Полагане на ламинат върху бетонен под

Ламинатът е най-младият от всички видове подови настилки. Произхождаше от Швеция през 80-те години. Поради факта, че покритието ламинат евтини, практични, екологично чист, красив и може да бъде поставен върху бетонния фундамент, съвет, линолеум, тя се поставя в 10 от общо 100 случая.

Материалът, който е покрит с полимерен филм, се нарича ламинат. Самият материал е направен от хартия, метал, дърво и др.

Ламинатът е елемент от ламиниран паркет.

вид

В своя външен вид ламинатът изглежда като тънка дъска, чиято дебелина варира от 7-12 мм, ширина от 15-30 см, дължина 1-1.5 м.

Най-горният слой на ламината, като правило, е подобен на дървесина от различни породи, мрамор, гранит, килим. В ламината, както и при занитване, има два канала - по протежение на късите и дългите страни и два гърба на противоположните страни. Методът за свързване на ламинат към цялото подово покритие определя конфигурацията на жлебовете и езиците.

Тя може да бъде различна, за разлика от паркета.

Състав на ламината

Ламинатът е представен като многопластов "пай".

Всеки слой на този дизайн изпълнява някои функции:

  • ламиниран съставДекоративни.
  • Защитен.
  • Стабилизиране.
  • Основни (HDF).

Също така ламинатът, в зависимост от метода на производство, е разделен на:

  • HPL - високо налягане ламинат е ламинат с високо налягане.
  • DPL - Laminate с пряко натиск е ламинат с директно налягане.

Срокът на експлоатация на това покритие зависи от неговия основен защитен слой.

В ламинат с високо налягане този компонент е многокомпонентен. В допълнение, скъпите смоли, акрил или меламин, могат да бъдат допълнени с друг горни слой от алуминиев оксид или корунд.

В зависимост от износоустойчивостта, ламинатът се класифицира в няколко типа. Но ние ще говорим за това малко по-късно. Абразията предпазва защитния слой за подове, който е устойчив на вода, ултравиолетови лъчи и химикали.

След филма идва декоративен слой, представен като мебелно фолио или няколко слоя хартия, обработени по специален начин. На тях се рисува картина.

Естетическата стойност на продукта се определя от този декоративен модел.

Следва носещият слой, изработен от материал от фибростъкло с висока плътност, наречен High Density Fiberboard-HDF на английски език. Произвежда се с помощта на импрегнации, устойчиви на влага.

състав на ламинат 1Носещият слой отговаря за твърдостта и здравината на материала. Също така в този слой има заключване, което държи ламината заедно.

Понякога ламинатът се допълва със стабилизиращ слой, чиято задача е да предпазва надмощителните части от влага. Също така този материал има шумоизолиращи свойства.

Тези слоеве се свързват чрез силно компресиране при висока температура.

Ламинатът по-прост с директно натиск се състои от три слоя. Слоят от силен филм се компресира заедно с 2 други слоя, основни и лагерни.

Качество на ламинатите

качество на ламинатКачественият горни слой на всеки ламинат за подови настилки позволява да не се извършват допълнителни работи през целия период на експлоатация. Тази повърхност също не се нуждае от лакиране. Нанесете мастика, полира и т.н.

Повечето от ламинатите с високо налягане не изпаряват никакви вредни вещества.

През 1999 г. Европейската асоциация на производителите на ламинат решава стандартите за ламинираните подове. Всеки ламинат преминава през пробен период от 18 позиции.

Необходимо е да се определи абразията, удароустойчивостта, звукоизолацията на материала и т.н.

Един от най-важните показатели е устойчивостта на влага. То се определя от периодите от време, които могат да издържат на ламинат, когато получават водни бани. Но този тест не трябва да се проверява на пода вкъщи.

Но това не означава, че не трябва да се извършва редовно мокро почистване на ламинирания под.

Основният критерий е устойчивостта на износване. За да го определи, беше разработен специален тест Taber. качество на ламинат 1С този тест можете да определите броя на оборотите, които ще направят абразивното колело здраво притиснат към ламината, докато не се постави напълно защитният слой.

Повечето революции означават висококачествен материал. Но няма стандарти за инструмента и методите за неговото приложение. Следователно всеки производител има свои собствени фигури за същия материал.

Разграничават се и три показателя:

  • IF (начална фаза) е първият признак на абразия.
  • FP (последната фаза), казва, че защитният слой е износен при 95 ° С.
  • AT (Average Taber) - сумата от първите два показателя, разделена на 2.

Производителят посочва само един от тези три показателя. Ето защо трябва да се запитаме какъв индикатор е посочен, тъй като са написани само числа. Но благодарение на този тест ламинатът е разделен на класове.

Класификация на ламинатите

Класът на това покритие се определя от две цифри.



Първата цифра се отнася за типа стая:

  • "2" е помещение за индивидуално ползване.
  • "3" е обществено пространство.

Втората цифра ви позволява да определите натоварването на бъдещия етаж, интензивността на ходенето. Колкото по-голяма е стойността на първия индикатор, толкова по-голям е очакваният товар.

Предлагаме приблизително приложение на ламинат в зависимост от класификацията му:

  • класификация на ламинат21 - начало »ламинат с ниско натоварване, обикновено се вписва в детската стая, спалнята.
  • 22 - начало »ламинат със среден товар, който се вписва в трапезарията, кухнята.
  • 23 - домашен ламинат, използван за увеличаване на интензивността на ходене, обикновено е коридор.
  • 31 - ламинат за търговски цели с нисък интензитет, поставен в заседателната зала или офиса.
  • 32 - търговски ламинат, се използва в помещения със средна интензивност, например в приемната.
  • 33 - търговски ламинат, се поставя в помещения с висока интензивност, например в магазин, банка.

Процесът на подготовка на повърхността за полагане на ламинат

Тази повърхност трябва да отговаря на определени изисквания:

  • Точно така.
  • Противошумова.
  • Топлоизолация.
  • Не допускайте влагата да влезе в ламината.
  • Хоризонтална.

Тези изисквания са необходими за поставяне на ламинат върху бетонна основа.

подготовка на повърхността за полагане на ламинатРазличните височини под ламинат в основата не трябва да са повече от 2 мм на метър от повърхността във всяка посока. Ако тези нередности не могат да бъдат отстранени чрез обичайните прости методи, тогава е необходимо да поставите замазката върху всяка технология.

Обичайната бетонна или циментова подова замазка трябва да може да издържи, след като се полага за известно време. Сега се използват различни течни бързо фиксиращи саморазливни смеси.

Покритията трябва да имат дебелина от 1 до 30 mm и по-висока. Вече след определено време можете да се движите по такъв начин и след няколко дни работата да се възобнови. Точните цифри могат да бъдат намерени в инструкциите или върху опаковката на закупения материал.

След това се монтира полиетиленово фолио. Това е най-евтиният и най-простият вариант. Филмовите ленти се навиват до 20 сантиметра, а на някои места се свързват с лепяща лента.

Топлоизолацията и звукопоглъщането са по-скъпи субстрати под формата на експандиран полиетилен, екструдирана полистиролова пяна.

По-ефективен и скъп е битум-целулозният субстрат с коркови трохи. Но това изисква "дъх" перваз дъска и не се разбира със системата "топли подове".

Полимерните субстрати са самозалепващи, много лесно се закрепват към основата от поета.

И сега нека да преминем към казаното по-горе. За стабилизиращия слой на ламината, който също се използва като субстрат.

Високопланинските люлки също се елиминират чрез инсталиране на подложка от водоустойчив регулируем шперплат.

Видове ламинат

В зависимост от начина, по който са съединени панелите, ламинатът се класифицира в 3 категории:

  • «Lock».
  • «Кликнете».
  • Лепила.

видове ламинатПърво, ламинатите са произведени с прост език и канали. Излишно омазнява горната част на дюбелите на всеки следващ панел с водоустойчива лепило и внимателно се затваря в хоризонтално положение върху дюбела на предишната.

В този случай се образува цяло водоустойчиво покритие. Това покритие за разглобяване, за ремонт на всяка част от него, просто беше нереално.

Но в случая, когато имаше много вода. Все още падаше в долните слоеве и покритието стана неизползваемо. Останалите две групи се състоят от модерни ламинати, чиято система за свързване е по-сложна.

"Натискането" също се нарича "двойно заключване" или "заключване при 45 °", което практически не вреди на панела по време на монтажа и демонтажа и формира силна връзка.

За да се събере следващия панел, той трябва да бъде приведен към предишния панел под ъгъл от 30 ° и свързан с него. Когато се обърнете към хоризонталната позиция на подплатения панел, той се застопорява на място.

Заключването на заключването "Заключване" се получава, когато следващият панел бъде внимателно задействан в предходния, също в хоризонтално положение. Този ламинат е по-евтин, но неговата якост е по-ниска и ключалките могат да бъдат повредени по време на монтажа.

Монтаж на ламинат

Първо, най-малко 2 дни преди поставянето на ламината, оставете го в стаята, където ще се извърши процесът.

Материалът се адаптира към влажността и стайната температура, което значително ще улесни инсталацията и значително ще намали появата на възможни неизправности в бъдеще.

Необходимо е да се има предвид, че сглобеният ламинат образува "плаващ" под. Не се прилепва към основата, поради което има празнини между покритието и всички вертикални повърхности в помещението.

Тази разлика се основава на съотношението: 1,5 мм за всеки метър ширина или дължина, но не по-малко от 10 мм.

Да изчислим пролуките с ширина 3,84 м и дължина на стаята от 8,45.

  • 7.85 х 1.5 = 11.775, т.е. за къси стени пропуските са 12 mm.
  • 3.84 х 1.5 = 5.76, при дълги стени пролуките са равни на 10 mm.

По-добре е да поставите ламината по дължината на светлинния поток с дълги страни. Клиновете от съответните размери се монтират по стените, а първият ред се поставя с език и канали към стената.

видове ламинатПърво, свържете късите страни. В края на серията е необходимо да се определи дължината на последната част, като се изчисли разликата. Остатъкът се използва в началото на следващия ред. Ако има по-малко от 30 см, тогава е необходимо да изрежете нов панел на две части. Ламинатът е поставен в разредна последователност.

Поради това натоварването на пода се разпределя равномерно. След поставяне на втория ред, той трябва да бъде свързан с първия. Обикновено последният ред трябва да бъде подрязан. Панелът се поставя на стената от гребена, а също така се взема предвид разликата, за да се определи линията на рязане.

резюме

Сега знаете как да поставите ламината върху подготвена бетонна основа. Такава работа можете да направите сами или за помощ, свържете се с специалист.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Полагане на ламинат със собствените си ръцеПолагане на ламинат със собствените си ръце
Ламинат за кухнята, колкото тази опция настилка?Ламинат за кухнята, колкото тази опция настилка?
Как да изберем подходящия ламинат за апартаментКак да изберем подходящия ламинат за апартамент
Възможно ли е да поставите ламинат върху линолеумВъзможно ли е да поставите ламинат върху линолеум
Полагане на ламинат със собствените си ръцеПолагане на ламинат със собствените си ръце
Как да сглобим ламинатКак да сглобим ламинат
Качествен ламиниран паркет на дървения подКачествен ламиниран паркет на дървения под
Предимства и недостатъци на ламинатПредимства и недостатъци на ламинат
Ламинатни и ламинатни видовеЛаминатни и ламинатни видове
Как се залепва ламинатът?Как се залепва ламинатът?
» » Полагане на ламинат върху бетонен под
© 2021 BggeHat.com