Височината на смесителя над банята

Всяка баня е оборудвана със смесител, тъй като тук е необходимо постоянно да се използва вода. Въпреки това, преди да започнете да инсталирате това оборудване, ще трябва да определите височината на неговата инсталация. Това е много важен въпрос, от който зависи, колко удобно е да измивате и да изпълнявате други процедури за хигиена на водата. Има много нюанси, защото водата не трябва да се пръска и самият миксер изглежда красив и се вписва в интериора на стаята. Всички функции и правила за инсталирането на това устройство са описани подробно в днешната ни статия.

Миксер за баня - какво е това?

Както вече беше отбелязано по-горе, височината на инсталацията на миксера над банята зависи от много фактори. Но първо, нека видим какво е смесител. Това устройство е един от най-важните елементи на водоснабдителната система, която осигурява захранването с топла и студена вода и също така отговаря за регулирането на главата. Всяко устройство, независимо от неговия модел или производител, включва следните компоненти:

  • чучур
  • уплътнения
  • жилище
  • Подвижен конус
  • Sides
  • Сгъваеми гайки
  • втулки
  • Гъвкави маркучи или подвижни тръби.

Отивайки в магазина за сгради, ще откриете, че има три основни типа миксери:

  1. 1. Термостатичен
  2. 2. Единичен лост
  3. 3. Две вентилационни

Всеки от тези механизми има своите особености по време на монтажа и по време на работа. Моделите с един лост се появиха сравнително наскоро, но вече станаха много популярни и търсени. Те също така се наричат ​​монокомпании, шарнири или джойстици. Конструкцията е две полимерни сфери със специални отвори, които са тясно свързани една с друга. Използвайки единствения наличен лост, наемателите са в състояние да регулират степента на изравняване на сферите, като по този начин избират интензивността и налягането на водата.

Удобството на миксера е, че всяка операция може да се извърши с една ръка

Удобството на миксера е, че всяка операция може да се извърши с една ръка

Основното предимство на устройството е удобството за използване и ергономичността. Така че всяка операция може да се извърши с една ръка. В допълнение, скоростта на припокриване на водния поток е много висока, тъй като припокриването на водата ще отнеме буквално част от секундата. Друго важно предимство е липсата на неконтролирани течове, което се постига благодарение на лесния и бърз ход на лоста.

Ако на пръв поглед такива механизми се различават с високи разходи, сега ситуацията е донякъде изравнена.

Водопроводните магазини също могат да харесат купувачите с огромен избор на термостатни миксери. Изгледът им е много подобен на стандартните устройства с две вентили, но те се различават значително по отношение на тяхната функционалност. По този начин наличието на термостати прави възможно подаването на вода от предварително избрана температура. Дизайнът представлява два лоста, първият от които е отговорен за температурата на течността, а вторият - за главата. Естествено, такива механизми са много скъпи, така че не е толкова често срещано. Въпреки това, техните предимства са неоспорими.

Най-новият модел на миксерите е обикновен дву-клапан кран. Такива устройства са най-популярни най-вече поради ниската цена на оборудването, особено след изхода на монолитни и термостатни миксери. С този миксер абсолютно всички се натъкнаха. От всяка страна на вентила има клапани, които са отговорни за захранването и налягането на студена и топла вода. Процесът на работа е много прост, но двукомпонентните миксери губят значително повече модерни модели по отношение на функционалност, красота и естетика.

Смесителна инсталация - норми, установени от стандартите

Височината на инсталацията на миксер за баня се определя основно от строителните норми и правила или SNiPs. В съответствие с тези разпоредби смесителят трябва да бъде на височина 80 cm от нивото на пода и на не по-малко от 25 cm от самата баня.

Монтирайте смесителя на височина 80 см от нивото на пода

Монтирайте смесителя на височина 80 см от нивото на пода

Това обаче са много условни стандарти, тъй като самите SNiPs установяват препоръчителни стойности, които могат да варират в зависимост от определени фактори. Например, при комбиниране на банята и душ, кранчето е монтирано на височина около 120 см. В лечебните заведения разстоянието от пода не трябва да надвишава 110 см.

Трябва да се отбележи, че в домашната среда стандартите не играят толкова важна роля, колкото в държавните институции и институции. Това се дължи главно на факта, че местните занаятчии имат за цел постигането на максимално удобство и комфорт при работата на оборудването. Освен това инструкциите на производителя имат различни инструкции, съвети и препоръки, които се отнасят за конкретен модел. Докато SNiPs са оформени за всички кранове като цяло, без да се вземат предвид техните дизайнерски характеристики.

Целта на крана е важен фактор при определянето на местоположението му



Производителите на санитарно оборудване се занимават с производството на разнообразно оборудване, което е инсталирано точно на мястото на банята, където е най-необходимо. Височината на смесителя над банята се определя от редица фактори, включително целта на устройството. В крайна сметка, ако сте закупили специален кран, предназначен изключително за набиране на вода във вана, няма смисъл да го монтирате много високо над повърхността. Експертите съветват да се поправи такъв механизъм не повече от 20 см отстрани на банята.

Смесителят трябва да бъде инсталиран не повече от 20 см от страната на банята

Смесителят трябва да бъде инсталиран не повече от 20 см от страната на банята

Смесителят може да се използва не само за запълване на банята, но и за подаване на течност към умивалника. В този случай кранчето трябва да се монтира на около 25 см от мивката. В резултат на това над нивото на банята устройството ще бъде инсталирано малко по-високо, така че наемателите в апартамента ще бъдат удобни за използване на устройството, а водата тече равномерно, без да се поръсва из стаята.

Определете височината на инсталацията на миксера - как да го направите на практика

Правилното инсталиране на крана предполага стриктно спазване на всички норми и стандарти, според които височината на смесителя над банята не трябва да бъде по-малка от 20 см. На практика обаче това може да бъде много трудно. Мастърс, както вече споменахме по-горе, опитайте да инсталирате устройството точно на мястото, където ще бъде най-удобно да го използвате. Но първо, се препоръчва да опитате миксера във височина, за да се уверите най-накрая в удобството на устройството на механизма. Само след това можете да преминете към последния етап от инсталирането.

Височината на смесителя се определя съгласно нормите и стандартите

Височината на инсталацията се определя съгласно нормите и стандартите

В случай, че вашата вана е комбинирана с душ, кранчето трябва да се монтира на височина най-малко 120 см от пода. И тук дъното на резервоара действа като под, затова изчисленията се правят от дъното, а не директно от самия под. Много често срещаната грешка е изчисляването на височината на миксера от пода. Това е присъщо за неопитни майстори. Проблемът е, че след това монтаж на купата на банята ще се загуби около 10 см, или дори 20 см, в зависимост от модела на банята, както и дебелината му. В резултат на това използването на кран ще бъде много неудобно, тъй като ще бъде твърде ниско за средния човек.

Височината на инсталацията на миксера в душ не е единственият параметър, който трябва да бъде изчислен по време на инсталацията. От голямо значение е разстоянието от ъгъла на купа до водораслите. Това е важно в случаите, когато миксерът ще доставя вода както за банята, така и за мивката. Между другото, черупката обикновено се инсталира на височина от около 85 см от пода. От тази стойност и трябва да се основава на добавяне на стандартен 20 см, и като се има предвид размера на самия уред, както и няколко сантиметра, така че кранчето свободно се премества над мивката, без да го докосва. При извършване на изчисления винаги трябва да се вземат с марж. В края на краищата, ако няма достатъчно място за свободно движение на кранчето на крана, ще трябва да демонтирате устройството и да го инсталирате отново.

Съвети майстори - как да не се бърка при инсталирането на миксер

И накрая, нека да поговорим за някои препоръки, които ще ви позволят да извършвате всички операции, свързани с инсталирането на кран на високо ниво, без да се налага да ремонтирате собствената си работа. Предпочитанията на наемателите на апартамент или къща са много важни за избора на местоположението на инсталацията на миксера. Някои хора трябва да поставят устройството по-нагоре, за да могат да мият главата си, без да се къпят. Другите наематели, напротив, изискват морските водорасли да са на възможно най-ниското ниво. Това се дължи на факта, че с високото разположение на крана увеличава нивото на пръски и шум от водата.

Повърхността, на която са монтирани смесители, също е важна. Не се препоръчва да монтирате оборудването върху границите на облицовъчните плочи. В този случай е много трудно да се постигне максимално ниво на закрепване на механизма към керамиката, която в бъдеще ще доведе до разгъването и разхлабването на крепежните елементи.

Ето някои съвети, които ще бъдат еднакво полезни както за опитни професионалисти, така и за новодошли:

  • разстоянието между входните фитинги на топла и студена вода не трябва да бъде по-малко от 15 см - това предотвратява прегряването на тръбите и също така осигурява тяхното охлаждане
  • Вентилът с гореща вода се монтира от лявата страна и студената, съответно от дясната страна
  • Смесителят се препоръчва да бъде монтиран по-близо до дренажа, което значително ще опрости процеса на вземане на водни процедури.

Както можете да видите, височината на миксера в банята е доста проста. Не използвайте сложни математически формули. В повечето случаи всичко се прави, за да се постигне максимално удобство и комфорт при използване на студена или топла вода.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Петел с терморегулатор как работи това високотехнологично устройство?Петел с терморегулатор как работи това високотехнологично устройство?
Монтирането и свързването на миксера в кухнята изучават цялата мъдрост на инсталациятаМонтирането и свързването на миксера в кухнята изучават цялата мъдрост на инсталацията
Как да ремонтираме кухненска кранка със собствените си ръце?Как да ремонтираме кухненска кранка със собствените си ръце?
Смяна кранчето в банята инсталация на оборудването, без помощта на водопроводСмяна кранчето в банята инсталация на оборудването, без помощта на водопровод
Как да инсталирате миксер за мивкаКак да инсталирате миксер за мивка
Височина на тавана в основните правила и разпоредби на банитеВисочина на тавана в основните правила и разпоредби на баните
Монтаж на миксер в банята стъпка по стъпка връзка и монтаж на стенаМонтаж на миксер в банята стъпка по стъпка връзка и монтаж на стена
Кухненски кранче как да избирате и инсталиратеКухненски кранче как да избирате и инсталирате
Бързо нагревател за водаБързо нагревател за вода
Как да изберем крана за кухнята?Как да изберем крана за кухнята?
» » Височината на смесителя над банята
© 2021 BggeHat.com