагревателният елемент. Тъй като терена и формата на подреждането вече са посочени по време на производството, ще трябва само да изчислите отоплението и консумацията на енергия.

Електрически под в рогозки

Електрически под в рогозки

При инсталиране на такова отопление, подложката трябва да се разстила на повърхността според изчислената област. След това всичко се излива с тънка бетонна замазка или лепилото се прилага за облицовка. Много важен момент е липсата на топлоизолация. Това може да доведе до прегряване на системата и нейната повреда.

Ако дължината на студените терминали не е достатъчна за свързване, просто използвайте парче мат. Съединителят трябва винаги да се намира вътре в замазката.

Свързване към електрическата верига на топъл под от филмов тип

Топъл филм-подобен под е сравнително ново изобретение. Той е изработен от специален нагревателен филм. При свързването на тази система могат да възникнат проблеми дори и за най-опитните строители. За да направите това без проблеми, задължително трябва да се справите със самата система за подгряване на филм.

Последователност на работа при монтаж на електрическо подово отопление

Последователност на работа при монтаж на електрическо подово отопление

Филтърната топла подова система се състои от специални въглеродни и биметални нагревателни елементи, които са запечатани в специален топлоустойчив материал. На ръбовете на филма са разположени контакти от мед. С тяхна помощ устройството е свързано към мрежата.

Всъщност връзката се осъществява чрез запояване на проводниците към терминалите и извеждането им към термостата. Характерна особеност на натрупването е използването на субстрат, който има повърхност от фолио. Това решение ви позволява да отразявате топлината от долната повърхност и изцяло да я насочите към подово отопление.

Температурният датчик се инсталира по правило в специална вдлъбнатина под самия филм, но неговото местоположение и на повърхността не са изключени. Също така този вид може да бъде нарязан на специални маркировки, които се поставят от производителя. Те се намират на разстояние 30 см един от друг. Когато се извършва полагане, е възможно да се свържат листовете паралелно.

Основната разлика между топлата подова настилка е, че тя приляга на всяка повърхност. Единственото изключение е инсталирането му под килима, тъй като има голяма вероятност да се увреди целостта на филма.

Решението да се направи топъл под в къщата винаги е било оправдано. Това е удобно, практично и доста икономично. И ако в къщата има деца, топлият под ще позволи на родителите да не се притесняват, че ще замръзнат и ще се разболеят.

Видео - Свързване на пода с електричество

Видео - Термостат за електрическо подово отопление

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Изберете нагревател за топъл под плочкатаИзберете нагревател за топъл под плочката
Някои полезни съвети за избор на топли електрически подовеНякои полезни съвети за избор на топли електрически подове
Как топлите подове влияят на домашния комфорт?Как топлите подове влияят на домашния комфорт?
Имате ли нужда от пода и как да го изберете?Имате ли нужда от пода и как да го изберете?
Монтаж на електрическо подово отоплениеМонтаж на електрическо подово отопление
Топъл под за баня е по-добър?Топъл под за баня е по-добър?
Топъл под в банятаТопъл под в банята
Топъл под в банята, който да изберем?Топъл под в банята, който да изберем?
Комфорт на вашия дом с топъл национален комфортКомфорт на вашия дом с топъл национален комфорт
Какво е регулатор на топъл под?Какво е регулатор на топъл под?
» » Свързване на топъл под с ток
© 2021 BggeHat.com