Как да намерите в жилището носеща стена и правилно прави реконструкция

Преди началото на основните ремонти, включващи промени в оформлението на апартамента, трябва да идентифицирате носещите стени. По закон, такива строителни конструкции са забранени за разкомплектоване, тъй като намаляват надеждността и дълготрайността на сградата. Предварителното определяне на носещата структура на апартамента ще спаси собственика от много проблеми с държавните органи, които контролират спазването на съществуващите строителни норми и правила.

Как да определите всички носещи стени във вашия апартамент?

В Хрушчов и панелните къщи има носещи стени и тънки вътрешни преградни стени. Демонтаж за обединяване на помещения може само несвързани структури, работата с която няма да доведе до появата на опасни за потребителите изграждане на извънредни ситуации. Необходимостта от разкомплектоване и прехвърляне на прегради възниква доста често, причината е нестабилното подреждане на стаите в стари жилищни сгради и малкия им размер. Просто казано, стаите са прекалено малки за удобно живеене на хора и разрушаването им позволява да се освободи допълнително полезно пространство.

Стенна лагер в стандартен апартамент

Стенна лагер в стандартен апартамент

Но по време на ремонта не трябва да се разрушава носеща стена. Такива преградни стени изпълняват много важни функции в къщата - те поемат тежестта на горните сградни структури на сградата. Ако носещата стена не може да издържи на целия товар, тя ще започне да се свива, което в крайна сметка може да доведе до срив на цели части от къщата и човешки жертви.

Ремонтът не е довел до такива негативни последствия и е необходимо предварително да се разберат кои стени могат да бъдат демонтирани и кои не. Има два основни начина за идентифициране на важни елементи на сградата:

  1. 1. Обжалване пред ОТИ. Бюрото за технически инвентаризация съхранява техническия паспорт на всяка къща.
  2. 2. Независимо определяне на функциите на преградите. Ако няма време за посещение в ОТИ, възможно е да извършите в собствения си апартамент специални проучвания, за да определите носещите стени.

Търсете носещи дялове в панелна къща

В панелна къща, както във всеки друг, най-лесно е да се определи предназначението на вътрешните конструктивни елементи, като се използва техническият паспорт на апартамента. Ако по някаква причина нямате техническа документация, носещата стена може да бъде идентифицирана за редица важни функции. Първото нещо, което трябва да обърнете внимание при изследването на преградата, е нейната дебелина. В панелните къщи носещите стени винаги са много по-дебели от обикновените вътрешни прегради.

Стена на лагера в панелната къща

Стена на лагера в панелната къща

Според Правилника Строителни минималната дебелина на носещите стени в къщата на панела трябва да е поне 12 см. Тя е самия размер, с изключение на материалите за покрития на стената, от които не може да има много (мазилки, тапети, боя и др. Г.). Вътрешните прегради, които не изпълняват носещи функции, имат дебелина от 8-10 см (с изключение на довършителните работи).

Това е, за да се определят носещите стени, всички вътрешни дялове Необходимо е да се измери, като предварително се изчисти от облицовъчните материали. Само след като определението може да започне да планира големи ремонти, избирайки подходящите начини, инструменти и решения за възстановяване на жилищното съоръжение.

Когато се правят измервания, трябва да се има предвид, че всички стени в старите панелни девететажни къщи се състоят от панели, поради което много от тях имат носещи функции, което ги прави невъзможно да ги демонтират. С носещи стени е забранено да се извършват редица трудове, в допълнение към демонтаж - създаване в техните отвори врати и прозорци, без получаване на разрешение от компетентните органи, и дори тяхното Stroebe да инсталирате комуникации.

Какви стени могат да бъдат демонтирани в Хрушчов?

В Хрушчовите е доста лесно да се определи предназначението на стените. За да направите това, можете да използвате техническия паспорт на жилищното съоръжение и ако не направите специални измервания. Всички Хрушчов характеризира със същото оформление, както и носещи конструкции в тях обикновено са единствените, които разделят на апартамента от останалите апартаменти, стълбище и на улицата, и всички вътрешни стени на стаята и просто да ги споделите могат безопасно да бъдат отстранени.

В Хрушчов носещата стена винаги има дебелина повече от 12 см без финиш слоеве

В Хрушчов носещата стена винаги има дебелина повече от 12 см без финиш слоеве

Независимо от това, не е необходимо веднага да започнете демонтаж, препоръчително е да направите предварителни измервания и да разберете дебелината на всички вътрешни стени. В Хрушчов носещата стена винаги има дебелина повече от 12 см без финиш слоеве. Ако стената, изчистена от обшивката, е по-дебела от 12 см, можете да я разрушите без страх от негативни последствия.

В района на Хрушчов и стената, разделяща апартамента и балкона, обикновено не се извършват носещи функции. Но все още е забранено да се разрушава. Балконът е студена зона, а стената, която го отделя от апартамента, е необходима за спестяване на топлина. Ако го разрушите, апартаментът няма да бъде добре защитен от външни метеорологични условия, поради което понастоящем не е възможно да се получи разрешение за обединяване на стаята с балкон от жилищната инспекция, с която се извършва помирение.



Можете също да научите за възможността за преместване и демонтиране на стената чрез пробиване. В Хрушчевка носещите стени са много силни и за създаване на дупки в тях трябва да се сменят тренировките един по един. За да създадете дупка в окачената стена, почти няма усилия, пробивната машина преминава през нея много лесно.

Определяне на предназначението на стената според плановете на апартамента

Смята се, че носещата стена във всеки апартамент може лесно да бъде намерена с помощта на техническа документация, например, план на жилищната сграда. Това е вярно, но за да определите функциите на вътрешните дялове, трябва да можете да работите с проектната документация, да разберете конвенциите, да четете диаграми и т.н.

Няма общоприето наименование на носещите стени по планове

Няма общоприето наименование на носещите стени по планове

За съжаление, не съществува единна общоприетите наименования носещи стени на плана, който ще използва всички проектни компании, разработчици и други организации, тъй като собственикът често трябва да седят дълго на чертежите са получили, за да можете да разберете кои носител на стената, и какво - не.

По архитектурните и строителните планове на работещ проект за изграждане на жилищна сграда, носещите стени обикновено се разпределят със специални засенчвания. По плановете на ОТИ тези конструкции са означени с по-голяма дебелина от обикновените вътрешни прегради, но не винаги. Често има случаи, когато върху плановете на стари къщи стената е маркирана с тънка линия, но в действителност тя е носител.

Собствениците се насърчават да не се опитват основен ремонт в дома въз основа на резултатите от измерването на стените или данните от информационния лист. По-добре е да сте сигурни, да поръчате документация в ОТИ и да възложите задачата да прецените възможността за реконструкция на професионалните дизайнери.

Правила за демонтиране на вътрешните дялове

Реконструкцията се разглежда от модерното законодателство като капитал, комплексен и отговорен ремонт, който, ако се направи неправилно, може да причини значителни щети на жилищната сграда и нейните жители. Ето защо Жилищният кодекс подробно посочва правилната процедура за извършване на реконструкция, която в никакъв случай не може да бъде избегната.

Процедурата, предвидена в законодателството, предполага предварителното проектиране на основни ремонти и координацията на разработената проектна документация с жилищната инспекция или местната администрация на населеното място. За успешното договаряне на проекта, той трябва да бъде поръчан от професионални дизайнери, чиято квалификация се потвърждава от допускането на SRO и лицензи от държавните надзорни органи.

Пример за проект за реконструкция за координация в MFC

Пример за проект за реконструкция за координация в MFC

За координация в MFC е необходимо да се представи пакет от документи, който включва:

  • заявлението от собственика на апартамента за реконструкция;
  • реконструкция на проекти;
  • техническо заключение от дизайнерите относно възможността и безопасността на основните ремонти;
  • сертификат за собственост;
  • съгласието на хората, регистрирани в апартамента за капиталови ремонти.


Тези документи ще бъдат прехвърлени от MFC на отговорния орган за одобрение, след което в рамките на 45 дни ще бъдат прегледани и собственикът ще бъде уведомен дали му е разрешено да извърши реконструкцията. Ако служителите от жилищната инспекция смятат, че планираният ремонт може да окаже отрицателно въздействие върху сградата, на собственика му ще бъде забранено да изпълни проектната документация.

Игнориране на изискванията на законодателството относно необходимостта от помирение на основните ремонти не си заслужава. Ако извършите промени без разрешителни, можете не само да наруши целостта на къщата и да застраши здравето си и други хора, но също така да получите от порядъка на жилища инспекция изискваща заплати законоустановената глоба (до 2500 стр. За физически лица) и да се върне на жилището от своите оригинални, на което ще трябва да похарчите внушителна сума пари.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Трябва ли разрешение и одобрение за остъкляване на лоджията?Трябва ли разрешение и одобрение за остъкляване на лоджията?
Преструктуриране на жилищните помещенияПреструктуриране на жилищните помещения
Характеристики на реконструкцията на сгради и съоръженияХарактеристики на реконструкцията на сгради и съоръжения
Ремонт на апартаментиРемонт на апартаменти
Методи за техническа проверка на сградиМетоди за техническа проверка на сгради
Подреждане на вътрешни преградиПодреждане на вътрешни прегради
Строителни компонентиСтроителни компоненти
Как мога да демонтирам самостоятелно носещите стени?Как мога да демонтирам самостоятелно носещите стени?
Демонтиране на стени и прегради на тухли със собствени ръцеДемонтиране на стени и прегради на тухли със собствени ръце
Промишлени елементи за разглобяванеПромишлени елементи за разглобяване
» » Как да намерите в жилището носеща стена и правилно прави реконструкция
© 2021 BggeHat.com