Екпоксидни пълнежи плюсове и минуси, технология за пълнене и изисквания за него

Епоксидни покрития

Голяма нужда от саморазливни подове стана съвсем наскоро. Потребителите започнаха да разбират, че такова подово покритие има много предимства. Разбира се, това не е най-евтиният вариант за довършителни работи, но качеството, здравината, външните данни покриват висока цена. Ето защо в тази статия бих искал да говоря за тази версия на подовата настилка, и особено един от нейните видове е епоксидният под.

Трябва да се отбележи, че в момента пазарът предлага доста широк диапазон от този материал, който включва:

  • Полиуретанови саморазливни подове.
  • Метил метакрилат.
  • Полиестер.
  • Епоксидна.
  • Циментът.

Както вече споменахме, ние се интересуваме от епоксидни настилки. Какво е това? Всъщност това е двукомпонентен материал, който включва епоксидна смола (оттук името) и втвърдител. Това е състава, който осигурява полуготовата и гладкост на повърхността, както и якостта на самия слой, равномерността на равнината и елиминирането на замърсяването на основата.

Необходимо е да се добави, че епоксидният под има отлични антистатични свойства, висока пропускливост на пара и дезинфекционни свойства. Освен това изборът на потребителя осигурява четири вида структура и текстура на пода: матово, полу-матово, лъскаво, полу-лъскаво.

Този тип течни подове съответстват на GOST P 50766-95. Това означава, че определени изисквания за него са посочени, посочени в този законодателен документ. В него се посочва, че насипният под епоксид може да се използва в промишлени помещения на хранително-вкусовата и фармацевтичната промишленост, в магазини за производство на електроника, бижутерийни предприятия и печатарски предприятия.

Понастоящем зоната на използване на този тип подов дизайн е разширена. Днес епоксидни саморазливни подове се изсипват в детски и учебни заведения, в ресторанти и клубове, в елитни апартаменти и къщи. Работата е, че подходът към организацията на дизайна на подовите бази, където епоксидните материали започнаха да действат в ролята на декорация и създаване на пода, се промени. Освен това техните високи технически и експлоатационни характеристики позволяват да се удължи експлоатационният срок на подовата настилка.

Ние добавяме, че епоксидните подове могат да се изливат както в закрити помещения, така и под сенници и на открити пространства. Това означава, че всъщност е универсален подов материал.

Критерии за подбор

Експертите отбелязват няколко критерия, според които се препоръчва избор на епоксидни текстури.

  • Място на запълване. Тя може да бъде хол или производствена зала. Може да е гараж и други неща.
  • Интензитет и брой натоварвания. Например при големи механични товари ще трябва да купите едно съединение. За химически ефекти, друг за непроводимостта на електричеството (статично), третото.
  • Външен вид. Може би за индустриални обекти този критерий не е най-важен, но за собствениците на къщи и ресторанти - това е един от най-важните показатели. В тази връзка епоксидните подове могат да предложат огромен избор по отношение на цветовия дизайн с наличието на модели и модели. Това е така нареченото 3D покритие.

Предимства и недостатъци

Гланцово покритие

Сексът в интериора

Знаейки, епоксидният под е толкова търсен днес. Той има много предимства. В някои отношения тя надвишава най-близките си конкуренти в описания по-горе списък. Ето защо е необходимо да се разгледа по-подробно по същество. Няма да повтаряме високите технически характеристики, които вече бяха споменати по-горе.

  • Простотата на грижата за епоксидни подове е качество, което домакинята харесва. За да се измие и почистване на такъв етаж не е по-трудно от почистване на паркета, третирани с лак.
  • Температурните разлики не влияят върху качеството на подовото епоксидно покритие. Ето защо, този материал може безопасно да се излее на пода в вани и душове. Освен това, можете безопасно да напуснете къщата през зимата безгръбначни, а ниските температури няма да повредят пода.
  • Твърдата монолитна повърхност без фуги е отсъствието на мръсотия.
  • Висока устойчивост на износване. Положената на пода на епоксидния слой ще ви служи вярно за повече от десет години. Освен това бих искал да отбележа и високата поддържаемост на този материал. Драскотината, вдлъбнатината или друг дефект са запечатани с едно движение на четката с приложен върху него епоксиден хоросан. Между другото, такива ремонти с полиуретанови подове няма да работят, те ще трябва да се забъркате наоколо за дълго време. Ето първата сравнителна характеристика.
  • Всъщност, самият епоксиден разтвор е отличен агент за хидроизолация. Така че няма нужда да мислите за хидроизолацията на основния под, когато се излива полимерен разтвор.

Вярно е, че такъв под е монолит, който не може да бъде демонтиран в неговата цялост. И ако искате да го замените с ново покритие, трябва да премахнете епоксидния слой. Въпреки че е възможно да се приложи нова облицовка, ако състоянието на пода позволява това. В допълнение към пода може да се приложи друг слой, така да се каже, нов.

Разпространявахме митове за опасност

Вид под

Най-често срещаният материал

Има много мнения, но експертите уверяват, че епоксидни смоли са сред най-безопасните. Излизайки на улицата всеки път, започваме да вдишваме голям брой различни терени, които действат върху нас по различни начини. Разбира се, ако епоксидът е силно нагрят, концентрацията му във въздуха ще бъде по-голяма, но в твърда форма е напълно безвредна. Между другото, всяка дървесина, когато се нагрява, започва да излъчва смоли, чиито частици незабавно запълват околния въздух. И нищо, всеки е жив и добре. Само тази концентрация е твърде малка, за да навреди на човешкото тяло.



Затова бих искал информацията да даде няколко места, които трябва да се опасяват.

  • Анхидридите могат да повлияят на дихателната система. Високата концентрация може да доведе до задушаване.
  • Епихлорхидринът. Тази смола дразни кожата, лигавиците. Неговата висока концентрация може да предизвика такова заболяване като бронхит. Понякога засяга съдовата система.
  • Толуол. Кръвта на кръвта може да бъде нарушена, ако се вдигне към тях.
  • Полиетилполамин - това вещество дразни кожата.
  • Хексацетаметилдиаминът може да увреди очите.

Но дори и всички тези вредни вещества могат да повлияят на човек само по време на пълнене на пълнежа под. И тогава концентрацията им не надвишава 3-5, което не е толкова много. В допълнение, след полимеризацията на материала, от тях няма следи. Ето защо полимерни полимерни подове могат да се монтират дори в детски заведения. Разбира се, в процеса на полимеризация е по-добре да не позволявате на никого в помещенията. Дори и днес производителите са изхвърлили такива епоксидни подове, които се считат за безвреден дори по време на монтажа.

Ще кажем директно, съзнателно, че този етаж е изправен пред приетия GOST. Всички материали от този тип задължително са сертифицирани на различни позиции, където санитарните и хигиенните стандарти се определят от строги правила. Така че няма да се върнем към въпроса за екологичната съвместимост на епоксидни самонивелиращи се подове.

Как правилно да напълните епоксидния под

Изливане на пода

Процес на пълнене

По принцип не съществуват големи отличителни белези на епоксидния подов пълнеж от други течни структури. Всичко върви по същата технология.

  • Подготовката на пода се извършва. На този етап е необходимо да се идентифицират дефектите и да се коригират. Обикновено за това се използва циментово-пясъчен разтвор. Ако подът е с големи размери, тогава се използва технологията на шлайфане с шлайфане или шлайфане.
  • Тогава се извършва грундирането. Този процес е необходим само за една цел - да се увеличи свързването на подовата повърхност.
  • Сега сместа се напълва със смес от епоксиден хоросан с добавяне на фин пясък.
  • Пълнежът е подреден. Тя може да бъде цветна кърпа или мозайка, изработена от различни материали.
  • Друг слой епоксидна смес без пясък. Това е прозрачен материал, чрез който декоративният слой е видим.

Между другото, има възможност за запълване на пода с прозрачен слой, но в същото време е необходимо декоративният компонент на основата да бъде приведен в приемливо състояние. Например, можете да рисувате пода или да поставяте фотографии или други декоративни предмети на пода. Моля, обърнете внимание, че епоксидният под не трябва да се пълни с маслена боя. Просто няма да има връзка между двата материала.

Самото запълване на епоксидната текстура се получава по метода на леярското леене, т.е. без фуги между участъците. Но декоративният слой може да бъде, така да се каже, зониран. Тези зони се наричат ​​"чипове". Това означава, че можете да поставите декоративни елементи под прозрачния прозрачен слой, с помощта на който ще бъде направено зониране на пространството.

Видове епоксидни подове

Понастоящем производителите предлагат няколко типа епоксидни текстури. Те са специално произведени така, че всяка версия да може да се използва при определени условия на работа.

Тънкослойни подове

Тънък насипен под

Тип тънък слой

Обикновено това е еднослойна версия, която е изпълнена с дебелина не повече от един милиметър. И при тази дебелина материалът се справя добре с товарите, които го повлияват при висока пропускливост на помещението. Това е първото. Второ - този материал е устойчив на химически атаки.

дебел

Тя може да бъде еднослойна или многопластова конструкция, която се излива с дебелина повече от един милиметър. Оказва се силен под с нисък коефициент на абразия. Отличен срещу химически активни вещества. Понастоящем такива подове могат да се използват в жилищното строителство.

Епоксидни покрития, напълнени с кварц

Това е практически дебел епоксиден под, само в долния слой кварцов пясък е задължително добавен. Такива материали обикновено се използват в помещения, където се намират всички видове товари. Особено внимание се отделя на проходимостта. Дори такива подове могат да бъдат построени съгласно всички закони на дизайнерското изкуство. Това означава, че те могат да бъдат украсени, избирайки за дизайна на стаята.

Промишлени епоксидни покрития

Секс в кафенето

Интериор на кафе

Този тип включва текстури, които могат да издържат на огромни товари. Но в същото време такива подове могат да бъдат едно- или многослойни, оцветени и монофонични, гладки и груби, гланцови и матирани. На тези пола са представени и други важни изисквания: безопасност при ходене, пожарна безопасност, безопасност на околната среда. Това означава, че от производителите се изисква да правят всичко, за да гарантират, че техните продукти са безопасни на всички места в места с голяма концентрация на хора.

Заключение по темата

Така че, от всички ликвидни фактури, които присъстват днес на пазара, голям брой потребители предпочитат предпочитанията си към един вид. Епоксидната настилка действително има много положителни характеристики. И въпреки че разходите му надвишават много видове, а процесът на пълнене не е най-лесният, все още е доста в търсенето днес.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Акрилни настилкиАкрилни настилки
Напълване на пода на устройствотоНапълване на пода на устройството
Мебелите от епоксидна смола са проектирани и произведени от нас самитеМебелите от епоксидна смола са проектирани и произведени от нас самите
Подови полимерни саморазливни подове в апартаментаПодови полимерни саморазливни подове в апартамента
Какво може да бъде полимерна подова настилка за класификация на покритиятаКакво може да бъде полимерна подова настилка за класификация на покритията
Боя за бетон избираме боя за подаБоя за бетон избираме боя за пода
Потреблението на настилки за 1 кв. М различни фактури и точното изчислениеПотреблението на настилки за 1 кв. М различни фактури и точното изчисление
Епоксидно фугиране как да се използва за стени и подове?Епоксидно фугиране как да се използва за стени и подове?
Кои самонивелиращи настилки да изберемКои самонивелиращи настилки да изберем
Ноу-хау на нашето времеНоу-хау на нашето време
» » Екпоксидни пълнежи плюсове и минуси, технология за пълнене и изисквания за него
© 2021 BggeHat.com