Мебелите от епоксидна смола са проектирани и произведени от нас самите

Към днешна дата има много материали, от които можете да получите естетическо и практично обзавеждане, а епоксидът напоследък е сред тях. С помощта на дърво и това лепило се правят доста интересни дизайнерски маси и рафтове. След това ще ви разкажем за техническия процес.

Плюсове и минуси на епоксидни като материал за мебели

Доскоро това двукомпонентно лепило беше широко използвано предимно за надеждно свързване на различни материали, а след това се използва като компонент за саморазливни подове. В същото време се забелязват такива свойства като ниска абразия на повърхността, висока якост, трайност. Освен това започват да се използват индивидуални прозрачни класове за много интересни диорамини, при които епоксидна смола с багрила симулира вода. Създателите направиха цели маси, изобразяващи различни пейзажи. Може би тези експерименти доведоха до създаването на дизайнерски мебели от дърво и епоксидно лепило.

Плюсове и минуси на епоксидни като материал за мебели

Епоксидната смола може да получи всякаква форма

Основното, което може да бъде отбелязано, е предимството на споменатата по-горе полимерна смола - способността да се придаде на нея някаква форма, дължаща се на течливост в течно състояние и пластичност по време на етапа на втвърдяване. Освен това замразеното лепило се обработва лесно, по-специално: то е полирано и полирано, ако е необходимо, може да бъде пробито и пробито в него. Те се появяват като абсолютно ясни след втвърдяване на марката и имат червен, кафяв, жълтеникав или белезникав цвят до пълната дълбочина. Същевременно в течната консистенция се позволява да се добавят различни компоненти, които подобряват или просто променят свойствата на състава. Основното положително свойство на лепилото е липсата на свиване поради факта, че съставът се втвърдява само поради химическата реакция и в резултат равнината на плоската повърхност остава.

Сега нека поговорим за недостатъците. Фактът, че изсушената епоксидна смола може лесно да се преработва, понякога е и минус, тъй като лесно се появяват драскотини по повърхността. В други отношения устойчивостта на износване на този материал е много висока. Друг фактор, който предотвратява широкото използване на лепило за производство на мебели, е неговата цена, която е доста впечатляваща и позволява да се създават само единични дизайнерски продукти. Марките, които се отличават след втвърдяване с абсолютна прозрачност, се считат за особено скъпи. И, разбира се, не забравяйте за токсичните изпарения на полимерната смола, работата с която трябва да се извършва на добре проветриви места и задължително в респиратор.

Характеристики на приложение - различни видове и условия на лепилото

Към днешна дата има много марки на местно и чуждестранно производство. За производството на мебели, всъщност, ако имате специални изисквания за резултата, но ако искате да комбинирате дърво с епоксид, определено се нуждаете от прозрачни съединения. В противен случай не можете да покажете красотата на дървесните влакна в дълбочината на изливането. Като правило, сред опциите за внос е целесъобразно да се обърне внимание на марката YD-128, характеризиращ се с висока степен на прозрачност. Също отлично MG-EPOX-силна, Използва се за леене и получаване на прозрачни оптични продукти. Ако трябва да получите цветно покритие, използвайте MG Epox White - този тип е млечнобял.

Характеристики на приложение - различни видове и условия на лепилото

За изливането на течна консистенция е необходимо лепило

Всички горепосочени опции са двукомпонентно лепило за течна консистенция, което в действителност се нуждаете от пълнене, тъй като за тази цел не е подходящо да се използва пасти. Следва да се отбележи, че различните марки могат успешно да се комбинират един с друг, в този случай млечни включвания от същия тип лепило могат да бъдат затворени в дебелината на прозрачното запълване. Това ще бъде особено ефективно при добавяне на бои и в комбинация с дървесни включвания. Основното нещо е да не се смесват прекалено големи части, тъй като в този случай реакцията с втвърдителя загрява състава, поради това, че е по-бързо полимеризиран.

Има 5 състояния на лепило. Ако има течна основа, нейната консистенция ще бъде подходяща след смесване с втвърдителя, като такъв епоксид трябва да има добра течливост. Препоръчва се да се запълни с мебелния панел, независимо дали е кухненски плот, рафт рафт или бъдеща гръдна стена. По-дебел вариант, подобен на мед или меласа, е подходящ за залепване и за наслагване по слой. Замръзнал до точката, където почти напълно липсваше течливост и лошо отделени отделни части, понякога подходящи като замазки. След това, лепилото започва да прилича на каучук или глина, въпреки че остава много лепкава, което не му пречи да му даде произволна форма с пръчка или тел. И накрая, последното състояние е напълно втвърдено.

Използване на смола - опции за дизайнерски решения

Както вече споменахме по-горе, 2 вида лепило се използват, за да се направи мебелите - прозрачни и матирани, като всяка от тях може да бъде оцветена. Сега ще разгледаме и двата варианта по-подробно. За различни комбинации с дърво или други включвания е най-добре да се използват прозрачни смеси, особено тези, използвани за оптични отливки. В този случай, дори чрез дебел слой лепило, всеки детайл от включването ще бъде ясно видим, независимо дали става дума за дърворезби или метални елементи (например стари икони или зъбни колела). Когато добавяте специална боя, прозрачността намалява леко, но не напълно, но засенчването получава наситени цветове.

Използване на смола - опции за дизайнерски решения

От цветния епоксид можете да създавате интересни интериорни елементи

Ако искате да получите качествена цветна смес, добавете цветовете на същия производител, който е направил лепилото.



Цветните смеси първоначално са донякъде мътни, могат да се наричат ​​по-скоро полупрозрачни, а като основен пълнеж, покриващи дървесината, те са неподходящи. Причината е проста - всяко включване просто няма да бъде видимо. Но можете да направите обратното и да запълнете такива епоксидна фугираща смес всички видове кухини в изрязаното дърво, кухини от възела, отворени на макарите на дървесните червеи. Особено ефективно ще изглежда луминисцентна боя, съчетана с лепило. Тогава най-малкото фоново осветление ще бъде достатъчно, за да направи мебелния панел или самата лампа на покрива.

Тази комбинация, подобно на епоксид и дърво, се оказа добре, поради простата причина, че се получи идеално гладка повърхност, докато скоростта на запълване е относително малка. Основният обем се заема от дърво, покрито от всички страни с тънък слой полимерна смола. Все пак, бъдете подготвени за факта, че потреблението ще бъде осезаемо. Лесно е да се изчисли, че за 10 квадратни сантиметра от наливането с дебелина 1 сантиметър ще отнеме 100 грама лепило. Съответно, за 10 квадратни метра са необходими 10 литра композиция, а на маса - 1x2 метра - 20 литра. И това е само за най-горния слой, ако направите слой от епоксидна дебелина, за да потапя в него дървесни остатъци или борда на борда, тогава се нуждаете поне от 2 пъти повече смес.

Има доста лекота на използване на лепило. По-специално, интересен ефект може да бъде постигнат чрез добавяне на малко вода към състава. На това място има мляко-бели разводи, подобни на мъглявина. Това означава, че малки капки вода могат да бъдат получени красиви включвания в боядисани епоксидни. Можете да направите многоцветно покритие, нанесено на части, боядисано в различни цветове на порции или отделяйки ги с малки тънки пластмасови бариери. Но такива пълнежи трябва да са достатъчно тънки, не повече от 0,5 сантиметра, а отгоре друга, прозрачен слой. Можете да нарисувате композицията с обичайния сух гваш, както и мастило за писане (включително паста от пръчките химикалки), масло и нитро оцветители.

Как правилно да се подготви формата за изливане - кофраж и включване

Епоксидът има много силна адхезия с почти всички материали, с други думи, ако изберете грешен кофраж, лепилото ще се придържа към него плътно. Единственото нещо, което не залепва епоксида е плексиглас, основното е, че няма драскотини и чипове. Също така някои майстори препоръчват използването на ленти и листове от полиран алуминий. Ако искате да отрежете масата само отгоре, епоксидната смола се излива в кофража, закрепена към страничните ръбове на панела. Съответно, краищата на плота за маса няма да бъдат покрити с лепило.

Как правилно да се подготви формата за изливане - кофраж и включване

Ако трябва да покриете смолата само с повърхността на плота, трябва да направите кофража

Това е съвсем друго нещо, ако имате нужда от слой прозрачен полимер, в който, като насекомо в кехлибар, ще бъдат нарязани триони от дърво или някои от неговите фрагменти. В този случай включването трябва да бъде фиксирано с конвенционална нишестена паста върху основата, която служи като голям лист от плексиглас. Ако искате дървесината да бъде в средата на епоксидния слой, фиксирайте включването върху страните на кофража. Стените на матрицата трябва да бъдат прикрепени към основния лист само отвън, така че да могат лесно да се отделят, след като сместа напълно се втвърди.

Смесваме и запълваме епоксида - направете прозрачен или цветен панел

Трябва да се отбележи, че реакцията след смесване на основния компонент на лепилото с втвърдителя е придружена от нагряване на състава. И колкото по-голям е обемът на потапяне, толкова по-бързо се загрява, толкова по-бързо е конфискуваният епоксид. Затова се препоръчва да се използват само малки контейнери. Някои експерти съветват добавянето на ацетон към основния компонент, около 10% от общия обем и само преди смесването с втвърдителя. Това ще намали топлината и ще удължи процеса на замъгляване на състава. Можете също така да повлияете на процеса на втвърдяване, като го забавите до известна степен чрез охлаждане на съдове. При бързо охлаждане, втвърдяването ще продължи да тече много бавно, в продължение на няколко дни.

Мебелите от прозрачен епоксид могат да бъдат от два вида - масивни отливки или сглобени от реколтата. В първия случай, изпражненията изглеждат като пиедестал, масите изглеждат по-скоро като дебели плочи, а вторият вариант е по-близо до класическите мебели. Но независимо от типа, който сте избрали, преди дървото и смесената епоксидна смола да са съединени, земята трябва да бъде перфектно подравнена с нивото, не е трудно да го направите сами. В противен случай, сместа ще се отцеди до долния ръб. За да настроите хоризонталата, можете да поставите под ръбовете на клина и под средата на пръта с различна дебелина, така че листът от плексиглас да не се огъва. Масата, изработена от дърво, също трябва да бъде изравнена чрез поставяне на тънки подложки под краката.

Сега подготвяме запълването. За да направите това, ще ви трябва малък капацитет, приблизително 0,5 литра, максимум 1 литър и стик за смесване. Merck трябва да бъде включен в комплекта, ако не, да подготви чашите със знаците върху тях. Взимаме основния компонент, измерваме част от количеството му, достатъчно за получаване на тънък слой. Ако епоксидната маса има голяма площ, пригответе няколко контейнера наведнъж, за да смесите количеството, което ще създаде слой с дебелина около 0,5 см. Отворете всички прозорци, за да осигурите достъп до чист въздух в стаята.

Уверете се, че носите специални дрехи, които няма да паднат върху конеца, премахнете косата под капачката или кърпата, поставете ръкавици на ръцете си. Изключително нежелателно е състава на космите, миглите, вилите. За продукти от дърво и епоксидна смола прозрачно без мехурчета, когато откриване ненужни включвания след изпразване на контейнера със състава в кофража леко топла сешоар такава част, въздухът трябва да избяга. Втвърдяването отнема няколко дни, особено ако пълнежът образува няколко слоя. След това, за да изгладите плота, грижливо смилайте и полирайте повърхността с най-фин шкурка и филц със специални пасти.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Екпоксидни пълнежи плюсове и минуси, технология за пълнене и изисквания за негоЕкпоксидни пълнежи плюсове и минуси, технология за пълнене и изисквания за него
Акрилна, гума, епоксидна и полиуретанова боя за бетон, която е по-добра?Акрилна, гума, епоксидна и полиуретанова боя за бетон, която е по-добра?
Боя за бетон избираме боя за подаБоя за бетон избираме боя за пода
Епоксидно фугиране как да се използва за стени и подове?Епоксидно фугиране как да се използва за стени и подове?
Какво е епоксидни подови настилки, характеристики на технологиите и обхватаКакво е епоксидни подови настилки, характеристики на технологиите и обхвата
Епоксидни настилки в насипни епоксидни подови настилки - технология за полаганеЕпоксидни настилки в насипни епоксидни подови настилки - технология за полагане
Кои да изберете един разтвор за плочки в банята на плюсовете и минусите на различни композицииКои да изберете един разтвор за плочки в банята на плюсовете и минусите на различни композиции
Как да изберем офис маси и столове?Как да изберем офис маси и столове?
Холни маси във вътрешността на холаХолни маси във вътрешността на хола
Предимства на полимерни настилкиПредимства на полимерни настилки
» » Мебелите от епоксидна смола са проектирани и произведени от нас самите
© 2021 BggeHat.com