Полагане на ламинат върху дървените подови настилки на професионалисти

Полагане на ламинат върху дървен под

Сред многото довършителни материали за подовата настилка, ламинатът е здраво захванат. И това е съвсем разбираемо. В допълнение, тя изглежда като скъп паркет, поставянето на ламинат на дървен под е доста проста и лесна. Всеки човек може да се справи с такъв роб, ако следва инструкции и съвети. Какво е толкова атрактивен ламинат? Нека се опитаме да разберем неговите технически характеристики и свойства.

Състав и характеристики

Това подово покритие е тънка, чиито размери варират в рамките на следните граници: широчина около 20 см, дължина от 100 до 140 см, дебелина от 7 до 11 мм.

Материалът се състои от няколко слоя от фибростъкло (фибростъкло). От долната страна на плочата е залепена хартия, импрегнирана със специални смоли, която предпазва основата от проникване на влага и укрепва плочата. На дъното на плочката се нанася декоративен слой под формата на хартия, имитиращ различни видове дърво, естествен камък или други текстурирани материали. Най-горният слой играе най-важната роля, като защитава целия интериор на плочите от влага, мръсотия и абразия. Състои се от най-фин твърд филм на базата на акрилни или меламинови смоли.

Ламинатът за високо налягане и ниско налягане се отличава с технологията на производство. Той е означен като HPL-високотемпературен ламинат и DPL-Direct Laminate под налягане, съответно. Първият тип се различава от втория по това, че горният защитен слой съдържа няколко слоя филм, импрегнирани с много силни смоли и свързани чрез налягане при висока температура.

Освен това върху защитния слой се прилага алуминиев оксид или корунд, което придава на ламината висока устойчивост на ултравиолетови лъчи, абразия и влага. Защитният слой под високо налягане е свързан към основата - фибростъкло. Дебелината на защитния слой се получава в рамките на 0.5-0.9 mm.

Ламинат с ниско налягане се получава в резултат на свързването в една стъпка на защитен филм и основа. Дебелината на защитния слой за този материал е 0.2-0.4 мм. Качеството на ламината зависи от размера на този слой, а не от самия панел.

Всички панели имат заключваща връзка поради наличието на щифт от едната страна, а от друга - на жлеб. Технологията за полагане на ламинат предполага незалепващо и залепено свързване. В първия случай, плочите се съединяват чрез просто щракане на брави. Във втория случай в допълнение към контакта с жлеб-канал, краищата на панелите се поставят върху лепилото, което прави възможно използването на този материал в помещения с висока влажност.

Подготовка на дървена основа

Ако ламинатът е положен върху дървения под със собствените си ръце, тогава първо се проверява старата база за силата на плочките и наличието на скърцане. Всички дъски се залепват и звукът се определя от наличието на изгнили фрагменти, които трябва да бъдат заменени. Отпуснатите гвоздеи се отстраняват и до старите места за закрепване правят нови. И шапките на ноктите се удавят в дървото на дъската, така че по-късно те да не нарушават целостта на ламинатния панел.

Хоризонталността се проверява с двуметрово или триметрово правило, което е напълно плоска. Прилага се върху основата и се определя наличието на разлики във височината. Разликата във височината е не повече от 2-3 мм на 1 метър.

Ако е по-голяма от тази стойност, можете да използвате един от следните методи:

  • Подравнете подовата повърхност с електрически пистолет или мелница
  • да се постави втора основа от листови материали - шперплат, устойчив на влага, листове от частици или фибростъкло подсилени със стъклени влакна
  • подравняване на изоставанията

Обърнете внимание! Когато използвате електрически пистолет или шлифовъчна машина, не е нужно нито един гвоздей или винт да не излизат на такава височина, че да се повредят ножовете за електрически инструменти.

В допълнение, този метод може да изглади само малки нередности. Но ако подът има и наклон, без да е необходимо да изравнявате изоставането или подовото покритие на втория капак, е абсолютно необходимо.

Изравняване с втори под

Шлифоване на шперплат

Облицовка от шперплат

Преди да поставите ламината върху дървен под, материалът трябва да се държи в една и съща стая, което му позволява да лежи наоколо. Това е необходимо за адаптирането му към околния въздух. Опаковките трябва да бъдат освободени от опаковката и да останат няколко дни в хоризонтално положение върху равна повърхност.



Оптималният метод за изравняване на подовата повърхност и нейната допълнителна здравина и твърдост е изграждането на база под формата на листови материали. Ето защо, как да подравнявате пода с електрически пистолет или шлифовъчна машина не е за всеки да го прави - с такъв инструмент се нуждаете от уменията на кръвообращението, а самият инструмент е далеч от всички. И купуването е скъпо.

Ако шперплатът се използва като втори слой, той трябва да е устойчив на влага и дебелина не по-малка от 12 мм. За защита от влага шперплатът се импрегнира с ленено масло.

Подравняването с шперплат позволява не само да се изгладят нередностите, но и да се създаде нормална пристрастност. Под шперплатните листове трябва да поставите малки блокове или клинове, докато нивото на повърхността стане строго хоризонтално. Подложките трябва да се поставят достатъчно често, така че чаршафите да не се огъват под тежестта на хората или мебелите. В този случай всичко, което е прикрепено за изравняване на пода, трябва да бъде прикрепено към основата, така че когато се поставят листовете, тези части не се движат от мястото си.

След това подовата настилка от шперплат се закрепва чрез винтове към основата, така че шапките да са вдлъбнати.

Изравняване на трупи

Този процес е по-дълъг, но не изисква нов материал, който показва неговата икономичност.

Изравняване на пода за пода

Монтаж на дървен под

На първо място премахнете всички сексуални летви или дъски. След това закъсненията се изравняват, като се използват всички същите тампони или клинове. Те трябва да бъдат фиксирани с винтове.

Едновременно с подравняването, проверете състоянието на дървения материал, ако е необходимо, сменете повредените с нови и ги обработете с антисептици. Отстранените дъски се натрупват на предишно място и се закрепват за закъснения.

Получената повърхност се проверява за хоризонталност и малки разлики се отстраняват с помощта на равнина. Ако при изравняването на основата по този начин възниква въпросът как да се монтират старите табла правилно, тогава по време на демонтирането те трябва да бъдат маркирани в реда, в който са били премахнати. И по същия начин ги върнете обратно.

Полагане на ламинат

Ако основата е направена от бетон, тя трябва да бъде и строго хоризонтална. При големи разлики във височината, изравняването се извършва със специални състави, които изравняват повърхността. Те се наричат ​​самонивелиращи се смеси или насипни подове.

Преди да поставите ламинат върху бетонен под, е необходимо да разнесете основата. Необходим е и субстрат върху дървена основа. В това си качество използвайте:

  • експандиран полиетилен
  • линолеум
  • чим
  • корк

Субстратът играе важна роля при монтажа на пода на ламината, тъй като той е едновременно амортисьор, нагревател, шум и хидроизолация. Всички тези свойства са присъщи на корковото покритие, но цената му е достатъчно висока, че не позволява употребата му навсякъде. Така че оптималната опция за качество и цена е пенополиетилен.

В зависимост от избрания тип субстрат, той е фиксиран към основата върху лепилото или ноктите.

Разпределение на панелите

Разпределение на ламиниран паркет

Редът на подреждане на панелите е както следва. Първият е монтиран един ред по една от стените. Необходимо е да оставите празнина от 7-10 мм между подовата настилка и стените. Необходимо е, когато материалът се разширява линейно под влиянието на високи или ниски температури, панелите не лежат върху стените и дъгите. За да създадете пролуки, поставете клинове от малки ламинатни остатъци, които винаги се образуват при настройване на панелите. Към първия ред прикрепете втория ред панели, като ги счупите. И така нататък.

Сглобената конструкция е плаващ под, който не е свързан към основата. Монтажните первази се извършват чрез закрепването им към стените, които не притискат ламинат и му дава възможност да промени позицията си при увеличаване или намаляване на температурата в помещение.

Съвети

  • Ако ламинатът е поставен върху топъл под, тогава отоплението трябва да бъде включено за 5-6 дни преди инсталацията.
  • Купеният материал не може да бъде монтиран веднага - той трябва да се адаптира към микроклимата на стаята.
  • Не поставяйте панели от ламинат, където има рязка разлика в температурата, или ги използвайте в неотопляеми помещения, бани и тоалетни.
  • Не се препоръчва панелите да се съхраняват в изправено положение, за да се избегне кривината им.

заключение

При инсталиране на ламиниран под, особено внимание се изисква от равномерността и хоризонталността на основата. Същото инсталиране на панели не е трудно, така че всеки може да се справи с него. В същото време, няма значение каква е основата в къщата - дърво или бетон.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Топъл под ламинирания под е удобството на вашия домТопъл под ламинирания под е удобството на вашия дом
Изборът на ламинат покритие се влияе от дебелината на ламинат?Изборът на ламинат покритие се влияе от дебелината на ламинат?
Ламинат за кухнята, колкото тази опция настилка?Ламинат за кухнята, колкото тази опция настилка?
Как да изберем подходящия ламинат за апартаментКак да изберем подходящия ламинат за апартамент
Предимства на ламинат aberhofПредимства на ламинат aberhof
Изборът на подходящия ламинатИзборът на подходящия ламинат
Ламинат за настилкиЛаминат за настилки
Как да сглобим ламинатКак да сглобим ламинат
Качествен ламиниран паркет на дървения подКачествен ламиниран паркет на дървения под
Ламинатни и ламинатни видовеЛаминатни и ламинатни видове
» » Полагане на ламинат върху дървените подови настилки на професионалисти
© 2021 BggeHat.com