Как правилно да се определи количеството тухли в зидарията

Човечеството е мислело да направи тухли и да ги слага много време за полагане. Според археологическите разкопки дори легендарната Вавилонска кула е построена от глинени тухли. Но въпреки тази уважавана възраст, изработена от печена глина, този строителен материал и днес остава извън конкуренцията в съотношение на силата и екологичната чистота.

Размери на кварцовата тухла

Размери на кварцовата тухла.

Съвременни измерения

За такава дълга история, формата, размерът и обемът на тухла са се променили многократно. Съществуващите стандарти днес предполагат, че единична тухла - правоъгълна изделие, направено от глина или други материали (например, силикат - пясък и вар) големите лица 250h120h65 мм. Умножавайки ги заедно, можете да определите обем от 1 брой - 0.00195 m³.

Типични размери на строителните тухли

Типични размери на строителните тухли.

С точни размери на пръв поглед е лесно да се направи изчисление на количеството материал в 1 m3 зидария. Но не всичко е толкова просто. Първо, тухлите са поставени върху решението. И въпреки че дебелината на шевните шевове не надвишава 5-7 мм, определено не си заслужава да ги вземем предвид при изчисляване.

Така че, ако в сгънато "сухо" състояние в 1 м3 има 512 тухли, тогава ще има само 394 зидарии, положени в 1 м ² зидария. Разликата е осезаема, и ако смятате, че за изграждането на модерна едноетажна вила се нуждаете от най-малко 15 хиляди тухли, тогава разликата ще бъде около 3000 броя.

На второ място, днес промишлеността произвежда няколко вида подобни строителни материали и някои от тях се различават значително по размер от приетия стандарт. Тухла се случва:

  • червен (обичайна сграда);
  • огнеупорен;
  • силикат;
  • Klinker;
  • декоративни;
  • изправена;
  • керамичен;
  • Тротоара.
Видове облицовъчни тухли

Видове облицовъчни тухли.

Имайки различни области на приложение, различен състав и различни размери, повечето от тях не се вписват в стандартните цифри на броя на обема, така че за всеки вид е необходимо да се разгледа поотделно.

В допълнение (и това вече е третата), често самите производители не считат за необходимо да се придържат стриктно към приетите стандарти, което съответно не допринася за точността на предварителните изчисления. Следователно във всеки конкретен случай се изисква да се вземе предвид обема на зидарията, като се знае точната действителна размери на закупения материал.

Но все пак, след известно време и определено постоянство, днес е напълно възможно да се придобие за замисленото строителство точно стандартен материал. Това е много важно, тъй като в алгоритъма на всички изчисления за конструкция са определени стандартните му размери.

Когато се занимавате с такива размери, можете лесно, ако не се броите, след което най-малко проверете извършените изчисления с помощта на калкулатора за обем на тухли.

Калкулатор за обем

Такъв калкулатор е много полезен инструмент при изчисляването на точното количество материал за планирано строителство. С негова помощ е лесно да се изчисли общото количество работа, както и необходимото количество материал. Ако къщата ви е построена от стандартни тухли, тогава изчислението ще бъде почти перфектно. Ако материалът е нестандартен, тогава при извършване на изчислението е необходимо да се направи изменение на това.

Схемата на конструкциите от тухли

Схемата на конструкциите от тухли.

Какво е необходимо от инструментите:

  • рулетка;
  • калкулатор.

За да направите изчисления, трябва да знаете точно следната информация: дължината и височината на зидарията (в метри), както и дебелината на зидарията (в тухли). Обемът се изчислява чрез умножаване на дължината на зидарията по височина, а след това резултатът се умножава по дебелината, която за това задължително трябва да бъде преместена в метри. В стандартни размери материал зидария тухла дебелина от 0,5 ще съответства на 0.12 m и след това на всеки 0.5 тухли трябва да се добавят 0.13 m дебелина: 1 - 0.25 m, 1.5 - 0 38 м, в 2 - 0,51 м и т.н.



Но няма изграждане без входни врати и много малко - без прозорци. Ето защо, за да получите точен резултат, трябва да изчислите площта на отворите на вратите и прозорците. За да направите това, трябва да измерите дължината на отворите на прозорците и тяхната височина и да ги умножете, което ще доведе до обща площ. След това, по същия начин, трябва да измерите и умножете общата дължина и височина на вратите.

Тук обаче трябва да направите малко изясняване. За да се изчисли общата площ на отворите на вратите и прозорците по този начин е възможно само ако имат същите размери.

Ако размерите са различни, изчислете необходимата площ за всеки отвор отделно.

В този случай общата площ ще бъде определена като сумата от всички получени области на отворите.

Ако не отидат в специална нотация и записва всичко с прости думи, изчисляването на обема на тухлена зидария ще изглежда така: дължината на зидария, умножена по височината си, като се приспаднат от общата площ на прозоречните отвори и минус общата площ на отворите за врати. Резултатът се умножава по дебелината на стената. Получаваме обем от тухли, от които е лесно да се определи точното количество материал.

Основни резултати от изчисленията

Таблица за изчисляване на тухли

Таблица изчисление на тухли.

Броят на тухлите с основни размери в 1 м3 зидария отдавна е изчислен. За да не усложнявате изчисленията и да не увеличавате възможността за грешки, е по-добре да разполагате с тези данни и да ги ръководите.

  • единични тухли в кубчето от 512 и като се вземат предвид разтворените фуги - 394;
  • секуксид - съответно 378 и 302;
  • двойно - 242 и 200 броя.

По-добре е да разберете как правилно да направите изчислението, един прост пример ще ви помогне. . Необходимо е да се изчисли количеството на материала, за изграждането на частна къща в размер 9x12 м с прикачен веранда 3x4 м къща ще има 7 размера на прозоречните отвори 1,2h1,6 m 2 размера на блендата 2,2h1,6 во и 2 - 0,4h1,6 м. къщата ще бъде 4 врата отвор 2 и отвор 1,2h2 m 2 - 1x2 m 2.8 m височина стени къща, дебелина на стената - 2 тухли ..

Да започнем изчислението. Общата дължина на стените на кутията у дома е :. 9 + 12 + 9 + 12 = 42 m Дължина на основен Perestenko, произвежда едновременно с кутия 12-0,51-0,51 (дължина къща минус дебелината на двете странични стени 2 тухли) = 10 ., 98 м дължина веранди стени ще бъдат 3 + 3 + 4 = 10 m общата площ на стените ще бъде :. (42 + 10,98 + 10) м височина h2,8 = 176.344 квадратни метра.

Общата площ на отворите на прозорците се изчислява като сумата от площите на всички отвори. Тя ще се записва, както следва: 1,2h1,6h7 2,2h1,6h2 + + 0,4h1,6h2 = 13.44 m² + 7.04 m² + 1.28 m² = 21.76 квадратни метра. Общата площ на вратите ще бъде: 1,2x2x2 + 1x2x2 = 4,8 m² + 4 m² = 8,8 m².

Таблица изчисление на тухлена зидария

Таблица изчисление на тухлена зидария.

С получените данни на ръка е лесно да се изчисли площта на зидарията: 176,344-21,76-8,8 = 145,784 м². За да определите обема на зидарията, трябва да умножите площта й по дебелината на стените. За тази цел първо дебелината на тухлите да превежда в m :. В този пример, дебелината на блокчето 2 - е 510 mm, или 0.51 m, съответно, ще кубатура 145,784h0,51 = 74.35 m³.

Сега можете да изчислите броя на тухлите. Ако зидарията ще бъде изпълнена от единична, тогава тя ще се нуждае от: 74.35х394 = 29294. Съответно, един и половина ще се нуждаят от 22769, а двойно - 14870 парчета.

След като сте направили такива изчисления, вие можете сами да определите необходимия брой тухли, без да се ангажират специализирани организации за това, които отнемат много пари за прости изчисления.

Единственото нещо, което трябва да имате предвид е, че когато се придобива материал за строителство, той винаги трябва да се приема с марж от 4-5. Първо, част от материала може да бъде един брак, и второ - да извърши всички зидани тухли не могат да бъдат цели, така че някои от тях ще отидат в половинки, квартали и trehchetverki, които ще увеличат потреблението си. Ще бъде обидно, ако след като сте изпълнили правилно всички изчисления, но без да направите резерв, ще срещнете ситуация, при която няма да имате достатъчно 200-300 тухли за завършване на строителството.

И още един съвет. Ако направите свои собствени изчисления, не бъдете мързеливи, за да ги проверите отново 2-3 пъти. Често се случва да се направи малка грешка по време на преброяването, което в крайна сметка може да доведе до голям недостиг или до голямо търсене на материала. Така че това е точно случаят, когато е много по-добре да се измерва седем пъти преди да се отреже. Успех!

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Разумна консумация на тухли на 1 куб.м зидария при построяването на къщаРазумна консумация на тухли на 1 куб.м зидария при построяването на къща
Колко тухли в 1м2 зидария считаме за площ на стените на частна къщаКолко тухли в 1м2 зидария считаме за площ на стените на частна къща
Броят на тухлите в 1м3 зидария се счита за оценка на строителството на тухлена частна къщаБроят на тухлите в 1м3 зидария се счита за оценка на строителството на тухлена частна къща
Видове и избор на тухли от строителни материалиВидове и избор на тухли от строителни материали
Изграждане на история за развитие на тухли и ключови типовеИзграждане на история за развитие на тухли и ключови типове
Правилният избор на тухли за къща е гаранция за нейното качествоПравилният избор на тухли за къща е гаранция за нейното качество
Как да изчислим потреблението на тухли за зидарияКак да изчислим потреблението на тухли за зидария
Огнеупорни тухлиОгнеупорни тухли
Как да поставим стенаКак да поставим стена
Как да изберем облицовъчна тухлаКак да изберем облицовъчна тухла
» » Как правилно да се определи количеството тухли в зидарията
© 2021 BggeHat.com