Как да поставите ламиниран паркет на дървен под

Как да поставите ламинат върху дървен под

Такова подово покритие, като ламинат, наскоро стана много популярно. И има причини за това - това е евтино, но изглежда стилно и красиво. В допълнение, ламинатът се поставя върху дървения под, без да се демонтира, което само повишава безопасността на топлината в къщата.

Спецификации на материалите

Ламинатът е направен от материали от дървесни влакна, импрегнирани със специални съединения. Те дават на панелите якост, твърдост и устойчивост на влага. От долната страна листът от фибростъкло се залепва с хартия. Предварително е обработено с вещества, които предпазват панела от влага. Често този състав включва противогъбични добавки, които не позволяват развитието на микроорганизми.

От горната външна страна панелът е залепен със специален филм или няколко, които предпазват вътрешния слой от износване. Такава защита се извършва при високи температури и под налягане. Оттук и двата вида материали - ламинат с високо налягане и ниско. Качеството и дебелината на защитното фолио оказват пряко влияние върху цената на материала и периода на неговото използване.

Освен това, под защитния филм върху панела се имитира декоративен слой, имитиращ различни скали от скъпо дърво, естествен камък или други текстури.

Панелите имат заключваща връзка благодарение на издатините, издаващи се от едната страна, а от друга - на жлеба. По пътя на инсталацията ламинатът е разделен на:

  • лепило
  • Glueless

Разликата един от друг е, че при метода за монтиране на лепилото, в допълнение към заключващата връзка, върху краищата на панелите се поставя слой лепило. Това се прави, когато се използва материалът в помещения с висока влажност. В този случай, лепилото е гаранция, че влагата не попада в ставите, а ламинатът няма да се изкриви и надуе.

Размерите на панелите нямат точно градиране. Различните производители произвеждат дъски с различна дължина, широчина и дебелина. Оптимално и най-търсено са елементи с дебелина 8 мм и дължина от 1260 до 1380 мм. Ширината на панелите зависи от дизайна на пода. За симулиране на паркетни дъски се използват с ширина от 90 мм, а за покритие под формата на керамични плочки - 330 мм. Имитация на дървен под в стари традиции се извършва от панели с ширина 185-195 мм.

Предимства и недостатъци на ламинат

Предимства и недостатъци на ламинат

От петите на дамските обувки могат да останат драскотини

Търсенето на ламинирани панели се обяснява с техните предимства:

  • проста инсталация
  • дълъг живот, оценен на 15-20 години
  • добра поддръжка - неизправният панел може да бъде заменен без разглобяване на цялата подова настилка
  • лесно почистване, дължащо се на горния слой на филма, което не задържа мръсотията
  • Покритието не провежда или не натрупва статично електричество
  • не се избледнява под въздействието на ултравиолетовите лъчи
  • Той има висока устойчивост на абразия и товари от теглото на мебелите и хората

Недостатъците включват ниска устойчивост на влага и изискването за равномерна основа. Освен това относително висока цена може да бъде приписана и на минус, въпреки че сега съществува тенденция за намаляване на цената на материала поради конкуренцията на производителите.

Подготовка на субстрата

Ламинатът е поставен на много плоска повърхност, така че подготовката му трябва да се третира много внимателно. Фактът, че поради малкия обем на плоскостта на инструмент може да се появи съвместно унищожаване неравностите, ще има пукнатина и да разруши целостта на горната ламиниране покритието.

А старите дървени подове са далеч от съвършената равномерност. Ето защо, за да им дадем такава употреба, няколко метода на подравняване:

  • шлайфане на електрически пистолет или специална машина - в този случай премахнете малки разлики във височината между отделните плочки за подова настилка
  • уплътняване на допълнителна основа от листови материали - ПДЧ, шперплат или шперплат устойчив на влага
  • равновесие - прилага се, когато трябва да смените наклона на цялата повърхност на пода
Подова настилка

Подготовка на субстрата

Преди да започнете да изравнявате основата, трябва визуално да проверявате пода. Разрушените дъски премахват и ги заменят с нови. Ако възнамерявате да използвате електрически инструменти за шлифоване на пода, след това ноктите глави трябва да се удави в тялото на дървен материал от 2-3 мм до рендето остриета не са разбити по метални пирони или винтове. Смайващите и скърцащи дъски се укрепват с помощта на едни и същи винтове или гвоздеи.

Въпреки това, не винаги е възможно да се коригира качеството на основата с електрически пистолет. В този случай направете допълнително покритие от керемиди или листови материали.

Важно! Необходимо е да подсилите основата и да подмените изгнилите дъски. В края на краищата, под шперплат или ПДЧ, те рано или късно ще се срутят напълно, а след това ще трябва да премахнете не само ламинат, но и допълнителна основа.



Пластовете за шперплат, които се полагат, се проверяват на ниво и се завинтват към основния под с винтове. Смеси от листа се почистват и shpaklyuyut. Не можете да позволите ъглите на четири листа да се сближат в един момент - материалът трябва да бъде разместен.

Изравняването на основата чрез изравняване на изоставането се извършва, ако етажът има значителен наклон, който често може да се види в стари частни къщи. В този случай подовите плоскости се отстраняват, трупите се отстраняват на подходящо хоризонтално ниво с помощта на подложките, а в обратен ред подовите плоскости се отстраняват.

Субстрати под ламинат

Преди да поставите ламинат върху дървен под, е необходимо да разнесете субстрата. Това е задължително изискване при инсталирането на материала. Без значение колко е нивото на основата, под товар тънки ламинатни панели все още се огъват и постоянно са в контакт с тях. В резултат на това се получава шум и по-ниската повърхност на панелите постепенно се износва и губи своите свойства, устойчиви на влага, което води до образуването на гъбички. В допълнение, целостта на панела е счупена, което може да доведе до дефект в заключващата връзка и деформация на самите ламинирани плоскости.

Използваният субстрат е:

  • експандиран полиетилен
  • естествен корк
  • битумно покритие от корк
  • експандиран полистирол
Полагане на основата

Дебелината на субстрата може да бъде различна

Пяната от полиетилен е най-евтиният материал, но бързо губи своята форма. И това заплашва със същите последици като неравномерното положение. В противен случай разширеният полиетилен отговаря на необходимите изисквания. Той е водоустойчив, лесен за монтаж, устойчив на възпроизвеждане на мухъл и насекоми. Но най-важното е ниската цена.

Естественият корк е най-скъпият субстрат, но качеството на корковото покритие съответства на високата цена. На първо място, това е екологичната съвместимост, на която сега се отделя максимално внимание. Корк е отличен материал за топло- и шумоизолация. От дълго време тя запазва своята форма, без да се свива под стрес. Не подлежи на гниене, развитие на мухъл и насекоми.

Битумно покритие от корк е специална хартия, върху която е нанесен слой от натрошен корк. Този материал е направен от коркови отпадъци, така че цената му е малко по-ниска от естествения корк. Но в сравнение с полистиренова пяна или пенополиетилен, тя все още е доста висока.

Разширеният полистирол е евтин материал с добри топло- и звукоизолационни свойства. Тя държи формата достатъчно добре, но осигурява топлината на стирен и формалдехид, а също и изгаряния, освобождава отровни вещества.

Полагане на основата

Ролкови материали, използвани като основа, разположени в помещение с припокриващи се ръбове. Съединенията се фиксират с конструктивна лента.

Подложката за плочки може да бъде поставена върху лепилото, така че по време на полагането на ламината да не се движи от мястото си. Или използвайте широка шотландска сграда.

Монтаж на ламинат

Монтаж на ламинат

Полагане на ламинат върху изолационен слой

Панелите преди полагането им трябва да се държат в стаята в продължение на два дни, за да се адаптират към микроклимата. Дръжте ги в разопакована форма върху плоска хоризонтална повърхност.

Полагането започва от далечната стена вдясно от входа. Обикновено ламинатът е монтиран в паралелни редове, което дава по-малко отпадъци. При диагонална опаковка потреблението на материали нараства с почти 50%.

Когато монтирате първия ред, трябва да направите вдлъбнатини от стените за 8-10 mm за температурното разширение на панелите. За да се осигури това разстояние, се използват клинове или разделители, изработени от отпадъчни материали.

В първия ред са съединени само краищата на панелите. Вторият ред е поставен с първия панел, изместен наполовина от дължината или трета - в зависимост от избрания модел на пода. Целият ред се събира в една ивица и след това се прикрепя към първия с помощта на брави, които са на всеки елемент. На места, където ламинатът е подходящ за стърчащи конструкции - стени, тръби и други - остава пролука от 8-10 мм. За да монтирате панелите, използвайте кийанк с гумен връх.

На поставения капак се монтира перваза, която не е фиксирана към ламината, а към стената.

заключение

Полагане на ламинат не е много трудно. Основната задача при конструирането на такова покритие е да се създаде равномерна и трайна база, която служи като гаранция за дългосрочно действие на пода от ламинирани панели.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Как да изберем ламиниран паркетКак да изберем ламиниран паркет
Полагане на ламинат върху дървените подови настилки на професионалистиПолагане на ламинат върху дървените подови настилки на професионалисти
Какви са видовете ламинатКакви са видовете ламинат
Топъл под ламинирания под е удобството на вашия домТопъл под ламинирания под е удобството на вашия дом
Изборът на ламинат покритие се влияе от дебелината на ламинат?Изборът на ламинат покритие се влияе от дебелината на ламинат?
Възможно ли е да поставите ламината на неравен под?Възможно ли е да поставите ламината на неравен под?
Как да изберем подходящия ламинат за апартаментКак да изберем подходящия ламинат за апартамент
Възможно ли е да поставите ламинат върху линолеумВъзможно ли е да поставите ламинат върху линолеум
Полагане на ламинат със собствените си ръцеПолагане на ламинат със собствените си ръце
Предимства на ламинат aberhofПредимства на ламинат aberhof
» » Как да поставите ламиниран паркет на дървен под
© 2021 BggeHat.com