Електрическото подово отопление монтираме ефективна отоплителна система от себе си!

Етажите с електрическо отопление се инсталират лесно в частна къща или в градски апартамент. Достатъчно е да се разбере технологията на тяхното инсталиране и да се вземат предвид съветите на специалистите.

Характеристики на топлите електрически полета - плюсове и минуси

Електрическото подово отопление предполага използването на специален кабел, който се поставя в съответствие с определена схема на основата на пода, а след това се свързва с електрическата мрежа за битови нужди. Изграждането на такава система не изисква инсталиране на тръби и тяхното свързване към отопление. Това изгодно отличава структурите с електрическо нагряване от обикновена вода топли подове. Електрическите отоплителни системи, които ни интересуват, имат следните предимства:

  1. 1. Способност да редактирате по всяко време на годината във всяка стая.
  2. 2. Регулиране на системата с помощта на съвременна електроника, която в случай на аварийни ситуации сама по себе си изключва топъл под.
  3. 3. Гарантирано подаване на топлина в желаните зони на помещението.
  4. 4. Възможност за инсталиране в нежилищни помещения (в гаражи, балкони и т.н.).

Електрическото подово отопление може да се използва като допълнителна и основна отоплителна система. Но само при условие на компетентна инсталация в съответствие с изискванията за работа с електрически инсталации.

Едно от предимствата на топъл под, е гарантираното подаване на топлина в дясната зона на помещението

Едно от предимствата на топъл под, е гарантираното подаване на топлина в дясната зона на помещението

Липсата на електроди е необходимостта от постоянен мониторинг на тяхното функциониране. Този проблем се решава чрез свързване на електронни устройства, които автоматично регулират работата на топъл под. Ако такива устройства не са инсталирани, комфортът и безопасността на електрическата отоплителна система са намалени. Освен това, разглежданият вид отопление изисква относително големи финансови разходи за закупуване на необходимото оборудване, неговата компетентна инсталация и последваща поддръжка (трябва да се извършва редовно) по време на работа.

Много потребители отказват да използват топлия под, безпокояйки се за голямото потребление на електроенергия. Тук можете да кажете едно нещо. Сметките за електричество, разбира се, ще бъдат доста големи. Но разходите могат да бъдат наистина намалени (и осезаеми) чрез инсталирането на вече споменатите системи за автоматично управление. Не е нужно да записвате на електронни устройства. Цената на тях ще се изплати бързо.

Кабел за монтаж - кой да избере?

Топъл електрически под може да бъде оборудван с кабели от два различни типа:

  • устойчивост;
  • саморегулираща.

Продуктите от първи тип имат жилищни помещения с високо електрическо съпротивление. Токът при преминаването му се преобразува в топлинна енергия, използвана за отопление на стаята. Това ядро ​​задължително включва изолационен материал, което намалява риска от токов удар. Освен това върху изолацията се поставя метална плитка, която играе ролята на защитен екран и заземяващ елемент.

Едножичните резистивни кабели са най-лесният начин за инсталиране на електрическа отоплителна система. Те трябва да бъдат инсталирани в цялата подова площ на пода и свързани с електричество от двата края на използваната тел. Всъщност това означава, че инсталирането на кабела трябва да се извършва под формата на контур. Едножичните системи са доста надеждни в експлоатация. Но когато се използва в тел, се образува електромагнитно поле. Металната обвивка омекотява този процес. За съжаление, напълно невъзможно е да се изключи възможността за появата на поле. Ето защо такива системи са нежелателни за използване в жилищни помещения.

Ако искате да получите абсолютно безопасен топъл под, е по-добре да изберете двужилни кабели. Те имат допълнително проводно ядро. Той се намира между отоплителните проводници. Когато използвате такива кабели, рискът от електромагнитно поле се намалява до нула.

Резистивните жици с едно или две ядра трябва да бъдат запечатани в бетонната подова замазка колкото е възможно по-добре. В противен случай кабелите могат да прегрят и изключат цялата отоплителна система.

Саморегулиращите се проводници предпазват подовете от прегряване и счупване

Саморегулиращите се проводници осигуряват защита срещу прегряване и счупване



Проблеми с прегряване и счупване на топло подове не се появяват, ако се използват саморегулиращи се проводници. Те могат да се използват за монтаж под плочки и други покрития. В саморегулиращ се кабел основният елемент е специална матрица от полимерен материал. Той гарантира функционирането на системата като цяло в случай на прегряване на отделните секции. Поради това устойчивостта на електрическото отопление се увеличава с 5-6 пъти. Вярно е, че цената на саморегулиращите се проводници е много по-висока от цената на резистивните кабели.

Изчисляване на мощността на системата - направете го сами

Характеристиките на захранването на отоплителния кабел се изчисляват елементарно. Това е така. Трябва да умножите площта на пода (измерена в квадратни метри) по стойността на инсталираната мощност (във ватове). Последната стойност зависи от вида на подовата настилка. Ако кабелът е инсталиран за пода под плочката и системата ще се използва като допълнителен източник на отопление, препоръчителната стойност на инсталираната мощност е 130-150 W / кв. М. м. В случаите, когато електрическото отопление за плочки е планирано като основен, тази стойност е 180-200 W / кв. м. м.

Желаната мощност на пода влияе на терена на проводника

Желаната мощност влияе на терена на жицата

Стойностите на мощността за покрития от различен тип са дадени по-долу:

  • плочи от гранит - 210-220 (допълнителна система) и 260-300 (основно);
  • порцеланови плочки - съответно 160-170 и 200-220;
  • паркет, килим, ламинат - 120-150;
  • линолеум - 130-150.

Под декоративните покрития на линолеум, ламинирани и паркетни дъски, килим, кабелът е монтиран изключително, за да създаде допълнителна (спомагателна) отоплителна система. Като основен източник на топлина отоплителният кабел може да изпълнява функциите си изключително под плочките.

Също така инсталирането на електрически кабел (едно- или двуядрено) изисква изчисляване на стъпката на проводника. Няма никакви проблеми. Необходимо е да се раздели площта на стаята, която ще се отоплява, по дължината на кабела. Важна точка! Под площта на помещението се разбира, че част от повърхността на помещението, която не е покрита с обзавеждане. Не е необходимо да подгрявате подовете под дивани и масивни килерчета.

Инсталираме електрическото отопление с разбираема технология

Когато всички изчисления са завършени и кабелът е закупен в точното количество, можете да започнете да инсталирате електрическата отоплителна система. Схемата на работа със собствените си ръце ще бъде както следва:

  1. 1. На стената в стаята изберете малка площ (разстояние от пода - 0,5-1 м). Направете вдлъбнатина в предвиденото място за монтиране на съединителната кутия. В него поставете термостата. Необходимо е да се контролира работата на топъл под.
  2. 2. Свържете кабелите за заземяване и захранване към кутията.
  3. 3. Продължете малък канал в повърхността на стената. Върху него свързвайте кабелите до точката на свързване на термостата и отоплителния кабел.
  4. 4. Почистете подовата основа, оборудвайте я с малка дебелина (около 20 мм) топлоизолационен слой (желателно е да използвате фолийни материали).
  5. 5. Поставете монтажната лента на пода в стъпки от 0,5-1 m, фиксирайте я с винтове или винтове.
  6. 6. Поставете кабела върху лентата според планираната схема (линия, паралелни линии).
  7. 7. Поставете гофрираната тръба между нагревателните проводници и поставете температурния сензор в нея. Nuance: Краят на тръбата трябва да бъде заглушен. Тогава разтворът на бетона няма да бъде запушен и няма да деактивира сензора.
  8. 8. Поставете краищата на температурния индикатор и нагревателния кабел в мястото за монтаж на термостата и ги свържете към управляващото устройство с помощта на специални съединители. Последните се продават заедно с електрически кабел.

Всички елементи на подовата настилка са инсталирани. Сега можете да напълните замазката с смес от бетон и пясък. Дебелината му е 3-5 мм. След като дъската се втвърди, можете да свържете системата към електрическата мрежа и след това да поставите покритието.

Замазката се излива само след като са монтирани всички елементи на подовата настилка

Замазката се излива само след като са монтирани всички елементи на подовата настилка

На Съвета. Свързването на топъл под на разпределителното табло е най-добре възложено на професионалистите, ако нямате достатъчно познания в областта на окабеляването, за да извършите сами тази операция.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Възможност за електрическо отопление на селски къщиВъзможност за електрическо отопление на селски къщи
Електрическо отоплениеЕлектрическо отопление
Как топлите подове влияят на домашния комфорт?Как топлите подове влияят на домашния комфорт?
Топла технология на подаТопла технология на пода
Монтаж на електрическо подово отоплениеМонтаж на електрическо подово отопление
Как да се гарантира електрическото подово отоплениеКак да се гарантира електрическото подово отопление
Топъл под в банята, който да изберем?Топъл под в банята, който да изберем?
ДАННИ ЗА ОТОПЛЕНИЕДАННИ ЗА ОТОПЛЕНИЕ
Консумация на електроенергия за отопление на къщатаКонсумация на електроенергия за отопление на къщата
Направяме ли подовата настилка на балкона?Направяме ли подовата настилка на балкона?
» » Електрическото подово отопление монтираме ефективна отоплителна система от себе си!
© 2021 BggeHat.com