Как да направите електрически подгряван под с вашите ръце

Много популярна отоплителна система на помещенията през последните години се превърна в система с монтаж на топъл под в апартамента. Наистина е хубаво да стоите боси на пода и да не усещате студа през зимата, пробивайки цялото тяло за миг. Но какво е това - отдаденост на модата или наистина полезна придобивка? Заслужава ли си да ги инсталирате в апартамента си или можете да го направите с помощта на доказани мерки за изолация? Нека се опитаме да разберем тази статия.

Оказва се, че този вид отопление е известно дълго време - толкова, колкото и отоплението на къщите. Първото споменаване е намерено в римските трактати, където подобно подово отопление се използва в банята. Методите за подгряване на подовата повърхност са различни, но електрическото отопление се появява в средата на миналия век. Преди около 10-15 години в нашата страна, такава система инсталирана в дома им само няколко. Към днешна дата изобретението е толкова твърдо, че не само луксозни апартаменти, но и жилища от средната класа не могат да се очакват без подгряване на подовете в банята, кухнята или балкона. (Виж също: Топъл под, изработен от метал-пластмаса)

В сравнение с обичайния тип отопление на апартаментите, електрическите подове имат важно предимство - равномерно разпределение на топлината около периметъра на всичко.

електрически подгряван под



ВАЖНО! Този тип отопление на апартамента не предизвиква алергични реакции при хората, което несъмнено е едно от неоспоримите качества. Ето защо зоната на приложение на такова затопляне значително се разширява - детски стаи, лечебни заведения и др.



В зависимост от вида на отоплителните елементи електрическите подове се разделят на следните видове:

- кабел;

- прът;

- филм.


Електрически кабел с топъл под


Отоплителният елемент в този случай е кабел, който е поставен под подовата настилка. Той се произвежда в два варианта - конвенционален кабелен вал или под формата на завършени отоплителни ролки (рогозки). За поставяне ще се използва двужилен или едножичен кабел - няма разлика, единствената разлика е, че края и началото на едножилен кабел трябва да са на едно място. (Виж също: Как да направим подовете по-топло)

Матките, секциите или ролките също са монотонни по функционалност, разликата е само в монтажната технология. Например, отоплителният кабел трябва да бъде поставен под циментовата замазка, докато се използват рогозки, този елемент може да бъде пропуснат, защото е безполезен.

Забележка. На руския пазар можете да намерите огромен брой електрически кабели от различни производители, основната разлика между която е в сила и диаметър.

Електрически кабел с подово покритие може да се използва и като основен източник на отопление. Необходимо е само да се увеличи отоплителната мощност, надхвърляща нивото, което е предназначено само за подгряване на подовата повърхност. Когато се използва същият електрически кабел по предназначение, то като допълнителен елемент трябва да се има предвид, че средната мощност не трябва да бъде над 80W на квадратен метър. (Виж също: Как да направите топла подове у дома със собствените си ръце)


Топъл електрически филм за под


Тук, като нагревателен елемент, се използва специален филм. Много често можете да чуете друго име - инфрачервено, което по принцип не е съвсем правилно определение, защото всички видове топлина са инфрачервени. Има два типа филмов топъл под:

- Carbon. Структурата е резистивен елемент, положен между два слоя от лаванския филм. Използването на такъв филм е доста широко - не само на пода, но и на стените и дори на тавана. Важно предимство може да се нарече "възможност за повторна употреба", т.е. ако е необходимо, може да бъде безопасно демонтирано и инсталирано на друго, по-подходящо място, без да се нарушава функционалността на нагревателния елемент.

Топъл електрически филм за под



- Биметален. Тук вътре в тънкия филм от полиуретан има два слоя - медна сплав с добавки в горната част и алуминий с добавки на дъното. Струва си да се добави, че за безопасността в този случай няма нужда да се притеснявате - такава сплав е патентована и нейната абсолютна безвредност се доказва от множество експерименти. Формата на биметалното фолио е конвенционална филмова ролка, разделена на квадратчета, по периметъра на която ролката може да бъде нарязана, приспособена към желания размер. (Виж също: Монтиране на филма-топъл под от собствените си ръце)



Забележка. Биметалното фолио е разработено специално за поставяне под декоративни подови настилки (килим, линолеум, ламинат). Ето защо максималната температура в системата не надвишава повече от 27 градуса, което се дължи на характеристиките на покритието. Под плочката този тип филм е неприемлив.



Топлата електрическа подова настилка е сравнително младо изобретение и се използва само на практика в продължение на 2-4 години, но това не влияе на нейната популярност. Основните продуценти на такива филми са Холандия и Южна Корея. Разбира се, този продукт идва от Корея в страните от ОНД.


Каква е структурата на електрическото подово отопление?



  1. База на пода. По принцип той не е част от устройството, но е един от най-важните компоненти при полагане. Тя трябва да бъде идеално гладка, без нерви и пукнатини. Фондацията служи като основа.
  2. (Виж също: Топъл под в банята със собствените си ръце)
  3. Топлоизолация. Този материал се използва за намаляване на топлинните загуби. Топлоизолацията трябва да бъде с високо качество. Трябва да купувате висококачествен материал, така че да не се деформира и да не се изплъзва под въздействието на температурата и теглото на самия под. Като такъв материал се използва експандиран полистирол, стиродур, корк агломерат и много други. Заслужава да се отбележи и друго важно предимство на топлоизолационни материали - той изпълнява функцията на звукоизолиращи материали, намаляване на нивото на шума в стаята няколко пъти. Топлоизолацията е задължителна за използване в нетоплена стая (балкон, изба).

  4. Хидроизолации. Подходящ за топлоизолационния слой, той може да бъде конвенционален полиетиленов филм. Хидроизолацията е изключително необходима при полагане на топъл под, в банята, басейна, сауната.

  5. Цимент-пясъчна замазка. Тя служи като солидна основа за полагане на подово отопление, като монтажът се извършва върху горните слоеве, описани по-горе.

  6. Екран за подравняване на топлината. Те могат да бъдат специализирано фолио или метална мрежа. Този екран е необходим за равномерно разпределение на топлината и за предотвратяване на прегряване на електрическия кабел.

  7. Монтажна лента. Необходимо е за здраво и равномерно закрепване към повърхността.

  8. Отоплителен кабел, термостат и температурен датчик. Температурният сензор се полага заедно с кабела и служи за измерване на температурата на нагряване. Термостатът е необходим за управление на отоплението.

  9. Машини за замазка. Наложеният отоплителен кабел се излива с циментова замазка, за да се създаде монолитна конструкция.

  10. Подово покритие. Поставянето на електрическото подово отопление е завършено, сега можете да го затворите с избраното подово покритие.


Полагане на електрическо подово отопление

Познавайки устройството на електрически топъл под, можете безопасно да продължите с инсталацията. Разбира се, най-лесно е да се обърнете към специалисти и просто чакайте резултата, но мнозина не искат да бъдат на заден план по този въпрос, така че планират да направят самата инсталация.


Как да направите електрически отопляем под с вашите ръце?


Първият етап от тази работа ще бъде теоретичен - трябва да определите вида и мощността на отоплителното устройство. По принцип отоплителните елементи са в свободна продажба и няма да е трудно да ги придобиете. Но за занаятчиите, които всички искат да правят от нулата, има и други възможности.

За да направите това, ние се нуждаем от нагреватели, които се полагат върху циментовата замазка и сексуалната пяна. Под нагревателите трябва да се поставят метални опори, които да ги повдигат на 15 мм от пяната. Нагревателните елементи са свързани последователно, джъмпера на третия и четвъртия е първият изход, двата екстремни нагревателни елемента са свързани и от там е изнесен втори изход. Използвайки тази връзка, общата мощност на отоплителния елемент е приблизително 1,4 kW.

Захранващият кабел по време на монтажа е най-добре да излезе от отоплителния елемент. И около ставите трябва да направите рамка от картон с височина до 50 мм, която трябва да напълните с битумна смола и да изсъхне за три часа.

Следващата точка е полагането на металната мрежа, която се намира на ниво от 60 мм от пяната. Той трябва да бъде свързан към земната повърхност с кабел. Сега трябва да излеете още една замазка на 70 мм от пяната. Последната стъпка е полагане на пода.

Въпреки това е доста опасно да се използват ТЕМ, особено ако няма първоначални основи в областта на електрическото оборудване, така че е по-добре да се използва специализирана инсталация под формата на шнурове или рогозки. А технологията за редактиране е една и съща. Ето защо въпросът как да направите електрически подгряван под с вашите ръце може да се счита за затворен - нищо не е сложно в това, е необходимо да се приложи само малко търпение и време.

как да направите електрически подгряван под с вашите ръце


Характеристики на полагане на топъл електрически под под плочката


По принцип полагането на електрически топъл под може да се използва за всякакви подови настилки само при отчитане на някои специфични особености. И поставянето под плочките е особено популярно, тъй като най-често искате да имате топъл под в помещения като баня и тоалетна, където това е по-често.

Трудността се крие във факта, че плочките имат висока топлопроводимост и когато се полагат под тях, топъл подът може да стане много горещ. Можете да използвате кърпа за извличане на топлина, която е покрита с електрически топъл под плочката преди монтажа. Такова платно е изолон или гипсокартон, който разпределя топлината равномерно върху цялата повърхност, без да се намесва в нейното разпространение.

За монтаж се използва отоплителна материя, която е мрежа с нагревателен кабел, фиксиран около целия периметър на филма. Това фолио ви позволява да фиксирате здраво подовата настилка и материала със замазка или лепило. Дебелината на рогозката е само 5 мм, така че в този случай подаването ще се покачи леко.



Важно! Възможно е само електрическото подово отопление да се свърже към плочката след 30 дни, тъй като при монтажа се използват течни лепила, които изсъхват за дълъг период от време.



Само ако са спазени основните правила за употреба и препоръки за употреба, работата на нагревателния елемент под формата на електрически топъл под ще бъде максимална.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Отопление на лоджията, когато се присъедини към стаятаОтопление на лоджията, когато се присъедини към стаята
Различни видове топли подове какво да избера?Различни видове топли подове какво да избера?
Основи на избора на топъл под за плочкиОснови на избора на топъл под за плочки
Ремонт на подово отоплениеРемонт на подово отопление
Топъл под ламинирания под е удобството на вашия домТопъл под ламинирания под е удобството на вашия дом
ДАННИ ЗА ОТОПЛЕНИЕДАННИ ЗА ОТОПЛЕНИЕ
Какви са основите за топъл подКакви са основите за топъл под
Топъл цокълТопъл цокъл
Водоотопляем подов валтекВодоотопляем подов валтек
Избор на топъл етаж Видове и характеристикиИзбор на топъл етаж Видове и характеристики
» » Как да направите електрически подгряван под с вашите ръце
© 2021 BggeHat.com