Епоксидно фугиране как да се използва за стени и подове?

За качеството на плочки или мозайка е задължително трябва да се проведе финална на плочки повърхност, както и за тази велика епоксидна фугираща смес. С неговата помощ не само можете да скриете шевовете, но и да завършите облицовката, да направите дизайна на стаите привлекателен и модерен.

Грундиране на епоксидна основа и обхвата на нейното приложение

Епоксидната фугираща смес, използвана за окончателно завършване на плочки или мозайки, се състои от две съставки - смола и втвърдител. Шевовете могат да бъдат запечатани с циментова замазка, но този метод не е много популярен днес. Поради високата скорост на настройка с епоксидна мистрия за плочки и мозайки, трябва да работите много бързо. Тази характеристика на довършителните материали едновременно привлича и отблъсква неопитни потребители, които се страхуват да не се справят с всички необходими работи навреме.

Разбъркване на плочките

Разбъркване на плочките

Всъщност работата по уплътняването на ставите не създава особени затруднения. Всеки ще може да запечатва шевовете правилно и точно, ако спазва инструкциите и следните важни изисквания:

  1. 1. Не е нужно да смесвате цялата маса наведнъж. Материалът се продава в големи контейнери, така че е по-добре няколко пъти да се подготви сместа за работа няколко пъти без страх от сгъстяване на цялата маса.
  2. 2. Трябва да бъде навременно почистването на мозайката от излишното фугиране. Ако не премахнете епоксида, намерен на плочката във времето, може да замръзне, след което не е лесно да почистите облицовката.
  3. 3. Трябва внимателно да изберете цвета на фугиращия разтвор преди да го закупите. Не е необходимо да се избират епоксидни материали за цвета на плочката, могат да се използват и други цветове, ако изглеждат добре на фона на основната облицовка.

След разбиране на правилата за употреба на фугираща смес, собственикът на къщата или апартамента може да започне ремонт без да използва скъпите услуги на професионалните монтажници. Благодарение на отличните експлоатационни характеристики на материала, той може да се използва за следните задания:

  • за създаване на керемида при декориране на стени и подове в нежилищни помещения (тоалетни, коридори, коридори, кухни);
  • за довършване на "влажни зони", включително бани, басейни, бани и сауни;
  • за изложение към къщата навън;
  • за проектиране на холни помещения, включително и такива, оборудвани с "топъл под" система.

Основните предимства - защо фугите са толкова популярни?

Епоксидната двукомпонентна фугираща смес за мозайки и керемиди има много положителни характеристики, както и два недостатъка, които не бива да се забравят при избора на довършителни материали. Първата отрицателна особеност е трудността на почистването от облицовката в случай на втвърдяване, а втората е високата цена. Епоксидното фугиране е значително по-скъпо от циментовите аналози.

Епоксидна фугираща смес

Епоксидна фугираща смес

Положителните характеристики на този материал са много по-големи:

  1. 1. Структура на втвърдения епоксидна пластмаса маса припомня, при което по време на работа повърхностите те могат лесно да се почиства на всички замърсители, като се използват всички налични почистващи у дома.
  2. 2. Епоксидна фугираща смес не губи техническите и визуални характеристики поради въздействието на химикали и вода, а също така не губи сянката си дори и няколко години след ремонта.
  3. 3. Запазва всички свои качества в продължение на няколко десетилетия. Дори след 20-30 години, тя ще държи твърдо и сигурно плочката.

Инструкции стъпка по стъпка за създаване на шевове - ефективни стени и подове

Създаването на шевове с помощта на съвременни епоксидни материали е доста сложна работа, чието изпълнение се препоръчва да бъде разделено на няколко етапа. От самото начало изпълнителят на събирателните дейности трябва да подготви необходимите материали и технически средства. За фугиране ще ви трябва:

  • електрическа бормашина с миксер;
  • шпатула от каучук с дръжка;
  • гума от пяна или целулозна гъба за образуване на шевове (пените се консумират много бързо и с една гъба можете да обработвате до 30 метра нанесени плочки);
  • шкипер - кофа с ролки за удобно завъртане;
  • Ренде за отстраняване на остатъци от фуги;
  • комплект от гумени ръкавици.

Когато всички инструменти са готови, можете да започнете подготовката на мистрия. Епоксидната фугираща смес се изпълнява в неразредена форма. В допълнение към стандартните два компонента (втвърдител и епоксидна смола), съставът на масата може да включва и боя, пластификатор и кварцов пясък. Важно е да запомните, че след подготовката на сместа трябва да се използва напълно в рамките на един час, след което ще се втвърди. Най-добре е да готвите не повече от 200 грама от сместа, да увеличите обема, да придобиете опит в инжектирането на фуги.



Сега можете да продължите към най-важното - образуването и запълването на шевовете. Самата технология не се различава много от работата с циментова смес. Трябва да се напълни и фуги върху малък захват, първо запълнете всички хоризонтални шевове, а след това - всички вертикални. Непосредствено след прилагането на теглото на избраната област трябва да бъдат отстранени с гъба и смес чиста вода, която пада върху повърхността на плочката. Ако оставите мазилката не отстранена преди края на инсталацията, тя ще изсъхне, след което може да е трудно да почистите плочките.

Работа с епоксидна фугираща смес

Работа с епоксидна фугираща смес

Когато малка площ се обработва с фуги и се почиства от прекомерно замърсяване, можете да продължите към следващата, като замените предварително гъбата и водата с нова и чиста, съответно. След няколко завършени сайтове, работата ще се извърши по-бързо и можете да започнете да увеличавате обема на приготвеното решение. Не бива да забравяме, че е доста трудно напълно да се отстрани образуваното нападение върху плочката само с вода. На пазара днес са представени специални концентрирани смеси за почистване на повърхността на плочките и мозаечните плочи от примесите, останали след монтажната работа. Да ги използваш е много проста. На следващия ден след фугирането е необходимо пръскачката да се напръска с концентрат и да се почисти с гъба.

Експертите препоръчват да се помни, че когато се създават шевове на подови настилки, помещението не трябва да се използва през следващите 3-5 дни. През това време масата ще изсъхне напълно.

Съчетаване на цвета на шевовете - какъв е ключът към привлекателното покритие?

Вече е казано, че при избора на материал за създаване на шевове е необходимо да се вземат предвид цветовете и визуалните характеристики на плочките. Добавянето на пигменти към масата ви дава възможност да я придадете на почти всяка сянка - от чисто бяло до синьо-черно. От една страна, това разнообразие от нюанси опростява работата, но от друга - усложнява избора.

Ако пазарът не успее да вземе епоксидна фугираща смес, която съответства на цвета на подовите настилки или стените, производителите на материали предлагат използването на специални бои. Те могат да се прибавят към бялата маса, за да се получи сянка. За да се увеличи декоративната привлекателност на фугиращата смес, тя може да се добави и с блясък при смесване. За да се опрости изборът на сянка, експертите по дизайн са подготвили набор от препоръки, от които всеки може да се възползва.

  1. 1. Светли нюанси ще помогнат външно да обедини плочките в интериора и да създадат един композит върху цялата повърхност, която да бъде украсена. Тъмните цветове могат да се използват за външно раздробяване на целия състав на няколко отделни части.
  2. 2. При използване на сложна плочка (с шарки или комбинация от няколко цвята), фугиращата смес трябва да бъде избрана, като се вземат предвид размерите на помещението. За малките стаи е по-добре да се правят шевове, съответстващи на най-леките тонове на плочките, което ще осигури визуално разширяване на пространството. За големи стаи можете да изберете масата за най-тъмните цветове.
  3. 3. За плочки, които образуват мозаечно покритие, се препоръчва използването на неутрални нюанси, например бежово.
  4. 4. Най-широко използваният цвят е бял. Подходящ е за собствениците, които не могат да намерят правилния нюанс, който може да подобри визуалните параметри на облицовката.
  5. 5. Но белият цвят не трябва да се използва заедно с подовите плочки, защото шевовете ще се замърсят и ще загубят визуалните си качества.
  6. 6. Цветът на шевовете не трябва да се избира в тона на плочката. Можете да изберете материал за цвета на мебелите в стаята, цвета на водопроводната инсталация или друго оборудване.

Когато собственикът има избор между епоксидна и циментова замазка, може да изглежда, че циментните материали са по-подходящи за домашна употреба. В края на краищата те са по-евтини, по-лесни за работа и с визуалните характеристики не са много по-ниски от епоксидни. Въпреки това характеристиките на епоксидна смола, нейната надеждност и дълготрайност далеч надхвърлят свойствата на циментовата смес. Ето защо, фугиращата смес на епоксидна основа е подходяща за тези, които искат да получат не само привлекателна, но и надеждна подова настилка и покритие на стени.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Пълнеж за плочки как да избирате?Пълнеж за плочки как да избирате?
Как да изтриете шевовете на плочките?Как да изтриете шевовете на плочките?
Как да поставите плочката на подаКак да поставите плочката на пода
Как бързо и качествено да избърсвате шевовете на керамични плочкиКак бързо и качествено да избърсвате шевовете на керамични плочки
Какво представлява мистрия?Какво представлява мистрия?
Уплътняване на фуги между плочки съвременни методи за запечатване на фугиУплътняване на фуги между плочки съвременни методи за запечатване на фуги
Лепило за мозайка върху типове мрежи, технология за съхранениеЛепило за мозайка върху типове мрежи, технология за съхранение
Кои фугите да изберете за личен опит за подови плочкиКои фугите да изберете за личен опит за подови плочки
Как правилно да мистрия плочките в банятаКак правилно да мистрия плочките в банята
Какво да измиете керемидата от фугиращия разтвор след ремонт Практически съветиКакво да измиете керемидата от фугиращия разтвор след ремонт Практически съвети
» » Епоксидно фугиране как да се използва за стени и подове?
© 2021 BggeHat.com