Готварска печка

История на тангото и сложността на неговото производство


Тандъровата пещ дължи появата си на племето Sart, което някога е обитавало територията на съвременния Узбекистан. Този народ е бил почитател на огъня, затова в процеса на готвене Сартс анимира таньорската пещ, вярвайки в източните спиртни напитки peri, предполагаемо живеещи в червата на печката. Племето живеело за кратко време, тъй като с пристигането на монгол на земята им, те били поробени. Монголите адекватно оцениха изобретението на Sarts и започнаха активно да го използват. В резултат на това тандерът е широко разпространен.

Благодарение на потомците на Тимур, в Индия се появила чудова пещ, където тя придобила съвременното си име, а храната, приготвена в него, станала известна като тандури. Това разпространение се отнася до XVI век. Днес толкова изискана и полезна украса на кухнята може да се намери в много страни по света, предимно в източната част на света. (Виж също: Печка за шиш кебап със собствени ръце)

Африка не е изключение. В допълнение, фурната е много популярна в Русия. Благодарение на изящния дизайн на устройството, той често се използва като елемент на ландшафтния дизайн, ако става въпрос за глинените му сортове.

Основният материал за производството на източната пещ е каолиновата глина, която има приятен светло жълт нюанс. В противен случай глина също се нарича "жива", а добивът се извършва в самия Узбекистан под град Ахангаран. Изненадващо е фактът, че няма обработка на глина, добавят се само камила и овча вълна. След като майсторите месят "тестото" със специално устройство, а също и да го удрят с краката си, му е дадено време да се варя за ден-два.

Готовата глина е потънала в т. Нар. Изрязан лист с удължена форма. За да се гарантира, че узбекският тандер се оказва високо качество, той се формова от "модела" под горещото слънце с помощта на няколко господари. Работата се извършва върху грънчарското колело, в този случай чрез метода на формоване на лентата. (Виж също: Карта на сайта)

Узбекийският таньор

Когато мазилката е завършена, пещта пада на сянка, където изсъхва в рамките на един месец. Ако не спазвате правилата и започнете да използвате фурната, преди глината да изсъхне, със сигурност ще избухне при първото запалване. Стандартният размер на този съкратен съд варира от 1 до 1,5 метра. За да се постигнат най-добрите топлоизолационни свойства, се оказва, чрез запечатване на съда с слой глина и наслагване, директно на място, с тухли.


Видове тангор и ръководство за употреба


Наред със земното покритие над земята, в съвременния свят земният тандер е станал много популярен, в противен случай се нарича яма. Както на сушата, този вид е известен още от древни времена. В този случай глина с примеси от шамот действа като материал, а чакълът може да се използва и като допълнителен елемент.

Важно е да запомните, че създаването на тази тема на ориенталско готвене трябва да се случи през най-горещите летни месеци. Дизайнът на танкерната пещ е съвсем прост и процесът на нейното създаване включва няколко етапа:



  1. Преди да започнете да изграждате печка, трябва да изкопаете дупка, дълбоко половин метър.

  2. Освен това каналът е гъсто изпънат с тухла, изработена от висококачествена глина, по-точно е обвита.

  3. Готовата облицовка трябва да бъде покрита гъсто с подготвен глинен "тест", така че стените да са равномерни.

  4. За да се постигне най-доброто запалване, е необходимо да се добавят две дупки в долната част на устройството, което ще осигури захранването с кислород.

  5. След като строителството е готово, то трябва да стои няколко дни.

  6. Последният етап е втвърдяване на пещта. Това се прави с дърва за огрев и четка, които се запалват. Температурата трябва да достигне 400 градуса по Целзий, след което глина ще премине необходимото втвърдяване.


Пещ на пещ

Условно разположените устройства могат да бъдат разделени на два вида, първият от които е вариант, произведен съгласно горните инструкции. Вторият вариант е много по-лесен за инсталиране, тъй като той е готов яйчен съд, който е монтиран в предварително подготвена яма. В този случай горната част на съда трябва да изпъква леко над земята, около 4-5 сантиметра. Долната част е оборудвана с въздух, както и в първия вариант. Двете устройства на пещта трябва да бъдат покрити с керамично покритие.

Характерна особеност на глинените варианти е тяхната изключително вертикална инсталация, а аналозите на земята могат да бъдат инсталирани хоризонтално, ако е необходимо. И последният вариант е много подобен на руската фурна, единствената разлика, че няма комин.


Приложение на източното пещно устройство




Преди да започне подготовката, туркменският тандур и други аналози трябва да бъдат подготвени. Най-напред капакът се отстранява и се отваря т.нар. Пепел, след което около 2/3 от предварително изсушената дървесина се полага в съда.

Освен това горивото се запалва и устройството се загрява за един час, като по този начин се събира работната температура. Това време обаче ще варира в зависимост от обема на пещта и качеството на използваната дървесина. Подразбиращ се показател за готовност за работа може да бъде изчезването на сажди по стените на съда. След като цялото гориво се превърне в въглища, те трябва да бъдат премахнати с покер или друго устройство. Фурната трябва да бъде покрита с капак и пепелта трябва да бъде затворена - тя е напълно готова за готвене.

Ако пръскачката се използва за първи път, процесът на нагряване трябва да се извърши гладко и точно, най-доброто в този случай е въгленът. Също така, не се страхувайте от появата на пукнатини по стените при загряване, те по никакъв начин не пречат на кулинарната работа на устройството.

Туркменски танцьор

За да избегнете изсушаване на остатъците от храна, както и лесното му отстраняване, стените трябва да бъдат леко поръсени с вода, но не прекалявайте. Заслужава си да се направи и със самата храна, особено ако става въпрос за хляб. Водата ще му позволи да остане въздушна и мека.

Фурната се намира до подготовката на напълно различна храна, но най-популярните са вкусни плоски торти в тандер. Начинът на подготовката им е много проста, тестото се залепва върху вътрешните стени на съда, поръсено с вода, след като готвят, те лесно се отстраняват със специална шпатула. Приготвянето на месо традиционно се извършва върху шишчета, които на свой ред във вертикално положение преминават през отворите в капака. Изключително удобно е да се приготвят зеленчуци и други ястия. В този случай металната плоча със съдържанието е прикрепена към държачите.



Основното предимство на това устройство е еднородността на отоплението, което предотвратява досадните пожари. Храната, приготвена през тази фурна, може да се похвали със сочност и полезност, да не говорим за неефективния вкус. Учените са установили, че готвенето в тандуор ви позволява да пестите полезни вещества и витамини на храни.



Независима конструкция на пещта


Много удобно и разнообразно приложение на танкерни пещи днес популяризира закупуването на този чудотворен "апарат" или създаването му от собствените си ръце. Последният вариант ви позволява да създадете на свой собствен сайт фурна от две проби - класическа или модерна. Съвременната версия днес може да се намери много по-често, тъй като е много по-лесно да се изпълни. За това ще са нужни овце, глина и пясък, тухли и цимент, необходимо е слама.

Можем да кажем, че процесът на създаване наподобява инсталирането на стационарна пещ, тъй като включва:



  • избор на обект за строеж;

  • равномерно поставяне на 20-сантиметров слой пясък;


Приложение на танкерна пещ



  • очертаване на първичния кръг от тухли, чийто диаметър трябва да бъде 80 см, и е необходимо да се остави отвор за разпенване;

  • полагане на следните кръгове, закрепване на тухли с цимент;

  • Замърсяване на конструкцията на височина 40 см от нивото "дъно" чрез изрязване на тухли с българин;

  • оставяйки отвор с диаметър 40 см (последният кръг);

  • глинена зидария, приготвена с глина с добавка от вълна и слама;

  • пълно изсушаване на устройството и изпитване.


Класическата фурна от собствените си ръце е много по-сложна и по-трайна. За да направите това, трябва да направите следните подготовки: подгответе глината и агнешката вълна, естественото слънчогледово олио и дървена цев, както и изгорял пясък. Цилиндърът трябва да съответства на готовото бъдещо пещно устройство, тъй като той ще бъде използван като рамка. Цилиндърът трябва да се излее с вода и да се държи в това състояние в продължение на около един ден, след това се отървете от водата и разтрийте стените със слънчогледово олио. Отново, нека варя за една нощ или ден.

"Тесто" бъдеще единица омесва в следните пропорции - 1: 2 глина и пясък, полученият разтвор се смесва вълна в такива количества, че не могат да се видят в "киша." Решението трябва да е доста дебело, така че неговото прилагане към цевта да не се съпровожда от разпространение. "Тестото" се препоръчва в продължение на два дни, за да настоява, и след това пристъпете към размазване на цевта. Този процес се извършва от дъното и дебелината на слоя не трябва да надвишава 3 см. Горната част трябва задължително да бъде малко стеснена. След като контейнерът се формова, вътрешното пространство трябва да се обработва с мистрия.

Готовият съд трябва да бъде напълно изсушен, а опитни майстори опростяват тази процедура, като използват електрически лампи, поставени в контейнер, или го инсталират в течение. След една седмица и половина барел трябва да се отдалечи от глината, тя трябва да бъде премахната. Когато процесът на сушене приключи, фурната е поставена на мястото, предназначено за нея, и е изстреляно.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Пещи от тухли за лятна резиденцияПещи от тухли за лятна резиденция
Пещ за собствени ръце на дачаПещ за собствени ръце на дача
Външни печкиВъншни печки
Шлюзова пещ със собствени ръцеШлюзова пещ със собствени ръце
Пещи с печкаПещи с печка
Tandyr пещ със собствените си ръцеTandyr пещ със собствените си ръце
Модерни пещи за отопление на домаМодерни пещи за отопление на дома
Веднъж забравена електрическа чудодейна фурна е отново в експлоатацияВеднъж забравена електрическа чудодейна фурна е отново в експлоатация
Какви са мобилните пещи на дърва и как да ги направите сами?Какви са мобилните пещи на дърва и как да ги направите сами?
Видове пещи от тухли за домаВидове пещи от тухли за дома
» » Готварска печка
© 2021 BggeHat.com