Как правилно да пробиете метал Научете как да правите дупки с различни диаметри

Металообработването е една от доста сложните операции. Пробиването може да се изисква при ремонт на помещения или собствен автомобил, както и при производството на различни съоръжения в крайградската зона. Както при всички други дупки, ще се нуждаем от ръчна бормашина, която може да бъде допълнена с различни допълнителни устройства. Въпреки че една тренировка е много популярен и търсен инструмент, който се предлага в почти всеки дом, се изисква да има значителен опит по отношение на металообработването. В тази статия ще говорим за метални сондажи, тренировки и някои характеристики на този труден процес.

Инструменти и тренировки - това, което трябва да тренираме

Пробиване на отвори в метал е специална технология, която се състои в отстраняване на определен слой материал поради едновременното ротационно и транслационно движение на свредлото. Необходимо е да поставите свредлото в едно положение, така че свредлото да не се движи по време на работа. Това е основното условие за правилното и безопасно изпълнение на произведенията. До оста на тренировката имаше фиксирана позиция, можете да използвате едно от многото устройства, описани по-долу.

При работа с метал, свредла от стомана P6M5

При работа с метал, свредла от стомана P6M5

Имаме нужда от следните инструменти за работа с метал:

  • Ръчно или електрическо пробиване
  • Спирална тренировка
  • чук
  • перфоратор
  • Предпазни очила и ръкавици

Постигането на успех в планираното събитие няма да бъде възможно без подходяща тренировка. Изборът на този елемент - много важен момент, тъй като различните упражнения се избират от изхода на свойствата на метала, както и от диаметъра на бъдещата дупка. Бормашините обикновено се изработват от високоскоростна стомана. Най-често срещаните са продуктите от стомана клас P6M5. В някои случаи се използват кобалтови добавки, които повишават устойчивостта и износоустойчивостта на свредлото. В този случай на етикета на продукта се появява буквата K. При много твърди метали се използват свредла, оборудвани с малко залепване на върха, което осигурява необходимото ниво на пробиване на материала.

Трябва да знаете, че не всички тренировки са в състояние да направят точно дупките, от които се нуждаете. Така че, производителят обикновено посочва съответната информация в ръководството за експлоатация. Например, да пробиете дупка с голям диаметър с бормашина, чиято мощност е 700 W, няма да работи. В края на краищата, това оборудване е предназначено да създаде дупка с максимален размер от 13 мм.

Устройства за тренировки - как да направите живота си по-лесен

Пробиването на метал създава трудности за много хора, дори за опитни занаятчии. Една от причините е физическата сложност на самия процес. В края на краищата е необходимо да държите тежка тренировка дълго време под прав ъгъл в ясно фиксирана позиция. Въпреки това, винаги можете да използвате допълнителни инструменти, предназначени да улеснят целия процес.

Проводниците за пробиване ви позволяват сигурно да фиксирате свредлото

Проводниците за пробиване ви позволяват сигурно да фиксирате свредлото

В магазините за сгради можете да закупите следните механизми за перпендикулярно пробиване на отвори в метални изделия:

  1. 1. Пробивни проводници
  2. 2. Водачи за пробиване
  3. 3. Пробийте шкафовете

Диригентите са много популярни, с помощта им специалистите правят дупки в продуктите. Самият механизъм е вид кутия, удобна за задържане, в която са разположени водещите втулки. Подходящ за работа с бормашини с различни диаметри. Втулките са изработени от много тежки метали, много по-трудни от самата сеялка. Ето защо не се притеснявайте, че когато работите с тренировка, те ще се повредят.

Трябва само да поставите проводника върху мястото на бъдещата дупка, предварително маркирана с удар, след което включете бормашината. Сондажът ще бъде здраво закрепен от втулките, така че няма да изчезне от указаната посока. Особено полезен проводник се взема предвид при пробиване на цилиндрична форма, например тръби, тъй като върхът на сондата непрекъснато се изплъзва от заоблената форма на тръбата.

Можете също така да закупите ръководства за ръчна бормашина - това е полезен механизъм за поддръжка, при който свредлото се фиксира от врата, за да се постигне неподвижност по време на работа. Подметката, държана от свободна ръка, се поставя върху самия детайл. При тази ситуация инструментът се движи вертикално, без най-малкото отклонение или изкривяване.



Към днешна дата са налице универсални дизайни, оборудвани с ъглова стойка. Благодарение на това можете да пробивате дупки с тренировка дори под ъгъл. Въпреки това, в случая на метала, е много трудно да се пробие под ъгъл с помощта на водачи, тъй като страничното претоварване почти веднага счупи свредлото. Ето защо трябва да се погрижите да купите продукт от твърд метал.

Друго устройство, което опростява процеса на правене на дупки, се нарича стационарен шкаф. В основата си това оборудване е малко по-проста машина за пробиване, макар и с по-малко функционалност, но и значително по-малко разходи. Свредлото се движи по дължината на пръта с помощта на лост. За фиксиране на детайла се използват скоби или свещи. Относно качеството на сондирането, това устройство е с порядък по-висок от другите конкуренти. Въпреки това, цената му също е по-висока в сравнение с проводници или водачи.

Дълбоки дупки - каква е тяхната характеристика

Процесът на пробиване на отвори в метални продукти варира значително в зависимост от дебелината на обработвания детайл. Дълбоките отвори го правят много по-трудно в сравнение с конвенционалните. Специалистите за такива случаи използват стругове и детайлът трябва да се върти, а не самото упражнение върху машината. Важна точка е премахването на отпадъците и чиповете от тази част, както и охлаждането на свредлото.

При пробиване на дълбоки отвори е важно навременното премахване на чиповете

При пробиване на дълбоки отвори е важно навременното премахване на чиповете

Естествено, у дома използвайте струг не е вероятно да работи. Единственият изход е да закупите ръководството за сондаж, описано по-горе. Дължината на тренировката е от голямо значение, тъй като тренировката може да отваря само две трети от дължината си. Така че трябва да си купите дълго тренировка, но е достатъчно силна, за да не се счупи под влиянието на огромни претовари.

При липса на ръководства, можете да се опитате да тренирате без това оборудване, ако сте уверени във вашите способности. Въпреки това, ъгълът на сондиране е строго забранен, тъй като може напълно да унищожи както свредлото, така и детайла.

Не забравяйте за охлаждането и отстраняването на чипа. Най-лесният начин е да използвате сапунена вода, в която първо трябва да потапяте върха на свредлото. Някои експерти препоръчват да се покрие с тренировка с растително масло или свинска мас. Това значително ще намали триенето на продукта срещу метала и вследствие на това ще има най-положителен ефект върху охлаждането на свредлото.

Ако говорим за извличане на чипове, това трябва да се извършва редовно, като периодично се премахват отпадъците от сондажите. Най-лесният начин да завъртите обработвания детайл е да направите бръсненето под действието на гравитацията, освободете дупката. Ако продуктът е много тежък, тогава в курса са импровизирани устройства, включително куки или магнити. В противен случай шаблоните могат да блокират жлебовете, които се намират на свредлото, което в бъдеще ще доведе до блокиране на въртенето, както и до счупване на свредлото.

Дупки с голям диаметър - най-сложната операция

Пробиване на голяма дупка в метала е още по-трудно, отколкото да направите дупка с голяма дълбочина. Има няколко подхода: или използвайте конусовидна тренировка, за да направите голям отвор в метала за няколко подхода, или използвайте специална корона. Цената на коничните тренировки е много висока, а ефективността е по-ниска от тази на короната.

Ето защо експертите казват, че е по-точно да се пробие метал с помощта на корона. В централната част има тренировка, докато по ръбовете има режеща повърхност с рязко заточени зъби. Благодарение на тренировката короната е фиксирана в едно положение и не се движи по време на работа. Пробиването се извършва при ниски скорости на свредлото и всичко трябва да се направи много внимателно и внимателно, за да не се повреди короната.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Как да се пробие една плочка, така че да не пляскане полезни съвети за капитана и начинаещиКак да се пробие една плочка, така че да не пляскане полезни съвети за капитана и начинаещи
Необходимото средство за обработка на предмети е свредло за плочкиНеобходимото средство за обработка на предмети е свредло за плочки
Как да изберем тренировка за къщата, която вземаме предвид всички функцииКак да изберем тренировка за къщата, която вземаме предвид всички функции
Как да пробиете дупка в плочки и порцеланови плочки?Как да пробиете дупка в плочки и порцеланови плочки?
За да направите бормашините остър как да направите машина за шлайфане за собствените си ръцеЗа да направите бормашините остър как да направите машина за шлайфане за собствените си ръце
Как да пробиете плочки?Как да пробиете плочки?
Как и какво да пробие порцеланови плочкиКак и какво да пробие порцеланови плочки
Пробийте какви са и как работятПробийте какви са и как работят
Puncher, приложението муPuncher, приложението му
Как да изберем тренировка?Как да изберем тренировка?
» » Как правилно да пробиете метал Научете как да правите дупки с различни диаметри
© 2021 BggeHat.com