Как да премахнете и смените касета от електрическа бормашина

В арсенала както на професионален, така и на местен майстор, електрическа тренировка е един от най-търсените инструменти. Основната му цел е да пробива дупки с различна дебелина, но с помощта на допълнителни приставки обхватът на приложение може да бъде разширен. При продължителна и интензивна експлоатация се появяват сривове на оборудването. Ако това се дължи на повреда на скобата, извадете касетата от електрическата бормашина и я сменете, спазвайки определени правила, дори и начинаещия.

Отличителни характеристики на затягащите механизми за свредлото

Повечето от инструментите на известните марки Interskol, Makita, Bosch са оборудвани с устройства за камери. Те се основават на кухо цилиндрично тяло. На повърхността на една от страните е елемент под формата на регулиращ пръстен, ръкав. При завъртане наляво и надясно, гърбиците се приближават или се отделят, а свредлото е фиксирано. На вала устройството е закрепено със специална резбова връзка или със специална конусна повърхност.

Cam съединителите на тренировка могат да имат:

  • обичайното изпълнение "до ключ";
  • бърз механизъм за затягане (BZP).

Чантата за бързо действие е с проста конструкция, използва специална метална или пластмасова мантия с назъбена, гофрирана. Основната разлика между този тип устройство е липсата на клещи за затягане, вместо това устна на свредлото се фиксира от външна обвивка, която лесно може да се разпилее. Въпреки простотата на използване на BZP, той има следните недостатъци:

  • Ниска сила на захващане, която не гарантира висококачествено захващане на свредлото;
  • ниска устойчивост на прах;
  • възможност за повреда на закрепващия механизъм.

БЗП са най-широко използвани, защото позволяват бързото подменяне на свредлото. Такива касети са оборудвани с професионални електрически пробивни машини Bosh PSB, Bosh GSB, Makita, DWT, Hitachi. Но евтините модели, като ударни инструменти, оборудвани с такива устройства, не се препоръчват да бъдат закупени, тъй като техният експлоатационен живот е кратък.

За работа в тежки условия се използват скоби, фиксирането на свредла, в които се извършва със специален ключ.

Друг вид дюза е SDS-касетите за закрепване. Наличието на два канала в стеблото ви позволява да закрепите сондата с помощта на спирачка. На тялото има 4 канала. Едната двойка се използва за водещи клинове, а другата за фиксиране. Вретеното се заключва автоматично, след като е поставено на място.

Характеристики на прикачените приспособления

Има две основни опции за монтаж на касети за свредла, отвертка. Това е резбова връзка и конус. В първия случай е осигурена метрична или инчова резба вътре в затягащия механизъм и върху вала. За силно задържане на оста се монтира специален винт с ляв конец, който предотвратява спонтанното му отвиване.

Във втория случай се използва коничен вал, известен също като конус на Морс. Тя има характерна форма, същата като вътрешния канал за дюзи. Фиксирането се извършва благодарение на плътното вкарване на една част в друга. Тази опция се среща по-често в затягащите механизми на отвертките.



За удобство при използването на инструмента много производители прибягват до специална индикация за неговите характеристики. На етикета можете да намерите схемата за монтаж на касетата. Следователно, когато започнете да ремонтирате сондажа и изучавате инструкциите, обърнете внимание на вида на касетата и начина на свързване. При модерно оборудване се срещат следните символи:

  • Метрична външна резба - M, вътрешна - MJ. Номерът, следващ буквата, например M 9, показва диаметъра на връзката. То също така определя максималния размер на патронника, минималната стойност на стъблото.
  • Наличието на маркер UNF показва използването на инчовата система, която е типична за много чуждестранни производители. Следователно, преди да започнете ремонтна дейност, трябва внимателно да проверите съответствието на закрепването на новата част.
  • Конусната връзка е маркирана с CM (морзов конус). Цифрите от 0 до 7, последвани от букви, показват неговия размер.

Обикновено по време на работа самото затягане механизъм, седалки, износване. Тогава не е възможно да се фиксира сигурно битът. Когато оборудването работи, тя започва да се колебае, да победи. За да отстраните проблема, трябва да смените касетата.

Смяна на приспособлението за затягане на винтова резба

Махнете механизма в следния ред:

  • Камерите се загряват, за да осигурят лесен достъп до главата на вътрешния винт.
  • За винтова връзка използвайте отвертка. Закрепващ винт е усукан от шпиндела. Тъй като има ляв конец, силата на въртене се прилага по посока на часовниковата стрелка. Ако ударът е труден, за да можете по-лесно да развиете, можете да докоснете винта с чук през главата и след това да го извадите от оста.
  • Чантата има дясна резба, така че се превръща като обикновена гайка в посока обратна на часовниковата стрелка. Ако има трудности, използвайте два клавиша. Рошков фиксира шпиндела и газ - опитайте да развиете касетата.

Разглобяването може да се извърши с помощта на шестоъгълник, поставен в гърбиците. Колкото по-големи са неговите размери, толкова по-голяма е приложената сила. Използва се ключ за задържане на шпиндела.

Ако не можете да махнете затягащото устройство, ще трябва да демонтирате свредлото, за да осигурите достъп до вретена, вдлъбнат в корпуса. След смяната на механизма на касетата структурата е сглобена в обратен ред, но процесът е много по-лесен.

Повреденият винт е свален и е намерен достоен заместник. Но можете да си купите адаптер за касета за ударния вал на вала, който включва подходящ винт.

Отстраняване на дюзата тип "конус"

Процедурата в този случай ще бъде много по-лесна и замяната на касетата ще отнеме по-малко време. Работата се извършва в следния ред.

  • За да премахнете механизма за закрепване на вида конус, свредлото е изложено вертикално, насочвайки сондажа надолу.
  • Започнете да почуквате равномерно цялата повърхност на касетата с чук. Под действието на приложните сили той ще започне да напуска кацането.
  • След отстраняване на затягащия механизъм, коничната връзка се почиства с фина шкурка.
  • След като инсталирате нова касета вместо нея, чукът се фиксира отгоре с удар.

Днес много модели електрически съоръжения са оборудвани със скоби като SDS. Те не са много точни, но са се доказали в трудни условия, когато манипулацията е придружена от удар. За да пробиете дупка с точни размери във всеки материал, се използва специална дюза. Особено внимание се обръща на селекцията на тренировката и нейното правилно заточване.

Сондажът не е в състояние да издържа на странични натоварвания, така че не е подходящ за фрезоване. Необходима е постоянна грижа - почистване от прах, смазване на движещи се части. В съответствие с тези изисквания е възможно да се удължат сроковете за експлоатация и в случай на поправка или подмяна на износена касета, лесно ще се извършват всички необходими операции независимо.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Как правилно да пробиете метал Научете как да правите дупки с различни диаметриКак правилно да пробиете метал Научете как да правите дупки с различни диаметри
Касета за перфоратор под пробивно устройство, замяна, употребаКасета за перфоратор под пробивно устройство, замяна, употреба
Как да пробиете дупка в плочки и порцеланови плочки?Как да пробиете дупка в плочки и порцеланови плочки?
Как да пробиете плочки?Как да пробиете плочки?
Полезни уреди за домакинството го правете сами, направете го самиПолезни уреди за домакинството го правете сами, направете го сами
Окачени касетни таваниОкачени касетни тавани
Пробийте какви са и как работятПробийте какви са и как работят
Критерии за избор на перфораторКритерии за избор на перфоратор
Акумулаторна бормашина или отверткаАкумулаторна бормашина или отвертка
Електрическа бормашинаЕлектрическа бормашина
» » Как да премахнете и смените касета от електрическа бормашина
© 2021 BggeHat.com