От какво да се изгради сауна дърво, тухла или arbolit?

Банята е сграда със специални функции, има висока температура и влажност. По тази причина е необходимо да се вземат под внимание особеностите на материалите, използвани за ерекцията му. Да видим кои от тях са подходящи за изграждането на частна парна баня.

Правила за проектиране и избор на материали за изграждане на баня

Човек, който е решил да придобие собствената си баня, има два начина да накараш мечтата си да се сбъдне. Първата е много проста. Ние се обръщаме към експерти, описваме, какво трябва да бъде нашата парна баня, след известно време получаваме на ръце готовия проект. Той съдържа информация, необходима за изграждането. Освен това купуваме необходимите материали, наемаме специалисти. Те бързо изграждат необходимата сграда. Всичко е просто и удобно. Тук само за да плащат за услуги на дизайнери и строители е необходимо много.

Вторият вариант е много по-рационален. Той предполага, че всички работи без изключение, от дизайна на банята до процеса на ерекцията, ние ще го направим сами. Повярвайте ми, не очакваме специални трудности. Трябва да изготвим скица на сградата, правилно да я поставим на мястото и да решим кое би било най-изгодно да построим баня. В тази статия ще опишем подробно материалите, използвани за изграждането на частни двойки. Но първо нека да дадем полезни съвети, свързани с дизайна на банята.

На първо място, ние определяме размера на структурата и броя на стаите в нея. Параметрите на банята се избират, като се вземе предвид максималният брой хора, които ще я използват едновременно. След това решаваме кои стаи имаме нужда. Най-простата баня се състои от стая за миене и парна баня. В по-сложни сгради може да има други стаи - за отдих, душ кабина и т.н. След това решаваме къде да поставим строителството. Помислете за следното:

  1. 1. Разстоянието между банята и кладенеца с артезианска вода (ако има такава на място) трябва да бъде 20 м.
  2. 2. Разстоянието от сауната до къщата за апартаменти и стопански постройки е 10 м.
  3. 3. Разстоянието от баня до границата на съседния обект е най-малко 2.5-3 м.

Тези изисквания са изложени в Sannorms и правилата 11-106-97 и 30-02-97.

От какво да се изгради баня - дърво, тухла или арболит?

Сега можете да продължите с избора на материали за изграждане на обекта, представляващ интерес за нас. По принцип се допуска използването на всякакви продукти, основното е, че те имат достатъчно устойчивост срещу влага и висока температура, а също така се характеризират с високи топлоизолационни свойства. Материали с такива свойства обикновено се наричат ​​дърво, тухлен блок, тухли, експандирана глина, пяна и газобетон, арболит. За тях и говорете.

Боровинки, кедър или лиственица - какъв вид дървесина е по-добре?

От древни времена славяните са използвали естествено дърво за изграждане на бани. И днес много хора изграждат двойки кръгли трупи. Въпросът тук не е в традициите, а в наистина уникалните свойства на естественото дърво. Намирането на по-екологосъобразен материал е просто невъзможно. В допълнение дървото има лечебни сили, които правят всяко посещение в банята наистина лечебен процес. Отбелязваме и относителната простота на работа с дървесни продукти (можете да използвате не само кръгли трупи, но и залепени греди), което е важно за майсторите вкъщи.

От какво да се изгради баня - дърво, тухла или арболит?

Минуси от дървесина - необходимостта от предварителна обработка на специални съединения и от компетентния подбор. Не всички дървесни видове са подходящи за изграждане на дървена къща, в която ще се наслаждаваме на водни процедури. Най-често бани са издигнати от бор. Известен е със своите гладки (без пукнатини и възли) багажник, достъпна цена, лесна работа, добра здравина и леко тегло. Сградите от бор показват минимално свиване по време на сушенето, винаги имат специален микроклимат и приятен аромат, благодарение на наличието на голямо количество етерични масла в дървото.

Други иглолистни дървета за изграждане на стени от сауни и вани се използват по-рядко. Смърч се препоръчва да се използва в случаите, когато бюджетът за строителство е ограничен. В тази връзка отчитаме, че смърчовата дървесина се характеризира с ниска устойчивост на напукване по време на експлоатацията на конструкцията и високо ниво на свиване. Поради това устойчивостта на сградите намалява. Но кедърът, напротив, има по-добри показатели за изпълнение. Той има луксозен цвят (от златисто до червеникаво-розово), ниска маса, повишена здравина, както и устойчивост на появата на гъби и мухъл. Визуално, рамка, направена от кедрови трупи или греди, изглежда шик и богат.

Лиственицата е скъпо дърво. Тя не расте във всички региони на страната, което води до високи разходи за изрязана дървесина от нея. Дървен материал от лиственица са твърди, тежки и много силни. Ако ги поставите за известно време във водата, силните характеристики на продуктите ще бъдат уникални. След такава подготовка, лиственицата няма да се различава много от силните характеристики на камъка. Друго предимство на такива продукти е липсата на необходимостта от тяхната обработка със съставите срещу разпад и насекоми. Минус дървесни трупи от лиственица - сложността на рязането. Отворете твърдата дървесина до желаните заготовки вкъщи е доста трудно.

По-скъпи от лиственицата е само дъб. Строителните материали от него са твърде скъпи за много хора. Използването им има смисъл само с неограничен финансов бюджет за изграждането на частна сауна. Но дори и в този случай има смисъл да се поставят дъбови дървени трупи само в ключовите части на дървената къща, а всички останали да се правят от по-достъпни и лесни за обработка дървени изделия.

Ако не искате да харчите прекалено много на банята, можете да го използвате, за да построите стените и покривалото. Такова дърво се продава на достъпна цена. Вярно е, че неговото представяне не е най-доброто. Aspen барове и трупи затъмняват в продължение на няколко години, са склонни да се разпадат, краткотрайни. Удължете живота на сградите от този дървен материал, като го обработвате с водоустойчиви строителни разтвори и бои.

Тухла - парна баня ще бъде завинаги

Тухните сауни могат да се построят самостоятелно, ако има опит за провеждане на подобни събития. Дясният съединител не е толкова просто. Започващите майстори ще трябва да страдат, за да направят всичко компетентно и без много време. Тухлената баня има три важни предимства:

  1. 1. Животът е повече от 100 години.
  2. 2. Абсолютна пожароустойчивост.
  3. 3. Отличен външен вид. Не е нужно да отделяте допълнителни средства за завършване на тухлените стени.


Недостатъци на вани от тухла повече. На първо място, ще трябва да изградите фундаментна лента. Операция все пак и проста, но дълга и скъпа. След като се излее основата, изчакайте, докато бетона напълно се втвърди. А процесът на полагане на тухли ще изисква много свободно време.

От какво да се изгради баня - дърво, тухла или арболит?

В сауни на описания материал, лоша вентилация. Стените на дървото могат да дишат. Тухлените сгради нямат такава възможност. Освен това много повече дърва и време се изразходват за разпалването им. Средният размер дървена баня се загрява лесно до желаната температура за 90-120 минути. Но една тухлена сауна не може да се нагрее правилно и за 3 часа. Помнете това.

Ако тухлите се използват като материал за стенни зидове, трябва да се вземат предвид съветите на професионалистите. Първо, определено трябва да оставите специална вентилация в сградата. пропуски, като се мисли за дребна система за вентилация на баня. На второ място, желателно е да се закупят червени сескиоксиди или газови силикатни тухли. Трето, зидарията е изработена от качествен цимент (M300, M400), което гарантира висока топлоизолация на конструкцията благодарение на висока надеждност на фугите. Допълнителната изолация на тухлената сауна не се препоръчва отвън, а от вътрешната страна. Тогава появата на банята няма да бъде развалена.

Блокове - изграждаме сауна от съвременни материали

Пяна и газ блокове са били използвани за изграждане на вани наскоро. Такива продукти, класирани в групата на клетъчен бетон, са направени от кварцов пясък, цимент и специални разпенващи агенти. Приготвената смес се формова, изпраща се в автоклава, където се подлага на термична обработка, която осигурява висока якост на готовите блокове. На изхода се получават твърди продукти, които са сравними по тяхната надеждност с естествен камък.От какво да се изгради баня - дърво, тухла или арболит?

Основните предимства на блоковете включват:

  • отлична сила, която не се губи, а напротив, се увеличава с течение на времето;
  • пожароустойчивост и противопожарна безопасност;
  • лесна обработка - безпроблемно се пробиват пяна и газови блокове с конвенционална бормашина, нарязана с трион;
  • ниско тегло, което спестява изграждането на основата.

Основният недостатък на блоковете е в способността им да абсорбират влагата. Проблемът се решава по прост начин (макар и да изисква допълнителни разходи) - чрез оборудване на ефективен хидрокарбар.

Газовите блокове са монтирани на специално лепило. За залагането им е забранено използването на циментова замазка. В този случай топлоизолацията на ваната ще бъде значително намалена. Можете да спестите при изграждането на сауна, като използвате блокове от петна. Те са евтини, имат достатъчно дълъг период на експлоатация (до 50 години), добър показател за рефрактерност. Шлаковите блокове се произвеждат с помощта на проста технология, която включва добавяне на различни евтини пълнители (най-често остатъци от изгарянето на въглища) към бетоновата смес.

От какво да се изгради баня - дърво, тухла или арболит?

Използвайте готовите продукти с повишено внимание. При силно нагряване, те могат да освободят във въздуха безопасни за хората връзки. По тази причина шлаковите блокове винаги се държат на открито за 12-14 месеца. И едва тогава се използва за изграждане на парни бани. Минусите на шлаковите блокове включват също така тяхната висока топлопроводимост (необходима е изолация на самата отвън или отвътре) и хигроскопичност (задължително подреждане на хидроизолационния слой).

Следващият блок материал е експандиран глинен бетон. Такива продукти се получават чрез смесване на изпечена пяна глина (експандирана глина) и бетон. Готовият материал има ниска топлопроводимост и хигроскопичност, ниско тегло. Той е нетоксичен, лесен за инсталиране, не се свива, по отношение на продължителността на живота, той е 2-5 пъти по-висок от този на другите блокови материали. Глинените продукти от глина и експандирана глина се извършват върху лепилото или върху най-разпространения пясъчно-циментов разтвор.

Arbolit - екологична баня с минимална цена

Доста добри продукти за изграждането на парни бани, много занаятчии наричат ​​арболитни блокове. Те се произвеждат от естествени дървесни отпадъци, които са раздробени на малки парчета в специално устройство, след което получената смес се прибавя натриев чаша вода или цимент, и калциев хлорид. Тези компоненти осигуряват повишена твърдост на блоковете. Те също така са необходими за удължаване на живота на продуктите и структурите от тях.

От какво да се изгради баня - дърво, тухла или арболит?

Арболитът е екологично чист материал. Неговата топлинна мощност е по-голяма от тази на въздуха. Това е важно. В баните на арболитните блокове, преди всичко, не стените, а самият въздух, се нагряват. Така че цената на горивото ще бъде по-малка, отколкото при използването му за изграждане на тухли или клетъчни бетонови изделия. Също така имайте предвид достъпната цена на арболита, способността му да поддържа оптимален микроклимат в двойка и малко количество топлинна проводимост. Недостатъци на материала:

  • Ниска здравина. Арболитните блокове не издържат на тежки товари, така че те могат да бъдат изградени само леки, малки в зоната на сауната.
  • Необходимостта от външна украса. Извършва се от влагоустойчива дървесина или облицовка или тухла.

След като сте получили толкова много полезна информация, можете лесно да изберете най-подходящия материал за изграждане на собствена сауна. Успех!

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Проекти на банята 7x7Проекти на банята 7x7
Къща на вана от бар най-добрите проекти и възможни вариантиКъща на вана от бар най-добрите проекти и възможни варианти
Проектира вани от пянобетонови блоковеПроектира вани от пянобетонови блокове
Проекти и оформление на сауната 5х5Проекти и оформление на сауната 5х5
Направи си сам изграждане на саунаНаправи си сам изграждане на сауна
Характеристики на банятаХарактеристики на банята
Правилен материал за строителни материали за дървена баняПравилен материал за строителни материали за дървена баня
Дървени бани до ключ от ламиниран фурнир дървен материалДървени бани до ключ от ламиниран фурнир дървен материал
Изграждане на вана от блокове от пянаИзграждане на вана от блокове от пяна
Как да си направим баня със собствените си ръцеКак да си направим баня със собствените си ръце
» » От какво да се изгради сауна дърво, тухла или arbolit?
© 2021 BggeHat.com