Как да измажете тухлена стена със собствените си ръце

Преди да започнете довършителната работа, е много важно да подредите основата. Това е особено важно в помещенията на новопостроени къщи, където ремонтите се извършват за първи път. Работата върху първия завършващ слой има своите неоспорими предимства. Ако използвате само висококачествени материали и отговаряте на цялата технологична работа, можете да постигнете идеалната опция. Това ще направи възможно в бъдеще да се извърши цялата довършителна работа и не се притеснявайте за качеството на терена. В такива къщи често възниква въпросът как да се измаза тухлена стена?

Схема за нанасяне на гипс и грунд върху тухлена стена

Схема за нанасяне на гипс и грунд върху тухлена стена.

За привеждане в съответствие тухлени стени Могат да се използват различни методи, най-популярните днес са три варианта:

  1. Сух - този метод включва използването на гипсокартонени плоскости. Те могат да бъдат монтирани директно върху зидарията с помощта на лепилен състав или предварително сглобена метална рамка.
  2. Мокър метод се извършва с помощта на разтвор за мазилка.
  3. В комбинация.
Подготовка за мазилка - проверка на вертикалността на стената

Подготовка за мазилка - проверка на вертикалността на стената.

Първите две опции се използват много по-често, но при работа с първите има незначителни нюанси, които трябва да се отбележат. Ако листовете от гипсокартон трябва да бъдат закрепени не само върху стената, но и върху рамката, полезната площ на помещението ще бъде значително намалена. За да се изравнят новите тухлени стени, най-добре е да се използва мазилка под формата на довършителни материали. Бетонната повърхност може да се изработи с помощта на циментово-пясъчен разтвор.

Важно е да запомните, че завършената измазана повърхност ще бъде допълнително обработена с облицовъчни материали, така че тя трябва да бъде напълно плоска. Недопустими са разноцветите, издутини, пукнатини, вдлъбнатини и лющене. Ако работата се извършва за първи път, е много важно да се погрижите за качествените инструменти и най-важното за качествените материали.

Списък на необходимите инструменти

При извършване на всякакви строителни или ремонтни работи е необходимо да се изготви инвентаризация, чрез която да се извършват всички процеси. Качественият инструмент ви позволява бързо и добре да изпълнявате цялата работа. Така че, за да измажете тухлена стена, трябва:

  • Стоманена четка, използвана за почистване на зидария;
  • Скрепер, може да се наложи при почистване от стар материал за довършителни работи;
  • сокол - инструмент, с който се прави решението;
  • poluterok;
  • Резачка за фугиране, използвана за изглаждане на повърхността и залепване на мрежата за боядисване;
  • правило със среден размер за проверка на гладкостта и изравняването на повърхността.

Основните етапи на мазилка тухлена стена

Етапи на нанасяне на гипс

Етапи на нанасяне на гипс.

Ако разгледаме процеса на мазилка като цяло, той може да бъде разделен на пет етапа. Много е важно всеки да изпълнява с най-голяма отговорност и в никакъв случай да не пренебрегва препоръките.

  1. Подготовка на субстрата. Ако зидарията е нова и няма завършителни материали, тогава този процес не се извършва. Ако на базата на вече има завършване, се препоръчва да го премахнете, особено на места, където са открити дефекти. Предимството на зидарията е, че тя ще се прилепи добре към мазилката, това се постига благодарение на факта, че има шевове между тухлите. Ако бетонната основа е измазана, препоръчваме да направите вдлъбнатини, които ще увеличат сцеплението. Всички шевове трябва да се почистят и задълбочат с 1 см. Много е важно да се отстрани прах от повърхността на зидарията и ставите, преди да започнете работа и да навлажнете всичко добре с водата. Това ще предотврати подобно явление като изпъкналостта на повърхността след нанасянето на слоя. Експертите задължително препоръчват повърхността да се третира с грунд.
  2. Разполагане и инсталиране на системата за местоположение. След като маркирате и проверите стената за равномерност, можете да започнете да инсталирате маяци. За тази цел могат да се използват специални метални ъгли или дървени ламели.
  3. Стъклоустойчивият разтвор може да се нанесе върху повърхността на няколко слоя. Ако зидарията е нова, тогава слоят мазилка може да бъде доста тънък. За нанасяне на разтвора се използва мистрия.
  4. Самоподготовка на мазилката.

Днес в магазина можете да си купите готови смеси, които просто трябва да разредете с вода. За да се подготви самостоятелно разтвора, следва да се използват следните пропорции:

Схема за производство на гипсова смес

Схема за производство на гипсова смес.

  • цимент 1 част;
  • пясък 2-3 части (количеството може да се увеличи до 6 части, но еластичността на разтвора се губи и става трудно да се работи с него);
  • контейнер за приготвяне на смеси;
  • водата е чиста;
  • за да се увеличат техническите характеристики на разтвора, той включва детергент или малко количество PVA лепило. Струва си да се отбележи, че когато се добави PVA, разтворът ще се втвърди малко по-бързо.

Приготвянето на разтвора започва с внимателно смесване на всички сухи съставки. След това можете постепенно да въведете вода в малки количества, като контролирате консистенцията на сместа. В самия край влизате лепило или препарат.



Важно! Разтворът за готвене трябва да бъде на малки порции, които могат да се използват в продължение на един час. Тъй като разтворът замръзва, като губи своите пластични качества, в допълнение ще бъде по-лошо да се прилепва към повърхността.

Последният етап е сливането на стените. Този етап се извършва след няколко часа след нанасянето на мазилката. Повърхността трябва да е суха, но все още е обект на лечение. Ако след това върху измазаната повърхност се поставят керамични плочки, този процес може да бъде пропуснат.

За да сте сигурни, че стените изсъхват по-бързо и не останете в стаята миришат, трябва да се вентилира добре. Тухлената зидария абсорбира малка част, но по-голямата част от нея все още ще влезе в помещенията.

Основните характеристики на зидарията

Инструменти за шпакловане на стени

Инструменти за шпакловане на стени.

За да се извърши завършването на зидарията, е необходимо да се вземат предвид някои нюанси, които ще избегнат проблеми. Първото нещо, което трябва да обърнете внимание е времето, когато сградата е построена. Мазилка може само стена, която даде пълно свиване, в противен случай слоят на мазилката ще бъде нарушена. Най-често на повърхността могат да се появят малки пукнатини под формата на паяжини.

Вторият нюанс е прилагането на слоеве. След като се приложи първият слой, вторият слой може да бъде нанесен само когато първият слой е малко сух. Минималната дебелина на всеки слой мазилка трябва да бъде най-малко 1 см. Като допълнително устройство за изравняване на стените може да се използва армировъчна мрежа. Освен това, че леко изравнява повърхността, ще даде на пластира слой по-голяма надеждност. Особено необходимо е да се обърне внимание на местата над прозорците и отворите на вратите, където са свързани допълнителни елементи към главната равнина.

Как да поставите армираща мрежа

Преди мрежата трябва да се постави тънък слой мазилка върху повърхността. Този слой ще се превърне в основата, върху която ще бъде поставена мрежата. Всеки слой задължително трябва да се припокрива с предишния. За да се прилепи добре към повърхността, е необходимо да използвате инструмент, като например полумесец. След това повърхността трябва да остане известно време да изсъхне. По това време можете да инсталирате помощни маяци или да подготвите нова партида разтвор.

Между разтворите от гипс и циментово-пясъчните има значителни разлики, които трябва да бъдат известни. Това ще ви позволи да изберете подходящата мазилка за дадена стая. Гипсната мазилка може да се използва само в сухи помещения. При контакт с влажен въздух може значително да загуби техническите си качества. Също така, гипсова мазилка може да се повреди, ако тухлената стена е подложена на постоянни вибрации. По време на ремонтните работи тази мазилка се използва най-често като довършителни материали.

Положителното качество на гипсовата мазилка е гладката и гладка повърхност, която не изисква шпатлевания.

Оптимална дебелина на гипсовата мазилка - 1,5-2 см. Такава мазилка се нанася чрез пръскане, след което повърхността се изравнява. Поради факта, че разтворът съдържа гипс, сместа бързо се втвърдява, така че трябва да се приготвя на малки порции и стриктно в съответствие с инструкциите, за да се постигне необходимата консистенция.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Нюанси на свиване на тухлена къщаНюанси на свиване на тухлена къща
Зидария от тухлени стениЗидария от тухлени стени
Технология на тухлената зидарияТехнология на тухлената зидария
Видове тухла с полагане на нагревател и монтаж на нагревателВидове тухла с полагане на нагревател и монтаж на нагревател
Стойността на цената на мозайка на квадратен метър и кубичен метър зидарияСтойността на цената на мозайка на квадратен метър и кубичен метър зидария
Технология за затопляне на стената от тухлиТехнология за затопляне на стената от тухли
Топлоизолация на тухлена къща отвън с теория и практика от минерална ватаТоплоизолация на тухлена къща отвън с теория и практика от минерална вата
Как е изграждането на тухлена баняКак е изграждането на тухлена баня
Затопляне на стари тухлени и тухлени дървени къщиЗатопляне на стари тухлени и тухлени дървени къщи
Тухлена къщаТухлена къща
» » Как да измажете тухлена стена със собствените си ръце
© 2021 BggeHat.com