Рамка сауна със собствените си ръце

Районната сауна е доста печеливша възможност в сравнение с варианта тухла. При правилна конструкция подобна структура има подобни характеристики. Така че стените от табла с компетентно затопляне ще поддържат температурата не по-лоша, отколкото тухли или родствени аналози. В същото време скелетната сауна има допълнителни предимства.

За начало плочите са по-евтини от дървените трупи и - още повече - тухлите. В допълнение, конструкцията на такава структура може да се извърши самостоятелно. Ще се опитаме да разберем как да изграждаме скелетна вана със собствените си ръце стъпка по стъпка, започвайки от основата и завършвайки с топлоизолация.

Предимства и недостатъци на строителството

Предимства и недостатъци на строителството

Преди да построите скелетна сауна със собствените си ръце, трябва да изучите положителните и отрицателните аспекти на структурата, за да решите точно тази възможност. Както вероятно сте предположили, има много предимства в тази парна баня. Нека ги разгледаме по-близо:

  • цената. Както вече споменахме, гредата и дъските ще бъдат по-евтини;
  • наличието на материал. Получаването на дъски също е по-лесно;
  • самостоятелно издигащи се възможности. Това също беше казано. Всъщност, структурата на дъските е по-лесна за издигане, отколкото от тухли;
  • избор на фондация. Ако почвата на обекта е надеждна, можете да изберете почти всяка опция, тъй като къщата е доста лека;
  • време за сглобяване. Ако построите баня с някого, тогава сградата ще отнеме по-малко време, отколкото ако сте избрали дървен материал или тухли;
  • устойчивост на земетресение. Рамковата сауна ще издържи добре сеизмичните колебания. Вярно е, че това е важно само за жителите на отделните региони, където има подобни явления;
  • възможност за използване след завършване на строителни и довършителни работи. Това не може да се похвали с всички бани.

Така че, с плюсовете измислени. Нека сега обърнем внимание на минусите:

  • необходимостта от качествена изолация и довършителни работи. Така че не можете да използвате например минерална вата или запалима пяна от полистирол;
  • Изолираният скелет не може да бъде оставен дълго време, необходимо е да го затворите не повече от две седмици;
  • плочки покритие не е подходящ, защото поради свиване материал може просто да се пука. Поради това при определени условия ваната може да седи на дециметър "например, ако използвате бар от естествена влага".

дизайн

дизайн

Преди да предприемете ерекция, трябва да извършите необходимата конструктивна работа. В противен случай съществува риск от грешки при изчисленията, а след това трябва да започнете отново. Така че, първо трябва да решите какъв вид сауна искате, защото можете да построите малка парна баня и двуетажна къща от дървесината и дъските. И във втория случай просто няма да е достатъчно основа от гредата. Между другото, по-добре е да се изградят всички необходими помещения на един етаж. Да, има желание да се направи билярдна зала или стая за почивка от горе. Това може да се види в чужбина, където спестяването на пространство е обичайно. Но в случай на пожар тази идея отива настрани. В края на краищата, ние си спомняме, че дъските са лесно запалени. В снежно време все още можете да скочите в снежна покривка. И какво да правя през останалото време? От първия етаж, за да се измъкнем много по-просто. В рамкирана вана със собствените си ръце проектира снимка 3x4.

Фондация: какво да избереш

Фондация: какво да избереш

В нашия случай можете да направите без основа, защото банята обещава да бъде лесна. Но без това стените ще бъдат подложени на влага, което, разбира се, не би било желателно. Като се следва това, правим следното заключение: ние все още трябва да направим основа.

Тъй като ваната може да бъде различна, фондацията има своето разнообразие. За всяка конкретна къща е подходящ отделен вид база. Сега ще ги разгледаме по-отблизо.

Така че за скелетни бани са подходящи следните видове фундаменти:

  • дървени греди. Подходящ за вани 3x4. Всичко, което е необходимо тук, е бар и колчета, с които е фиксиран;
  • колонен. Възможност за тези, които имат подземни води близо до повърхността. Тук ще са необходими някои умения - например месене на цимент. Но все пак не е трудно да се изгради такава основа;
  • блок. Такава основа се избират от тези, които изграждат средна баня, като издържат печката и много посетители. Но ако дълбочината на замръзване на почвата в строителната площадка надвиши един метър, тогава такава основа не може да бъде изградена, тъй като е забранена;
  • купчина-винт. Ако предишната опция не е избрана, можете да вземете винта, да монтирате и закрепите лентите към тях. За да се извърши необходимата работа, може да има достатъчно за четирима работници;
  • колан. Подходяща за почви с голяма надеждност - например за опори. Ако Вашата баня има огромни размери, можете да изградите панделка-сглобяема основа.

Полагане на подове

Полагане на подове

Подът в банята се прави много просто. Първо, към трупите "по-точно до дъното на тяхната част" се монтират 5x5 бара с нокти. Те са покрити с груб под, "ruberoid" на свой ред, а след това - минерална вата или PPP, а след това - материал за бариери срещу пара и след това завършващият довършителен под е монтиран. Но това не може да се направи във всички стаи. Така че, за парна баня, съблекалня и стая за почивка, тази опция е подходяща. Но тук пералнята се прави по различен начин. Ето как изглежда:

  • защото началото на пода тук изисква отделна основа;
  • под бъдещото покритие земята се отстранява с половин метър и част от получената яма "сантиметри десет" се запълва с пясък и чакъл;
  • като всеки пол, това също изисква наличието на трупи. Но тук те трябва да купят тръби от азбесто-циментови тръби с диаметър 10 сантиметра. Технологията на тяхното закрепване е както следва: тръбите се полагат върху основата и след това се изсипват с бетон;
  • върху фиксираните дървени трупи е разположена дъска за обшивка с дебелина 5 см, но с 6 мм междина, а между тях и тръбите са монтирани уплътнения, изработени от каучук. Освен това дъските се фиксират с помощта на ноктите;
  • сега всичко, което остава, е да се изтръгне резултантният под с первази.

Монтаж на стени



Монтаж на стени

Павел е готов за нас, сега започваме да правим стени. За това имаме нужда от фондация, т.е. откъде ще ги сглобим. Ако говорим по-лесно, имаме нужда от каишки. За да направите това, вземете силен бар "например 10х10", присъединете се в ъглите в една четвърт и се оправете един с друг с помощта на ноктите. За долната лента е необходимо да поставите в лентата с бутони, така че да не се движат заедно със стълбовете, закрепени в ъглите. Сега ще вземем същия 10-сантиметров лъч и ще направим горните ленти за връзване и междинни стелажи. Е, и за надеждност е по-добре да инсталирате скоби в ъглите.

Така че рамката е готова за нас. Сега можете да монтирате дъски върху тях. За външната страна бор и лиственица са добри, вътре е по-добре да използвате аспен, което е известно с лечебните си свойства. Външната страна има смисъл да се гради върху земята и след това да се повдигне - така че не дразни ръцете си. Ако изграждате втори етаж, този подход ще бъде повече от оправдан.

Създаване на кофражна система

Преминаваме към греди на припокривания и греди. За тях е подходяща дъска от 15x5 см. За да ги свържете към една система, трябва да закупите "кърпи", лента с необходимото напречно сечение, както и метални пластини. В този случай гредите трябва да бъдат освободени навън от сантиметри до четиридесет.

Дизайнът също е по-добре да се сглоби по-долу, а след това да се повдигне. За дъски, можете да изберете дъска с дебелина 25 см.

Сега остава да се покрие всичко това с покривен материал. Кой материал да избера? Ако имате лека вана на проста основа, меки керемиди са подходящи тук, но ако проектът е по-мащабен, тогава можете да изберете и плочки, само метал.

Довършителни, изолационни и паропреградни стени

Така че нашата баня е почти пълна. Сега трябва да подрежете стените. Можете, разбира се, просто да ги боядисвате или ги измажете. Но има и много други интересни опции. Така че много собственици на бани придобиват облицовка. Материалът е доста достъпен, но къщата ще изглежда доста солидна. За тези, които искат леко тегло и инсталационен материал, е по-добре да изберете сайдинг, особено след като широката гама от цветове ви позволява да направите правилния избор. Тези, които искаха баня с тухли, но нямаха средства да го направят, биха използвали тухла. Е, мечтатели на дървени трупи се препоръчва да купят блокче, което ще даде на стените подходящ външен вид. Е, и най-сетне заслужава да се споменат термопанелите, които освен всичко друго изолират стените.

Така че, извън стената, свършихме. Сега влизаме и започваме да ги предпазваме отвътре. Първо използвайте стъклото. Тогава нагревателят се поставя между подпорите. В този процес стелажите са заковани в тези стелажи. Отгоре е монтиран полиетиленов филм. Сега всичко, от което се нуждаем, е да отрежете стената отвътре. Всичко, конструкцията е готова.

Резултатът

Резултатът

Сега сте наясно как да стъпка по стъпка изграждане на скелетна сауна със собствените си ръце. Ако сте направили всичко правилно, можете да започнете да работите "и казахме, че това е възможно." Също така в мрежата има много видеоклипове на тематичната рамка къща със собствените си ръце от фондацията на покрива, където можете да видите визуално всичко.

Основното е да се спазват правилата за ползване, така че банята да може да работи дълго и качествено, без да се налага ремонт и други допълнителни инвестиции.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Как да направите сауна в къщата със собствените си ръцеКак да направите сауна в къщата със собствените си ръце
Какъв вид изолация за вана е по-добре?Какъв вид изолация за вана е по-добре?
Домашни печки за банятаДомашни печки за банята
Електрически сауниЕлектрически сауни
Инфрачервена сауна със собствени ръцеИнфрачервена сауна със собствени ръце
Как да инсталирате печката във ванаКак да инсталирате печката във вана
Печката за ваната със собствените си ръцеПечката за ваната със собствените си ръце
Как се правят пещите за баня?Как се правят пещите за баня?
Проекти на банята 7x7Проекти на банята 7x7
Оформлението на къщата е 6x8 със сауна и сауна за добра почивкаОформлението на къщата е 6x8 със сауна и сауна за добра почивка
» » Рамка сауна със собствените си ръце
© 2021 BggeHat.com