Как да приведете бетонови подове в идеално състояние

Бетонни подове

За това как да излея бетонни подове, казахме повече от веднъж. Ето защо няма да повтаряме технологията за създаване на бетонна основа и да разглобим какви материали се използват за това. Нека да поговорим за това как да внесем бетонен под в идеално състояние, което го прави топло, гладко и надеждно.

Как да направите топла основа

Запълване с бетонен под

Бетонна замазка на топъл под

В системата за топлообмен на апартамент или къща, подът е един от основните елементи, чрез които се появяват значителни топлинни загуби. Освен това, ако този под е построен от бетон, защото материалът е много студен. Ето защо, ако живеете на първия етаж, топлоизолацията на основата е задължителна необходимост. За да направите това, ви е необходим висококачествен и многослоен топлоизолационен материал или изолационен слой в няколко слоя.

За да получите висококачествена изолация, трябва първо да изберете правилно изолацията. Какво трябва да обърна внимание при избора?

  1. Плътност на материала. Първо, натоварването на пода зависи от този индекс. На второ място, тя е отговорна за порьозността - колкото по-високо е, толкова по-добри са изолационните качества на изолатора.
  2. Сила. Този критерий е един от основните, защото подът е изложен на тежки товари. Изберете материал, който може да издържи натоварването при компресиране и огъване.
  3. Топлопроводимост. Тук всичко е ясно и без думи - този коефициент трябва да е нисък.
  4. Устойчивост на влага. Днес този критерий има специални отношения. Факт е, че много традиционни нагреватели не могат да издържат не само на въздействието на влагата, но и на малко въздушна влажност. Под действието си топлоизолаторът бързо губи свойствата си, което влошава качеството на топлоизолацията на пода като цяло. Такива нагреватели обикновено са покрити от две страни със защитни материали, които влияят върху цената на работата. На пазара днес можете да намерите отлична изолация с висока устойчивост на влага.
  5. Дълготрайност. Колкото по-високо е, толкова по-добре.
  6. Екологична съвместимост. Също така важен критерий за тези, които са решили да построят екологично чиста къща и се стремят да се предпазят от въздействието на синтетичните материали. В този случай използването на нагреватели на естествена основа е идеален вариант.

Какво предлагат днес производителите и каква изолация са популярни и търсени?

Видове нагреватели

Разнообразието от оферти е огромно, а на пазара можете да намерите както евтини, така и скъпи материали. Но помислете за момент на икономия, така че обърнете внимание на топлоизолаторите, които са в оптимално отношение цена-качество. Когато става въпрос за бетонни подове, експертите препоръчват да се използват следните нагреватели:

  1. Минерална вата. Най-популярната изолация днес, която перфектно предпазва от топлинни загуби. Освен това е отлично звукоизолиращо устройство, така че стойността му е двойна. Добавете тук и факта, че памучната вата на пазара присъства в две версии - ролки с висока порьозност и ниска плътност и рогозки, характеризиращи се с висока плътност. Недостатъкът на материала е, че се страхува от влага и не е екологичен.
  2. Стиропор или експандиран полистирол. Особено трябва да се отбележи екструдираната версия на тази изолация. Когато става въпрос за модерния подход към изолацията на бетонни подове, специалистите предпочитат него. EPPS има висока плътност и ниска топлопроводимост, но материалът е крехък и това е неговата минус.
  3. Полиуретанова пяна. По всички индикатори това е една от най-добрите изолации за днес, но твърде скъпа. Освен това, за да се работи с него, е необходима специална инсталация, тъй като материалът се използва като течна пяна.
  4. Разширена глина. Когато има нужда от изолация на бетонния под, този материал веднага идва на ум. Наскоро обаче загуби позицията си поради такива качества като хигроскопичност и тегло, които заедно с конкретното решение увеличават натоварването на основата. И плюсът му е, че е естествен материал.
  5. Перлитът е сходни в характеристиките си с разширената глина, но е малко по-добре.
  6. Корк. Изключителен естествен термоизолатор, но е по-добре да не го поставяте под бетон. Но ако трябва да инсталирате повдигнат под, тогава задръстването не е равно.

Технология на топлоизолацията

Как да изолирате бетонен под

Закрепване на изолацията за бетонна замазка

Има няколко технологии, които се различават значително една от друга. Например, полагане на топлоизолационен материал за бетонна замазка. Важно е да поставите акцентите правилно. Ако се използват порести нагреватели, те трябва да бъдат защитени с хидроизолационни материали.

Технологията тук е приблизително следната:

  • Парна бариера се поставя върху бетонната основа.
  • След това се инсталира нагревател.
  • На върха - хидроизолационен материал.
  • Подсилваща рамка.
  • Бетонова замазка.

Вторият вариант е технология, при която изолацията се използва под формата на експандирана глина или перлит. Обикновено тези материали се добавят към бетоновия разтвор вместо баласт. Възможно е изолацията да се извърши по същия начин, както при първия вариант.

И третата технология е инсталирането на повдигнат под. Обикновено се използва на горните етажи на сградата. За тази цел конструкцията на лагера е изградена върху бетонна основа, където е поставен нагревател.

Ето три основни технологии, използвани за изолиране на бетонния под.

Как да изравним конкретна основа

За какво е това? Много подови настилки могат да се полагат само на равна повърхност. Само малки промени в равнината са допустими. Ето защо се обръща особено внимание на критерия за равномерност на бетонната основа.

По какъв начин могат да бъдат изравнени бетонните подове? Има няколко варианта, но предпочитанията са две основни:

  • Използване на бетонна замазка.
  • С помощта на самонивелиращи се смеси.
Подредба на пода

Бетонни подови настилки

Спомнете си, че бетоновият под може да бъде изравнен и изоставен, но тук е необходимо да се вземе предвид височината на таваните, тъй като такава система прикрива полезните сантиметри. И ако, например, в апартамента тавани не са много високи, тогава е по-добре да откаже такъв изравнителен дизайн. За този метод са подходящи традиционните материали - плочи от дъб или кант, ПДЧ, ПДЧ и шперплат. И също така и нестандартни листове GVL.

Какво да изберем - замазка или смес? Въпросът е сериозен, защото технологията на тяхното използване ще бъде различна. И в неговата основа е материалът, който изпълнява функцията на подравняване. Като замазка можете да вземете циментово-пясъчен разтвор, направен сам от себе си, и можете да купите готови решения на базата на цимент, които просто се разреждат с вода. Самонивелиращите се смеси са напълно различен материал, имащ вид на течна маса, разпространяваща се по цялата площ на бетонния под. Това е опростена форма, но с нейните сложности. И ако никога не сте свършили такава работа, тогава шансовете са, че ще го направите с грешки.

Моля, обърнете внимание! При изсипване на цименто-пясъчни замазки, експертите препоръчват използването на подсилваща клетка, която укрепва тази замазка. Ако помещението е голямо по площ, то изливането трябва да се извърши върху участъците, ограничени от водещите профили - дърво или метал.

Няколко отличителни характеристики на такива смеси. Самонивелиращите се подове могат да се използват с самолетна капка на 3 сантиметра. За бетона тази стойност е по-висока. Довършителната подова настилка на самонивелиращия слой може да се подрежда 12 часа след изливането, а силата му се натрупва след 2 седмици. За замазка този период е 28 дни, а завършването може да се извърши след 7 дни. И още. Независимо от малката дебелина на саморазливния под, силата не е по-ниска от дебелата бетонна настилка, така че да издържа на значителни товари.

Шлайфане на бетонен под

Бетонова подова настилка: изравняване и конструкция

Раздробявайте повърхността на бетона

Тази строителна фаза се използва дълго време. Преди това е била използвана при изграждането на бетонни подове на голяма площ. Но сега тази технология е в търсене в частното жилищно строителство, защото много подови настилки изискват много равномерна основа. Особено, когато става дума за живопис, защото дори в жилищни частни къщи и апартаменти, бетонните подове са просто боядисани. Но повече по-късно.

Обикновено бетонната основа, ако се напълни като нова повърхност, се полира за 3-5 дни след края на работата. Основната цел тук е да се отстрани млякото, което остава след изсъхването на бетонния под. Това е слой, който затруднява добрата адхезия на бетон и довършителни материали.

Но това не е единствената цел на полирането:

  • Първо, всички малки неравности и дефекти на пода се премахват.
  • На второ място, разликата в равнината с местен характер е отрязана.
  • Трето, се създава самолет с висока степен на сцепление.

Има два вида шлайфане - сухо и мокро. И в двата случая се използва едно и също оборудване. Мократа опция се използва, ако върху бетонния под е поставена мозайка. Използва се сух метод, ако подът е бетонен без никакво покритие. Вторият вариант е по-сложен и отнема повече време.

Боядисване на бетонни подове

Импрегнация за бетон

Боядисваме конкретния под

Приложението на боя върху бетонна основа всъщност не е декорация, а защита. Във всеки случай подът ще бъде подложен на тежки товари - механични, химически и други. И въпреки че бетонът е силен композитен материал, с течение на времето постепенно губи своята надеждност. За да предотвратите това да се случва твърде бързо, трябва да бъде защитено чрез покриване със специални съединения. И в това отношение, боя - най-добрият вариант.

Да започнем с избора на материал. Обикновено за бетонни подове се използват алкидни или епоксидни бои. Как се различават помежду си?

Алкидният материал е готов за употреба боя. Просто отворете буркана и поставете съдържанието му на пода. Епоксидният аналог трябва да бъде подготвен. За тази цел цветната смес се добавя към епоксидната смес и цялата маса се размесва старателно, докато се получи равномерен цвят.
Преди да използвате алкидна боя, субстратът трябва да се приготви чрез нанасяне на слой или няколко слоя грундове върху него. Подът за епоксидна боя не е необходим.

В допълнение към боите за стари износени бетонни подови настилки са използвани специални смеси от грундове. Те запълват дефекти, изравняват малки различия и в същото време боядисват повърхността. Такива грундове са направени на полимерна основа и придават гланц на пода, а цветовете са доста ярки.

При избора на вида боя за бетонен под е необходимо да се обърне внимание на самата стая или по-скоро на нейната цел. Например, ако подът е настроен в производство, където абразията е дадена специална важност, тогава е по-добре да се използват устойчиви на износване материали. В строителството, когато подовете са покрити с полимерни смеси, предпочитание се дава на специални лакове и полиуретанови емайли. Но в хола е най-добре да се използват бои на водна основа.

Заключение по темата

Така че, ние ви казахме как се подготвят бетони и се подготвят за довършителното палто. Бяхте в състояние да се уверите, че преди окончателното приключване на етажа отнема значително време, за да го напомни. Има много етапи и всеки изисква наличието на определени строителни материали, както и тяхното компетентно използване в процеса на сглобяване.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Как да се излее бетон етажКак да се излее бетон етаж
Как да изолирате бетона в апартаментните пътища, материали и инструкцииКак да изолирате бетона в апартаментните пътища, материали и инструкции
Как да изолирате бетонен подКак да изолирате бетонен под
Етажи на земятаЕтажи на земята
Как правилно да изолирате бетонен подКак правилно да изолирате бетонен под
Как да изберем подов нагревател за преглед на най-популярните материалиКак да изберем подов нагревател за преглед на най-популярните материали
Имате ли нужда от пода и как да го изберете?Имате ли нужда от пода и как да го изберете?
Устройството на топла подова настилкаУстройството на топла подова настилка
Полагане на подове с топла вода под линолеум със собствените си ръцеПолагане на подове с топла вода под линолеум със собствените си ръце
Как да направите топъл под в стаята със собствените си ръцеКак да направите топъл под в стаята със собствените си ръце
» » Как да приведете бетонови подове в идеално състояние
© 2021 BggeHat.com