Подмяна на касетата в инструкциите на миксера за различни видове вентили

Невъзможно е да си представите модерно жилище без смесителна батерия, която не само ви позволява да регулирате температурата на водата, но и спестявате потреблението й. В сърцето на повечето миксери е касетата и, независимо от вида на кранчето, тя може да се провали. Относно самооборудването за водоснабдяване и подмяната на картриджи ще говорим в тази статия.

Видове патрони и основните причини за техните неизправности

В миксерите се използват два вида патрони. Най-често срещаните са металокерамичните дискови устройства, които се отличават с простотата на производство - не се изискват лицензи за тяхното производство. Вторият вид патрон е топка, неговият дизайн е малко по-сложен, въпреки че експлоатационният му живот е почти същият като при по-просто оборудване.

Каквато и касета да е инсталирана във вашия миксер, рано или късно тя ще се счупи. Подмяната на касетата в миксер обикновено е необходима поради лошо качество на водата в домашната тръба. За удължаване на живота на миксерите се препоръчва да се монтират само след инсталирането на специални филтри за грубо почистване на студена и топла вода.

Филтрите предпазват миксера от навлизането на седиментни частици, които могат да се образуват извън системата за водоснабдяване за битови нужди, но да преминат през централен тръбопровод.

Различни видове касети

Различни видове касети

Съвременните миксери често имат вградени филтриращи елементи, но наличието на допълнителна бариера за големи елементи няма да бъде излишно. Но дори и грубият филтър не може да предпази домашното оборудване от повреди и счупвания с 100. В резултат на удрянето на абразивните частици в крана, регулирането на скоростта на подаване на вода и нейната температура стават по-сложни. Ако лостът се е обърнал лошо, е време да смените клапана, без да чакате по-сериозни и неприятни последствия от неуспеха.

Сферичен патрон - дизайн, правила за замяна

Основата на такова устройство е топката с три дупки. Два от тях са входни, за да получат вода от тръбопровода, а през третата вода влиза в кранчето. Сферата е монтирана между две седалки, изработени от висококачествена флуорирана гума. Тези "седла" имат специални дупки, през които преминават топла и студена вода. В резултат на натиска, упражняван от водата върху балона, той се свързва с местата за кацане.

Придвижвайки лоста на миксера, въртите топчето, завъртането му води до пълно или частично съвпадение на неговите отвори с входящите дюзи, както и до несъответствие на дупките и дюзите. Чрез промяна на това съвпадение установявате интензивността на потока вода от кранчето и неговата температура.

Топката и седалките се намират в един и същ корпус, образувайки същия клапан за захранване с вода. Влизането на големи частици в устройството може да повлияе на нормалната работа на водоснабдяването и да доведе до изместване на сферичното устройство.

Схема на действие на сферична касета

Схема на действие на сферична касета

При неизправност, смяната на касетата в устройството е достатъчно проста. Първоначално тръбопроводите за топла и студена вода трябва да бъдат отсечени, така че работата със смесителя да не води до наводняване на апартамента. След това премахнете облицовката на лоста, под нея е заключващ винт, който трябва да се развие. Винтът може да има глава, предназначена за различни видове отвертки, например под кръстообразен или шестоъгълник, поради което е необходимо предварително да се уверите, че са налице подходящи инструменти за вас.


Когато заключващото винт отвинтен, може свободно да премахнете лост миксер - плоча, разположен под него, който определя сферична касета устройство. Капакът е фиксиран към тялото чрез резбова връзка, може да се развие с регулируем гаечен ключ. След това извадете патрона за топка от щорите от миксера, като използвате тесни клещи. Сферичният вентил трябва да се провери за повреда и, ако е необходимо, да се смени с нов, същото важи и за гумената седалка. За да сглобите смесителя, следвайте стъпките в обратен ред.

Дискови клапани - какви са те, как са подредени?

Касетите от втори тип имат в състава не сфера, а два металокерамични диска. Когато смените позицията на лоста за миксер, премествате горния диск спрямо долния. Дисковете се контактуват помежду си, имат вдлъбнатини и издатини, които блокират потока в кранчето за вода или не пречат на захранването с вода в зависимост от местоположението.



Дискови касети

Керамичните патрони често се използват не само в смесители с единични лостове, но и в батерии с два отделни клапана. В този случай всяка двойка дискове ще регулира отделно подаването на студена и топла вода. Когато завъртите вентила на крана, вие също ще преместите позицията на дисковете една спрямо друга, като увеличите или намалите площта на дупките за застъпване и водната глава.

Дизайнът на дисковите патрони за миксери с единични лостове и кранчета е донякъде различен (форма, размер, брой входни отвори), но те са много сходни. Това са устройства, в които всички елементи са разположени в един метален или пластмасов корпус, в горната част на който е поставен специален прът, предназначен да фиксира лоста на клапана или крана. Стъблото може да бъде премахнато, ако е необходимо.

В пазара са представени дискови вентили, които се различават един от друг в следните параметри:

  • диаметър - най-често срещаните клапани с разрез на патрона в 40 mm;
  • седалка;
  • размерът на пръта за закрепване на лоста или клапана.

Производителите обикновено правят касети за собствени миксери. За да не правите грешка при покупката, най-добре е да премахнете инсталираната касета и вече с нея, за да отидете в магазина за нова. Независимо от простотата на дисковите клапани, почти е невъзможно да се ремонтират самостоятелно с подмяната на отделните вътрешни елементи. Обикновено производителите не позволяват продажбата на компоненти на произведени касети, защото те трябва да ги променят напълно.

За да подмените дисковото устройство в отделен смесител, първо трябва да отрежете водата и да разглобите крана. За да направите това, използвайте отвертка, за да издърпате тапицерията, развийте заключващия винт и свалете дръжката на клапана от тялото на клапана. Под дръжката има клапан, фиксиран върху миксера посредством резбова връзка. Развийте го с гаечен ключ и издърпайте касетата. След като инсталирате нов клапан, остава само да се събере клапата.

Подмяната на клапана в миксер с една лост е почти същата. Първо, изключете водата от водопроводните линии и проверете за водата, когато лостът за миксер е повдигнат. Извадете пластмасовия щепсел отпред на клапана. Заключващ винт с шестоъгълник или кръстосана глава е поставен под щепсела, той трябва да се развие и лостът да се отстрани от водозахранващото устройство. Ако лостът е прикрепен към крана, можете да опитате да го махнете, предварително напоени с топла вода.

Самата дискова касета се фиксира към миксера с шестоъгълна гайка. Гайката е най-лесна за отвиване с клещи, закрепва защитния капак и не позволява изваждането на клапана. След изваждането на гайката, можете да премахнете старата касета и да я поставите вместо нея. При смяна, трябва да сравните старото и новото устройство да съвпадат. Дупките в тях трябва да се намират на едно и също място.

След като инсталирате нова касета, докоснете шестата шестограма с ръцете си и я затегнете с клещи. След това напълно сменете смесителя според указанията в обратен ред.

Съвети за професионалисти - как да купите подходящ клапан на кранчето?

Собственикът, особено в дребни ремонти в къщата сам, трябва да знае, че няма нищо вечно. Всяко оборудване рано или късно не успее и трябва да бъде заменено с ново. Въпреки това, животът на всяко устройство зависи от неговото качество: придобиването на добро, скъпо оборудване, можете да отложите повторната процедура за неговата замяна колкото е възможно по-дълго.

При избора на миксер е необходимо да се даде предпочитание на модели от добре познати производители. Такива кранове ще работят дълго време без поправка, а ако е необходимо, за тях ще бъде възможно да се избират компоненти на пазара без много трудности. Ако инсталирате евтин кран, има голяма вероятност да не успеете да вземете подходящ вентил и ще трябва да управлявате десетки магазини в търсене на ценен детайл, докато няма да има водоснабдяване в апартамента.

Колкото по-добре е миксерът, толкова по-надеждна е касетата. Но трайните и функционални керамични вентили са с висока цена, т.е. ако се разрушат за ремонт, те ще трябва да харчат повече пари. Най-добре е да се запознаете с устройствата, представени на пазара, преди да купите смесител, а също и да оцените разходите за техните отделни елементи. Така че можете да изберете най-добрия кран от съотношението цена и качество.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Ремонт на смесителРемонт на смесител
Ремонтирайте кранчето в банята със собствените си ръце видовете кранове и ремонтните функции на…Ремонтирайте кранчето в банята със собствените си ръце видовете кранове и ремонтните функции на…
Височината на смесителя над банятаВисочината на смесителя над банята
Батерия за баня с душ Как да изберем надежден уред самБатерия за баня с душ Как да изберем надежден уред сам
Ремонтът на душовия ключ на миксера причинява счупване и отстраняване на неизправностиРемонтът на душовия ключ на миксера причинява счупване и отстраняване на неизправности
Как да ремонтираме кухненска кранка със собствените си ръце?Как да ремонтираме кухненска кранка със собствените си ръце?
Как да сменим чешмата в кухнята, разбиваме стария и поставяме новКак да сменим чешмата в кухнята, разбиваме стария и поставяме нов
Касета за перфоратор под пробивно устройство, замяна, употребаКасета за перфоратор под пробивно устройство, замяна, употреба
Смяна кранчето в банята инсталация на оборудването, без помощта на водопроводСмяна кранчето в банята инсталация на оборудването, без помощта на водопровод
Как да инсталирате миксер за мивкаКак да инсталирате миксер за мивка
» » Подмяна на касетата в инструкциите на миксера за различни видове вентили
© 2021 BggeHat.com