Трябва ли разрешение и одобрение за остъкляване на лоджията?

При разглеждането на всяка многоетажна сграда е трудно да се намери апартамент, който няма балкон или лоджия, с изключение на приземния етаж. Същото важи и за остъкляването на балконите. Тъй като това значително увеличава нивото на комфорт вътре в апартамента.

Все пак не всички граждани знаят, че изпълнението на такава работа изисква известно споразумение с местното самоуправление. В същото време разрешението за остъкляване на балкона или лоджията предхожда началото на строителните или монтажни работи. Пренебрегването на тези правила може да накара собственика на апартамента да поеме административна отговорност.

Днес за много граждани инсталирането на стъклени ограждащи конструкции на балкони на високи сгради е често срещано явление. Това ви позволява да организирате допълнителна жилищна площ и да предпазите стаята от дъжд или сняг. Въпреки това, при извършване на работа е необходимо да се вземат предвид нормите на Закона за жилищното строителство. По закон, всякакви промени в структурата на апартамента, дали прехвърлянето на стени, монтаж на комунални услуги или остъкляване са реконструкция и изискват корекция на техническия паспорт.

Докато при подмяната на заглавие документи за жилище, собственикът ще трябва да се споразумеят за това с официалните власти.

Единствената правна възможност да станеш собственик на затворена лоджия или балкон е тяхното развитие по време на строителната фаза, както е предвидено в проекта.

Причините за забраната на остъкляването

Причините, поради които се изисква разрешение за остъкляване на балкона, могат да бъдат разделени на технически и естетически. Техническата забрана се аргументира със следните точки:

  • Необходимостта да се спазват стандартите за пожарна безопасност. Тъй като балконът е авариен изход в случай на пожар или допълнителен маршрут за екипите на Министерството на извънредните ситуации. Освен това трябва да се помни, че паралелното завършване на вътрешната повърхност на лоджията, например от облицовката, е строго забранено;
  • Съответствие със структурната цялост по отношение на товарите. Особено се отнася до балконите, които от гледна точка на строителната механика са конзолни елементи. Това означава, че претоварването или промяната на дизайна може да доведе до срив.


Естетичната забрана се обяснява с целостта на образа на фасадата на сградата. В този смисъл остъклените балкони и лоджии нарушават цялостната архитектурна концепция. Наемателите обаче имат право да извършват такава работа, ако това се отнася за всички структури без изключение. Това изисква общо решение и проект, изготвен от сертифицирано архитектурно бюро за модернизиране на фасадата на къщата.

Отговорност за реконструкция на балкона

Всяко действие за остъкляване на лоджията е действие, което изисква стриктно спазване на закона. Доста често собствениците на апартаменти пренебрегват правните норми или не знаят за съществуването си. Докато местните власти и контролните органи просто затварят очите си към това. Въпреки това, ако такива действия не са координирани с официалните структури, те водят до административна отговорност. Тъй като незаконното (неразрешено) реконструкция на лоджията заплашва собственика с глоба от 2-2.5 хил. Рубли. (чл. 7.21 от Кодекса за административните нарушения на Руската федерация). В допълнение към глобата собственикът може също така да издаде заповед за необходимостта от разглобяване на неразрешени структури.

В същото време законът предвижда допълнителни механизми за повлияване на нарушителите (чл. 29 от Конвенцията за радиочестотния спектър).

Ако заплахата от административни санкции няма да работи или ще игнорира изискването за демонтиране на собственика на остъкляване, апартаментът може да бъде продаден официално на търг. Постъпленията ще се използват за демонтиране на стъклени елементи.

Процедурата за получаване на разрешение

За да се защитите от претенциите на контролните органи и да получите разрешение за гладене на балкона, собственикът на помещенията трябва да приеме процедурата за одобрение. Процедурата е регламентирана с решение на органите на местното самоуправление. Например, московците се ръководят от Резолюция № 73-ПП на Московското правителство от 08.02.2005 г. Редът на реконструкцията е, както следва:

  • Необходимо е да се представят документи в ОТИ. Собственикът на апартамента е длъжен да предостави технически паспорт, който след това ще бъде изменен;
  • Извежда се извлечение от техническото заключение, което показва възможността за извършване на подобни работи. Тя може да бъде издадена от организацията, която е изготвила проекта за сградата;
  • Проектираната документация за остъкляване се разработва. Тя може да бъде извършена от сертифицирана организация, включително тази, която е извършила проекта у дома;
  • Проектът е координиран с управляващото дружество, например от DES;
  • Сключва се заключението на държавния противопожарен надзор върху проекта;
  • Документацията е съгласувана с Moscomarchitecture за съответствие с проекта на фасадната концепция на сградата;
  • Необходимо е също така да се свържете с Moskomnaslediye и FSO, ако сградата е исторически паметник или се намира близо до правителствени пътища;
  • Последният етап е да се удостовери документацията и да се получи желаното разрешение в Moszhilinspektsii.

След получаване на официално одобрение и извършване на остъкляване на лоджията, собственикът ще трябва да състави акт за повторно планиране и да направи промени в техническия паспорт. За това отново е необходимо да поканим представители на Moszhilinspektsiya, DEK и BTI. За да избегнете повторна бюрократична бюрокрация, можете да използвате услугите на специализирани организации. Те обикновено изпълняват целия списък от творби от координацията до окончателното изпълнение на проекта.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Студен метод на остъкляване на балкони и лоджииСтуден метод на остъкляване на балкони и лоджии
Ние заменяме студеното остъкляване на фасадата с топлоНие заменяме студеното остъкляване на фасадата с топло
Какви видове стъклени балкони алуминиев профил са?Какви видове стъклени балкони алуминиев профил са?
Плюсовете и минусите на панорамното балконно стъклоПлюсовете и минусите на панорамното балконно стъкло
Отопление на балконаОтопление на балкона
Какво трябва да изглежда балконът или лоджията по отношение на предложените работи?Какво трябва да изглежда балконът или лоджията по отношение на предложените работи?
Повторно оборудване на лоджията в бараПовторно оборудване на лоджията в бара
Балкон и лоджия на драмата на присъединяванетоБалкон и лоджия на драмата на присъединяването
Основните видове остъкляване на балкониОсновните видове остъкляване на балкони
Как правилно да глазираш балкона сиКак правилно да глазираш балкона си
» » Трябва ли разрешение и одобрение за остъкляване на лоджията?
© 2021 BggeHat.com